Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hawksford Error Correction
Lapozás: OK   11 / 35
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Nov 12, 2023 /

Újra megnézem amit most kitettél... lehet elkapkodtam.
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 12, 2023 /

Idézet:
„A nyák szélét impregnálni kell a légnedvesség ingadozása miatt. Egy 10x10 cm-es, 1,6 mm vastag, kétoldalas nyák kapacitása számolva 277pF (ha a dielektromos állandóját 5-nek veszem). Ezt már valamennyire pontosan meg lehet mérni és ebből nem tudom vajon hány ppm-es 2pF-es kondit "csinálni", amit szükség esetén sniccerrel tudok trimmerelni”

Hááát az üvegszálas panel, mint kondenzátor sokak szerint problémás. Ezért esküsznek sokan a bakelitre, vagy a CEM1-re. Én a teflonnal szemezek, csak meglehetősen drága

Egy 10x10 cm-es akármilyen nyákot csak tudok már keríteni valahonnan.

Látom. Ennek basztód a bemeneti fokozata.
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 12, 2023 /

Gondoltam, jó lesz, ha invertáló visszacsatolást akarsz használni...

Az előző "A" osztályú végfokom is hasonló kapcsolású, mint ez az Onkyo. A Burgum meg ezzel szól jól amiről eddig beszélgettünk. Nem merem piszkálni egyelőre, biztosan nem ez a leggyengébb láncszem a végfok kapcsolásában... hanem inkább a vége.
(#) Karesz 50 hozzászólása Nov 15, 2023 / 2

Ma kikapcsolódásképpen nyákot ültettem be. Elkezdtem tranzisztorokat beválogatni, aztán nem tudtam abbahagyni, aztán mégis meguntam. Csak kicsit tanulságosak ezek a béták, mert hát nekem most ilyenek vannak éppen itthon, de hozzávetőlegesen mutatja melyik típusnál nagyjából mire lehet számítani az áramerősítésüket és a szórásukat illetően.
A műhelyasztalom olyan, amilyen, azt ne tessék nézni.
(#) shany válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 16, 2023 /

2N5401 és 2N5551:
Innen vettem 100-100db-ot. Eredeti Onsemi, az összes Hfe 120-130 között van... ( egyszerű multiméteres teszttel )

https://www.ebay.com/itm/192114424083

https://www.ebay.com/itm/2N5551-NPN-General-Purpose-Amplifier-Trans...160644

Mod: Hibás link javítva.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2023
Moderátor által szerkesztve
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 16, 2023 /

Nekem a BC550CG/560CG elég jól válogatható, a nagyja 520-600 között van. BC547C/557C-ből van itthon úgy 1000-1000db, de azokhoz szinte hozzá sem nyúltam még mérésileg.
A 2N5551/5401 nekem is így szór kb. A 2SC1845/2SA992 (most éppen JCC1845/JCA992 néven fut az Onsemitől) viszonylag jól párosítható 400-500 közötti bétával.
Az egyetlen még állva maradt lábas VAS tranyó a KSC3503D/KSA1381E kilátástalan, a legjobb pár a 85/112 amit eddig találtam, így csak kaszkódban használom mostanában.
Meghajtónak a Toshiba TTC004B/TTA004B valamint a TTC011B/TTA006B (utóbbi a 2SC4793/2SA1837 chipjét tartalmazza) úgy 200 körüli bétával egészen használható.
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Nov 16, 2023 /

A 2N5401/5551-ből (ezek nem is egy gyártótól származnak) és a 2N3904/6-ből évekkel ezelőtt vettem 100-100 párat. Az utóbbi nagy kincs, a mostaniak nem tudom milyenek.
A BC550/560 nem tudom miért szór ekkorát, majd legközelebb jobban megnézem mit veszek.
(#) Karesz 50 hozzászólása Nov 17, 2023 /

Újabb kitérő.
Adott ez a 16 db aktív array izé (2x8 db-ról van szó egyelőre). 10Veff bemeneti feszültség kell neki, hogy "megszólaljon". Így mondta a gazdája. Hogy 1,25Veff-nél még csak "motyog" (16 kW körül).
Van hozzá ez a processzor ami nem tudja kihajtani őket.
Árulnak hozzá meghajtó erősítőt (másfél millióért).
Na vajon kit találtak meg vele aki a töredéknek a feléért bevállal egy ilyet?
Az az egy szerencse, hogy szeretem a kihívásokat is, meg az erősítőket is.
Remélem jól fog működni amit kitaláltam. Nem hifi, de érdekes feladat.
Kiteszem, hátha valakit érdekel (bár már kitettem, de most részletesebben).
A kapcsolást magamtól lopkodtam össze.
Közben annyira megtetszett, hogy magamnak is legyártattam egy panelt. Nem tudom mire lesz jó, de az nem árt ha van a fiókban egy ilyen (is).
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 17, 2023 /

Ha lehetek gonosz....

5532.jpg

(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 17, 2023 /

Mivel semmit nem szoktam túlbonyolítani, nincs is benne csak 30 tranzisztor csatornánként.
Ennek fejében 600 kHz a teljesítmény sávszélessége. Elég jól tűri a túlvezérlést és a kis terhelő impedanciát. Egy napig szórakoztam a beméréssel, jó játék volt. Nagyon szurkolok neki, hogy jól működjön és jól szóljon, meg, hogy, zajtalan legyen. Még hiányzik a tápegysége és a bedobozolása.
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Nov 17, 2023 /

Lehetsz...
És most?
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2023

Most voltam

Úgy értettem, hogy tud ilyet 2db párhuzamosított NE5532 (?)...

Csatornánként 1db is, ahogy a dobozok speckóját elnéztem.
200kHz-es négyszöget nem, de arra nincs is szükség. A prociban biztosan van egy fél marék OPA, és a hangdobozokban szintén. Csináltál egy szuper erősítőt, ami közel sem tudja majd kifutni magát a kettő között.

A végső terv szerint 2x16 array lesz. Ezekhez 20-30 méter vezeték megy a keverőtől a színpadig. A manual szerint a maghajtó erősítőnek 600 Ohm-ra kell tudnia rádolgozni 10Veff kimeneti jelszint mellett, plusz a nem elhanyagolható kábelkapacitásra. Te sem gondolod komolyan, hogy ezt rá mernéd bízni egy NE553x-re.
Nem szeretném sem égetni magam, sem kétszer dolgozni. Inkább túlméretezem, mint alá.
Lemaradt, hogy a processzor betorzít, mint az állat az opampos kimenetével.
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 17, 2023 /

Azért még kiteszem a nyákrajzot, hátha kedvet kap hozzá valaki brahiból : )

Ott van a specifikációjában a 10Vrms/600ohmra. Ha túl akarod méretezni, akkor párhuzamosan kötsz kettőt. De persze: "mindenki másképp csinálja..."

Egyébként meg az opa-s dobozkát teheted a hangdobozok közelébe is, akkor nincs 20-30m kábel.

Hát... most már nem dobom ki... : )
És persze jó lenne tudni mi van a gyári meghajtóban másfél milláért.
Nem gondolom, hogy 2db NE5532.

Semmiképp!

El is felejtettem szólni a legújabb "találmányomról". A Burgumban is hasonló, de ez egyszerűbb. Ez a "folded Karesz cascode".
Q6, Q7 nyugalmi áramát nem is annyira az emitter ellenállások stabilizálják, mint inkább a hő.
Úgy beáll termikus munkapontba (féltápfeszre R15, R18-on) mint a sicc - és ez jótékony hatással kell legyen a hangjára is.
Nagyon jól sikerült kis kapcsolásnak tartom ezt az izét. Majd még előkaparom - ha olyan hangulatom lesz - és teszek bele kétpólus kompenzációt, vagy valami ilyesmit.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 17, 2023 /

Ha akartad ha nem, jól belecsöppentél a PA világába. Jó hosszú kábelek, szimmetrikus jeltovábbítás. A paraméterek ha jók az nem baj, bár igaz, hogy a prioritás az más mint hifinél. A torzítás nem akkora gond, ha az 0,1% alatti. A zaj az fontos, azaz a minél kisebb zaj, mert itt 120dB hangosság az normális. A szávszélesség az a minimális szükséges. Ami viszont nagyon lényeges, hogy a be és kikapcsolás tranziensek ne okozzanak gondot. Némítás a kimeneten amíg fel nem áll a rendszer, mert ekkora hangerő mellett nem kellemes ha durrog a hangszóró (k). A -30 és +50 fok közti hőmérséklet tartomány is fontos lehet, valamint a fröccsenő víz elleni tolerancia.
Amúgy teszik a kapcsolásod.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Nov 17, 2023 /

Nem nagyon szeretnék ezekkel a PA technikákkal foglalkozni, csak ezt most bevállaltam mert érdekesnek találtam. Ezek csak 500 W-os végfokok, a 60uV-os kimeneti zajt kb. 10-20-szorosan erősítik. 50nF kapacitív terhelésre zsebre dugott kézzel rá tud dolgozni. Némító van a bemeneten, elvileg nem fog koppanni ki-bekapcsoláskor... majd letesztelem.
A félvezetők nem melegszenek, a munkapontról az előbb írtam, a doboza zárt és RAC-ben lesz.
A trafója a jól bevált GERTH lesz, a max. kimeneti áramának felére méretezve.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 17, 2023 / 1

Azért érdekes, hogy a PA technika sem szabványos. Bár hangosításnál a 0dB jelszint elfogadott szabvány, de már inkább a +6dB a módi, vagy a +23dB. Valamelyik eszement kitalálta, hogy 10V RMS legyen a vonali szint. Persze ekkora hangerőn a zajvédetség miatt érthető. Néha el kell engedni a szabványokat.

Nem kételkedtem az építési színvonaladban, csak jól esett hozzászólni kicsit. Amúgy nem szeretem sem a PA technikát, sem a csöves erősítőket, de folyamatosan ilyen munkákat kapok, ezért ezek vannak előtérben. Nem sikerült kinevelnem egyetlen utódot sem ilyen munkára, ezért beleragadtam, mint ebihal az iszapba.
(#) segítő válasza tothbela hozzászólására (») Nov 17, 2023 /

Idézet:
Valamelyik eszement kitalálta, hogy 10V RMS legyen a vonali szint.

Valószínűleg meg akar felelni a trendeknek. Sok píz lehúzása, "új ötletekkel"
(#) shany válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 18, 2023 /

A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2023
(#) Karesz 50 válasza shany hozzászólására (») Nov 18, 2023 /

És még 50 ezerbe sem kerül 1db ADA4870 a Mouser-nél. De ha 100-at veszek akkor már csak 16 dollár/db.
Kb. 40 éve javítgatok alkalmanként PA-t és muszájból tervezgettem már ezt-azt. Nem azt mondom, hogy értek hozzá, de találkoztam már olyannal aki igen : )
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2023
(#) tothbela válasza shany hozzászólására (») Nov 18, 2023 /

Persze azt hinnénk a PA technikában, hogy nem kell a minőség. Természetesen ez nem hifi, de megfigyelve például a Line Array hangsugárzó elrendezést, látható hogy minden modulban ott van egy buffer erősítő, amin keresztül kap jelet a következő modul. Nem várható el hogy párhuzamosan kelljen meghajtani akár 16 modulból álló rakatot. Az elsőre rámegy a jel, azon belül egy bufferen keresztül csatlakozhat a következő, és így tovább. 16 modul esetén 15 darab bufferen halad át a jel, mire az utolsó aktív hangsugárzó modulig eljut. Ha mindegyik valamilyen ront a hangképen, az utolsó már elég gyatra jelet kapna.
(#) mcc válasza tothbela hozzászólására (») Nov 18, 2023 /

El tudom képzelni, hogy csak át van kötve, mivel egy hangdoboz bemeneti impedanciája 10kohm. Maximum 16 köthető párhuzamosan, ezzel ki is jön az eredő 600ohm…
Következő: »»   11 / 35
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem