Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   198 / 240
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Vedd elő inkább a számológépet és számolj. A napelemed a fához képest nem hogy olcsóbb nem lesz hanem még jócskán ráfizetéses is. Csak abba gondolj bele, hogy egy visszatáplálós rendszer esetén is, 10-12 éves megtérülés van, pedig ott szinte 100% a napelemek kihasználtsága. Nálad ennek a töredéke lesz, vagyis lesz több mint 20 éved mire egyáltalán nullszaldón leszel, azaz akkor még ott tartasz mintha nem csináltál volna semmit! Akkor mit segítesz vele? Az olyan videókat is érdemes megnézni ahol az igazságról is szó van, nem csak a cégek marketingmaszlagját. Ennél az is jobb opció ha veszel egy jó klímát amivel rá tudnak segíteni a fűtésre.
(#) antikzsolt válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Mivelhogy nem a komplett lakást fűtik csak a 2 szobát átmeneti időben így gondolom elég lehet. Totya lemez kazán van a legkisebb a zöld fajta. Ennyit tudok csak. Átmeneti időben csak begyújtanak és egyszer megrakjak és elzárják. 200 literes bojlert akarok beépíteni ami puffer is egyben a fő szezonban. 50 fokos víz szokott lenni az átmeneti időben sokszor. Mint mondtam a segítség számít nem a megtérülés. Kevesebb fa kevesebb kosz kevesebb nyűg nekik.az utóbbi 2 a fontosabb.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2023
(#) Atis57 válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Szia!
Hát,kérdéses--nálam 80 évre jött ki a megtérülés.
Annyi napeelm kevés lessz!télen a beépitett 5-10%-val számolhatsz.S 1 kw alatti teljesitménnyel ,nem érdemes a vizet melegiteni , Igy a 15kWp- nyi napelemet ajánlanék.

Van 12-24-48Vs fűtőszál is. Teljesen jó megoldás meg nincs!
talán a 110V Dc?
(#) antikzsolt válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
A 2kw csak azért lesz mert kb ennyit enged meg most az anyagi helyzetem. De a rendszer bővíthető
(#) antikzsolt válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Átmeneti időben mikor süt a nap. Sokszor csak napi 1-2 óráig ég a tűz. A megtérülés nem számít.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2023
(#) Bakman válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 4, 2023 / 1
 
Annyiból egy jó hűtő-fűtő klíma kijön és az legalább tudja is, amit elvárnál a napelemektől.
(#) antikzsolt válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Nem megoldható. Sokba kerül a hálózat felújítás szabványositás. Millio feletti. Próbáltam
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Egy átlag klíma felvesz olyan 8-900W körül a hálózatból, attól egy vasaló is többet vesz fel. Minek kell oda hálózatfejújítás meg bővítés? A klíma telepítésénél egy kikötés van, legyen védőföld meg védővezető. Ha nincs, attól még működni fog, csak bukod a garanciát. A tőlem második szomszédban sincs a házban sem védővezető sem védőföld, az előteret mégis klímával fűtik már évek óta.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Megmondom miért. A klima a hectikus napsütést nem tolerálja visszatöltés nem járható út mert nem engedélyezik. Na most az egész hálózat erősen felújításra szorul és ha napelemes céget kérek meg az helyből követeli a szabványosítást óra előtt és után is mert on gird képes az inverter. Ami már milliós összeg és még hol a klima és a beszerelési költség. Szerencsére a biztosítékig rendben van a hálózat. Egy óra csere alkalmával voltak olyan kedvesek hogy azt is helyrerakták a villanyos szerelők. Egy megfelelő nem visszatermelős hibrid inverter segítségével megoldható a bojler működése és a villany számla csökkenés is csak a bojlerhez kell új vezetéket kihúzni az invertertől.

Tárgytalan a kérdésem mert átgondoltam és az inverter felé hajlok. Bár a veszteség megvan, de az képes az elektromos fogyasztást is csökkenteni ha süt a nap. A bojler marad csak annyit fog változni hogy csak 80 literes lesz 1800w cekász mellett. A bojlerben található víz több mint a kazánéban. 70 fokos 80 liter víz és ugyan ennyi 30-40 fokos víz már elég jó értékre jön ki ha összekeveredik. Ha jól tudom 20 fokos vizet 60 fokra kb 3 óra alatt melegít fel. Gondolom az én esetemben is számolhatok 3 órával hogy felmelegedjen a kívánt hőmérsékletre. A bojler meg vezérelve lenne ha süt a nap eléggé bekapcsol ha nem akkor a házba megy a villany. A 2 kw napelem meg bővíteni akarom úgy is de most első körben örülök ha ennyit meg tudok nekik venni.
(#) HeZ válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Ez mit jelent? "A klima a hectikus napsütést nem tolerálja"
Összekeverted a klímát a napelemmel. A klímát beállítod X hőmérsékletre, amit meleg levegő befújásával tart éjjel-nappal áramfogyasztás mellett, míg ki nem kapcsolod (akár programozottan).
Többen is írták, hogy ezt rosszul gondolod: "Ha jól tudom 20 fokos vizet 60 fokra kb 3 óra alatt melegít fel. Gondolom az én esetemben is számolhatok 3 órával hogy felmelegedjen a kívánt hőmérsékletre."
A 2 KW-os napelem rendszer 1800 wattot verőfényes napsütésben, azaz inkább nyáron ad le napközben. Egyszeri víz felmelegítés nem elég, a fűtéshez folyamatosan kell meleg víz. Télen meg sem közelíti ezt, borús, téli napokon naponta számolhatsz pár száz wattal, minden reggel, este, éjjel meg 0 wattal. Ahogy írták, egy vasaló (kb 1-2 KW) több meleget ad télen a tervezett rendszerednél.
Ha olyan egyszerű és olcsó lenne, ahogy reméled, már rengeteg ilyen működne fafűtés helyett.
(#) HeZ válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
10 éves saját tapasztalat tény számokkal: 120 m2-es, szigetelt családi házamat átlag telente 1100 m3 földgázzal (kondenzációs kazánnal) + 1000 KWh villamos teljesítménnyel (inverteres klímával) fűtöm.
1 m3 fa fűtőértéke földgázban 224-415 m3, villamos teljesítményben 2100-3900 KWh.
Azaz ha fával fűtenék, 1100 m3/átlag 300 (= 3,7) + 1000 KWh/átlag 3000 (=0,4) = 4,1 m3 kellene (legalább).
2 KW-os napelem rendszer éves termelése hazánkban 2200 KWh, ami a napelem havi termelése az éves %-ában alapján megtermel novemberben 2200*4% = 88 KWh-át = 0,03 m3-nyi fát (decemberben 0,015 m3, januárban 0,022 m3, februárban 0,037 m3).
Szüleid (és sajnos még nagyon sokan) évente fűtenek fával 10 m3-nyit, ami megfelel kb 3000 m3 földgáznak vagy kb 30000 KWh villamos teljesítménynek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2023
(#) antikzsolt válasza HeZ hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Menj vissza az iskolába nyelvtan órára. Szöveg értelmezés. ÁTMENETI IDŐ fogalma jelent neked valamit? Szerencsefaktorra építek hogy mennyit süt a nap Mert az NEM TÉL! Látom semmit. Klima ott rohadhat meg ahol van.Mint mondtam nincs az a klimás aki üzembe merné helyezni. Egyszerű okból. Elavult régi rendszer szabványosítást KÖVETELNEK. Mint mondtam már próbáltam. Nincs minimum 1 millió csak arra hogy az elektromos hálózatot helyrehozzam és még a fűtés korszerűsítésbe is besegítsek. Most csak ennyire telik. mivelhogy az inverterben még lesz tartalék így később még mehet rá napelem. Ha meg nem válik be a bojleres fűtés mint ahogy kell, lesz belőle puffertartály. Esetleg leszerelem felhasználom vagy eladom. Néz utána mennyibe kerül csak az óráig a szabványosítás. A belső hálózatról ne is beszéljünk.

Na ha süt a nap megy a klíma jön a felhő klima leáll. fél perc múlva felhő elmegy klíma füstöl
mert indulna de nem tud. Kuka.
Klima meg majd annyit fogyaszt hogy átlépik a kedvezményes kw. Aztán többe kerül a lé mint a hús. Mint mondtam nem járható út a klima csak ha van legalább még 3-4 millióm rá a szigetelés javítására. Napelem mindenképp lesz egy bojler meg nem egy akkora ár és a beszerelése sem vészes. 40.000ft kijönnek és felszerelnek 2 menetes csonkot a központi elmenő és visszatérő csöveire. Ha kérdezek ilyen téren valamit általában már körbejárom a témát vagy 20x.
ügyintézés:
9.500 Ft-tól
- teljesítménybővítés
19.000 Ft-tól
- villanyóra áthelyezése
72.000 Ft-tól
- mérőhely szabványosítása:
94.000 Ft-tól
- elektromos mérőhely kialakítása
146.000 Ft-tól
4 modulos biztosítéktábla cseréje (4db kismegszakító + biztosítéktábla)
22.000 Ft-tól
- lakás elektromos alapszerelése, lakás felújítás, lakás átalakítás,
4.900 Ft/szer. Összesen 18 konnektor és kapcsoló 88200ft
- villanyszerelés falon kívül, kábelcsatornában:
2.000 Ft/m (kb 50 méter)
Ezek csak a munkadíjak ami már magában elkerülték az 500.000ft ot. Akkor még nincs benne a felülvizsgálati díj még benne sem az eszközök sem.

Amúgy ma már legalább 2 órája tökéletes napsütés van. Na mármost ha csak 70% adja a bojler fogyasztását a napelem már nyert ügy. Főleg ha csak akkor megy a bojler ha kellő napsütés van mert vezérelt lesz.A többi meg mehet hálózatból. Itt csak az volt a kérdés hogy melyik a jobb választás a dc táplálás vagy inverteren keresztül. De időközben mással is átbeszéltem és ő mondta az utóbbit ajánlja mert nyáron akkor fel tudom használni a lakásban az áramot.

