Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
A Videoton RA3101 neccesebb mert nem fér bele a szkennerbe. Mi a megoldás?
Megpróbáltam két részletbe.
vektorosan újra lehetne rajzolni. Olyan lenne mintha akkor készítették volna el.
És egyben lenne az egész.
Esetleg beszkennelni külön a közepét is és egymásra fektetni a három képet, hogy ne legyen "rés" benne?
Sziasztok! Egy AR612 gömbölyített dobozos Orion Pacsírtával szenvedek. Sajnos semmi gyakorlatom nincs a rádiófrekvenciás készülékek javítása terén, ezért segítséget szeretnék kérni.
A nevezett készülékben, kicseréltem az összes csövet újra, a foglalatok lábai egyesével ki lettek takarítva. Az elektrolit és csatoló kondenzátorok cserélve, ellenállások rajz alapján megmérve. Az egész panel átforrasztva. Az összes csúszka kivéve és megtakarítva. A panelon a érintkező szemek letisztítva. A csúszkákon az összes tekercs szakadásra vizsgálva. Csövek feszültségei rajz alapján mérve meg vannak. A gondom az, hogy még mindig nincs RF vétel, de még vételi zaj sem egyik sávon sem. Az ECH81 2. lábát megérintve előtör az RF zaj ami a forgókondenzátor tekergetésére változik. Innen gondolom, hogy ezen fokozat előtt lehet valami gubanc. Eltekergetve nem volt, a viasz és festékzárak sértetlenek. Az alu pikli alatt a 2db OA dióda jónak mérve. Mit érdemes még megnézni? Köszönöm a segítséget!
Fenének cserélsz benne ész nélkül kondenzátort?
OIRT URH-n semmit nem fogsz mostanság venni, egyébként meg keresd tovább a hullámváltónál a kontakthibákat. PU bementről természetesen szól erősítőként, mint ahogyan illik neki, ugye?
Természetesen szól a HF rész, hisz írtam is, hogy a ECH81 heptódájának rácsát megfogva is ordít a zúgás, "fogás" nélkül semmi. A kondikat azért cseréltem "ész nélkül", mert kitúrósodott elkóval és szétfolyt szurkos kondikkal akadhat már némi szivárgás. Annyit azért konyítok hozzá, hogy mit lehet fogni vele, és a kérdésem sem erre vonatkozott
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat! "Jegelem" a kérdést, mert hozzáértő kezekben meg lett a baj azonnal, most ordít még a Kossuth is
Gondolom KH, mint tipikusan szokott lenni.
De én is kiváncsi vagyok(, a rajzon bekarikázva), hogy pontosan hol.
A KH-val kezdtem, így pont az nem volt, ezért felhívtam egy idős rádióamatőr ismerős barátot, aki jelentős adó-vevő javítást építést végzett már életében, és fénykorában tömegesen javította az ilyesmit is. Nagyon hamar meg is lett a baj. 3db kis értékű kondenzátort cserélt és be lett hangolva újra műszeresen a KF is, mert állítólag elmászott az idők folyamán.
Ahogy eddig nem vonzott a rádiójavítás, ezután sem fog túlzottan érdekelni, csak sajnáltam kidobni. A részletekbe így nem is mentem bele.
Ügyes vagy, legyen sok örömed benne.
Nekem is ilyen van, nagyon szeretem.
Köszönöm, én is azt kívánom neked! Üde színfolt a múlt egy szeleteként ránézni egy ilyen készülékre, főleg így, hogy egy időre megmenekült az enyészettől.
Sziasztok!
Kondi cserékről csak két eset... 1. Az egyik nap a műhelyben irtózatos égett műanyag szag fogadott. Kis kutakodás után a szünetmentesből kiáramló füst mutatta az irányt. Szétbontva konstatáltam, hogy a készülék jól működik. Szemre és szagravételezés után meglettek a bűnösök. A RIFA kondenzátorokról már hallottam de nem a rossz minőségükkel kapcsolatban. Ha rosszul emlékszem javítsatok ki. Közvetlenül a 230V-on vannak mint zavarszűrők. Illetve voltak, mind cserélni kellett. Kimeneten is meg a bemeneten. 2. Dansk típusú rádió erősítőt kaptam, hogy nem szól csak tücsökzene jön ki belőle. Könnyű szervizelhetősége lévén összeírtam az elkókat, megvettem mind. A cserekor kiderült, hogy az összes kondenzátor hibátlan volt és csak két márkásabb Plessey 10µF volt kiszáradva. Csere után tökéletesen működött a készülék. A képen a szünetmentesből kitermelt füstgenerátorok... Üdv: Gábor
Pedig ez az a fajta hírhedt RIFA hálózati kondi, amit ha meglátsz cserélni kell. Sok ilyen van rejtve pl. a régi Schaffner márkájú hálózati csatlakozóval egybeépített (vagy különálló) zavarszűrőkben is.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2023
Sziasztok!
Azért, hogy muzeális készülékről is legyen szó... A Burabun sikerült vásároljak egy szebb napokat megélt érzékeny csővoltmérőt. Orion EMG TR-1103. A készülék előlapján felismerhetetlen volt a szitázás, a 135 DA tipusú deprez műszer kerete ütött kopott volt. A belső részek a döglött pókok és por elegye volt. Az összes ezüstözött kontaktus és csatlakozók feketék voltak. Régebben sokat javítottam ezeket a készülékeket de ennyire lealázott készülékkel nem volt dolgom. Több évtizedes ráégett cigarettafüst és por fedte kívül belül. Nagyon sok cif és egyéb takarítószer felhasználásával sikerült megszabadítani a kosztól. A yaxley tárcsák érintkezőit fültisztítóval (még pár darabom van de kérdéses az utánpótlás ) sikerült oxidmentesíteni. A cső foglalatokat kiforrasztottam, régi tapasztalatom, hogy a nyákba beforrasztás előtt csőszegecset tettek be és úgy a foglalatot. Jobb a mechanikai tartása, csak idővel a csőszegecs és a nyák közötti forrasztás kontakthibás lesz. Be is igazolódott több láb csak megszokásból tartózkodott a helyén. A deprez műszer előlapja nehezebbnek bizonyult, de szerencsére a régi festék gyorsan lejött a fényes bakelitről. A régen minden jobb volt állítás itt is megdőlt. Se alapozva se egy kicsit megcsiszolva nem volt a fényes bakelit előlapot, egyből fújták. Óvatos csiszolás ás zsírtalanítás után kapott 5 réteg festéket. Sokáig tartott míg a megfelelő szürke árnyalatot kiválasztottam de úgy tűnik sikerült. Az előlap okozott komoly fejtörést, hogyan tudom átmásolni a feliratokat grafikákat. Beszkenneltem az alu előlapot (a leszedéséhez szét kellett bontani az egész előlapot) és utána jött a gond. Miután nem vagyok se grafikus se a Corel draw virtuóza, csak néztem mi tudok csinálni. Egy ötlettől vezérelve a Sprint Layout programmal sikerült megoldani a problémát. A háttérbe beillesztett képpel már könnyű volt lemásolni a feliratokat. Még sokat lehetne javítani a korhűségen ha az eredeti karakterkészleteket tudnám beilleszteni és az Orion emblémát a logó helyére. Az eredeti alulaphoz hasonló színű papírra kinyomtattam, lamináltam és a helyén kivágtam a megfelelő lyukakat. Összeszerelés után kezdtem az elektromos élesztést. Közel hatvan éves készülék létére elsőre mutatott életjeleket. A tápegység produkálta a stabil 150V feszültséget. A hitelesítő generátor rendben működött. Sajnos a mérőerősítő része folyamatosan változtatta az erősítését és a mért érték folyamatosan változott. Első körben csőhibának véltem de csere után a helyzet változatlan. A harmadik cső munkapontja elképesztően elcsúszott. A régi "jó" REMIX olajpapír kondenzátor szivárgott a cső rácsában. Csere után helyre állt a rend. Minden erősítés és működés pontosan azt csinálta mint amikor legyártották. Kíváncsiságból lemértem az összes kondenzátort különös tekintettel az elkókra. Mindegyik a ráírt adatokkal rendelkezett illetve a tűrés felső értékénél mértem a kapacitásokat. Veszteségük jóval a katalógus adat felett teljesített. Hatvan év alatt egy kondenzátor adta fel a küzdelmet. Nem rossz arány a mai tapasztalatokkal szemben, pedig ezek a műszerek a műhelyekben munkaidő kezdetén voltak bekapcsolva mikor mentek haza akkor áramtalanították. Tették ezt hosszú éveken keresztül. Gondolkoztam, ha már kiépítettem őket akkor ki is cserélem, de akkor nem lett volna korhű a készülék. Sajnos eredeti alkatrészt nem találtam bele de nagyon nem lóg ki a sorból. A régiműszerek oldalról sikerült beszerezni a kapcsolási rajzot illetve az Elektrotanyáról. Nagyon elszomorodtam, hogy a régen szépek voltunk felirat ellenére a régiműszerek oldalán a bemutatóképeknél még az évtizedes port se takarítják le a műszerekről. Pedig megérdemelnék. Tényleg sok szép készülék született abban az időben. Remélem nem untattam senkit a leírásommal, esetleg javításokhoz adtam pár ötletet. Pár kép a műszerről. Előtte-utána... Üdv: Gábor
Még pár kép...
Szia!
Köszönöm az embléma megvan, már tervben van egy új előlap, csak kell egy kis lélegzetvétel mert szét kell bontani megint az egész előlapot. Összes csavar szerelvény leszerelése. Már üzemképes a színes nyomtatónk is remélem tudom még szebbíteni a panelt. Üdv: Gábor
Le kell venni a méreteket és megrajzolni. Nekem sikerült a Videoton előlapot megcsinálni.
Neked írom, jani1987 értsen belőle:
Van ám nagyobb szkenner is. Ki is nyomtatják, nem egy ökör ára...
Jó, de, ha sérült/kopott a felirat, akkor azt ki kell javítani.
A Weimarnak annyi és nincs ismert példány amit másolhatnék.
Sziasztok ! Új vagyok a fórumon. Évek óta figyelem a régi rádiók felújításával foglalkozó írásokat, remélve, hogy lesz szó a sasszik tisztításának folyamatáról, a felhasználható tisztítószerekről.Kb 50 db.-os régi rádióim közül sok igényelné az életre keltést megelőző tisztítást. Félek hogy a kellő ismeret nélküli munkálkodásom több kárt okozna mint hasznot. Érdekelne a terchnológia, a módszer, a használható eszközök egyáltalán, hogy miként kezdjek hozzá egy piszkos, rozsdás de amúgy nagyon szép régi rádió felújításának. A kávákkal még elboldogulok, vannak eredményeim is e-téren, de a sasszikkal nem boldogulok.
Ezért szívesen veszek minden segítséget a fenti témával kapcsolatosan. Szép estét mindenkinek ! A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2023
Sok sikert.
Janó bácsi hozzászólásaira ha rákeresel, akkor rengeteg hasznos tanácsot, leírást és fényképet találsz itt.
Köszönöm a segítségedet. Janó bácsit régóta figyelemmel kisérem , de mint írtam teljesen 0-ró kell indulnom . Láttam sok fotót is tőle (Kondenzátorok becsempészése az eredeti kondiba).Nekem ott kell kezdeni, hogy pl. használható-e -mondjuk- sebbenzin, vagy petróleum, vagy mosogató szer, lemosásszerűen vagy csak ecsetelve. A port kompresszorral távolítom el de a rozsdához haszálhatok-e pl. evipasst. Ezek a első kérdéseim, és lássuk be Janó bácsi ezen már azért régen túl van.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2023
Minden vegyszeres tisztítás attól függ mennyire koszos, és mennyire szetted szét. Vigyázni kell mert a műanyagot oldja sok vegyszer, vagy károsítja. Tekercsek sem szeretik. A kompresszoros fújással is óvatosan,mert a tekercsvégek leszakadhatnak vagy más bajuk lesz. Vegyél olyan rádiót amiből sok van (pl: Terta 325) és azon próbáld ki a tudásod, vegyszereid. Ha el is baltázod marad alkatrésznek. Ha rozsdás nagyon, akkor az egészet szét kell szedni, festeni, vagy újra kell galvanizáltatni.
Próbálkozz! Hiába mondom hogy ne használj sebbenzint, ha egyszer az lesz a jó a forgó kondenzátor kimosáshoz, mert a víz nem oldja a szutykot. Ezt neked kell eldönteni hogy milyen tisztítást igényel. Sok sikert!
Köszönöm a hozzászólásodat. A sok- felújításról készült- fotó láttán bizony és is úgy látom, hogy a teljes szétszerelés , majd galvanizálás,alkatrészek egyenkénti átvizsgálása, és lépésenkénti visszaépítése a célravezető út. Csodálkozva nézem mindíga ragyogó Kf dobozokat, a óntól csillogó sasszit, és most hogy megerősítettél abban, hogy a szétszerelés a titok nyitja, bátrabban fogok bele. Természetesen sok-sok fótóval és jegyzettel, rajzokkal felvértezve. Köszönöm a bátorítást. Fogok néhány f.otót készíteni az induló és a végállomásról. Ha megáll a tudomány ......akkor még itt van az oldal.
Szép estét mindenkinek! |
Bejelentkezés
Hirdetés |