Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A műszered is csalhat, egy friss hasonló kondit mennyinek mutat? Az a mF nem inkább µF nagyságrend?
470 µF helyett 760 µF jelentős eltérés (kuka), de lehet mérési hiba is. Mérj meg egy biztosan jót a műszerrel. Az sem mindegy, mivel méred, mert ha polaritásfüggő a kondenzátor és "fordítva" csatlakoztatod a műszerhez, jelentősen eltérő értéket mutathat.
100 nanós kondit kértem a boltban. Műszerrel mérve 70 körül volt. Azóta inkább bontott de bevizsgált alkatrésszel dolgozom.
Egy panelen van. A panelen van másik ilyen kondi is , de az kb. jó. Természetesen 470 µF helyett mutat ekkora értéket. Kidobom, csak nem értettem mitől van ez. Kb. hatvan éves készülék tápegységében van. Olyanról már hallottam, hogy csökken a kapacitás, de hogy nő?
Régen gyártottak olyan kondikat, amelyeknek +80%/-30% volt a tűrése. Kerámia kondiból ma is kapni ilyet, de a régi elkók között is sok ilyen volt. Volt MM gyártmányú 33000µF-os kondim, ami 30 évesen még majdnem 50000µF volt mérve (nem volt hibás, és még az ESR is alacsony volt).
Kiforrasztva is mérd meg mert a környező alkatrészek beleszólhatnak a mérésbe.
Mivel nem tudjuk hogy miben van, és mivel mérte, ezért egyértelműen igazad van.
Kérdező is lehetett volna szószátyárabb...
AA ceruza elemről kelene működnie, és ha a lakásban nincs térerő akkor is működik? Pontos megnevezése a modulnak? Kapcsolást tervezni nem tudok csak kísérletezek amíg összejön, még a szinkronizálás is kísérletezés az inga hosszával stb... A működtető tekercs már megvan ( "bólogató virág" -ból vett tekerccsel már működött egy tranzisztoros kapcsolásos inga) de tudok készíteni is .
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2023
Fontos lenne a minimális fogyasztás . Itt írtál a DS3231 modulról 1mp-es beállítást , tudnám használni ? Bővebben: Link
Idézet: „ha a lakásban nincs térerő akkor is működik?” Ha nincs (elegendő) térerő, akkor semmilyen rádiós eszköz nem működik.
Kedves Fórumozók!
Egy témában szeretném kérni segítségetek! Tavaly költözéskor csináltam egy kis átalakítást, pár dugaljt odébbraktam. Most, hogy volt idő, hívtam egy villanyszerelőt, hogy nézze, mérje át a lakást, meg amit én csináltam. Hála Istennek rendben találta a dolgokat, de mondott egy valamit, ami elgondolkodtatott. Én annó úgy láttam gyerekként, hogy behúzáskor a vezetéket szappannal megkenik. Ott, ahol a behúzóra rákötöm a vezetétek és leszigszalagozom, ott én is megkentem, sajnos eszembe sem jutott, hogy ez esetleg probléma, nekem ez természetes volt. Mondta, hogy nem jó, mert lúgos, és vazelint kell használni - de nagy jelentőséget nem tulajdonított neki. Engem viszont elgondolkodtatott, és nem szeretnék én okozni problémát. Szerintetek ki kellene húzatni ezeket a vezetékeket, és újakat behúzni? Egyébként a kilógokon semmi sem látszik, meg az a rész, ahol megkentem, azt biztosan levágtam, de ilyen távlatban már én sem emlékszem =( Előre is köszönöm válaszotok, segítségetek!
Hááát ... szerintem már ne foglalkozz vele!
Ha a vezeték elejét bekented és azt végig húztad a csőben, akkor a vezeték végig, és a cső belső fele is végig szappanos lett. Gondolom a csövet meg úgysem akarod kivésni, vagy kimosni. A lug rongálhatja a vezeték szigetelését, pár évtized múlva nézzél rá, nem-e repedezik!
Ismeritek ezt az áramszint kapcsolót? A készülékre 0.5A max kapcsolható áramérték van megadva.
Na de ha megnézem a 4N60 FET adatlapját, abban 4A szerepel. Jól sejtem, hogy a készüléken a félvezető hűtés hiánya miatt engedélyeznek csak fél ampert kapcsolni? Esetleg ha kis áramnál kell kapcsolni, akkor a vezérlő G feszültsége alacsonyabb, és nem nyit ki teljesen?
Lehet azt is használni, de használat előtt be kell állítani egy mikrokontrollerrel.
A hűtés és/vagy a FET normális meghajtásának hiánya miatt nem engedélyezett a nagyobb áram kapcsolása.
Az RTC 7-8 lábra 10k -val sorosan. Tudom nem olyan pontos de a másikat nem tudom beállítani.
Az ami a szappanból származik az nagyon gyenge lug (a kezednek se lesz tőle baja de a müanyagnak még annyira se ), szinte elképzelhetetlen , hogy lesz valami baja a szigetelésnek. A kábelek szigetelése sokkal több igénybevételt is kibírnak.
Az sem mindegy milyen rézfólia szélesség van a nyákon...
Eredetiek ezek a FETek? TMEs a 2db, 1db az régi eredeti.
Sokkal rondább és változó melységű a feliratozása, ködös a tok felülete és az ir logo jóval mélyebb, mont a többi szöveg és kisebb felbontású a lézer, mint a régin.
TME-től eddig még sosem kaptam hamisítvány FET-et, szerintem a gyártótól vásárolnak.
Simán lehet, hogy lecserélték/átállították a gravírozó részt. A FET kódolása alapján a két új régebben készült (2003 7. hét, "D" gyártósor), mint a használt (2004 47. hét, "D" gyártósor), a két dátum között 1.7 év van. Skori tapasztalatát én is osztom.
szerk.: Gondolom arra már nem jutott energia, hogy a gravírozáskori füstöt letöröljék a tokról. A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2023
Nem találtam jobb témát a kérdésemnek, bocs.
Szomszédom vett egy ilyen mágnesszelepet, és engem nyaggat, hogy számoljam ki neki, hogy lehetne áttekercselni 12 VDC-ről 230 VAC-re: https://www.banggood.com/1-or-2-3-or-4-1-Inch-12V-Electric-Solenoid...0.html Mivel én ilyen mágneses témákban teljesen járatlan vagyok, kérdezném a hozzáértőket, hogy érdemes-e egyáltalán próbálkozni, és ha igen, miért nem Számomra egyébként meglepő volt, hogy 3 Ampert vesz fel 12 V-ról.
A DC és AC mágnestekercs között nem csak a menetszámban van különbség, hanem például van benne beépített rövidrezárt menet is, konstrukciósan.
Adjál neki egy dugasztápot, mindenki nyugodtan alszik utána. Ha nincsen, akkor viszek ajándékba.
Szerintem lehet kapni tekercset külön, még akár az is lehet tudok túrni az egyik ismerősömnél használt rossz szelepről. Az is kérdés lehet, milyen vasmag van benne, hogy viseli az AC-t
Pont ez az, ahhoz képest, hogy milyen gyakori FET, túl régi a date code és ez a gagyi vastag vonalas, rosszul fókuszált csomós lézergravírozás leginkább hamis és új gyártású félvezetőkre jellemző. Meg a típusjelzés is más, a kerekterek elhagyása pont a régebbi tîpuson furcsa. Eléggé nagy terhelésen, de kis frekin mennek, remélem jó lesz, de nem szimpatikusak.
Most jött szembe... hátha segít, ha még nem oldódott meg:
https://www.checkfiletype.com/
A "gyakori" relatív fogalom. Az viszont gyanítható, hogy a TME nem harmincasával veszi ezeket, kell némi idő, amíg újra kell tölteni a készletüket. Egy számjegy jelöli az évet, a 3-as szám lehet 2003 vagy 2013 is. Hibás gravírozóbeállítás is lehet a túl mély jelölés eredménye.
A gyártósoron van -tól -ig elfogadott érték, lehet, hogy ez éppen a határon van, a még éppen jó kategóriában de ez nem csökkenti a termék élvezeti értékét. |
Bejelentkezés
Hirdetés |