Csak azt nem értem miért van az hogy nem a kérdésre adtok választ. Véleménye van mindenkinek mint lyuka csak hát nem igazán vagyok rá kíváncsi ha az nem a kérdésemhez tartozik.
(#) JZoli válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
A teljesítményekkel, meg az idővel nagyon nagyvonalúan számolsz. A napelemed télen (esetleg mint mai felhős időben) a negyedét, tizedét adja le a névleges teljesítményének, az bizony maximum 3-400W lesz. Abból fűtés igazából nem lesz. Arról nem is beszélve, hogy a beruházás mekkora összeg lesz, az elektromos oldalon is, akkor még ehhez hozzá jön a fűtés oldali átalakítás, csövezés, keringetés, biztonsági szelep, a megnövekedett vízmennyiség miatt a tágulási tartály, váltószelep, plusz ezeknek a VEZÉRLÉSE, ennek az ára. Valamivel aranyár felett leszel. Egy- esetleg kettő klíma ennek a töredéke lesz, és az energiafogyasztása is kevés lesz a vízmelegítéshez képest. A szabványosítás meg nem része a dolognak, mert egy 2-2,5 KW-os klíma max 5-600W-ot vesz fel a hálózatból. Ha ezt a mostani hálózat nem bírja, akkor hogy élnek abban a házban? Ekkora fogyasztás biztos, hogy van most is. Esetleg a klímákhoz másik vezeték kellhet a villanyórától, és akkor már minden rendben lesz.
Hidd el tudom mi ez, mert nem túl régen anyósoméknál ugyanez volt a helyzet, csak ők a betegeskedés miatt egyre kevesebbet tudtak tüzelni, így jött a klíma ötlete. Be lett állítva automatára náluk és minden gond megoldódott. Semmilyen kezelést, kapcsolgatást, beavatkozást sem igényel azóta sem ez a rendszer.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2023
(#) HeZ válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Nem véleményt írtam, hanem tényeket számokkal.
A kérdésedre a pontos válasz: hajrá! A te pénzed. Kérlek oszd meg tapasztalataidat.
Váltsd ki a 2 KW-os napelem rendszerrel (napelem+inverter+kábelek+tartók+fűtőbetétek+szerelés) novemberben 0,03 m3 fát. Ma április van, már 0,08 m3 fát fog kiváltani a napelem rendszered! Én a november-február közötti téli 4 hónapról írtam. A többi tényleg szövegértelmezés.
Közben JZoli is jól szövegértelmezett, ami neked nem sikerült. Az én anyósomnál is fűtő klíma segített be a fafűtésbe.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2023
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Tényleg nem érted, vagy nem vagy hajlandó bekapcsolni a számológépet. Semmit nem kell felújítani, sem átterveztetni, azaz ez eddig nulla forint. Kell venni egy jó hatásfokkal fűteni tudó klímát, nem egy egetverő összeg. A napelemed a tél nagy részében (tehát pont amikor szükség lenne rá) fog adni neked tizedannyi energiát de néha még annyit sem. Ha felhős van, és télen néha 3 héten keresztül is az van, akkor a 2kW-os rendszered termel neked napközben 180W-ot, éjszaka meg semennyit. Mégis, mit akarsz azzal felfűteni? A klímát meg bekapcsolod ősszel, tavasszal meg kikapcsolod. Mivel gondolom nem hegesztenek reggeltől estig, így alapból sem lehet nagy a villanyszámla, meg még a klímával se lesz nagy, lehet hogy még azzal együtt is benne maradnak a rezsicsökkentett tarifában, de ha mégsem, akkor sem sokkal lépik túl, és ha megnézel a neten néhány ilyen táblázatot akkor azt fogod látni, hogy ha túlléped akármelyiket, akkor a villanyt célszerű túllépni, mivel ott onnantól csak dupla lesz a díj, nem ötszörös mint a gáz esetében.
Miért jó az, ha saját magadat szivatod?
(#) kameleon2 válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Uniman hozászólását kiegészítve:
Idézet:
„vizet napkollektorral sokkal jobb hatásfokkal lehet felmelegíteni, mit napelemmel...
Más kérdés, hogy amíg langyosabb a nap melegítette víz, azt hogy "tolod" bele a sokkal magasabb hőmérsékletű "központiba"...?”
Úgy, hogy eleve magasabb hőmérsékletűt állítasz elő. Aztán kérdés, hogy elpazarlod és lekevered egy keverőszeleppel mondjuk, vagy megjáratod egy másik körön keresztül és ami lehűlt, azt már kisebb hőmérsékletűként használod. A napelemes, fotovoltaikus megoldás pont ezért kevésbé pazarló, bár igaz, hogy a napkollektor is jó megoldás. Ugyanis ha napelemmel melegítesz, azt már PWM-el vagy fázishasítással (DC vagy AC) már könnyedén le is szabályozhatod. A közvetlen DC-t én csak azért nem szeretem, mert egyrészről a fűtőszálnál megnő az anyagelhordódás veszélye, ezzel együtt az életvédelemmel is vannak fenntartásaim, ha például HMV előállítás a cél. AC áramköröknél (0,4KV LVD rendszer), már készen, fillérekért kaphatóak védelmek túláramra, túlfeszültségre, hibaáramra stb. Én mindenképpen az inverteres megoldásra szavaznék, ha már napelem és nem napkollektor. De 2kW-ra lehet például kínai bojler hőszivattyút is venni. Az talán még jobb a COP értéke miatt. Kb 400W napelemről tudja a 2kW-ot. Igaz beltéren. Célszerű hőközpontba vagy pincébe elhelyezni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2023
(#) Atis57 válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Szia!
Sajna -jó,-olcsó, -tökéletes megoldása nincsen.

De én legelőször hőszigetelnék, utána a villany hálózatot rendbe hoznám.
Ezeket lehet sajátkezűleg/baráti segitséggel is.
Még a szabványos villanyóra dobozt is felszerelheted sk.
Ezekre 5 éven belül úgyis szükséged lessz! Majd akkor drágábban?
S akkor a lehúzó reg szerelő is kénytelen 100 000-s összeget mondani!
S a fűtés talán klimával mégiscsak jobb.
Persze lehet akármilyen más megoldást is választani , bejöhet az is -mert az esélye nem nulla hanem 0,000001%nál nagyobb.
Én a napelemre mágneskapcsolóval rákötnék 2db 6-800Ws törpefesz.fűtótestet. meg egy Grid Tied invertert.
De van más ötlet is --csak az a fránya pénz?
Ezt te is fel tudod szerelni.....
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2023
(#) uniman válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
5 év múlva tuti másfajta típus lesz az aktuális szabványos villanyóra doboz, mint ami most "szabványos".
Erről az "sk" szerelésről írhatnál bővebben, akár (privátban). De hogy kerül bele a "belseje" ?
Kívágom a fenekét (hogy beleférjen az óra meg a bizti), és rácsavarozom a mostani fakeretes helyére?
(#) uniman válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Szia! Télen, napfelkelte után, mikor beindul a melegvíz "termelés", de a radiátorokban ("központi"...) még a kazán 30 fokos fűtővize kereng...erre gondoltam.
(#) Bakman válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Idézet:
„Csak azt nem értem miért van az hogy nem a kérdésre adtok választ.”
Kivételesen arra kaptál válaszokat. Leginkább arra, hogy amit tervezel, egy nagy nulla. Nem segítség lesz, hanem pénzkidobás.

Korábban írtad, a biztosítékig rendben minden. Már csak egy kábel kell a klímáig és rendben is vagy, nem kell a meglévő hálózatot piszkálni.
(#) antikzsolt hozzászólása Ápr 4, 2023 /
 
Egyáltalán észrevettétek az hogy már nem tudom hányszor leírtam most meg teszem újra.
KLIMA NEM JÁRHATÓ MERT AZ ELAVULT ELEKTROMOS HÁLÓZAT MIATT NEM KÖTIK BE!!! 3 CÉG IS ELUTASÍTOTTA!!!!!! GYENGE A HÁLÓZAT! BŐVÍTENI KELL AZ AMPER SZÁMOT. 16 VAN JELENLEG. BŐVÍTÉSKOR MEG SZABVÁNYOSÍTANI KÖTELEZNEK
ELAVULT SZIGETELÉS KLÍMA MEG NEM ÉR ANÉLKÜL SEMMIT.
NINCS SZABAD MILLIÓK A SZÁMLÁMON FELESLEGESEN SZIGETELÉSRE. 175 NÉGYZETMÉTER SZIGETELÉS ABLAK NÉLKÜL CSAK A MUNKADÍJ 5 ÉVVEL EZELŐTT MÁR NÉGYZETMÉTERENKÉNT 8000FT FORINT VOLT. ENNÉL CSAK TÖBB LETT AZÓTA.


NEM KIVÁLTÁS NEM SPÓROLÁS A FŐ CÉL. A KÉNYELEM

Mod: Ugye csak teljesen véletlen ragadt be a capslock vagy a shift gombod. Javasoljuk számítástechnikai bolt felkeresését egy új billentyűzet beszerzés ügyében, mert a netes etikett szerint ez üvöltözés és tiszteletlenség a többiekkel szemben.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2023
Moderátor által szerkesztve
(#) Atis57 válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Szia!
Ezt mind elhiszem--De ha nincs rá másik bevált megoldás? akkor mi legyen?
(#) JZoli válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 4, 2023 / 1
 
Én lassan feladom. Semmilyen klímaszerelő nem foglalkozott eddig az elektromos hálózattal aki nálam, vagy az ismerőseimnél szereltek. Bedugták a konnektorba és kész is volt.
De írták többen is, hogy van megoldás. Szólsz egy villanyszerelőnek az odaviszi az órától az új vezetéket pár ezer forintból. és már nem is számít az elavult hálózata a háznak. 16A-es automatáról akár 3db klíma is elmegy, persze nem az 5 KW-osok.
De a Tiétek a ház. Ha nem akarsz rendes megoldást az a Te dolgod.
(#) uniman válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Közel százéves (na lehet csak 70) "szabványos" (bio) villanyóra szekrényem...

100eves.jpg
    
(#) zaza99 hozzászólása Ápr 4, 2023 /
 
Sziasztok!
A viasszatáplálós eon engedélyes inverterek mekkora feszre vannak állítva? Nálam L1=240V L2=240V l3=230V van szinte a nap 24 órájában. Tudna visszatermelni? /Van beadott kérelmem viasszatáplálásra./
(#) proba válasza zaza99 hozzászólására (») Ápr 4, 2023 / 1
 
Ez kétélű, Úgy tudom 252V-ra vannak állítva. Azt hogy mennyit tud visszatermelni, gyorsan eldöntheted. Megnézed mi az a maximum feszültség ami nálatok szokott lenni, azt kivonod a 252V ból. A kapott értéket kivonod a pillanatnyi hálózati feszültségből. Elkezded terhelni a hálózatodat, amíg a kapott értékre nem esik a kapocsfeszültség az óránál . Amekkora terhelést rátettél, nagyjából annyit fogsz tudni betáplálni probléma mentesen.
Másként, megméred a hálózati feszültséget, ráteszel 10A terhelést, megméred mennyit esett. Ha ez megvan ennek az értéknek a tizedével emeli minden betáplált amper a hálózati feszültséged. Ha ez eléri a 252V-ot az inverter lekapcsol.
( Nálunk legalábbis ez a modell jó közelítéssel működik.)
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Már a legelső alkalommal is sikerült értelmeznünk amit írtál! Olyan nincs hogy nem kötik be, a klímaszerelőnek semmi köze nincs ahhoz hogy nálad milyen hálózat van! Egyedül abba köthet bele ha nincs védővezető, mert ekkor ugrik a klíma garanciája! Képzeld, szomszédéknál is B16-ról megy, már évek óta! Nem kellett nekik semmit sem bővíteni!
A napelemmel víz fűtögetése felesleges pénzkidobás, semmi értelme nincsen, ezt értsd meg! Attól még az is jobb, ha vesznek egy ventilátoros hősugárzót 12 ezerért.
(#) proba válasza JZoli hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Mondjuk azt senki nem kérdezte tőle, milyen fogyasztók vannak jelenleg a hálózaton. Ha van egy vízmelegítő, egy automata mosógép, 1-2 hűtő, egy villanysütő, lehet a 16A a kevés, azért kellene hálózatot korszerűsíteni. Azért nem foglalkoznak a klímások vele, mert nem csak a saját dolgukkal foglalkoznak, hanem az esetleges jövőbeli problémákat is látják. ( de az is lehet, nem ilyen előre látók)
(#) antikzsolt válasza proba hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Beletrafáltál.
1 hűtő, fagyasztó, a kávéfőző mosógép. A mosogató felett is van egy kisebb vízmelegítő. Aztán megmondták hogy nem így nem megy. Vagyis megy de nem egyszerre. Megnézték mert látták nem új építésű a lakás és a vezeték is problémás mert az a vastagságú vezeték van a konnektorhoz is behúzva ami a lámpához kellene. Ezért nem szerelték be. Nem is fogják amíg ki nincs cserélve és nincs ellenőriztetve. Ennyire szigorúak ami érthető mert nem akarnak tűzet okozni a túlterheléssel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2023
(#) kameleon2 válasza uniman hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Télen a napkollektor - a tapasztalataim alapján, jó, ha 3 nap volt használható. Amikor hó volt és verőfény. Na az sem most volt. Azaz azzal nem lehet termelni. A kazán 30 fokos vizével mit akarsz? Az HMV-nek kevés, de előfűteni lehet vele a vizet, így csak 20-25 foknyit kellene rásegítenie más rendszernek. De itt kérdés a prioritás kezelése is. mert vagy te döntöd el, hogy mi legyen az elsődleges energiaforrás, vagy automatikára kell bízni, ahol én például COP alapján priorizálnék és tarifa alapján. De ez túlmutat a kérdéseden.
Következő: »»   198 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem