Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Akkor nézzük chip doksiját, ha azt tesszük a panelra. Ha a foglalat is kell, akkor a foglalat doksija kell. A Hestore ábrája teljes tévút, amikor ezt beszámozták, valószínűleg nem a 28, 32 vagy 44 lábút vették alapul, mert ezeknél az 1-es és a 2-es láb nem egymás mellett van, hanem átlósan.
A foglalat doksija csak azért kell, hogy tudd, a chip melyik lábát hova teszi le a nyákon.
A számozása semmi plusz infót nem ad. Persze a korrekt gyártóknál lehet, hogy korrelál a foglalat a neki megfelelő chipekkel, de mint látjuk ez nem alap követelmény. ![]()
Te szoktál autorouterrel tervezni nyákot? Meg tudnád nézni, hogy a progi által letett foglalatot a tervező progi hogy kezeli? Bekéri a bele rakott chip típusát, vagy a foglalatnak a katalógusa szerinti kiosztása szerint routol?
Persze, csak ha van időd, és érdekel a felvetés. ![]()
Nem használok auto-routert. De ha használnék, akkor azt várnám tőle -mint szigorúan az egyetlen lehetőség-, hogy legjobb képességei alapján minden "légkötést" kapcsoljon össze a panelen.
Azt hogy milyen chip, vagy milyen egyéb alkatrész van a panelen, és ahhoz milyen tokozás/foglalat, vagy egyéb "PAD-lenyomat" tartozik, azt a kapcsolási rajz készítője határozza meg, és az baj lenne ha ebbe beleszólna az auto-router. Ott tudok elképzelni valamilyen többletinformációt, ha egy konkrét IC-nek van többfajta tokozása, és azokat definiáláskor szépen egyesével helyesen hozzá is rendelik a kapcsolási szimbólumhoz. Így amikor tokozást választasz (az lehet foglalat is), akkor egyből kapod hozzá a helyes lábkiosztást. Én igyekszem magam definiálni az alkatrészeimet (vagy legalább ellenőrzöm amit találok), és lehetőség szerint próbálom betartani a fent említett szabályt.
Én sem használok auto routert. Egyszer még kb 35 éve próbálkoztam vele a korai tangóban, de utána helyre rakni a sok fölösleges vonalat, furatot tovább tartott, mint megrajzolni autorouter nélkül.
Aztán valószínű, hogy mára már intelligensebbek a progik, mert például egy PC alaplapot kizárt, hogy jól meg lehetne rajzolni nélküle. Főleg úgy, hogy a korszerű programok már olyan villamos paraméterekkel is számolnak, mint a buszok futási ideje, a vonalak csatolódása, hullám impedancia tulajdonságok, stb. amit nincs élő ember, aki menet közben ezeket számon tudná tartani. A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2023
Én néha eltöprengek azon (és el is borzadok tőle) hol tart ma a technológia, és ehhez képest hol tart az átlag ember tudása. Lehagyott miket a fejlődés. Használjuk az eszközöket, de már nem mi uraljuk őket, hanem fordítva. Attól tartok, ez az irány nem jósol sok jót a jövőre vonatkozóan.
Nem biztos hogy rossz lesz az. Persze ma még nem látjuk, hova vezet. De ha csak arra gondolok, hogy ha egy mesterséges intelligenciával felvértezett, és betanított robot csak ránéz a retinádra, és közli, hogy azonnal menj orvoshoz, mert kezdődik egy csúnya elváltozás a szervezetedben, vagy később már pontosan megmondja, hogy mi a baj, esetleg még később olyan rutin sejtszintű beavatkozásokat végez, ami meghosszabbítja az egészségben töltött időt, ezt nem bánnám az unokáim érdekében.
![]() A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2023
Más témában is segítségre szorulok.
EXCEL-t érintő általános kérdéskör, a diagramok jelmagyarázatainak sorrendje. A halmozott oszlopdiagram kapcsán a megadott értékek alulról felfelé halmozódnak (ez így éppen jól is van), de a jelmagyarázat felülről lefelé íródik ki. Tehát ami az oszlopban alul van, annak értelmezése a lista tetején helyezkedik el. A kérdés: meg lehet fordítani a jelmagyarázat sorrendjét? (és ha igen, akkor hogyan) A melléklettel próbálom szemléltetni a jelenlegi fordított sorrendet, és talán az is látszik mennyivel jobb lenne ha fordítva sorakoznának egymás fölött a feliratok.
Srácok, nincs valakinek linkje magyar nyelvű CAN BUS leírása? Videó is jó, ahol elmagyarázzák, hogyan működik. Pár angol nyelvűt megnéztem, de ha van magyar az jó lenne. Illetve az angol CAN BUS adatlapok elég tömények. Esetleg CAN OPEN ha van az is jó lenne. Köszi előre is, ha valaki tud segíteni.
Ez így elég tág.
A CAN bus az egy hálózati szabvány. A CAN Open pedig egy hálózati protokoll. Bővebben: Link Pontosan mit szeretnél?
Katt a diagramra.
Digarameszközök fül -> Tervezés fül: Adatok kijelölése Itt a fel-le nyilakkal próbálj játszani, hátha helyreáll a rend. Elvileg a szöveg sorrendje követi a giagram sorrendjét, ez valamilyen bug lehet abban a verziójú programban amit használsz. Lásd melléklet. Azért van az alma a rakás alján, mert a lista azzal kezdődik, azt rakja a diagramba elsőként a program, ez normális. A fenti módszerrel lehet változtatni a sorrenden.
