Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   573 / 581
(#) circuit válasza Csontdaralo hozzászólására (») Máj 10, 2023 / 1

Szia
Legelőször a feszültség választó csúszkát kéne átkapcsolni 240 V-os állásba, ellenőrizd a jó érintkezést. Az olvadó biztosítókat szintén vagy cserélni, vagy megtisztítani, a foglalatokat is. Le kéne választani az anód és fűtőfeszültséget az egész áramkörről, és az egyenirányító csövön megmérni a feszültségeket. Ha nem tér el jelentősen a rajz szerinti értéktől, akkor a sok éve üzemen kívül levő pufferelkót célszerű lenne megformázni. Saccra 220-470 kiloohmos ellenálláson keresztül rákapcsolni az anódfeszt, és folyaü
matosan mérni. Ha beállnak az üzemi értékek, akkor lehet visszkötni a további fokozatokat. Célszerű lehet külön a hangvégfokot, az RF, demodulátor stb részeket.
Üdv:Tóni
(#) Gafly válasza circuit hozzászólására (») Máj 10, 2023 /

Innen jött át.
Köszönöm ha segítesz neki, én most egy darabig biztosan nem tudok.
Szerintem annyira "túltolni" sem kell, mert ránézésre semmi komoly baja nincsen...
(#) lazsi válasza Csontdaralo hozzászólására (») Máj 11, 2023 / 1

Egy 0. ellenőrzést érdemes megtenni: nézd meg a csöveket, hogy nem gázosak-e. Ha fémszürke a getter (az üveg felső részének belső oldalán), akkor jó. Ha hamuszürke, akkor mindenképpen csere. Ha fekete, akkor erősen ajánlott a csere.
Pl. ezen a képen látható nekem eléggé gyanúsnak tűnik...

IMG-1839.jpg

(#) Mazsika hozzászólása Máj 11, 2023 /

Aztán még lesz vele teendő, a teljes tisztítás, görgők, skálahúrvezetők kenése, esetlegesen ahol szakadt, a skálahúr cseréje, ahol kell, egy csepp olaj, zsír, skálaizzók cseréje, tesztelés külső bemenetről, hogy a végfok - hangszóró működik-e, aztán jöhet a rádióvevő rész macerálása, frekvencia mérések, - vigyázni a csúszka lapokra, (alul a kontaktorok zárják az áramköröket a fő áramköri lapon, amiket a billentyűsor billentyűi "húznak rá" a megfelelő érintkező pontokra, ezeket is oxidmentesíteni kell, kis kenőanyaggal ellátni ) amin a kis tekercsek vannak, nehogy megsérüljenek és elszakadjanak a vékony kis Litze huzallal elkészített tekercsek. (!) A Baji Elektronikánál lehet, hogy még rendelhető FM OIRT- CCIR konverter. ÚJ, kapcsolható 4 kristállyal is látható a weblapon,
http://bajielektronika.hu/arlkit2.html ( IC: S042)
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2023
(#) CIROKL hozzászólása Máj 16, 2023 / 4

1970 es évekből
(#) CIROKL válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 16, 2023 /

Nagyon jó állapotban van ,csak a posta kicsit beleronditott ,biztos leejtették a fa káva sarka kicsit sérült ,lessz időm rendbe kapom.
(#) jani1987 hozzászólása Máj 18, 2023 / 1

Felismeri valaki ezt a típust? Tudom hol van a hátulja de a sietségbe nem hoztam haza. Pár cső helyét tudom hol van.
(#) zolika60 válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 18, 2023 /

Szerintem ez lesz az.
(#) jani1987 válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 18, 2023 /

Köszi. Vègig néztem a cső listát mivel mindet kihúzták belőle és 2 olyan példány van amit nem találtam készleten. Az egyik az EM84 illetve az EAF801. Hátha van valakinek otthon pótlásra.
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 18, 2023 /

EM84 csak csicsa, nélküle működik minden.
Ha PU bemenetről szól telóval a rock, akkor jelenkezzél varázsszem és egyéb igénnyel.
(#) jani1987 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 18, 2023 /

Nekem csak ez a kettő hiányzik mert csak így lesz teljes. A doboz ellenben komoly fejtörést fog okozni.
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 18, 2023 /

Ez már lakköntésű, le kell csiszolni, kipótolni (vagy ragasztani egy réteg furnért, ha nagyon gyetvás), újrakenni.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2023
(#) tdi75 válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 19, 2023 /

Szia!
Nézz meg más doksit erről a rádióról. Van olyan is hogy az ebf89 van a rajzon az eaf801 helyett.
Szerintem helyettesíthető az egyik a másikkal, de a lábainak a kiosztása nem pont egyező.
Az anódáramok és feszültségek a katalógus szerint megegyeznek, de nem teljesen egyforma a két cső.
(#) jani1987 hozzászólása Máj 23, 2023 /

Kaptam a rádióhoz csövet és produkálja a hangot. A következő probléma áll fenn: a forgó kondi be van szorulva és nem tudom mi a legjobb oldószer ami kilazítja a kenő anyagot. Hogy a skála üveget hogy nyomtatom újra fogalmam sincs.
(#) circuit válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 24, 2023 /

Szia
Azt nem tudom, hogy melyik a legjobb, de ajánlanám a petróleumot, illetve a foltbenzint (benzines folttisztító). Mindkettő 1 literes kiszerelésben kapható a festék/vegyianyag boltokban. A petróleum jól oldja a zsírokat, még a bitument is, kiváló penetráló tulajdonsága van. A foltbenzinnel sok dolgot lehet mosni, zsírtalanítani, régóta használom. Tűzveszélyes anyagok! Mozgó alkatrészek, csapág kenésére finom műszer olajat használok.
Üdv:circuit
(#) szepi003 hozzászólása Máj 24, 2023 / 1

Sziasztok A Méh telepen találtam,ezt a négy trafót 1 folytó 1képkimenő 1hang kimenő a kicsit azt nemtudom .A kérdésem hogy melyik fekete fehér tv be lehetett,vane összefüggés a látható Meo felirat és a tipusa között ,vagy csak a gyártásnál a bemérés pecsétje. köszönöm
(#) VJ72 válasza szepi003 hozzászólására (») Máj 24, 2023 /

Híradástechnikai Anyagok Gyára (HAGY) Vác.
Orion Duna, Tisza TV-k benn volt ilyen trafó, a kicsi az egy blocking oszcillátor trafója talán VT.
Akkoriban próbálták egységesíteni a fődarabokat a televízió gyártásnál, ezért használhatta ezeket mind a két akkori gyártó.
(#) szepi003 válasza VJ72 hozzászólására (») Máj 24, 2023 /

Köszönöm a segítséget .Ezek a trafók tényleg egy Orion 403 tv -ből valók.
(#) Hetope hozzászólása Jún 9, 2023 /

Sziasztok Javítok egy LŐWEOPTA rádiót. Mivel lehetne kiváltani az ELL80 - as csövet ?
(#) tdi75 válasza Hetope hozzászólására (») Jún 9, 2023 /

Szia!
Amit találtam: 6HU8, vagy ELL80E
Vagy van más ötletem is, csak akkor kettő cső kell neked. EL95 De így már annyira nem az igazi. A hangszórót 10 Kohmra illesztik elvileg. Gondolom nem akarsz másik kimenőt tekerni, így szerintem ezek a csövek jöhetnek számításba. Bár meg kell hagyni eddig egyiket sem láttam élőben, max fényképen a lassan 44 évem alatt.
Gondolom a P illetve U sorozat neked ki van lőve az eltérő fűtőfesz/áram miatt.
A P az 12 volton 0,3 amper az U az 25 volton 0,1 amper.
Gondolom neked 6,3 voltod van az E sorozat miatt.
(#) Hetope válasza tdi75 hozzászólására (») Jún 9, 2023 /

Nagyon igazad van. A baj az hogy nem igen tudok találni jó megoldást valószínű hogy jegelem az egészet pedig két hasonló rádió is van és mind a kettőnek szakadt a fűtése a végcsöveknek. Lehet hogy eleve ez volt a gyenge pontjuk ezeknek a csöveknek és ezért nem terjedtek el.
(#) oldradios hozzászólása Jún 25, 2023 / 2

Kedves Fórumtársak!

Kicsit OFF, de mégis témába vág:

Megválnék régi rádióktól, valamint főképp táskarádió alkatrészektől (gyűjteménybe, alkatrészek felújításhoz).

- Orionton táskarádió (későbbi szériás, fekete-szürke-krémszínű): külsőre jó állapotú, de a hátlapja törött és a skálahúr szakadt, elvileg működőképes
Valamint jár hozzá pluszban egy elemtartó, érintkezők és vezetékek nélkül.

- Robotron RR-1201 NDK-s asztali rádió: üzemképtelen, a skálahúrja szakadt. Szép állapotban maradt meg, bontás helyett a feljavítása ajánlott.

- Videoton Camping de Luxe táskarádió alkatrészek:

2-2 db műbőr borítású elő és hátlap (műbőr borításúak, alumínium díszráccsal). Az előlapokban megvannak a hangszórók!

1 db fogantyú

1 db skála üveg + pár apróság

- Videoton Riviera táskarádió (piros): kissé hiányos, de mivel szép állapotban maradt meg, bontás helyett a feljavítása ajánlott.

- VEF 206 táskarádióhoz 2 db vadonatúj skála "üveg"

- Tesla Dolly táskarádió hiányos állapotban, a bőrtokja megvan.

- Keletnémet Capri 6401 rádióhoz két egymáshoz kapcsolódó panel, TGL 9225 100µF kondenzátor, hátlap, valamint a doboz alsó fa merevítője rajta az aranysárga "Capri" felirattal.

Internetes kép a 4 elektroncsöves panelről: https://www.radiomuseum.org/images/radio/elektroakustik/capri_6401_...74.jpg

Internetes kép a 4 nyomógombos hangszínváltó panelről: https://www.radio-bastler.de/forum/attachment.php?thumbnail=87256

- Unitra FONICA "Barát" hordozható lemezjátszó (1967) világosszürke dobozának hangszórós dobozfele, a lemezjátszó része nincsen meg. (ez a fajta lemezjátszó ritka darab volt)

Könyvek:

Rádió és televízió vevőkészülékek 1970-1971

Rádió és televízió vevőkészülékek 1972-1975

Lehetőleg egyben válnék meg tőlük, de típusonként megbonthatom a csomagot (kivételek lehetnek a Videoton Camping de Luxe elő- és hátlapok, valamint a VEF 206 táskarádió skálaüvegek, ezekből 2-2 darab van).

A készülékek és az alkatrészek tiszta darabok (nem padlásról/pincéből fellelt állapotban vannak).

ON
(#) Bubuka57 válasza oldradios hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

Szia!
Az alábbi dolgokat szívesen elfogadnám, ha a postázás lehetséges. Természetesen a posta költséget fizetem.
Videoton Camping de Luxe táskarádió alkatrészek:
Videoton Riviera táskarádió (piros):
VEF 206 táskarádióhoz 2 db vadonatúj skála "üveg"
Üdv, László
(#) jani1987 hozzászólása Jún 25, 2023 /

Rendelkezik valaki jó állapotú Weimar 5180 skála lappal? Ha valaki kérné akkor szkennerrel beolvasom a Videoton RA3101 és Orion AR201 lapját javítás céljára. Csere bere alapon.
(#) bbb válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

Szkenneld be és tedd fel ide, ha nagyon ráérek egyszer és már majdnem unatkoznék, akkor vidáman megrajzolom azokat is vektorosan.
(#) jani1987 válasza bbb hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

Hirtelen ennyit találtam de majd még teszek fel. Úgy kaptam valakitől.
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

Ezt meg majd össze kell dolgozni.
(#) oldradios válasza Bubuka57 hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

Kedves László!

Sajnos nem postázom. A rádiók és az alkatrészek Kerepesen találhatók, de budapesti átvétel is megoldható. Ha személyesen nem lehetne kivitelezni, "közvetítő" (ismerős, rokon,..stb.) útján részemről megoldható hogy nekik átadom.

A rádiókért/alkatrészekért jelképes összeget kérnék, de árakat ide nem írtam (még új vagyok itt, a fórumszabályzat gondolom ebben a topicban ezt nem engedi).

Amennyiben a fentiek figyelembevételével továbbra is érdekelné az alkatrészek, milyen módon egyeztethetünk a fórumon kívül? (fotókat is tudok küldeni az alkatrészekről)
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

Orion AR201.
(#) Kera_Will válasza oldradios hozzászólására (») Jún 25, 2023 /

Idézet:

A rádiókért/alkatrészekért jelképes összeget kérnék, de árakat ide nem írtam (még új vagyok itt, a fórumszabályzat gondolom ebben a topicban ezt nem engedi)”

Fórumnak van apróhirdetés felülete is itt:
https://www.hobbielektronika.hu/apro/

Ott legfelül az apróhirdetés link mögött .

HE_hirdet.PNG

Következő: »»   573 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem