Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
A tiszta cérna kesztyű kell hozzá. A fúrómon meg van porszívó.
Utána kéne nézned mindkét fogalomnak.
![]() ![]() ![]() Azt mondtam? Nem azt mondtam -csak nem figyeltél ![]()
Ha valóban olyan gyenge lenne, naponta sok-sok ilyen kapcsolatnak kellene tönkremennie, már csak a nagy számok törvénye szerint is. Minimális logikával azért be lehetne látni, akár milyen erős is a ragaszkodásod a butasághoz, hiába mondták már többen, többször is, hogy tévúton jársz.
Hát igen, nem is tudom hogyan lehetne bizonyítani, hogy az általunk felhasznált összekötők kb.: 10000-20000db./év gond nélkül évek óta probléma mentesen üzemelnek?
![]() Hiszen te sem hiszed el becsszóra, hogy nincs velük probléma és nekem sincs időm 1xe képet készíteni róluk. De várjunk csak! Én szabvány szerint szereltem/szereltettem. Azaz annak kell bizonyítani, aki eltér a szabványtól! Vagyis a forrasztása van olyan jó mint a vezetékösszekötő. Idézet: „Én szabvány szerint szereltem/szereltettem. Azaz annak kell bizonyítani, aki eltér a szabványtól!” Ezt már korábban sem értették meg itt többen... Hardver és beágyazott szoftver fejlesztéssel foglalkozó cégnél dolgozom. Ahhoz, hogy piacra vihessünk egy terméket a folyamatainknak és az elkészült terméknek is meg kell felelni a szabványoknak. Ezt akkreditált laborban, illetve auditokon ellenőrzik. A beszállítóinktól is ugyanezt kell megkövetelnünk, bekérve a papírjaikat. A szabványtól való eltérést dokumentálni kell, és NEKÜNK kell bizonyítani, hogy a megoldásunk egyenértékű vagy jobb. És vannak olyan szabványpontok, amiktől TILOS eltérni. Ilyenek a felhasználó testi épségét (áramütés, mechanikai behatás, hő, tűz, sugárzás, stb.) veszélyezető dolok. Ott a szabvány kötelező. És mérik is a laborban. Hány fokon gyullad meg a műanyag burkolat, a hőhatás megszűnése után tovább lángol-e, stb.
Nem unalmas még ez a f@szméregetés? Szerintem meg minden kötés jó, ha bírja a rajta átfolyó terhelést.
![]()
Köszönjük mindenki hozzászólását és azokét főleg akik tökéletes vitamódszerrel, tényekkel, adatokkal és szabványokkal segítették a kérdés tisztázását.
Pár fórumtag érzelmi alapú hozzászólásától eltekintve többségében megfelelően, érthetően és alaposan körüljárásra került a téma, így úgy gondoltuk, a felhalmozott információkat sárga fejléces általános topik tájékoztatóba gyűjtjük. Fentieknek megfelelően kérjük, hogy a forrasztás vs. bármi más vezetékösszekötés témát fejezzétek be, és lehetőleg a jövőben ha csak más különleges kérdése nem merül fel a topikban kérdezőnek, akkor hivatkozzatok a sárga fejlécben lévő, általatok összegyűjtött információkra. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a forrasztott kötésről beszélni tilos, hiszen fontos műszaki kérdések vitathatóak meg azon túl is, hogy kötelezően el kellene kezdeni a "forrasztás vs. wagó/bármimás" összehasonlítást. Köszönjük előre is! ![]()
Talán még annyi beleférne, hogy amiért a forrasztást az épületvillamosságban elkerülni ajánlja a szabvány, azon indokokat (melyeket itt az előző oldalakon senki sem talált el), az az MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2023
A sodrott aulu kötést ezzel nem is szabad kiváltani. nem is ez volt a téma. 36. éve űzöm a szakmát. Van tapasztalatom bőven. Iprban is háztartásban is. STB. Maradjunk annyiban, veled vitatkozni, nem fogok és nem is lehet. Aki megértette megértette, aki nem, nem. További minden jót!
Ultradermmel kell lemosni a felrakás előtt. Többnyire elég csak a fedelet. Nagyon szép lesz.
Látom, leginkább te nem értetted meg.
Idézet: Ki, és hol írt ilyet? „A sodrott aulu kötést ezzel nem is szabad kiváltani.” ![]()
Sziasztok.Olyan kérdésem lenne,hogy a tömör huzalt milyen átmérőjű hajlékony vezetékkel helyettesíthetem?
Ugyan akkora keresztmetszetű hajlekonnyal!
Szia!
Ha már megemlítetted a Weidmüller gyártót, szerinted ezek biztonságosan használhatók hosszú távon is? Ebből a típusból kaptam régebben egy dobozzal, ezt használtam most is. Épp most kellett utólagosan beépítenem egy 230 V-os aljzatot mosógépnek, amit az eredeti 2,5 mm2-es gerincvezetékről ezzel ágaztattam le, ugyanilyen keresztmetszetű vezetékkel. Az elosztószekrényben B16-os kismegszakító van ezen a szakaszon. A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2023
Bevizsgált termék egy neves gyártótól. Nem gondolom, hogy aggódnod kellene.
A tapasztalat az volt, hogy kb. 20 éve, mondom, 20 éve, azzal is gondok voltak. de igazából az 1mm-es vezetékeket nem szorította rendesen. Itt volt kontakthiba. gondolom, azóta csak javítottak rajta.
Jelenleg 1,5mm^2 és 2,5mm^2 keresztmetszetre ajánlja a gyártó!
Idézet: „a wagonál úgy szétégett hogy nem lehetett újra kötni” Idézet: „sodorva és forrasztva” Én is villanyszerelő vagyok, nyilván tudom, hogy tiltott a forrasztás... Volt szerencsém világító Wagót látni, azóta, saját célra a Wagó, legyen az bármelyik modell, csak az ideiglenes kötéseknél van jelen! Végleges kötés nálam is forrasztott, és kúpos szorítóval (Kupolfix) szigetelt.
Sziasztok!
Tudnátok segíteni az alábbi témában? A csatolt képen látható adattábla szerinti motorra szeretnék forgásirányváltót bekötni. Viszont a forgásirányváltóm sima 3 fázisú motorhoz való. Fel tudom valahogy használni ehhez a motorhoz? Csatolom a forgásirányváltóm elvi müködését is. A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2023
Az első mellékleteden lévő ábrát én nem tudom irányváltó kapcsolóként értelmezni, de nem is érdekes.
Bármilyen kapcsoló/relé/mágneskapcsoló jó, ami megvalósítja az adattáblán lévő kötést (mellékeltem a kivágott részt). Tulajdonképpen a két átkötést kell áthelyezni, azaz például 2 morze kapcsoló ezt már meg tudná oldani. Az bonyolíthatja a kérdést, ha a két irány közé kell egy üres állapot is, de ez is megoldható. A 3 fázisú irányváltó kapcsoló általában 3 emeletes, és két-két kontaktust tud emeletenként, amiket "össze-vissza" kapcsolgatnak a belső tárcsák. Ha kézben van a kapcsoló, akkor meg kell mérni milyen kapcsolatok tartoznak az egyes állásokhoz, ami alapján el lehet dönteni beköthető-e a neked kellő funkcióra
Szia! ITT találsz erre megoldást ha 6008-as kapcsolód van. Az áramrelé az mellőzhető az áramkörből ezért a kondenzátort fixre lehet kötni az adott pontra. Az első rajz az nem igazán jó, mert azon a V2 az nem használt pont az eredeti rajz szerint, a másik dolog pedig a motor kapcsolási rajzán nincs feltüntetve a kondenzátor bekötési pontja csak a forgásirányhoz tartozó áthidalások elforgatása. A kapocsdekniről jobb lett volna egy fotó.
![]()
Sziasztok!
Úgy tudom hogy 6kA megszakítóképességű kismegszakítókat szabat csak felrakni, de még sok boltba látok 4.5kA-st is. Mi az előírás?
Szerintem ennél a motornál azt is meg kell oldani, hogy a felpörgés után lekapcsolja az indító kondenzátort, csak az állandó üzemű maradjon bekötve. A motor adattábláján két kondenzátor érték van megadva, indulás után a 25 µF-ot valószínűleg le kell választani.
Igazad van de ennek az 560 wattnak nem gondoltam oda a startert is, meg nem volt említve az sem, hogy mire lenne használva ez a teljesítmény.
![]()
Igazad van, semmit nem árult el a kérdező a felhasználás céljáról. Mivel valamilyen fék is van beépítve, én eszterga, marógépre tippelek.
Elnézést a szűkszavúságért...
Ez egy lift emelő motor, kb 400kg-ot mozgat. Egyelőre ennyit tudok. Kapcsolóm a szó szoros értelmében nincs, egy dpdt relével és egy ssr-el illetve arduinoval próbálom majd a forgásirányváltást. Egy sima 3f motorral már működött az elöbbi kapcsolással amit csatoltam, de az itt ennél a motornál nem fog müködni szetintem. Ha van értelme, delelőtt feltöltöm a kapcsolást A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2023
Hello! Remélem erre gondoltál. Ha az indító/üzemi kondi és a fék nincs feltüntetve az adattáblán, akkor feltételezhető, hogy annak bekötését és vezérlését tartalmazza a motor.
Köszönöm szépen, szuperül működik
|
Bejelentkezés
Hirdetés |