Mind kettő érdekel, de főként majd a CAN Open ismerete lesz a fontos. Köszi.
Igen, ez lesz a nyerő program. Köszönöm.
Köszönöm a tanácsot.
Valóban helyes a sorrend és a magyarázó szöveg sorrendje, ha a képed szerinti elrendezést használom. De nálam fordított az elhelyezkedés, és a nagyszámú adat illetve az áttekinthetőség miatt nem lenne célszerű átfordítani a teljes táblázatot. Az első mellékleten mutatom felül ami nálam van, és alul amit Te mutatsz. Javaslatodat már korábban is megpróbáltam, mint a legkézenfekvőbb lehetőséget, de nem volt sikeres. A szemléltetéshez a felső elrendezésben a sorrendet módosítottam (a füvet felülre vittem), de ezzel a magyarázó részben alulra került. Mutatom a második mellékleten. Ezek a beépített automatizmusok. Olyan opció után kutakodom, ahol az adat megmozdítása nélkül tudom a magyarázat sorrendjét befolyásolni (ha van ilyen).
Közben eszembe jutott, hogy a diagram az lehetne akár vízszintes is, és ez jó sorrendben teszi fel a magyarázatot.
Szokni kell a szememnek, de talán még mindig jobb, mint egy fordított sorrendű feliratozás.
Nem vagyok benne 100%-ig biztos, de mintha régi tanulmányaimból úgy rémlene, hogy a feliratokra vagy az előttük lévő kis színes négyzetre kattintva (esetleg duplakattra, vagy nemtom) változtatható a négyzet színe, és a szöveg is. Tehát elvileg azt írsz oda, amit akarsz...
Mondjuk ezt miért nem a számítógépes topikba tetted az nem világos. A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2023
Értem a javaslatod, de a probléma ettől összetettebb. Szövegbobozként bárhová tudnék bármit irkálni, csak nem ez az igény. A feliratok szövege a forrásként szolgáló adatterületből kerül a diagramba. A színezést azt valóban tudom tetszőlegesen módosítani, de csak szinkronban. Tehát a módosulás a diagramban és a kapcsolódó magyarázó szöveg előtti négyzetben is azonos módon történik.
Konkrétan azt keresem, az adatok módosítása nélkül, tudom-e a kapcsolódó magyarázat sorrendjét megfordítani. A számítógépes témák a gépekkel és esetleg az operációs rendszerrel foglalkoznak. Ez pedig egy alkalmazás, amit vélhetően többen is használnak, és talán ismerik is. Szeretem magamat is az ismerők közé sorolni, de mivel nálam nem volt képzés, így hiányosságok is vannak/lehetnek a tudásomban.
Idézet: „Ez pedig egy alkalmazás...” Én azt hittem, egy excel tábla, nem? ![]()
Az excel táblát is létre kell hozni valamilyen Office csomaghoz tartozó táblázatkezelő programmal, alkalmazással, ami nem operációs rendszer és nem hardver, szerintem így értette.
Sziasztok!
Vásároltam kínából egy csúcs minőségű refit kemény 2000Ft ért. Természetesen a 110v os verziót küldték. Valamilyen egyszerű módon át lehetni alakítani 230v-ra, vagy mehet a kukába? Köszönöm!
Kukába azért ne dobd.
Milen IC-k vannak a bal alsó sarokban?
ML53535 ez van ráírva, de neten nem találok róla semmit.
Ha tudni az áramát, akkor talán. Előtét kondenzátor. 120V és az áramából kiszámolt kapacitív ellenállása legyen. A kondival egy 2,2 MΩ párhuzamos ellenállást.
Ki dobni azért nem kell. Vannak ÁTALAKITÓK , bár drágább mint a ledpanel.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2023
Két darab ilyen lámpát sorba kell kapcsolni...
Kérdeznék (csak kíváncsiságból) valamit:
Miből derült ki az, hogy ez tuti 110V-os? Mert a fényképeden szerepel egy "50wd-110v" sor, és egy "5810c-9v" is. Minden "v" jelzés feszültséget jelent biztosan? Vajon a túloldalon mi van? Ha nem kekeckedésként olvasódik a kérdésem, érdekel a válasz.
Magadnak válaszoltad meg, csak észre sem vetted...
Szerinted ha 10db soros 9V LED van benne és disszipatív előtétről van meghajtva, akkor a 110V-os lámpa mennyire fog porrá égni, ha még ugyanannyit elfűt a pár kis ic? A nyák meg egyoldalú. De mindegy is, ezek a lámpák hulladékok, szigetelése erősen kérdéses, egy pöttyben van a burkolatra ragasztva a ledpanel és ha teljesen fel lenne ragasztva, akkor is megközelítőleg sincs elég hűtőfelülete és nem is vízálló, tipikus szemét, amit csak azért küldenek ki, hogy valamit küldjenek.
Nem válaszoltam meg magamnak, hiszen tényleg kíváncsian kérdeztem, hogy azok a sorok biztosan feszültségeket jelölnek-e?
Ha azt, hát akkor jó. (A kérdezőnek, aki megvette, nem jó). Az mindenképp jó, hogy elmondtad. A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2023
|
Bejelentkezés
Hirdetés |