Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   712 / 730
(#) Kupakos hozzászólása Júl 1, 2023 /

Sziasztok van két eminence l15 20 cm hangszóró , és szeretnék 2 utas hangfal dobozt csinálni.
Milyen magas sugárzó kéne mellé?
És milyen tervezet ű dobozt kéne építeni hozzá?
Tudjátok milyen fajta hangfal rajzot keressek neten ami kb illene hozzá?
(#) Kupakos hozzászólása Júl 1, 2023 /

Bocsi téves a hangszóró tipusa
(#) subwoofer220 hozzászólása Júl 8, 2023 /

Sziasztok! Hangfal építésbe vágtam a fejszém! Lentebb a 3 hangváltóból melyiket célszerű megvásárolni?
A közép sugárzó valamelyiknél 6db/oktáv a másiknál 12 vagy 24
hangváltó 1
Hangváltó 2
Hangváltó 3

Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2023
(#) Régi motoros válasza subwoofer220 hozzászólására (») Júl 8, 2023 /

No én nem vagyok egy hangmester, de ez az infó szerintem még a szakiknak is kevés lesz.
Legalább azt írd meg, hogy milyen hangszórók (vagy hangfalak) lesznek rákötve.
Úgy hamarabb kaphatsz választ.
(#) jani1987 válasza subwoofer220 hozzászólására (») Júl 8, 2023 /

Hamarabb kapsz infót egy saját építésről mint egy zsákba macsek termékről.
(#) subwoofer220 válasza Régi motoros hozzászólására (») Júl 9, 2023 /

Szia! 2x25mm-es mélysugárzó sorba kötve 8Ohm 26Hz-1500Hz
2db 16cm-es sorba kötve 8Ohm 50Hz-5600Hz
1db magas sugárzó 8Ohm 2000Hz - 20000Hz
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2023
(#) subwoofer220 válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 9, 2023 /

Szia! Persze tudom hogy rizikósak a fent említett hangváltók.. De itthon nem sok választékot találni a sal-on kívül.. Sajnos nem ismerek olyan emberkét aki ilyennel foglalkozik.
(#) gyuszo válasza subwoofer220 hozzászólására (») Júl 9, 2023 /

A hazai gyártásból is válogathatsz:
Bővebben: Link
(#) subwoofer220 válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 9, 2023 /

Köszönöm szépen! Szétnézek.
(#) subwoofer220 válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 9, 2023 /

Köszönöm! Szerintem meg is van! TRIO 8/200 crossover Háromutas 8 ohmos hangváltó,Teljesítmény 200 W, Keresztezési frekvencia 1000 Hz és 6000 Hz

A magas és a közép sugárzók külön kamrában lesznek. A mélyeket hány hz-ra célszerű behangolni? A mély ládákat 36Hz-re ha jól tudom.. De ez egy 3 utas hangfal lesz. itt gondolom más a tészta,hiszen 1000Hz-ig szól a mélysugárzó..
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2023
(#) tothbela válasza subwoofer220 hozzászólására (») Júl 9, 2023 / 2

Nos, ez egy kicsit összetettebb. A hangszórók mechanikai terhelhetősége szabja meg, hogy a ládát milyen frekire lehet hangolni. Ha nem akarod döngetni, azaz 1W alatt lesz hajtva, akkor amilyen mélyre csak akarod. Ha viszont szeretnéd meghajtani rendesen, akkor adatlap, szimulátor, méricskélés, vagy gyári ajánlás alapján kell meghatározni a hangolási frekit.

A váltás frekijét pedig oda érdemes tenni, ahol a mély, és a közép is még egyenletesen szól. Ha mondjuk 1000Hz a váltás, akkor 12dB/oktávos meredekségű váltó esetében 2kHz-en még nem sokkal lesz halkabb az átvitel, és ha ott egy éles csipke van a hangszóró átvitelében, az ki fog hallatszani. Ekkor vagy meredekebb szűrő kell, vagy lejjebb kell vinni a váltást.

Mélyhangszórót lehet sorba is kötni, de mivel sosem lesznek egyformák, érhet meglepetés. Mivel rezonanciafrekvencián nagyon megugrik az impedancia akár a névleges tízszeresére is, a vele soros másik hangszóró úgy viselkedik, mintha egy ekkora ellenálláson keresztül lenne hajtva. Elméletileg ő is így viselkedik, tehát nem lenne baj, de a valóságban nem fog egybe esni a két hangszóró rezonanciája. Elválasztott kamrában valamivel jobb a helyzet, de közös légtérben lehet akár ellenfázisú kilengés is, ami mechanikusan tönkreteheti a hangszórókat. Kemény felfüggesztésű gitár hangszóróknál ez nem okoz problémát, de lágy membrán esetében igen.
(#) subwoofer220 válasza tothbela hozzászólására (») Júl 9, 2023 /

Köszönöm a segítséget! Így már világos!
(#) deebo válasza tothbela hozzászólására (») Júl 10, 2023 /

Idézet:
„Ha nem akarod döngetni, azaz 1W alatt lesz hajtva, akkor amilyen mélyre csak akarod.”

Nem egészen, a hangolási freklvenciának semmi köze a terheléshez, ha túl mélyre hangolod nem fog csinálni semmit.
(#) tothbela válasza deebo hozzászólására (») Júl 10, 2023 /

Természetesen nem 1 Hz-re gondolok, hanem a realitás talaján maradva minden további nélkül fél oktávval, vagy többel is lejjebb lehet hangolni az optimumtól. Az érzékenység rovására meg többlet tömeget is lehet alkalmazni.

Ennek semmi értelme, ez megint valami tákolás. El lehet érni vele, hogy a -20dB ne 40, hanem 35Hz legyen, amit hallani ugyan nem lehet, cserébe jó magas lesz a csoport késés, a hangolási frekvencia felett esni fog az átvitel, vagy teljesen hatástalan lesz a reflex, ha egy oktávval lejjebb hangolod.

Nem! A hangszóró optimumára kell hangolni és akkor lesz értelmes hangsugárzó belőle, minden mással elrontod.
(#) tothbela válasza deebo hozzászólására (») Júl 10, 2023 /

Azért ez nagyon szigorú szabály lenne. Már csak azért is, mivel mondjuk a PA rendszerekben éppen az optimumtól feljebb van hangolva, hogy inkább a terhelhetőség legyen nagyobb. Én viszont itthonra használtam olyan dobozt, ami lejjebb volt hangolva az optimumtól. Persze a csoportfutási idő növekszik, puhább lesz basszus, de van akinek éppen ez tetszik.

A terhelhetőség miért lenne nagyobb? A membránkitérés éppen a hangolási frekvencia alatt lesz olyan, mintha nem is lenne dobozban a hangszóró, mivel nem csillapítja a mozgatandó levegő, tehát a hangolási frekvencia emelésével csökken a terhelhetőség... Nem értem honnan szeded ezeket az elméleteket, amik pont ellentmondanak a valóságnak.
(#) shany válasza tothbela hozzászólására (») Júl 10, 2023 /

Valójában nem létezik olyan, hogy abszolút optimális hangolás.
Inkább használható térfogatat sáv és hangolási sáv van, plusz az alkalmazott csillapítás milyensége. A tervező dönti el, hogy milyen kombinációt választ, milyen preferenciák tartoznak az adott projekthez. Alapvetően ezekről a paraméterekről kell eldönteni, hogy milyen arányban érvényesüljenek, milyen kompromisszumot köt:
- a frekvenciaválasz linearitása, karakterisztikája
- a group delay karakterisztika
- az akusztikus terhelhetőség karakterisztikája
- mennyire támaszkodjon a hangsugárzó a room-gain-re

Pl. kis méretű hangsugárzóknál szokásos egy egyszerű mély-kiemelés alkalmazása, és ennek a hangszóró TS arány választás, doboztérfogat és hangolással való létrehozása, egyéb paraméterek kárára. Vagy egy PA szubbasszus sugárzó esetén - ahol biztosan lesz meredek alsó sávkorlátozás - ott logikus az akusztikus terhelhetőség maximalizásása a hasznos sávban, stb
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2023
(#) segítő válasza shany hozzászólására (») Júl 14, 2023 /

Idézet:
„Valójában nem létezik olyan, hogy abszolút optimális hangolás.”

Ennyi.
(#) shany válasza segítő hozzászólására (») Júl 14, 2023 /

(#) deebo válasza shany hozzászólására (») Júl 14, 2023 /

Az megvan, hogy a linkelt oldal éppen ellentmond neked? Ugyanis világosan leírják, hogy milyen az optimális hangolás...
(#) segítő válasza shany hozzászólására (») Júl 14, 2023 /

Nagyon okos oldal. Egyszerű, nagyszerű, érthető.
(#) segítő válasza deebo hozzászólására (») Júl 15, 2023 /

Nincs optimális hangolás. PA? Kétutas? HIFI, HÍGEND? Zárt doboz, vagy reflex? Esetleg térhangosítás? Kérdezni tudni kell
(#) deebo válasza segítő hozzászólására (») Júl 16, 2023 /

Miva?
(#) subwoofer220 hozzászólása Júl 16, 2023 /

Üdv mindenkinek! A képen látható mélysugárzónak melyik doboz lenne ideális? Nyitott vagy zárt? Egy 3 utas hangfalat építenék.. Kb videoton dc2550 méretűt.
(#) dB_Thunder válasza subwoofer220 hozzászólására (») Júl 16, 2023 /

zárt!!
(#) subwoofer220 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Júl 16, 2023 /

Köszönöm szépen!
(#) subwoofer220 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Júl 17, 2023 /

Szia! Még az lenne a kérdésem, hogy teljesen tömjem tele hangfal csillapító anyaggal, vagy csak elég a belső falakra kb 5-6cm vastagsággal?
(#) deebo válasza subwoofer220 hozzászólására (») Júl 17, 2023 /

A döböz közepét töltsd ki vatelinnel lazán.
(#) Régi motoros válasza subwoofer220 hozzászólására (») Júl 17, 2023 /

Mi a címe ennek a tervező szoftver?
Következő: »»   712 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem