Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Gratulálok!
Én kipróbáltam mindenféle fényes reklámújsággal is. Tökéletes! Végre nem szemétnek dobálják be a reklámújságokat! Egyoldalas panel elkészítéséhez bármelyik alkalmas, a rányomtatott szöveg, ábra senkit ne zavarjon az nyomdatechnikával készült és a vasaláskor nem fog a NYÁK lemezre átkerülni. Nagyobb felületekhez és 2 oldalashoz a vasrag - normál nyomtató papirnál vastagabb- alkalmas csak. A gond az, hogy a laser printer a nyomtatási eljárásából adódóan, a papirt felmelegíti és a papirtovábbitó görgő a papirt megfeszitve kissé megnyújthatja azt. Igy a 2 oldalas rajz vasaláskor a két megnyúlt -max 1-2mm- rajzot nem lehet pozicionálni. Tehát a vastag papir a nyerő, igaz pár másodperccel tovább kell vasalni és áztatni, de megéri a fáradozást! A műnyomó papir nyomdai kellék. Általában papirboltokban nem árulják. Nagykerben kapható, de csak 500-1000db/csomag mennyiségben. Általában 20Ft/db -ra jön ki. Az ingyenes reklámújsághoz képest ez nagyon drága! ![]()
A papír megnyúlásában abszolút igazad van!
Idézet: „Tehát a vastag papir a nyerő” Ezt te mekkora vastagságra érted? Én 135 grammos műnyomót használok és és egy 10cm-nél nagyobb nyáknál már meglátszik a nyúlás. Egy 15-18cm-es nyáknál pedig már komolyan számolni kell vele. Én ezt a nyúlási hibát úgy minimalizálom, hogy egyszerre, ugyan arra a lapra nyomtatom ki az alkatrészoldalt és a forrasztási oldalt is. És mivel a nyúlás a papír hosszanti irányában jelentkezik, ezért a két nyáktervet úgy pozicionálom a papíron, hogy a nyákterv hosszabbik oldala keresztben legyen a papíron. Így a nyúlás a rövidebbik oldalt érinti és így kisebb mértékű. És mivel a nyákterv másik oldala is ott van a papíron, az ugyan ennyire nyúlik meg. 40 lábú IC beültetésekor sem látszik a nyúlás egyáltalán. Idézet: „A műnyomó papir nyomdai kellék. Általában papirboltokban nem árulják. Nagykerben kapható, de csak 500-1000db/csomag mennyiségben. Általában 20Ft/db -ra jön ki.” Én legutóbb 2210Ft-ért vettem a Pantonban 405db A4-es lapot, azelőtt pedig 564Ft-ért 108db-ot. Üdv.!
A nyúlást nem lehetne kiküszöbölni, ha először "semmit" nyomtatva csak átküldöd a nyomtatón ? Vagy másodszorra még tovább nyúlik ?
Hmmm... ez jó ötlet! Ha a héten hazajutok akkor kipróbálom.
Egyébként azzal a módszerrel amit leírtam elég jól minimalizálható a nyúlás, de azért nem 100%-os.
Már többektől hallottam erről, hogy a nyúlás kompenzálására előbb egy üres oldalt nyomtatnak a papírra, és csak utána a mintát. Állítólag segít, de kíváncsi leszek, Nálad beválik-e.
Sziasztok!
Remélem nem baj, hogy elérhetőséget is írok. Legfeljebb a mod. megdorgál... Itt van B1 méretben műnyomó papír, és méretre is vágják. Panton Papíripari és Dekorációs Üzlet Cím: 1035 Budapest, Vihar u. 18-28. Tel: +36 1 387-5391 Nyitvatartás: - Hétfőtől csütörtökig: 8.00-18.00 - Péntek: 8.00-17.30 - Szombat: 9.00-12.00
Üdv.!
Én is itt vettem, a Vihar utcában. A Panton többi üzleteiben nincs 135 grammos fényes műnyomó, csak ebben. (A többiben 150 grammos a legkisebb.)
köszi de én még a közelbe se vagyok
![]() ![]() Borsodban lakom... Am pont ma csináltam egy sima fénymásoló papírral vasalást és elsőre sztem nem is olyan rossz. Megkértem az eladót hogy a legtöb festéket nyomtassa rá. ![]() teszek képet
Engem már megkért egy fórumtárs és vettem neki egy csomó (400db) műnyomót és feladtam neki postán. (Ki is fizette persze.)
Kérdezz meg esetleg pár embert, hátha te is találsz valakit aki arra jár és hajlandó lenne neked is venni műnyomót. (Nekem egy elég volt.) Nyálasan hangzik, de segítsünk egymásnak!
Éppen ma voltam a Vihar utcai üzletben.
10db B1 100g-os ívet vettem, fel is vágattam. Ezért fizettem összesen 410.- ot. Nem számoltam meg, de sacc/kb. 90db A4-es lap jött ki belőle. Attila86 javaslatára vállalom, hogy küldök neked annyit, amennyit szeretnél. Szinte mindennap megyek arra. Küldd el az elérhetőséged a mail címemre.
Kössz szépen télleg de most ment el minden pénzem a Forrasztóállomás alkaprészeire
![]() majd ha lesz feltétlen szólok köszi
estleg egy-két képet meg nézném róla hogy milyen!
![]()
Ha lefényképezném, nem látnál mást, csak egy fehér A/4 es lapot.
Pofára olyan, mint a fotó papír. Tükörsima, csak annál „lágyabb”. Olyasmi, mint a sima másolópapír. Remélem, jól meghatároztam. ![]() ![]() Irigylem azokat, akiknek elsőre sikerült a vasalásos módszer. Képtelen vagyok megcsinálni. Valahol mindig lejön a festék. Súroltam, csiszoltam, vasaltam 180C-on (lemértem), hengereltem, áztattam. … lejött! Már lassan kilukad a NYÁK. ![]()
Nem tudtam hogy mire gondolsz, de mostmár igen, hogy a műnyomóra. Tessék:
Íme kb. 500db 135 grammos fényes műnyomó
Mennyi ideig vasaltad és mivel nyomtattad? Vagy fénymásoltad?
A vasalót mozgattad a nyákon? A 180fok fölé mehetsz nyugodtan!
Szia!
Másoltam a munkahelyen. Szerintem ebben lesz a hiba. Mi másban? ![]() Holnap megpróbálom máshol a városban. Persze, végig vasaltam 2 másolópapiron keresztül. Igaz, nem sokáig. 1 perc kb. A vasaló csak 180 fokot tud. Volt egy jobb is, de azt már kinyírtam egy előző projektben. Már életveszélyesen is meg vagyok fenyegetve ezirányú tevékenységeim miatt. ![]() Le is hengereltem, sőt, most legutóbb még puha radírral is át simítottam. Hátha... De nem. Idézet: „Persze, végig vasaltam 2 másolópapiron keresztül” A papírnak rossz a hőátadó képessége! A weboldalamon van egy leírás a vasalásos nyák-készítésről, ha gondolod olvasd el. Hátha segít. (Én is csak az ott leírtakból tudnék neked idézni.)
Na, mintha magam írtam volna.
Pont ezeket csináltam... Biztos a másolásban lesz a hiba. Zsákmányolnom kell egy nyomtatót. Asszony válni fog. ![]() ![]()
Lehet, hogy az a 180 fok kevés, nem? Én is próbáltam a múltkor kicsit lejjebb venni a vasalót a maximumról, de akkor már nagyon nem akart áttapadni a fóliára a rajzolat. Úgyhogy maradtam a maximumnál, az szerintem eléggé 200 fok felett van, bár nem mértem meg.
Hát, nem tudom. Ennek ez a max.
Az előzővel bútorlapra élfóliát vasaltam. ![]() Az jobban fűtött. A lézer nyomtató milyen hőfokon dolgozik?
A lézernyomtatónak 180 fokos a hőhengere. De ez nem jelenti azt hogy a nyákra való átolvasztáshoz is megfelelő a 180 fok! Szerintem is kicsit feljebb kellene tornászni a hőmérsékletet.
A vasalót ha szétszeded, akkor elvileg a bimetálnál van egy kar szerű valami, azt nyomja le (vagy visszaengedi) a vasalón lévő tekerőgomb. Ezt a kart próbáld meg elhajlítani, nálam működött, azóta kicsit forróbb a vasaló. (Vagy ha nagyon nem jön össze, akkor építs egy forrasztóállomást és rögzíts egy hőelemet a vasaló talpához (belülről). A forrasztóállomás triakjával ekkor 24V helyett 230V-ot kell kapcsolni, ennyi az egész.)
180 foknál a lézernyomtatók 90%-a már kinyomja a hőbiztit, 170° inkább, de akár 160° ig is le lehet menni még úgy is rendesen ráköt a festék a papírra, (függ a festék tipusától és olvadáspontjától, a mostani nyomtatók valamivel alacsonyabb olvadáspontú tonerral működnek a régi társaiknál) ez a hőfok elméletileg a nyákvasalásnál is jónak kell lennie, a hangsúly inkább az egyenletes nyomóerőn van (mivel a nyák felülete nem egyenletes) sokan ezt a problémát magasabb hőmérséklettel próbálják kompenzálni, ami szerintem nem igazán jó, mert a túl nagy hőtől a nyáklemez kidomborodik és ez az egyenletlen felületre megintcsak rátesz egy lapáttal.
üdv
Az én nyomtatóm hőhengeréhez 180 fok van írva, a nyomtató user manualját végigolvastam, abban három alkalommal említik a hőfokot. Kétszer 180 fokot, egyszer pedig úgy emlékszem 195 fokot írnak benne, illetve hogy a papírnak ezt a hőmérsékletet 3 másodpercig kell kibírnia.
Kicsivel több, mint négy kiló azta mindenit
![]() ![]()
Hali!
Részben meg van a hiba. Ennek a nyűves vasalónak homorú egy kissé a talpa! Tolómérő szárával megnéztem. Ezért valószínű, hogy nem vasaltam rá rendesen a festéket. Most az egyik nyákot sikerült megcsinálnom! ![]() A másik most ázik.(félórája) Remélem ez is jó lesz.
Na.. most egy kicsit utánna néztem a dolognak, a régebbi fejlesztésű nyomtatók (10 éves) azok dolgoznak 180C° on , az újjabbak 160-175 között lehet állítani, a vastag papír esetén 180C°, és ezek minimum 20 lap/ perces nyomtatókra értendőek, egy lassú nyomtatónál ésszerűtlen lenne ekkora mőmérséklet szóval valószínűleg az a fölirat nálad egy kicsit túlzás, de ha megmondod a tipusát akkor utánnanézhetek a dolognak.
üdv
Egy öreg HP 4L hőmérséklete pedig engem érdekelne. Bár egész belejöttem a fotózásba, de most hogy tudok a közelben papír forrást, kipróbálom műnyomóval is.
![]() Hát, kisebb hibákkal, de sikerült megcsinálnom. Lásd képek. De még mindig lejön 1-2 helyen a festék. Holnap megpróbálom pausz papírral is. Meg nem másolni, hanem kinyomtatni. Hátha teljes lesz a siker.
Dúrd meg a postaládád biztos lesz benne egy csomó reklámújság. A fényes reklámújságok -a rányomtatott dolgoktól függetlenül- tökéletesek! Még a papirvastagságban is válogathatsz! Én szeretem a Cora újságot az jó vastag papirra nyomják. A vasaló kb 250fokos.
A tiszta papir előnye -de a nyomtatott papirral is működik- a vasalás akkor jó ha a papiron átüt a panelrajz. Akkor biztos rátapadt a rézfóliára. Fontos hogy meg kell várni hogy kihüljön az egész a vasalás után. Tehát nem egyből a vibe mert a felvasalt grafit hirtelen a hőmérséklet csökkenés miatt összehúzódik és akár le is válik a rézfelületről. Kétoldalas panelkészitéshez vastagabb reklámújságot használok. Vastag papir esetén nem tapasztaltam az ábra jelentős nyúlását. Szerintem a nyomtató is befolyásolja azt hogy mennyire fesziti meg a papirt akkor amikor a lap épp műbe van véve. Időközben egy rejtett nyomdász ismerősömtől tudtam olcsón műnyomót szerezni, kipróbáltam, megvallva a reklámújság jobban bejött. Sok sikert! |
Bejelentkezés
Hirdetés |