Fórum témák
» Több friss téma |
Megnéztem, az eladónak annyi negatív visszajelzése van, hogy csoda, hogy még nem vágták ki. Ezek után nemnagyon bíznék meg benne.
tudtok olyan elérhető áru tirisztort ajánlani ami nem kg-s nagyságrend és nagy áramot bír 4-600V mellett?
Nagy áram? 10kA? 100A? Kell keresni neten. De biztos akad elfekvőben a fórumon is néhány embernek, adj fel hirdetést pl.
ht 10000a "még" nem megy, én 40-200a-re gondoltam, de lehetőleg ne drágát mert ezeket sorbakötve használnám
olvastam hogy 3 db 40a-es 100ns-re bír 4-500a-t. gondoltam valaki tud egy ilyen típust mondani.
Miért akarod sorbakötni a tirisztorokat? Még mindíg nem tiszta mi a célod ezzel. 40A-es tirisztor és pl 160A-es közt árban nincs nagy különbség.
Miért nem párhuzamosan kötöd? Úgy szétoszlik a terhelés. Ha jól tudom.
jaahahaha
párhuzamost akartam írni csak kicsit el voltam mélázva. amúgy ha a 40a és a 160a közt nincs nagy árbeli különbség akkor inkább a 160a-es mint a sorbakötés. ![]()
De ha 160 ampereseket kötsz párhuzamba akkor az már szinte elpusztíthatatlan lesz.
![]()
Próbálkozhatsz sorbakötéssel is, csak igazából semmi értelme nincsen
![]() Idézet: „szinte elpusztíthatatlan lesz” Hát erre nem vennék mérget. Örülnék annak, ha valaki megdobna egy olyan tirisztorral ami kibír 16kV mellett 25kA körüli áramot. A nagy kondibankomat még mindíg csak szikraközzel tudom kisütni ![]()
well, well
ha jól tudom az egy kis idő amíg a tekercsen átfolyó áram eléri a maxot addig meg kinyit a többi is. JJJJÓÓ ÉG!!!! 16KA 25KA +szikraköz=grillcsirke :gumicsirke: mennyibe volt azt összerakni? és mekkora a kapacitása? ![]() ![]()
Nem hal meg a kondibankod? Vagy ilyen csak nálam van?
![]() Idézet: „Hát erre nem vennék mérget.” Mondjuk 10db 160 amperes tirisztor párhuzamosan kötve?
Ha még nem találtad meg: Link Jó kis letölthető árlistája van,( lehet vele szívni, de nem vészes
![]()
Nem valami jók azok a kondik, mert régiek, és manapság a maxwell ugyanekkora méretben gyártja a 100kJ-os változatait
![]() ![]()
lassan nekem is kellene egy bank így arra jutottam hogy lomex listájából beírom a jó kondik adatait excelbe az energiát számol majd oszta vele az árat -> megkapom a J-onkénti árat amiből értelemszerűen a legkissebbet választom és így összeszedek vagy 2kJ-t ártól függően.
![]()
Ne lomexből szedd össze, mert az nagyon drága lesz. Ebayon vannak elég olcsón. 20k ból kijön, de az a baj, hogy az elektrolit kondi.
Ezek a jók : Bővebben: Link
nekem a bank a cg-hez kell ha nem így gondoltad bocsi, a igen akkor:
a gáz csak annyi hogy 100KV-vel nagyfrekin kis árammal dolgozni nem akadály (egy picit), de egyenfeszültséggel kész öngyilkosság - persze nem egészen de ennyire nem akarom magam beleártani. én leginkább attól félek hogy ívet húz, vagy felrobban. és coil gun-hoz amúgy sem túl jó. persze később gondokodok rail-ban is de az még odébb van. a hv lab-osok honnan vesznek elko-kat? - jó, külföd, de talán megérné. én a bankkal egyenlőre 2KV alatt maradnék. elkokat meg talán nem ebay-ról kéne mert az tényleg robbanhat, meg a legjobb ha egyformák is. nem? ![]() amúgy most látom írtad hogy: Idézet: „...de az a baj, hogy az elektrolit kondi.” az baj? én azt hittem cg-hez legjobb az elko mert kicsi helyen sok töltést bír, csak 90%-ig kell tölteni és akkor sokáig is bírja.
én most ismerkedem ezzel... aranyos játék.
egy 555-tel csináltam 60kHz-et, amit egy (pc-tápból kitermelt) fet kapcsolgat egy (láda alján talált) ferrites trafóra, ennek a szekunderén lejön kb. 500V, persze nem hagyom addig feltöltődni a kondikat. 2 pc-táp elkói vannak párhuzamosan (200V, 1100µF - cca. 10J) és az egészet kb. 190V-ra töltve, relével rásütöm egy kis tekercsre. elég szépen kilövi a szögdarabot! :yes: gondoltam felbővítem a cuccot... veszek hozzá még némi kondit a relé viszont nem a legjobb megoldás, folyton összeégnek az érintkezői (nem meglepő módon ![]() és ha valaki megdobna egy konkrét tirisztor bekötéssel, azt is megköszönném ám ![]()
még valami: hogy tudnám jelezni azt, ha a kondibank elérte a 200V-t? mert akkor le kellene hogy kapcsolja a töltőáramkört meg valami ledet bekapcsoljon hogy lássam hogy mehet a móka
![]()
Jelezni egy pofon egyszerű tranzisztorral tudod. A bázisosztót megfelelően kell beállítani, és ennyi. Tirisztoron kívül nincs más olcsó alternatíva normális kapcsoláshoz. Keress 100-200A-es típust, azok bírni szokták egy darabig. Tirisztoros bekötést találsz az oldalamon.
A linkelt kondihoz hasonló kondik a jók (mivel impulzusra vannak tervezve), nem feltétlen 100kV-osak. Az elkókat nem fogja szeretni az egész cucc, az előző oldalakon kitárgyalt okok maitt.
Nekem vannak eladó mikrosütő kondijaim 100J-t lazán el lehet érni 20 darabbal. 3kV-osak alapból elvileg 6kV-ig fel lehet menni velük. Ott már elég brutális dolgokat művelnek. Ezek nem elkók, hanem olajos kondik, így sokkal jobban bírják, mint az elkók.
Hello!
Én most tervezem egy coilgun építését. Ezek a kondik jók erre:Bővebben: Link
Hát az elkók sosem a legjobbak coilgunhoz, de kisebb feszültség mellett nem lesz baj. 450V-al a 2 darab 444 J-t ad, amivel már lehet lövöldözni kellemesen. Viszont nagyobb lesz a tekercs visszarúgása.
Köszönöm a gyors választ.
![]() Az az egy kérdésem lenne még, hogy kell a tekercset és a lövedéket méretezni a legnagyobb hatékonyság érdekében. ![]()
Hát kell keresni hozzá számolásokat, én nem fogtam neki, mert 4-5 A4-es oldal biztos betelne velük. Lövedékből saccra elég lesz 20grammos, a tekercs menetszámát pedig az ohmos ellenállásából, induktivitásából kell nagyjából belőni. Illetve a kondi zárlati áramából.
Elég egy akkora tirisztor ami 200A kibír impulzusüzemben?
Kicsit furcsállom az 1,5mH-t és a 0,8 ohmot. Hát itt az a lényeg, hogy 200A-t elviseljen legalább egy 10ms-ig. De inkább legyen 200 helyett 400A-re méretezve.
Hello!
Több kérdésem is lenne: A tirisztor ha csak egy irányban vezet, akkor miért menne tönkre az elkó a fellépni kívánó oszcillációtól? Ha vesszük az optimális menetszámot és keresztmetszetet és arányosan növelnénk a menetszámot a keresztmetszettel együtt, akkor nem lesz jobb a hatásfoka? Hiszen nagyobb lenne a mágneses energia a több menettől, de megmaradna az ellenállása is kicsi értéken. Ha fémből készül a lövedék kilövőcsöve akkor az örvényáramveszteség nem rontja le a hatásfokot? Egy darab 660J-os elkó elviseli a megpróbáltatásokat, vagy érdemesebb lenne többet párhuzamosan kötni?
Nem figyeltél eléggé. Az oszcilláció a tirisztornak abszolút nem lenne probléma, az ELKÓ az ami utálni fogja. A tirisztor a kisütőáramot nem szereti, nekem 2 már meghalt. Nagyon fontos, hogy a gyújtás elég hirtelen, és elég nagy feszültségen történjen ahhoz, hogy a tirisztor a teljes keresztmetszetében kinyisson.
Ha a keresztmetszetet és a menetszámot is növeled, akkor : 1. akkora lesz az egész, mint egy szekrény 2. a mágneses térerő (is) mint tudjuk négyzetesen csökken a távolsággal, így, mivel a külső menetek marha messze vannak, borzasztóan leromlik a hatásfok. 3. a több menet nem jelent egyből nagyobb mágneses térerőt, főleg, hogy a kondi indulóáramát elsősorban a soros ellenállás, ÉS az induktivitás szabja meg, amit mi megnöveltünk. Ennek eredménye a kisebb indulóáram, ezáltal nem gyorsul a lövedék a kellő mértékben (valamint elnyújtja az időállandót). Fémből lehet készíteni a kilövő csövet, de kell egy légrés rá, amit pl. ragasztóval ki lehet pótolni. Ha nincs légrés, akkor felizzíthatja, és össze is roppanthatja a kondi. Az elkók alapból nem szeretik az ilyen impulzus terhelést (kivéve amiket nem kifejezetten így terveznek). Az egyetlen megoldás erre, hogy kb. 3/4 energián próbálkozol, és reménykedsz, hogy a kivezetés nem robban le a kondin belül.
Amúgy keresgéltem FET-ek közt, van-e megfelelő coilgunhoz. Találtam egy IRFP2907 nevűt, aminél a nyitott állapotú ellenállás 4,5mohm. Viszont csak 75V-ot bír, de 209A-t folyamatosan, 840A-t pedig meghatározott idejű impulzusokban. 470W-os és 175fokig üzemképes. Kis feszültségű coilgunokhoz ez megfelelő lenne, könyebb is vezérelni a tirisztornál, és sokkal gyorsabb. A probléma, hogy van bennük egy dióda, ami lényegében szabad utat enged az oszcillációnak az elkó és a munkatekercs közt, ezt kellene valahogy kivédeni, mert lényegében így kétirányú eszköz.
Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |