Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő építése elejétől a végéig
Lapozás: OK   87 / 93
(#) tothbela válasza deebo hozzászólására (») Aug 24, 2023 /
 
Küldtél nekem egy negatív mancsot. Ezt mire alapoztad? Szeretném megérteni, hogy mit nem értettél.
(#) deebo válasza tothbela hozzászólására (») Aug 24, 2023 /
 
Erre is jöhetne... Én nem értem?

Azt írod, hogy nagyon együgyű az ember. Nem! A saját nevedben tegyél ilyen kijelentéseket! Folyton mesélysz mindenféle hülyeséget, de igazából úgy tűnsz, mintha közöd sem lenne a témához, mégis kötelezően meg kell szólalnod, amiből az jön le, hogy az alapját sem érted.
(#) tothbela válasza deebo hozzászólására (») Aug 24, 2023 /
 
Az is lehet, hogy igazad van. Persze nem biztos.
Minden esetre nézed meg a vérnyomásod, mert nem szeretném ha fiatalon ágy érzést kapnál.
Ez a hirtelen kitörő érzelmi hullám nem vall harmonikus lelki egyensúlyra.
(#) deebo válasza tothbela hozzászólására (») Aug 24, 2023 /
 
Mivan?
(#) tothbela válasza deebo hozzászólására (») Aug 24, 2023 2 / 2
 
Na végre feleszméltél. Nem tudom mit szívsz, de sokáig kómás lehetsz tőle, ha ilyen későn reagálsz. Már féltem hogy el vitt a sztrók. Szerencsére semmi bajod, de hát ez így a jó.
Nos. Én nem találtam semmit a bemutatkozásod alatt, tehát bárki lehetsz. Még a neved sem derül ki, pedig nálam az jó pont lehetne. De nem baj.
Ha szereted a cseszegetést, akkor jelezd, mert alapból nehezen lehet felingerelni, de a kedvedért hajlandó vagyok kiásni a csatabárdot. Persze csak játékból.
Azt észrevettem, hogy valami nincs nálad rendben, mert nem gyakori hogy így viselkedik egy fórumtárs. Lehet hogy van jó erősítőd, meg jó hangsugárzód, de otthon minden rendben van? A párkapcsolat megromlása is tud ilyen ingerlékenységet okozni.
Szerintem hagyjuk békén a fórum alapköveit, hogy lehessen az utódainknak is olvasni értelmes dolgokat.
Amúgy van gyereked? Ha van, mit mutatsz neki? Mire legyen büszke, ha meghallja a neved. Apám jól tud trollkodni?
Az alap köveken olyan tagokat értek, akik rendszeresen életben tartják a topikot, ami nagyon jó, mert van értelmes olvasnivaló.
Ha nem így gondolod, hát azt is megértem. De akkor ne számíts baráti hangvételre a közeljövőben.
Tisztelettel egy jóakaród.
(#) compozit válasza tothbela hozzászólására (») Aug 24, 2023 1 / 1
 
Troll? Bagoly mondja verébnek... Esetleg nem lehetne a rendreutasítás helyett a topikkal foglalkoznod? Vagy mindenáron el akarod venni a moderátor kenyerét?
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 24, 2023 1 /
 
Tehát... a négyszögjel-átvitel eleinte olyan volt, aztán amolyan lett, most meg ilyen.
A hangja először valamilyen volt, aztán amolyan lett... most megint más.
A deszkamodell meg ilyen lett.
Tömören ennyi, hogy ne legyen anyázás belőle.
(#) deebo válasza tothbela hozzászólására (») Aug 24, 2023 1 / 1
 
Te mi a bánatos francról írkálsz ember? Én hogy viselkedem? Te mindenhol megjelensz, majd kompetencia híján mesélni kezdesz és fiktív marhaságokat írkálni, ahogy itt is, a hangszórósban is és így tovább. Nem tudom, hogy most miért pécéztél ki engem, de, ha szakmai meglátásod nincs, mert miért is lenne, akkor húzz el innen és ne szólj hozzá, mert te trollkodsz itt, minden hozzászólásod eltér a témától.
(#) Karesz 50 hozzászólása Aug 25, 2023 1 /
 
Amikor ebbe az impedanciaillesztő cserébe belevágtam a fejszémet, azon tanakodtunk az asszonnyal, hogy tud-e valami még ennél is jobban szólni? Nyilván tud. De vajon milyen lesz majd a hangja? Mi fog változni? Annyira kíváncsi voltam erre, hogy a - négyszögjel átvitelen kívül - természetesen minden mérés elmaradt. Hallgassukmeggyorsan.
Megszólalt. Az asszony fél perc után azt mondta, hogy: olyan tiszta lett minden. Igen. Olyan furcsán tiszta. Mintha nagyítón keresztül nézném a hangokat. Iszonyatosan nagy mélyei lettek. Még soha nem volt dobozhangja ennek a hangdoboznak, de most igen. Rengeteg lett a középhang. A magasak viszont eszméletlenül kitisztultak. Egészem más lett a tere. Minden máshonnan szól, mint eddig. Előre jött. Hangosabb lett. A múltkor (az 1R-ek berakása után a tápkörbe) nem tudtam levenni a lemezt, olyan jól szólt. Most nem tudtam végig hallgatni az első tíz számból egyiket sem. Idegesítően szólt... ugyanakkor mégis mocsok jól szólt. Hozzá kell tennem, hogy nagyon fáradt voltam már az este. De az első benyomások mindig meghatározóak. Szerintem. Néhány számnál szőrös lett a hang (torz), mások meg - amik eddig tozítottak - most kitisztultak. Nem tudom. Úgy érzem valami gond van az egésszel. Ma majd ma még ráhallgatok. Meg holnap is. Az is tény, hogy úgy két óra elteltével kezdett kisimulni a hangja. De nálam az ilyen 600 órás bejáratások nem játszanak. 50-100 óránként mindig belenyúlok.

Hozzá kell tennem, hogy most két dolog változott egyszerre. A GND árammentes lett. Ez az elmélet bejött - ezt mutatja a négyszögjel. A MELF ellenállások nem tudom mit csinálnak, milyen irányba viszik el az egészet. Visszasírom a Yageo-kat. De ez hülyeség. El is hessegetem a gondolatot : ) Még, hogy a 8 Ft-os Yageo is jól működne? Szentségtörés.
Ehelyett inkább az SMD kondikra gyanakszom. Kikompenzáltam az osztót. Rengeteg SMD kondi lett a jelútban. Talán előbb-utóbb (holnap?) kiszedek egyet a jelútból. Kiválasztok egy hangerőszintet és annak az osztónak a kondiját. De azért még mérni is kellene. Tele vagyok kétségekkel... rengetek bajom van
Nézegetem a Mica kondikat is. Ha én gazdag lennék... Olcsón kéne jót csinálni. Vagy ez nem fog menni? (Költői kérdés volt.)

Mica.JPG
    
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 25, 2023 /
 
Annyira rossz volt a frekvenciamenet, hogy kellett kompenzálni?
(#) shany válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 25, 2023 /
 
Már akartam javasolni, hogy az általad használt Vishay Draloric SMM0204 mellé praktikus lenne beszerezni Vishay Beyschlag MMA0204 azonos értékeket is....legalább a visszacsatolás elemei esetében.
Azután kipróbálni a 4 kombinációt...
Esetleg a Welwyn WRM0204-t is belevenni a nem-vaktesztbe....

Nyilván nincs műszaki magyarázat, mérhetőség a készüléken. Ezek rendkívül jó minőségű ellenállások, én ráadásul a legkisebb tűrésű és hőmérsékleti együtthatójú ( ± 0.1% ± 25ppm/K ) verziókat használom.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2023
(#) Moderátor hozzászólása Aug 25, 2023
 
Kedves Mindenki!

A topikban mivel ismét fellángolt a gyűlölködés és személyeskedés a szakmai beszélgetés helyett, így rákényszerítettetek minket arra, hogy korlátozást állítsunk be a témába.

A lehetőséget, hogy érveljen továbbra se vonjuk meg senkitől, mindösszesen naponta egyszer teheti ezt meg (tehát napi egy hozzászólás engedélyezett - 1440 perc). Így minden következő sértegető hozzászólás előtt egy nap van végiggondolni, valóban szükséges-e, és egy nap van műszaki érveket gyűjteni.

Köszönjük együttműködéseteket.
(#) Ódenka hozzászólása Aug 25, 2023 /
 
Örömmel látom, amikor időnként régi-új eredmények bukkannak fel, hogy aki ezeket az alkatrészeket, megoldásokat 20 évnél régebben alkalmazza, jó úton jár.
Szerencsés vagyok, hogy nem kell felfedeznem a csőben a lyukat, csak használni kell, ha van pénzem, igényem. 150 mikronos nyák, meghatározott helyeken párhozamosan használt, majd ezek soros variációban nagy pontosságú militari alkatrészek. Nincsenek minőségből kilógó alkatrészek, mind megfelelő.
A képen egy ősrégi kapcsolás - lehetnek azok is jók - maximalizált kiépítésben. A nyákon 2(3) külön stabilizált táp és egy önálló anódtáp bemenet van - a csőfűtéseken kívül, természetesen.
Egy ilyen nyákot 4 különálló, megfelelő szűrésekkel ellátott transzformátor éltet.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2023
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 25, 2023 /
 
Szerintem elég sokan vagyunk akik láttunk már belülről - ha máshogy nem képről - olcsó meg drága termékeket is, meg talán hallgattunk is belőlük néhányat, valamint olvastunk idegennyelvű fórumokat is, Japántól az USA-ig. Azért, mert hogy:
Idézet:
„Olcsón kéne jót csinálni.”
Amennyire tudom, kivétel nélkül mindenki erre jutott:
Idézet:
„Vagy ez nem fog menni?”
Ezért voltam nagyon meglepődve amikor régebben nálad ezek valahogy "mindig sikerültek". Én azért szurkolok, hátha egyszer mégis sikerül, és megtörik a sz..ból nem lehet várat építeni mondás átka.
(#) efgyuri válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 25, 2023 /
 
Néhány kérdés:
1. U404 JFET
Van valamilyen oka, hogy miért nem 2x2SK170 vagy 2SK389 (tudom ritka) került oda?
2. Lesz végső publikus verzió? Van ugyan egy félkész előfokom, de a "bogár" sosem alszik.
3. Sprint Layout-ban tervezed a paneleket, hogyhogy nem csináltatod ezek után kicsi kínaiaknál (legalább a 10x10 -es panelokat)?
(#) tothbela válasza deebo hozzászólására (») Aug 26, 2023 1 / 1
 
Szia deebo!
Van egy ajánlatom, amivel talán mindketten jól járunk.
Nekem az a célom, hogy az aktív tagok tevékenységét tudjam olvasni. Neked az, hogy ne láss itt engem.
Amennyiben nem fikázod azokat akik megosztják a műveik építésének részleteit, akkor engem nem fogsz látni az egész fórumon többet. Sem hozzászólást, sem mancsot nem kap tőlem senki ezek után. Természetesen bejelentkezve maradok, mert a téma továbbra is érdekel.
A moderátort pedig megkérem, hogy az aktív tagoknak oldja fel a korlátozást.

A fórum érdekében ezt az áldozatot hajlandó vagyok meghozni.
De!
Amennyiben nem tartod be, én sem.
Mit szólsz hozzá?
(#) Karesz 50 válasza shany hozzászólására (») Aug 26, 2023 1 /
 
Én azokat a kézzelfogható problémákat jobban szeretem - amiket ki lehet mérni, vagy legalább le lehet szimulálni... mindamellett, hogy hiszek az alkatrészek, az összekötő kábelek, a tápegységek, stb... saját hangjában és az akusztikai visszahatásban is. Ez utóbbit többször kimértem és bármikor, bárkinek be tudom mutatni. Pillanatnyilag a zavarjelek foglalkoztatnak. Például a tápegységből az erősítő kimenetére jutó zavarjeleket simán ki lehet mérni, vissza lehet számolni, le lehet szimulálni, meg lehet hallani. Legalább olyan drasztikus mértékű, meglehetősen kellemetlen torzítást visznek be a hangképbe, mint a termikus torzítás.

A bemeneti impedancia illesztő kapcsolása szerintem végleges formát öltött, a gyakorlatban még néhány verziót ki kell majd próbálnom. Valószínűnek tartom, hogy a következő változatnál nem előre, hanem visszalépek egyet és újra megcsinálom pontosan ugyanezt a nyákot Yageo ellenállásokkal... kíváncsi vagyok rá, romlik-e a hangja. Ebben nincs visszacsatoló ellenállás amit cserélgetni lehetne.

Minden tranzisztor termikus munkapontban van. Q5 (Q6) feszültség generátor "utánhúzza" Q9 (Q10) emitterkövetőket, így Q1 (Q2) és Q3 (Q4) állandó Uds, ill. Uce feszültségen van... hűen követi a bementi jel amplitúdó változásait.
A fontosabb (szokásos) szimulációk:

Szeretném mélységes hálámat kifejezni deebo becenevű trollunknak, hogy szép lassan elintézi a topic végleges bezárását és egyben megköszönöm az "igazságos" moderációt amivel nem csak az agyalágyultakat bünteti, hanem mindenkit.
(#) deebo válasza tothbela hozzászólására (») Aug 26, 2023 4 / 1
 
Nem semmi a bőr vastagsága a képeden.
Már azt is meg akarod szabni nekem, hogy mihez szólhatok hozzá és mi lehet a véleményem? Honnan veszed a bátorságot ehhez? Vajoin mit képzelhetsz te a magad jelentőségéről, ha a jelenléteddel akarsz zsarolni.... A jelenléted önmagában nonszensz, mert hát megint nem tudsz érdemben hozzászólni semmit, csak személyeskedni, offolni, meg újabban már zsarolni is.

Én nem fikázok semmit és szerintem tökéletesen legitim kérés, hogy valamiféle műszaki, legalább elmélet támassza alá a képtelenségeket, amik itt olykor megjelennek.

Hogy ezt normális esetben kérni sem kéne, hanem alapfeltétel kellene legyen publikáláskor (mint bizonyítás) arról ne is beszéljünk, ha már hobbielektronikáról van szó, nem hobbiezotériáról...
Idézet:

Legalább olyan drasztikus mértékű, meglehetősen kellemetlen torzítást visznek be a hangképbe, mint a termikus torzítás.”


Akkor miért nem a mért eredményt dugod az orrunk alá, miért meséket kell hallgatni? Te vagy itt a troll, nem én.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2023
(#) Ódenka válasza efgyuri hozzászólására (») Aug 26, 2023 / 1
 
A FET-ekkel (2SK170...) egy magyarázat, hogy miért nem ritka, pedig a TOSHIBA már nem gyártja. Más igen, LSK170 például, még jobb paraméterekkel.

" A gyártók az új elektronikai alkatrészek meghatározását (= minimum követelményeket) regisztrálják az illetékes ügynökségnél, majd kapnak egy újat. cikkszám. (pl. 2SK170). Ez a megközelítés lehetővé teszi az elektronikai berendezéseket gyártó vállalatok számára, hogy másodlagos forrásokat szerezzenek alkatrészeikhez…” Most: „A japán ipari szabványok, a félvezető eszközök JIS alkatrészszámozási rendszere a JIS-C-7012 szabvány szerint van szabványosítva. Ez a séma típusszámot használ, amely egy számból, majd két karakterből áll, majd ezt követi egy sorozatszám.
Az első szám a félvezető eszközben lévő csomópontok számát jelöli.

    1 = 2. dióda
    = bipoláris tranzisztor vagy egykapus térhatású tranzisztor
    3 = kettős kapu térhatású tranzisztor

Betűk a 2. és 3. pozícióban

    SA = PNP nagyfrekvenciás bipoláris tranzisztor
    SB = PNP audiofrekvenciás bipoláris tranzisztor SC
    = NPN nagyfrekvenciás bipoláris tranzisztor
    SD = NPN audiofrekvenciás bipoláris tranzisztor
    SE = Diódák
    SF = Tirisztor (SCR)
    SG = Gunn eszközök
    SH = UJT (Unijunction tranzisztor)
    SJ = P-csatornás JFET / MOSFET
    SK = N-csatornás JFET / MOSFET
    SM = Triac
    SQ = LED
    SR = Egyenirányító
    SS = Jeldióda
    ST = Lavina dióda
    SV = Varactor dióda / Varicop dióda
    SZ = Zener dióda / Feszültségreferencia dióda

Sorozatszám

A sorozatszám az első számjegyet és a két félvezető eszköz típusú betűt követi. A számok 10 és 9999 között futnak." pl. 170

Az eredeti gyártó határozza meg az új alkatrész specifikációit, kér egy cikkszámot, kap a JIS-től egy cikkszámot (pl. 2SK170), és minden más gyártó - még a kínaiak is - gyárthatnak és értékesíthetnek FET-eket ezen a típusnéven, amennyiben teljesítik az előírtakat. le a JIS-specifikációkat egy 2SK170-hez. Természetesen nem nevezhetik őket "Toshiba"-nak vagy nem használhatják a Toshiba-logót, de a JIS 2SK170 jelölés használata teljesen jogos, sőt szándékos: "Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy strukturáltabb megközelítésre van szükség ahhoz, hogy a ugyanaz a készülék 
(= 2SK170) a gyártótól függetlenül megvásárolható . "
Forrás ITT
(#) Suba53 válasza deebo hozzászólására (») Aug 26, 2023 /
 
Nem nagyon hiszek benne, hogy ez a közeljövőben meg tud valósulni, de talán a távoli jövőben, egy messzi galaxisban lesz majd egy olyan szabvány, mint az ősöreg Hi-Fi, ami pontosan leírja, megismételhetően mérhető műszaki, biofizikai, vagy bármilyen paraméterekkel, hogy mit nevezhetünk audiofil rendszernek. Aminek a teljesülése esetén minden halandó ugyanazt a hangélményt, ugyanúgy hallja.

Persze még a kanyarban sincsenek azok a műszerek, mérési eljárások, amikkel egy ilyen cél megvalósítható lenne, de talán nem reménytelen egy ilyen kutatás, majd ha már az emberiség egyéb égető problémái mind megnyugtatóan elrendeződtek.
(#) shany válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 26, 2023 /
 
Két mérés, a csak mérésre használt, és mai szinten meglehetősen szerény (zajos) Focusrite Scarlett 2i2 2nd gen-nel:
1. Focusrite Scarlett 2i2 2nd gen aszimmetrikus/aszimmetrikus loop back mérés:
2. a saját (diy) előerősítőm megmérve ezzel a hangkártyával
( némileg eltér skálázásban a két mérés, a piros skálakorrekciók hozzák közös nevezőre őket )

Ez még egy első verziója volt az előerősítőnek, ahol egy régi CFA OPA-t használtam, mondjuk úgy, érzelmi alapon, a torzítása nem volt lényeges szempont. ( A modernebb OPA-k nagyságrenddekkel alacsonyabb torzítást produkálnak )
A lényeg, hogy a spektrum a mérőjel alatt ( tápzajok ) és felett ( parazita jel becsatolódás ) is teljesen tiszta, csak a hangkártya és az OPA saját torzítása látszik. A tápegység és egyéb belső vezetékezés, nyák, stb problémák, zajok nem láthatóak, pontosabban egy ilyen szintű mérés nem tudja kimutatni. Úgy gondolom, hogy ez az alapszint egy diy tervezésnél is...
A jelátvitelt ezek nem befolyásolhatják érdemleges mértkben.
( később lesz talán olyan ADC-m amely 20dB-vel jobbat tud hasonló mérésnél )
( egy etalon készülék ilyen szempontból : https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/topping-...44636/ )
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2023
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Aug 27, 2023 /
 
A következő lépés a 7242 tube PSE alkatrészeinek az elhelyezése a Takachi SRD SL-20 készülékház felső aluminium lemezén. Ez egy 2,3mm vastag, kemény aluminium lemez, amely várhatóan megtartja a rápakolt transzformátor armada súlyát 
A prototípuson megvalósított elrendezésen nem kellett sokat változtatni, csak az RCA bemeneti aljzatokat raktam távolabb egymástól. Mert így mindenképpen könnyebb kezelni a hangerőszabályzót.
TJ.
(#) Karesz 50 hozzászólása Aug 27, 2023 2 / 1
 
Miután hajnalban kellően kiszellemeskedtem magam a vicces mókás topikban, majd ezt követően álmomban átszámoztam és átrendeztem néhány modult, arra ébredtem, hogy támadt egy ötletem. Megtartom az impedancia illesztőben az árnyékoló hurkot (ahogy tothbela és mateatek javasolta), viszont kiveszem a hurokból a bementi osztót (ahogy mmc és shany javasolta)... de ütök egy harmadik legyet is egy csapásra. Átvágom a hurkot és áthidalom egy réz lemezzel ami egyben az osztót is árnyékolja. A kuruzslásokat nem szeretem, ez így egy műszakilag is korrekt megoldásnak tűnik. Nyákot ki, nyákot vissza, bekapcs.
Írtam, hogy a panelcserét követően eltúlzott mélyei lettek és elkezdett rikoltozni a középsáv. Hiába lett tisztább minden, már azon gondolkodtam, hogy inkább visszacsinálom a régi panelt. Próbáltam megbarátkozni ezzel a hangképpel, de nem sikerült. Többek között éppen a kedvenc Julia Stone lemezeim váltak hallgathatatlanná, minek következtében egyre lejjebb tekertem a hangerőt és közben bosszankodtam.
Ezt most a deebo/compozit duó nem fogja elhinni, de helyre állt a rend. Ettől az rézlemezcsíktól. Gyönyörű tiszta maradt és nem rikoltozik. Visszatért a régi (szubjektív) hatás, hogy minél hangosabban hallgatom, annál jobban szól... de halk háttérzeneként is nagyon kellemes (ahogy most szól mögöttem egy ír népzene).

A régi panelből szándékosan, egyesével, forrasztgattam át a tranzisztorokat, hogy ami a hangban változni fog, legalább ezekre ne foghassam. Most következik majd az - ha ezt a hangképet ismét megszokom - hogy a kimeneti emitterkövetőket ZTX-re cserélem. Ettől semmi változást nem várok, de majd megírom a nem-vakteszt eredményét (hogy mit nem hallottam).

Shany-nak is szívesen válaszolnék még ma, ha megtehetném - de deebo-nak és a moderátor igazságos/salamoni döntésének hála - nem tehetem meg.

CAM03318.jpg
    
(#) fsoma99 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 27, 2023 /
 
A moderátor korlátozása miatt több hozzászólásra is reagálnék egyszerre:
"Karesz 50": elpazarolni azt a drága rézlemezt! Annak idején az ananászkonzerv dobozát használtuk ilyen célra. Jól forrasztható, és olcsó. (A vicc kedvéért úgy vágtuk ki, hogy látható legyen a lemez eredete.) Komolyabban: az egyes modulokat nem lehetne/kellene egymástól árnyékolni?
"compozit": ahogy a fórumot olvasom, Karesz következetesen és logikusan fejleszti ezt az erősítőt, és dokumentálja ez eredményeket. Nem fogja polcon végezni. Az a néhány szerencsés, aki eddig meghallgathatta, biztos, hogy össze fog veszni érte....
"deebo": Karesztól eddig is rengeteg mérés került fel a fórumra, biztos vagyok benne, hogy ezután is kapunk ilyeneket. Mástól még hivatkozásokat, rajzokat sem látni! Amúgy, ha valaki rajzot, szimulációt, nyáktervet közöl, az nem "ezotéria". Ennek inkább az önjelölt hifi guruk javíthatatlan, műgyantába öntött elektronikáit és lefestett, lemart, azonosíthatatlan IC-it nevezném.
Jelenleg egy csöves előerősítővel vacakolok, és az nem illik ebbe a fórumba. Nincs rá szükségem, de jó móka!
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 30, 2023 1 /
 
Negyedik napja rajzolom az új változatot - gyorsan melegében - mielőtt elfelejtem a módosításokat. Próbáltam áttekinthetőbben és logikusabban elrendezni a modulokat, hogy még én is el tudjak igazodni rajta. Ezen a kapcsoláson már nem hiszem, hogy változtatni fogok... a maradék 3 fokozat ellenállásait majd valamikor SMD-re cserélem. Egyelőre tesztelem és kipróbálok néhány más - elvileg jobb - tranzisztort, hogy vajon mennyire és milyen irányba viszi el a hangját. Igazából megint az van, hogy nem hiszem, hogy meghallatszik ha egy komplementer emitterkövetőt BC-ről ZTX-re cserélek. De talán akad akit egy ilyen teszt érdekel, engem is. Megírom majd az eredményt (ami szubjektív lesz és a saját hallásom, rendszerem, értékítéletem, fogja rányomni a bélyegét... mint eddig mindig).
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Elkészült a lemezkivágás rajza, igaz csak a harmadik verziónál jött ki a matek a méretezés összeadásánál 
TJ.
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 31, 2023 1 / 5
 
Az este azon morfondíroztam, hogy nem igaz, hogy ezzel a CorelDraw-val csak ilyen minőségű pdf.-et lehet csinálni. Egy órát nyomkodtam és persze tud ez mindent, csak érteni 'kéne' hozzá. Ez így most majdnem fénykép minőségű, annál is jobb, mint amikor a CM-ben nagyítom a rajzot. Ha mindössze két embert érdekel az idétlenkedésem ezzel az előfokkal, ők ketten biztosan értékelni fogják a minőségugrást. Persze a nagyobb felbontás, nagyobb fájlméret.

Ma kicseréltem azt a tegnap emlegetett emitterkövetőt. Határozott javulást hallok összetettebb felvételeken, nem drasztikus, de hallható a különbség. Az asszony nem vett észre változást, tehát legyen úgy 0.3-0.4 "orto". Feltételezésem szerint az összefüggés nem lineáris... ha mondjuk 10 tranzisztorpár cserélek ki ebben az előerősítőben, talán 1-2 orto javulásra lehetne számítani. Van még dugiban néhány pár 2SA970/2SC2240-em, de nem hiszem, hogy eredetiek. Meg még körül nézek kicsit, hogy miket találok.
(#) teddysnow válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Hasonló, amikor műveleti erősítőt cserélünk, csak ott egyszerre 20-25 tranzisztort.
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 3, 2023 1 / 4
 
Nekem szegezte a kérdést Soma a telefonban: hogy lehet, hogy ennyivel - vagy egyáltalán hallhatóan - jobban szól a ZTX a BC-nél, amikor egyetlen olyan paramétere sincs amiben jobbnak mutatkozna. Azonnal korrekt műszaki magyarázatot kapott tőlem, - hogy nem tudom. Ez egy jobb tranzisztor és ezért jobban szól... egyébként meg Gryphon is ezt használja. Úgy vettem észre, ettől kissé megnyugodott.

10-20 "a szokásos" lemez meghallgatása után úgy hallottam nagyobb a különbség egy "orto"-nál és az asszony egyszerűen süket, hogy ezt nem hallja meg.

Tegnap úgy döntöttem, hogy legközelebb sokkal "ügyesebb" leszek és a "nem tudom"-nál komolyabb választ fogok adni. Kiballagtam a négy ajtónyi járóföldre lévő műhelybe és előhalásztam a Tesla tranzisztortesztert. Újból jól megmértem vele a ZTX450-et, a BC547B-t, a 2SC2240-et és komplementer párjaikat. Nem találtam semmit. Az admittanciájuk hasonló, a bétájuk természetesen különböző, az Ube feszültségük eltér 10-20 mV-ot, egyik npn sem hasonlít a pnp-re - hiába van beválogatva.
Ezen felbuzdulva, bejöttem és bejelentettem az asszonynak, hogy kicserélem Q3, Q4-et is 2SA/2SC-re. Kicsit értetlenül nézett, de azért nagyon megörült a hírnek. (Nyilvánvaló, hogy titokban rég várta már ezt a percet.) Megtörtént a csere. Egyetlen dolgot vettem észre. Legutóbb mikor "kioffseteztem" a kimeneti DC-t: jobb csatorna kinulláz, bal csatorna kinulláz, kikapcsol, bekapcsol, vár, aztán elölről kezdi, aztán... most már elég volt... kit érdekel az az 0.1-0.2 mV.
Most meg kinulláztam, oszt úgy maradt nullán. Kikapcsoltam bekapcsoltam, nulla. Ez persze csak közel nulla, mert ennek a tetű Unit-T-nek van valami beépített hiszterézise, hogy ne ugráljon az utolsó digit, minek következtében 50 uV alatt átugrik nullára. Ennél pontosabb multim meg nincs.

Hát akkor halljuk - ha megtudjuk hallani - mit csinál ez a híres Japán izé, amit ki tudja hol gyártottak. Ha nem vagyok itthon az asszony vagy Zoránt hallgat, vagy Neotont, vagy valami ilyesmit, de azt folyamatosan egymás után többször. Épp a Zorán maradt a CD játszóban legutóbb. Egybekötött asszony teszt és nem-vakteszt. Két szál gitár, két szál Zorán/Dusán. Fél perc múlva megszólal az asszony: ezt vissza ne cseréld! Tehát ez a különbség több egy orto-nál. Délután fél öt volt, indulnom kéne biciklizni, de odacövekelődtem. Megint előjött a régi érzés, hogy nem akarom levenni a lemezt, végig kell hallgatni. Mióta nyákot cseréltem és jól megmódosítottam mindent, hiába szólt sokkal szebben, jobban, tisztábban ez az érzés nem volt meg hozzá. Most újra zenélni kezdett, érzelem lett benne, varázslat lett benne. Egyre feljebb tekerem a hangerőt, remeg a talpam alatt az aljzatbeton és a heverő és még mindig halkan szól... nyugodtan, visszafogottan, tisztán, fantasztikus térrel, iszonyatos mélyekkel. Néha figyelem az asszonyt a szemem sarkából... és dobol a lába az ír népzenére, a Mystic Groove-ra, amiket régebben ki nem állhatott. Úgy érzem most fellépett az a bizonyos sokat emlegetett szinergia a 2SC/2SA és a ZTX-ek között, amin nem szívesen változtatnék és nem fogom többé piszkálni ezt a párosítást (Isten bizony).

Ugye, ezekben a dolgokban én sem igazán hittem soha. Egy csomó misztikumot átéltem (kábel csereberék, Unicumos üveg, címkék, tüskék, állványok, stb..). Ma már jó kábeleim vannak, van egy középszar állványom, amin háromszor úgy szól minden mint a régi dohányzóasztalon... nem foglalkozom már ezekkel a varázslásokkal mostanában. De az ellenállások és a tranzisztorok hangjában nem igazán hittem. Nem lehet kimérni semmit rajtuk. Azt azért a történtek ellenére - vagy ezzel együtt - továbbra is ki merem jelenteni, hogy a legfontosabb a jó kapcsolás, a még jobb nyákterv és az ezekhez méltó tápegység. És azt súgja a tudatalattim, hogy ezt az előbb említett "szinergiát" meg kell találni az előerősítő és a végfok között. Nem lehet bármit összedugdosni vaktában bármivel.

Persze ezzel még nincs vége a történetnek... mert minden jónál van még jobb. Most már azt is kimutatja a láncom ha rászáll egy légy a hangszóró vezetékre. Még "...néhány nap és néhány év..." és befejezem az előerősítőt. Aztán következik a végfok. Addig bele nem nyúlok, míg azt nem mondom magamnak, hogy készen van az "eleje".
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 3, 2023 /
 
Idézet:
„a legfontosabb a jó kapcsolás”
Ezt azért valahogy definiálni kéne, mert én már nagyon rég elvesztettem a fonalat. Mi az hogy jó? Miben jó, mitől jó, és mitől mégsem az? Ott van mondjuk a Topping LA90 amivel itt nemrég példálóztak, állítólag ez most a csúcs, mérve ver mindent, Nad, Hypex, Purifi, Benchmark stb. miközben LM3886 a vége, aminek ha megnézzük az adatlapját abból sem ilyen értékek nem következnek, ahogy a kapcsolásból sem következik semmi jóság, kis híján egy kvázikomplementer tucatkapcsolás. Mondjuk, van ott az IC-k előtt egy két soklábú pók ami a jóég tudja mit csinál a jelútban.
Következő: »»   87 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem