Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektromágnes kapcsolása
Témaindító: illestibor, idő: Aug 3, 2007
Témakörök:
Találkoztam ilyennel kétszer is. Merő jó szándékkal az egyik falu lakatosai megcsináltak egy olyan excenteres hajtást, ami a harang húzókarokat mozgatta. Mondták, amikor elindult, lentről a torony aljáról nem mertek felnézni, ahogy ott hadonásztak a karok, aztán a hajtások feltépték a padlásolást. A másik a megyeszékhelyen volt, ott lett a harang koronára felfelé egy méretezett kar, csuklóponttal és egy excenteres hajtás, cső összekötés, egy rugóval a belsejében, némi kiegyensúlyozást adandó a mozgást lágyítandó. Néha messziről hallottam, hogy össze-vissza üt, aztán írta az újság. letépte a csapágyházakat a tartó oszlopról a hajtás és a harang leesett pár métert, szerencsére az állványzat megfogta, 35 mázsás.
A lényeg: Egy harangot nem szabad akarni rövid idő alatt belengetni, csakis a saját ritmusában, mert lengéskor a pár mázsás is igen elhagyja magát. Lehet áramszünet közben, amikor visszajön az áram, pont nem találkozik az ütem, semmiképpen a merev kapcsolat nem megfelelő, balesetveszélyes.Találkoztam olyan motoros hatással, ahol az első húzásra megkondult a harang, láthatóan csavarodott kicsit a harang koronája az erős hatástól... Aztán a régiek azt csinálták motoros hajtásnál, hogy a villanymotor csillagpontját ellenállás huzalokkal kötötték, hogy az induló áram ne legyen drasztikus és a húzás. Én pár helyen már motorral, frekiváltóval mozgatok mindkét irányba harangot és be lehet olyan finomra állítani, mintha kézzel húznák. A húzómágneses a legegyszerűbb, olcsóbb, ott vagy nagyon túl kell méretezni a húzást, vagy rugóval, súlyrugóval kikötni a nyelvet. Így nem üt mellé (vagy csak egy oldalra ütne) és a leállásnál se sokat, vagy egyáltalán nem üt egy oldalra sokat. Azt mondta nekem vagy 30 évvel ezelőtt egy híres toronyórás fia - volt már ő 70-80 éves - hogy 3-4 után, melléütés nem tekinthető zavarónak. Van persze fékezős húzás megoldás is, de még nem alkalmaztam, nem olyan nagy csoda, ha megszokják az emberek a saját harangjukat, úgy tetszik, ahogy szól, végén pár egyoldali ütéssel. Mástól látott gondok: A harang kettőket üt egy oldalra, mert nincs jól beállítva a harang, és erősebb a mágnes, olyan a függesztés, stb. Találkoztam olyannal is, hogy, mivel majdnem elérte a nyelv a harangot, két acél pogácsát hegesztett a Kolléga az ütő részre. Mondanom se kell, a harangot az acél hogyan kiveri, mélyíti. Az egyik csodálatos munka, amelyik évtizedekig működött és senkit sem ütött meg az áram, se az épületet nem gyújtotta fel: Vas cső, tekercs cséve oldal vaslemez, szépen szigetelve és/viszont a tekercs egyik vége rákötve a vas csévére... Aztán évtizedek óta készítenek új harang koronát, mert mondják, a régi balesetveszélyes, meg csapágyazni kell (ez utóbbi való lehet, de nem kell emiatt újat csinálni - jó pénzést persze). Mondanom se kell, ezek a munkák visszaélések számomra. Azok a régi 100-150 éves öntött harang koronák az idő végezetéig szolgálhatnak, iparművészeti remekek.
Köszi szépen, akkor ha jól értem a félvezetős kapcsolót nem javaslod.
Használhatsz nyugodtan félvezetős kapcsolót (SSR). Ha nullátmenetnél kapcsol, induktív terhelés is mehet rá nyugodtan. Van többféle vezérlésű, olyat vegyél, amelyik megfelel. Csendes, nem ég be, cserébe drágább mint a hasonló terhelhetőségű relé/mágneskapcsoló.
Apropó...
Terheléstől függően az SSR kívánhat hűtőbordát, ezzel is számolj. Hely, költség stb.
Ezen állandó vita van, elég sok gyártó pont azt mondja, hogy induktív terheléshez nem nullátmenetes SSR-t kell használni, például itt.
Ha jól emlékszem, négy vagy öt olyan vezérlést készítettem már, ahol nullátmenetes SSR kapcsolgat motort, ma is mennek. Igaz, az SSR túl van méretezve minimum 50 %-kal. Gyakori kapcoslás mellett a mágneskapcsolót is túlméretezik itt-ott...
Úgy tűnik, a gyártók sem tudnak megegyezni: Bővebben: Link.
Egyébként mi a hibajelenség ha mondjuk nullátmenetes SSR -t használok és nem azt kellett volna ? Illetve fordítva, ha nem nullátmeneteset használok pedig azt kellett volna ? Történik valami meghibásodás, füst-fényjelenség, vagy egyszerűen csak nem úgy működik ahogy kellene ?
Csakmert a fenti ellentmondó vélemények után kicsit bajban vagyok a harangvezérlőmmel. Ilyen SSR -t használnék, ami elvileg nullátmenetnél kapcsol. Alaposan túl is méreteztem, mert bár állítólag 2 A -nél többet nem vesz fel a mozgató, ez ugye 40 A -es. ( Eszerint a leírás szerint mondjuk nem is haszontalan a túlméretezés, mert valószínűleg hamisítvány a cucc, ami jóval kevesebbet tud a ráírt adatoknál ) |
Bejelentkezés
Hirdetés |