Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma
 
Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   309 / 312
(#) Lázár Péter hozzászólása Jún 13, 2023 /
 
Üdv, érdeklődnék, hogy adott egy 21:9-es LG monitor amin nem tudok kiigazodni. A fura benne az, hogy ha bármilyen tvboxról kap jelet azt azonnal gond és baj nélkül hiba mentesen megjeleníti, viszont az eddig próbált videókártyákkal nem hajlandó üzemelni. Mi lehet a gond vele, esetleg valami tipp? Típusa 25UM57-P.
(#) antiktelefon válasza Lázár Péter hozzászólására (») Jún 13, 2023 /
 
Mi az, hogy nem hajlandó üzemelni és melyik csatlakozón milyen kártyával próbáltad?
(#) Lázár Péter válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 13, 2023 /
 
Mindenhol ugyan ez a helyzet vele, akár melyik bemenetet használom a kettő közül. Eddig a legnagyobb egy 8 gigás video kártya amivel tesztelve lett (nem nálam így a típusát nem tudom) de az se vitte.
(#) antiktelefon válasza Lázár Péter hozzászólására (») Jún 13, 2023 /
 
Ez alapján senki nem fog tudni segíteni, max ha jársz Bpn ugorj be és megnézem. Kevés info és sok kérdőjeles körülmény.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2023
(#) uniman válasza Lázár Péter hozzászólására (») Jún 14, 2023 /
 
Ugye nem bekapcsolt állapotban dugdosod be a HDMI kábeleket?
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2023
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Reméltem, hamar válaszolsz....de már nem.
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Bakker, azt senki nem mondta, hogy a mezítláb a szájával kell csinálni.
(#) küzmös Gergely hozzászólása Szept 4, 2023 /
 
Sziasztok! Kollégám lomizott egy régi LCD Philips monitort. Alapjában véve működőképes. Az ok amiért kitették az az hogy a tasztot nyomogatva alig-alig reagál valamire. Viszont saját magától "szalad" végig a menük közt, mindenen, mintha folyamatosan nyomkodnánk. Mi lehet a probléma? Esetleg a mikrokapcsoló sor túlságosan retkes?
(#) robis01 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 4, 2023 /
 
Nézd meg a csatlakozót, lehet hogy kontaktos. Ellenállásmérővel (nem csipogóval) mérd végig a gombokat, benyomott és elengedett állapotban, lehet részben zárlatos.
Volt olyan monitor amit valami maró vegyszerrel takarítottak (Covid miatt) ami befolyt a keret mellett és megmarta a vezető sávokat Nézd át nagyítóval a vezetősávokat.
(#) küzmös Gergely válasza robis01 hozzászólására (») Szept 4, 2023 /
 
Köszi a segítséget, átnézem ezeket, érdekes egy pattintós keret, még a monitor lába is szerepet kapott a rögzítésben. vacakoltam vele vagy 10 percet mire szétjött. Első körön nem látok ezen semmi sérülést, de majd napfénynél jobban szemügyre veszem a kis nyáklapot, meg akkor kimérem a kis kapcsolókat, illetve adok kontakt sprayvel a tüskés csatlakozóknak, mert néha remegett, bemozgott a kép is.. tényleg mintha (is) kontaktos lenne.

P1170546.JPG
    
(#) szs válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 4, 2023 / 1
 
Volt ilyen hibábal monitorom (tulajdonképp meg is van) én is így kaptam: némelyik gomb egyáltalán nem, némelyik csak nehezen működött, és egy ugyanazt csinálta, mint neked az egyik -időnként önállóan felszaladt a hangerő, és úgy is maradt, mintha folyamatosan nyomnám a gombot (jelezte a képernyőn).
Mikrokapcsolókat kellett cserélnem (meg egy ellenállást azon a nyákon, amina mikrokapcsolók os vannak). Szétszedéskor látszott is: KV, vagy valami hsonló trutyival itatták meg.
Tehát (szerintem) jól gondolod a mikrokapcsolók hibáját.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2023
(#) HA5AWS válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 4, 2023 / 1
 
Szia!
Jobban jársz ha nyomógombokat gondolkodás nélkül kicseréled. Nem túl nagy összeg. Sokszor volt, hogy átvezetett nyitott állapotban és ezt a jelenséget produkálja. Ha kiszedted a kapcsolókat alapos tisztogatás után forrassz be újakat. Általában ellenállássor tagjait kapcsolja be ha átvezet a proci megzavarodik.
Üdv: Gábor
(#) proba válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 5, 2023 /
 
Kontaktspray óvatosan, néha a lakk is olyan ragccsá válik tőle. Tapintásra érzik utána már nem olyan üvegszerű...
(#) robis01 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 5, 2023 /
 
Van olyan panel amin minden kapcsoló külön van vezetékezve az alaplapi MCU-hoz, van ahol a már említett ellenállás lépcsőt alkalmazzák (minden gomb más értékű ellenállást kapcsol a MCU-ra) és ADC-t mérve tudja az MCU hogy melyik gombot nyomták meg. Vagyis ha akad egy részben átvezető gomb ami épp akkora ellenállású mint valamelyik panelra épített ellenállás akkor azt gombnyomásnak fogja érzékelni az MCU. Ezt a hibát ellenállás méréssel lehet feltárni. De ha szeretnéd jobban megérteni a működését rajzold vissza a panelt.
Kontak spray ott tud segíteni ahol nincs kontakt, itt viszont folyamatosan van (valami bekerült a két érintkező közé). Érdemesebb cserélni a gombot mint javítani, ugyanilyen gombok számtalan eszközben (tv, rádió, videó, dvd, pc, stb.) is megtalálhatók.
(#) küzmös Gergely válasza HA5AWS hozzászólására (») Szept 5, 2023 /
 
Megfogadtam a tanácsot, kiszedtem mind a 8 mikrokapcsolót, aztán csere, és meglátjuk. A pici SMD ellenállások egyike sem szakadt.
(#) küzmös Gergely válasza HA5AWS hozzászólására (») Szept 6, 2023 /
 
Az elektronika boltban mutattam ezeket a kis mikrokapcsolókat. Azt mondta a tag, hogy életében nem látott még olyat aminek a tetejét borító fém lap földre van téve, s ezzel együtt 5 , azaz öt lábú. Ugyanilyen van neki, de az a szokásos 4 lábú kapcsoló, ugyanígy néz ki, de nincs a fém lapkáról egy ötödik láb levezetve. Csak ilyenje volt, vettem hát.. ha azt mondjátok hogy használhatatlan, s keressek 5 lábút, akkor kidobtam 400Ft.-ot.
(#) pipi válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 6, 2023 /
 
Jó lesz az, itt nem hinném hogy szoroz vagy oszt bármit...
(#) deebo válasza pipi hozzászólására (») Szept 6, 2023 /
 
Simán berakható helyette. Oszthat valamit, mert a fémkeret levezeti a statikust kisülést, ami így az IC bemenetére juthat.
(#) szs válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 6, 2023 /
 
Az enyémben is 5lábú kis nyomógombok voltak -én is 4lábút tettem pótlásnak. Én semmi hátrányát nem találtam.
(#) robis01 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 6, 2023 /
 
Arra figyelj visszarakáskor hogy nem mindegy hogyan áll. Négy lábból kettő-kettő össze van zárva.
(#) küzmös Gergely válasza robis01 hozzászólására (») Szept 9, 2023 /
 
Ezt még épp időben láttam, de el sem nagyon lehet téveszteni, még a lábak is úgy vannak hajlítva hogy minimum fura legyen a fordított beültetéssel próbálkozóknak. Beforrasztottam hát a kapcsolókat, és elsőre megörültem, mert nem csinálja a random összevissza lépkedéseket, így használható lett.. DE! S mindig van egy "de".. Bármelyik gombot megnyomva "ATTETION MONITOR CONTROLS LOCKED", minden gombra, értsd kikapcsolás, bekapcsolás is. Szóval.. mondjuk úgy, hogy így használható lett.. Előtte nem volt az , mert össze vissza reagált, menük közt ugrált.. elég zavaró volt, most pedig csak tisztán megy, igaz cserébe nem csinál semmit. Még kikapcsolni sem lehet, igaz a számítógéppel együtt érdemes áramtalanítani egyben az egészet.
(#) szs válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 9, 2023 /
 
Idézet:
„Bármelyik gombot megnyomva "ATTETION MONITOR CONTROLS LOCKED",”


Azt mondják, nyomni kell a "menu" gombot tartósan (valami fél percig).

Na, találtam is hozzá. Ugyanazt mondja:
video
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2023
(#) küzmös Gergely válasza szs hozzászólására (») Szept 9, 2023 /
 
Nahát! Hibátlan lett, valóban így kellett, működik, hibátlan. Mindenkinek mondom, igazán jó kis fórum ez! Köszönöm Szépen!
(#) Remci válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 9, 2023 /
 
Én egy Benq monitorral szórakozok. Itt a nyomó gombok működnek, újakra van cserélve, de azt csinálja,hogy bekapcsolás után mindegyik gombra reagál,majd pár perc után egyikre sem. Még kikapcsolni sem lehet. Ha kihúzom a konnektorból és pár óra múlva megint elindítom, akkor megint működnek a gombok,majd pár perc után ismét nem. Hogy ez mitől lehet? Van benne OSD zár, de nincs bekapcsolva.
(#) robis01 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 9, 2023 /
 
Mindig öröm sikertörténetet olvasni
(#) deebo hozzászólása Szept 9, 2023 /
 
(#) robis01 válasza Remci hozzászólására (») Szept 9, 2023 /
 
Tápfeszültségek rendben vannak? Kondik jók? Ha van szkóp érdemes ránézni a tápra, és a gombok vezetékére.
Pc tudja állítani, ki/be tudja kapcsolni a monitort?

De lehet hogy valami melegedő alkatrész okoz problémát ami hidegen kontaktál, de ha bemelegszik a hőtágulás miatt megszűnik a kapcsolat. Ez akár lehet egy BGA ic is.
(#) Remci válasza robis01 hozzászólására (») Szept 10, 2023 /
 
A feszültségek meg vannak, a tápot át is kondiztam.A gombok újak, a vezetéket a panelig át mértem,az is jó. Én is inkább valami kontakt hibára gondolok, majd kiszerelem a panelt és át nagyítózom, hátha látok valamit.
(#) proba válasza Remci hozzászólására (») Szept 10, 2023 /
 
Amúgy minden portja jó? ( hdmi/av/...) egy LG TV játszotta, villám után meghalt a HDMI port, valami belső tápegység zárlatba keveredett. A baj csak az volt, erről kaptak a gombok is feszültséget. Mivel a feszültség csökkent, összevissza nyomkodta a gombokat. Azt nézném meg, a gomb ellenálláslétráján stabil, és viszonylag hihető ( 3,3V 5V) feszültség van-e. Ha nem honnét (nem) kapja.
(#) Remci válasza proba hozzászólására (») Szept 10, 2023 /
 
A bemenetek jók rajta. Most is egy kamera rögzítő megy róla,HDMI-n. A nyomógomboknál meg van a feszültség, azt is mértem. Ha lesz ma egy kis időm, akkor szétszedem megint és jobban rá nézek.
Következő: »»   309 / 312
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem