Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
A következő „problémával” fordulnék hozzátok: Adott egy régebbi automata-sebességváltós autó, amit épp renoválunk. Mivel nem teljesen a gyári áttétel van alatta a sebességváltó vezérlőegysége áttételi hibát ismer fel. A szoftveres beavatkozás szinte teljesen kizárt, az áttétel mechanikus módosítása végszükséglet esetén megoldható, de ha lehet nem ezt preferálnánk. A kihajtótengely fordulatszámát egy induktív jeladó méri. A kérdésem, hogy villamos úton megoldható-e, hogy a valós fordulatszámtól eltérően n-200 1/min jelet lásson a vezérlőegység? Mondhatni egy kis emulátort „elektronikus áttételt” építeni? Ezzel kapcsolatban nagy tisztelettel várom az ötleteiteket! Köszönöm szépen!
Mikrokontrollerrel simán megoldható, jelszint és jel típust kéne megnézni. De ha más az áttélrl, akkor neked nem -c eltolás kell, hanem xa szorzás...
Sziasztok nem tudom hová feltenni igy ide teszem fel. Szóval adott egy hálózati led fény fa. A kedvesemet lepném meg hogy az erkélyen is lehessen használni hálózat nélkül pl elem vagy aksi segitségével a képeken minden látszik. Hogyan oldhatnám ezt meg!? Köszönöm
Megoldható, de ahhoz teljesen szét kell szedni a vezetékezést és nulláról újraépíteni az egészet.
Sorba van kötve az összes LED, apróra bontás nélkül sehogy. Érdekes, mert az összes ilyen amit eddig láttam dugasztápos volt, ez nem az.
Amúgy a háttérben az igazi növényből nem folyik a víz a bútorra?
A legegyszerűbb megoldás egy szünetmentes táp lehetne. Bent megeteted (mármint a szünetmentest), kiviszed, összedugod, bezsebeled az elismerést és a jutalmat
Köszönöm. Am nem folyik megitatom kicsöpög és ugy teszem oda.
Rendben. De mégis hogyan? Tehát minden led plusz minusz és aztán? És miröl kapná és mennyit?
Köszönöm. De az igazán költséges lenne.
Nagy valószínűséggel most úgy van kötve, ahogy leírtad. Lásd melléklet jobb oldala. Nyílván annyi különbséggel, hogy sokkal több LED van a láncban de az összes LED egy nagy hurkot alkot.
Kisebb feszültséggel (akkuról) úgy tud működni, hogy minden LED-nek külön-külön viszel áramot, a meglévő vezetékezés mehet a kukába. Lehet takarékoskodni attól függően, mekkora akku/elem/adapter stb. áll rendelkezésre de az újraépítés előtt mérni kell pár dolgot hogy lehessen számolni a szükséges kiegészítő elketrészek értékeit.
Minden ledet párhuzamosan kéne kötni de ahhoz rengeteg kábel kéne, de ha az megvan powebankról elmenne megfelelő előtétellenállásokkal.
Nálam is van egy ilyen fa (pár éve ), de még nem szántam rá magam, hogy megkeressem a hibás ledet. Ez még bóvlibb, mint Zsenié. Itt a betápon nem is beöntött doboz van, hanem szétpattintható. Csak egy graetz van benne, semmi más és a ledek. Enyhén szólva veszélyes a cucc.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2023
Biztonsági, leválasztó transzformátor, szigorúan száraz időben megoldás lehet, végszükség esetén.
Nem én tanácsoltam. Legyen inkább beltéri dísz. A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2023
Sziasztok!
Akkus csavarozó, fúrógépemben tönkrement, a kapcsoló egység. itt látható Elég borsos ára van. Kivettem a Mosfet-et, a középső és jobb lábára érkező vezetéket rövidre zártam, a bal oldalira menő vezeték szabadon maradt. Így elindul a gép, de csak max fordulaton. Bár valamikor nehezen. A forgásirány is váltható marad. Lehet baja ettől a kapcsolónak, ha így használom, amíg nincs Mosfetem? A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2023
Az egészet ripityára kellene szedned és újrakábelezni, mert a sorba kötött LEDek úgy vannak kialakítva, hogy kibírják az egyenirányítás és pufferelés utáni feszültséget. Vagyis ezt nem fogod tudni megoldani, hogy elmről (akkuról) üzemeljen.
Hello! Meg kellene mérni, a tényleges áramfelvételét, hogy mekkora teljesítmény is kell igazából.
Meg ha nem ragaszkodsz az elemekhez (mert azt vagy sűrűn kellene cserélni, vagy ha aksi, akkor meg töltögetni) akkor lenne egy egyszerű és viszonylag biztonságos megoldás. Bent letranszformálod a 240V feszültséget 24V-ra, majd kint vissza a 24V-ról 240V-ra. És akkor le van választva a hálózatról és csak akkor rázhatna meg, ha a kinti 240V-ra taperolsz rá közvetlen.
Ennél akkor már egyszerűbb építeni/venni kell egy transzvertert, ami az akku feszültségét feltornázza hálózati feszültség közelébe.
Az már többe fájna, mint ez a LEDes fa.
Tiszteletem
Egy digitális konyhai mérlegen kellene kikapcsolni vagy hosszab időre átállítani az automatikus kikapcsolást? Köszönettel Sanyec
És meg egy új topic ot is nyitottáll neki, itt: Bővebben: Link
Estét!
Egy három fázisú 3kV villanymotorhoz (kompresszor) hány amperes kismegszakítót illik felszerelni? Egyszerű motorvédő mágneskapcsolóval lesz direktben indítva. A motoron 5 pólusú 16A-es csatlakozó van. Az óradobozban 2x20C és 1x25C megszakítók vannak. Ui.: Azért gondoltam külön automata beépítésére, ha probléma lenne, ne az egész házban menjen el az áram, csak a műhelyben. A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2023
Nem tudom volt e már ilyen kérdés de adott egy kandallóra szerelt hőcserélő borda. A fal túloldalán van a fürdőszoba. A falba fúrni akarok egy lyukat a ventilátornak ami a meleg levegőt átszívja a fürdőbe. A kérdés, hogy ezt hogyan lehet automatizálni? Akkor kellene indulni amikor a fűtés is menne.
A fürdőszoba ajtóra is vágjál lyukat, hogy legyen hol keringeni a levegőnek.
Az amúgy is jó pára/penészedés miatt. Bontott klixon (rá van írva a fok, csak nem mindegy hogy ott kapcsol be vagy ki), oszt' jónapot.
Üdv!
Egy fából lézervágóval készíthető óra (hasonló a videón láthatóval de mp mutató is lenne rajta) elektronikájához kérnék segítséget ,ötleteket. 1 mp időalap kel. A videón látszik, hogy kvarc vezérlésű de nem találtam a net- en beszerzési forrást. Az "alin" ami találtam nem jó mert független az inga mozgása az óra járásától. Előbb az ingát építeném meg a terv véglegesítése csak ha működik az elektronikai rész. Bővebben: Link Köszönöm.
GPS modulból nagyon pontos 1 mp jelet kapsz külön kimeneten. Semmit nem kell programozni, csak áramot adsz neki, és annyi...
Gondolom mikrokontroller nem játszik. Ez jó lehet: Crystal Controlled 1Hz Time Base.
Sziasztok! Létezik olyan, hogy egy kondenzátor kapacitása megváltozik jelentősen? Rá van írva 470 mf, Ugyanakkor a mérés szerint 760 mf.
Szia, felfelé nem hiszem, hogy szokott változni. Lefelé előfordulhat, ha öregszik a kondenzátor.
Meg kell nézni az adatlapját, milyen tűréssel gyártották. Nagy valószínűséggel eleve több volt a kapacitása mint amennyi rá van írva. Ha elektrolit kondenzátor, akkor pedig szinte biztos.
Vagy. Romlott a két fegyverzet közötti szigetelés és ezt a műszer kapacitásként értelmezi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |