Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Ezekre a kimenetekre híd kapcsolású erősítő van kötve, tehát nincs klasszikus test kivezetés egyik lábon sem. A csatlakozókba csak egyféle módon illik a dugó, neked annyi a dolgod, hogy következetesen használd a hangszóró polaritás jelölését mindegyiknél.
Üdv mindenkinek.Nem találtam kimondottan mini-hifi témát. De gondolom ide is írhatok.Szóval, van nekem már vagy 10 éve egy JVC MX-S2 hifim. Tökéletesen működött ..... eddig.
A minap bekapcsoltam...... se kép se hang! Azt tudom, hogy a trafó melletti panelen lehet a hiba mivel nem kap áramot. A 3 biztosíték az jó. Előre is köszönöm a tanácsot/segítséget. A kapcsolási rajzot pdf-formátumban feltöltöm.
Szia!
Ellenőrizd, hogy a trafó primerkörére eljut a hálózati feszültség!
Üdv. az hol van? mit kell mérni? A panelon van 4 nagy kondenzátor, azon mértem 25-30 voltot. tehát ott van áram. de mellette van 3 nagyobb méretü ellenállás, 2db 2.2 ohmos és 1 db 390 ohmos, ha jól emlékszem. de azon nem mértem áramot. üdv
Elromlott a Klipsch Promedia 5.1 PC-s házimozi rendszerem. A bal hátsó hangszóró a bekapcsolástól kb. 10 perc eltelte után elnémul és a csatornára küldött teszthang a mélynyomóból szól. A jobb hangfal meg tökéletesen szól. Cserélgettem a hangkártyából kijövő analóg jack csatikat és mindig a bal oldali hangfal némul el. Tehát nem a hangkártya romlott el. A Klipsch rendszer mélyládájában van minden erősítő és a fekete színű jack aljzat felel a hátsó hangfalak megszólaltatásáért.
Tud valaki segíteni benne, hogy mi baja van a kis nyavalyásnak? Ki tudná esetleg megjavítani?
Melyik topic-ban kellene felelet?
Kaptam javításra egy Pioneer Vsx-323 házimozi erősítőt.
Előzményekről annyit tudok, hogy valami buliban volt, és egyszer csak elhallgatott. Ez a része orvosolva lett, mert a trafóba kiment a hőbiztosíték. Ez ideiglenesen kiiktatva (majd a javítás végén kap új biztit, ha a javítás sikeres lesz). De hangot alapjába véve nem tudok rajta kicsikarni, csak ha a eltávolítom az átvezető panelről a C602-es csatoló kondikat, és oda csatlakozom külső hangforrással. De itt ezen a panelon az analóg bemenetet ami a hátsó RCA felől jön, átkötöm az analóg kimenetre, akkor a hangerő szabályzás, hangmódok stb mennek. Csak ez az D/A konverteres rész nem. Tehát se a HDMI bemenetek, se az usb-s lejátszás hangja, tehát minden ami digitálisan menne hang nem megy. Ezt megelőzőleg a PCM1681 D/A konverter analóg kimenetein 2.1V DC mérhető, ami miatt a hang eléggé recsegős és inkább csak a recsegés jön át, mint sem más. A D/A bemeneti lábán DATA1 bemeneten 1,1V dc mérhető, a többin (DATA2-DATA3-DATA4) közel nulla volt. Segéd tápfeszek (3,3V, 5V) megvannak, azok jók. Ami még furcsa, hogy a 12V DC táp, csak 10,4V. De ezt az alacsonyabb feszt indokolhatja a beépített korlátozó ellenállás. (Ezt az ellenállást is mérve, rajz szerint jó.) Ezt külső tápról megtáplálva, hogy a tápkör hibát kizárjam, fix 12V-on 220-300mA közt vesz fel. Most nem tudom eldönteni, hogy a tápkörben terhel e be valami, ami miatt valami kommunikáció megzavarodik, vagy maga a D/A konverter IC halt el, vagy maga a processzor ezen része. Ill a hdmi rész se akar működni, (bemenetre kötök jelforrást, és a kimeneten nem ad képet) de azzal még nem foglalkoztam jobban, hát ha ez a rész kavar be ott is valaminek. De ha pc-re csatlakoztatom, felismeri a gép, és át lehet váltani a HDMI hangkimenetre. Aki esetleg javított már ilyen erősítőt és találkozott hasonló hibával, attól szívesen kérnék egy kis iránymutatást, hogy merre lehet a galiba oka. Még a D/A konverter cserét bevállalnám, de a prociét nem.
Üdv! Van egy Denon AVR-1804 erősítőm aminek a kijelzőjén bekapcsoláskor H/P Only felirat jelenik meg. Érdeklődnék hogy javítható-e vagy inkább bontsam el?
Válaszokat előre is köszönöm!
Fülhallgatóval OK? ...meg kéne "piszkálni".
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni. Van egy Samsung Bluray aminek valószínű hibás az erősítő része. Arra gondoltam, hogy valahol le lehetne-e venni az analóg audió jelet útközben, hogy valamilyen (mondjuk TV-ből) bontott erősítő beépítésével még használható legyen rádióként. Addig eljutottam, hogy a Pulsus PS9830B ic a dac, abból jön ki a pwm jel, ami megy az IRS2053S ic-re, és onnan megy az erősítő részre.
Illetve az IRS2053 ic az erősítő, és annak a HO és LO kimenetei mennek egy mosfet pár gate lábára.
Azokon a kimeneteken már analóg az audio? Ott esetleg már meg lehet csapolni a jelet?
Szia! Csak a hangszóró kimeneteken analóg jellegű a jel, addig PWM.
Van némi logikai bukfenc. Ha hibás a erősítő akkor miért adna ki bármit is magából? Vagy csak a végfok FET-ek hibásak? De ebben az esetben meg tiltani fog a védelem és ezért nem fog működni.
Köszi.
Igen, közben találtam egy kapcsolást, ami mutatja, hogy végig pwm, csak a hangszóró kimeneten lesz analóg. A baj csak az, hogy odáig nem jut el a hang. A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2023
Igazad van, rosszul fogalmaztam. Van egy másik hasonló Samsung, abban a hűtőborda alatt vannak az erősítő ic-k, és az alapján írtam erre is. De itt kívül vannak az erősítő ic-k, és a hűtőborda alatt csak a sok mosfet van.
A lényeg, hogy egyik kimeneten sincs hang. Lehet, hogy a két erősítő ic rendben működik, és egy vagy több mosfet rossz? Nem tudom, hogyan lehetne kimérni őket.
Semmi gond. A hiba keresés kezdeti lépése zárlat keresése. Pl. a végfok FET-ek szoktak elhalálozni ilyetén módon.
Érdemes ránézni az elektrotanya -ra hátha van hozzá service manual.
Én úgy látom és az adatlap is azt mondja, hogy analóg bemenete van ennek az IRS2053-nak, úgyhogy ott kereshetsz megfelelő analóg hangfrekis jelet.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2023
Igen, azok az IN3, IN2, IN1 lábak az adatlap szerint.
Köszi, akkor keresek egy TDA-t, és holnap kipróbálom vele. A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2023
Szia,
Kipróbáltam, sajnos nem jó. A hangszóró zúg, de nem szól a rádió. Olyan hangja van, mint amikor nincs bedugva az antenna, vagy nincs ráhangolva egy rádió az adóra. Ezért kipróbáltam aux-ról is, hátha a tuner nem jó, de külső kimenetről is ugyanazt a zúgást produkálja csak. Szóval nem tudom ez milyen jel, de nem az igazi. Mindegy, megoldom kókány módon, ahogy a másik Samsungot is megcsináltam. A tunerről ennél is le lehet venni az analóg jelet. Csak ugye ennek az a hátránya, hogy ezt a jelet nem lehet szabályozni a beépített hangerő vezérléssel, bele kell tenni egy potmétert az erősítő bemenetére. Meg így ugrik a hangzások állítása, stb... Az előzőnél kifúrtam az előlapot, és odakerült a hangerő poti, ennél ezt a faragást akartam elkerülni. Ennél egy körbe-körbe forgó (enkoder?) a hangerő vezérlő, nem tudom , azt rá lehet- e valahogy kötni az erősítő bemenetére. A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2023
|
Bejelentkezés
Hirdetés |