Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1098 / 1140
(#) kapu48 válasza Skori hozzászólására (») Dec 10, 2023 /
 
Sajnos én ezt elmulasztottam!
Most állítgathatok mindent helyre kézzel, már amit sikerül!
(#) Skori válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 10, 2023 /
 
Azokat a fájlokat amiket később is használni szeretnél el kellene menteni egy saját mappába, olyan helyen amire nem vonatkozik a rendszer visszaállítás. Nálam csak a C: meghajtóra engedélyezett a rendszervisszaállítás, a letöltött/mentett cuccok, amik később is kellhetnek másik meghajtón vannak tárolva (és a NAS-on is). Amúgy ha netán vírust töltöttél le, akkor jó is, hogy azt is kipucolja ez a funkció....
(#) Skori válasza kapu48 hozzászólására (») Dec 10, 2023 /
 
Automatikus pontok is létre szoktak jönni, pl. frissítések letöltése/telepítése előtt, szóval azért érdemes megnézni, hátha...
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2023
(#) Udvari Zsombor válasza Skori hozzászólására (») Dec 10, 2023 /
 
A letöltéseim a C:\Users\<felhasználónév>\Downloads\ alapértelmezett helyen gyűlnek, nem tudom máshova áthelyezni őket. Azt nem értem, hogy miért törölt ki minden .exe állományt a rendszervisszaállítás a letöltések mappából, mivel laikusként azt gondoltam volna, hogy ez csak a rendszerfájlokra vonatkozik, de ezek szerint nem csak?
(#) Doky586 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 10, 2023 / 1
 
Használjátok inkább a lemezkép mentést, sokkal megbízhatóbb. Vagy a Macrium Reflect et.
(#) Skori válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 10, 2023 /
 
A windows saját lemezkép mentése hogyan állítható vissza, ha összerogy a windows?

Eddig az volt a tapasztalatom, hogy ilyen esetben az újratelepítés gyorsabb, viszont a sok-sok programot újrarakni, és mindet beállítgatni már sokkal több idő: erre az az én módszerem, hogy igyekszem amire csak lehet portable programot használni, és ezeket külön menteni időnként (ennek más előnyei is vannak szerintem).

A visszaállítási pont lényegesen kevesebb helyet foglal, gyorsabban létrehozható, és a viszaállítás is gyors (persze ha nem működik akkor nyilván gond van, és marad az első pont.)
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2023
(#) kapu48 válasza Skori hozzászólására (») Dec 10, 2023 /
 
Csináltam egy rendszer visszaállítás. Jó sokáig tartott!
Úgy tűnik most minden meghajtóm működik!
De a uBittorrent-et teljesen frissíteni kel, most 80-90%-os processzor foglalással megy a feladat kezelő.

Ez mi lenne?: CompatTelRunner.exe, SearchProtocolHost.exe
Ezek fogják procit, legjobban.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2023
(#) Doky586 válasza Skori hozzászólására (») Dec 10, 2023 /
 
Idézet:
„hogyan állítható vissza”

Windows telepítő pendriveról bootolsz és ott nem a telepítésre mész hanem alatta kisbetűvel a javításra...
(#) Gombszem hozzászólása Dec 10, 2023 /
 
A Win rendszer visszaállítás addig működik jól, amíg elrontott telepítések, frisstlsek vannak. Ha a registry-ben is történtek hibás bejegyzések, törlések, nem fog visszaállni a rendszer.

A Win rendszerkép elvileg működik, gyakorlatilag nem. Ez persze csak akkor derül ki, amikor visszaállításnál megadjuk a mentett fájlt. Sokszor előfordult, hogy kiírta: ebből a fájlból nem állítható vissza. Miért? Hogyan tovább? Nincs válasz. És evvel kész, lehet újra telepíteni.
Azaz a Win visszaállítási rendszere bonyolultabb esetekben nem ér semmit sem, ami xsak akkor derül ki, ha baj van.

A megoldás: más partíció mentő program használata, amiket pont a fentek miatt csináltak. Több ilyen is van. Én a Macrium Reflect-et javasolom. Hosszú évek óta használom, sosem volt vele gondom. Mivel a teljes C: partíciót, és a rejtett partíciókat is elmenti, így a mentéskori állapot teljesen visszaállítható. Alkalmas klónozásra, partíció cserére, stb. is. Ha van olyan program, amihez az újra aktiválást Online kell kérni, és az pl. fizetős, csak ez a megoldás. De vannak olyan programok, ahol macerás az újra konfigurálás, a jelszó, stb. is gond.

Lehet próbálkozni a Win saját megoldásaival, aztán vagy sikerül, vagy nem. Mindenki úgy tol ki magával, ahogy akar.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2023
(#) Skori válasza Gombszem hozzászólására (») Dec 10, 2023 /
 
Kíváncsiságból készítettem egy lemezképet a Windows7-el, hogy mi történik. Meglepően gyors volt, ahhoz képest, hogy kb. 260Gb-ot mentett le. Létrejött egy marék XML fájl, és egy .vhd lemezkép fájl. A lemezkép fájlt próbaképpen mountoltam az Imdisk-el, és simán olvasható minden benne tárolt fájl. Tehát igazából ha nagyon muszáj lenne, kis kerülővel még windows nélkül is vissza lehetne állítani belőle mindent. A célprogramnak inkább ott látnány előnyét, hogy talán lenne értelmes tömörítés, és nem 260Gb-os fájlba mentene, hanem spórolna egy kicsit a helyjel.
A .vhd lemezképnek viszont az az előnye, hogy sokféle program tudja kezelni, pl. akár virtuális gép is elindítható egy vhd lemezképen. Lehet, hogy játékból ki is próbálom majd valamikor, hogy elindul-e mondjuk egy virtualbox-al.

Amúgy létezik olyan (cél)program, ami a .vhd fájlból közvetlenül megír egy lemezt, vagy particiót...? Mondjuk ami Hiren's boot lemezen is esetleg rajta van? Ill. azon van (és melyik) valamilyen jól használható partició/lemez mentő program?
(#) Skori válasza kapu48 hozzászólására (») Dec 10, 2023 /
 
Idézet:
„CompatTelRunner.exe, SearchProtocolHost.exe”
Ezek a windows telemetria részei, valamelyik frissítéssel kaptad valószínűleg. Fejből nem tudom hogy kell ezeket leszedni, de 100%, hogy a google megtalálja a megoldást. Egy biztos, hogy neked kb. semmire sem jó, csak a M$-nek, nem érdemes fenthagyni. Azt hiszem ezek a házirendben is tilthatók valamilyen beállítással. Win7-ben is előfordult nekem, ki is irtottam, de már rég volt...
(#) Skori válasza kapu48 hozzászólására (») Dec 10, 2023 /
 
Ja még valami. Torrentre:

- uTorrentből nem érdemes újabb verziót használni, mert sok probléma van vele. A legutolsó, még jó verzió a 2.2.1 Ebből érdemes hordozható verziót használni, akkor nem kell telepítéssel bajlódni később sem - ha mented miután beállítgattad.

- A leginkább ajánlott torrent program manapság a Qbittorrent. mindent tud amit a uTorrent, sőt sok dolgot hatékonyabban, ügyesebben, lodgikusabban old meg, és mindezt kevesebb erőforrásigénnyel. Ebből is létezik hordozható verzió... Ezt használom ezen a kis "barkácsolt" NAS-on is ami mindenestül 5....10W-ot fogyaszt a konnektorból J1900 procival, és simán ki tudja használni a gigabites letöltést...
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2023
(#) Doky586 válasza Skori hozzászólására (») Dec 10, 2023 /
 
A win lemezképmentője által létrehozott .vhd file magával a win lemezkezelővel is megnyitható, nem kell ehhez külső program.
És még egy dolgot a javára írnék: bolondbiztos.
Sajnos a Macrium mentést sokan elrontják mert nem értenek hozzá, nem tudják mit kell menteni.

Mentés előtt pedig érdemes kukát üríteni, tempeket törölni stb. Sőt már win telepítéskor gondolni a mentésre. Semmi felesleges program film stb ne kerüljön a C re. Azoknak a D n a helye.
(#) Gombszem válasza Skori hozzászólására (») Dec 11, 2023 /
 
Idézet:
„hogy kb. 260Gb-ot mentett le”

Itt valamit nagyon nem jól csinálsz. Nálam a C: mérete 25 GB, 104 telepített programmal (Win10/64). De:
1. Csak az Op rendszer és a telepített programok vannak rajta, és a Win-ből minden olyan ami nem kell, el van távolítva (X-box, stb).
2. Nincs rendszer visszaállítási pont, mert van partíciómentés.
3. Minden dokumentum, fotó, zene, program mentés, stb. másik partíción van.
4. Mentés előtt teljes rendszer tisztítás, beleértve a programokat is. A böngésző cache 1 GB is lehet.
5. Csak olyan programot telepítek, aminek nincs Portable verziója. A Portable szintén másik partíción van.
6. Csak a C:, és a rejtett Win partíciókat kell menteni, a többi partíción levő adatok másolhatók.

Örülök, hogy neked sikerült a Win saját partíciómentése, nekem nem. Pontosabban a mentett fájlból nem volt hajlandó visszaállítani a eredetit. Én biztos, hogy soha sem fogom használni, akkor minden adatom elveszett.
A Macrium tömörít, kb, a fele méretre. Az biztos, hogy oda kell figyelni a mentésnél. Ha kell segítség, írjál.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2023
(#) img válasza Gombszem hozzászólására (») Dec 11, 2023 /
 
"Itt valamit nagyon nem jól csinálsz."

Ő is jól csinálja, csak máshogy: nézőpont kérdése.

Az ő rendszerében minden benne van a te minimalista-spártai kiviteleddel szemben.

A te verziódban, ha a D-re vannak mentve a programok akkor azt is menteni kellene, mert ha ott valami változás történik a C mentése és annak a visszaállítása között, akkor a mentett rendszerképedben az a változás nincs dokumentálva, így nem is követi le. Tehát véleményem szerint az ő megoldása biztonságosabb, mint a tiéd.
(#) Doky586 válasza img hozzászólására (») Dec 12, 2023 /
 
Lehet nála azért olyan hatalmas a mentés mert a C meghajtón van a torrentezett film és játék gyújteménye is.
Idézet:
„akkor azt is menteni kellene”
Dehogy kell, majd letorrentezi újra ha tönkremegy a lemez.

Viszont azt még nem próbáltam hogyha törlöm pl a .vhd fileból a felesleges mkv filmeket akkor csökken-e ezáltal a .vhd file mérete. Vagy a .mrbak
(#) img válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 12, 2023 /
 
Ha jól emlékszem csak nőni tud a mérete, csökkenni nem.
(#) Skori válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 12, 2023 /
 
A magyarázat az, hogy régebben SSD (500Gb) + HDD (3Tb) konfig volt, a telepített programok (és a hordozhatók is), és a fájlok is amikkel dolgoztak, az SSD-re kerültek, annak érdekében, hogy gyorsabban induljanak. A HDD csak adattárolóként és mentésre szolgált. Nemrég a HDD-t is lecseréltem SSD-re, tehát mostmár sok dolgot át lehetne rakni a második SSD-re, de még nem volt rá energiám. Lehet, hogy ez már így marad addig, amíg egyszer majd újra kell telepítenem a rendszert. Ennek ellenére egész jól bírja ez a Win7, már többször cseréltem hardvert alatta, és nem is emlékszem hány éve telepítettem (de elég sok). A rendszer visszaállítás is csak néhányszor kellett, általában eléggé odafigyelek, hogy mit telepítek fel, és évek óta (kevés kivétellel) ugyanazokkal a szoftverekkel dolgozom..

A torrent és hasonlók a HDD-re mentek régebben, mostanában meg már inkább a NAS torrentezik. A NAS elvan 5...8W fogyasztással, a PC-nek jóval több kell, nem érdemes azzal torrentezni, és így nem is a PC-n foglalnak helyet pl. a filmek.

Mivel a NAS egyúttal médiaszerver, webszerver, samba szerver, stb... funkciókat is ellát, így a film letöltés - nézés folyamatból a PC szinte teljesen ki is hagyható.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2023
(#) bbb válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 12, 2023 /
 
VHD és VHDX by design úgy van kialakítva, hogy nem csökken a mérete. Ez egy növekményes lemeznél kellemetlen meglepetés lehet, a fix méretre lefoglaltnál meg mindegy. Ahhoz, hogy csökkentsd a VHD/VHDX méretét, sajnos át kell tenni egy másik VHD/VHDX fájlba a tartalmát.
Másik megoldás, ha a Hyper-V alrendszer is fent van a gépen, akkor Powershellben van az Optimize-VHD parancs, amit használhatsz hozzá.

Minden esetre ha állandó mentés kell, akkor erre a célra egy célszoftvert ajánlok inkább, mint mondjuk a Veeam. A community edition ingyenes, persze vannak megkötései, de otthoni környezetben ez nem kellene, hogy gondot okozzon (pl. kazettára a CE változat nem tud menteni).
(#) img válasza bbb hozzászólására (») Dec 12, 2023 /
 
Köszönöm a megerősítést, jól összefoglaltad.
(#) sany hozzászólása Dec 14, 2023 /
 
Sziasztok!
Kérdeznék tőletek.
Adott egy z790 chipset-tel ellátott ATX alaplap. A tulajdonságaiban az szerepel, hogy a hátulján kialakított csatlakozó takarólólemez ( I/O shield ) integrált, tehát nem leszedhető. Ez az I/O shield esetleg nagyobb, mint a régebbi szabvány szerinti kb. 158 mm x 44 mm méretű takaró lemez? Tehát befér a korábbi 158 mm x 44 mm nyílásba? Nekem nagyobbnak tűnik a csatlakozók száma miatt.
Esetleg valaki már szerelt ilyen alaplapot egy régebbi PC ATX házba? Erről a háztól lenne szó.
Köszönöm a segítségeteket!
(#) bbb válasza sany hozzászólására (») Dec 14, 2023 / 1
 
Ránézésre ez is a szabványméretű, de egy mukk sincs róla a honlapján.
(#) img válasza sany hozzászólására (») Dec 14, 2023 / 1
 
(#) sany válasza img hozzászólására (») Dec 14, 2023 /
 
A képen a jobb sarokba lévő szám a szabványára utal? A 11-G072-62 számra gondolok.
(#) img válasza sany hozzászólására (») Dec 14, 2023 / 1
 
Nem, az valami gyártói kód, valószínűleg a matricáé, hogy mire való.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Dec 17, 2023 /
 
Legfrissebb Firefox böngésző, Windows 10 Pro rendszer. A jelenség az, hogy időnként mikor új fülön nyitok meg valamit, megnyitja rendesen amellett, ahol voltam, valamint még egy felesleges példányban két füllel arrébb is és erre a feleslegesen keletkezett plusz fülre dob át. Persze ilyenkor van fejvakarás, például, hogy vajon mi szólhat még a háttérben a szándékosan megnyitott tartalom mögött. (A beállítások értelmében új fülön való megnyitáskor átdob az új fülre.)
Vajon mi okozhatja ezt a furcsa viselkedést?
(#) gordonfreemN hozzászólása Dec 21, 2023 /
 
Sziasztok!

Van egy ryzen 5 3600 és MSI AM4i gaming plus wifi alaplap (plusz körítés).
Olyan hiba van vele rendszeresen, hogy a kis 50m2-es lakásunkban a szomszéd szobában felkapcsoljuk a villanyt, vagy bekapcsol a gázkazán, vagy a fürdőszobában 3 fallal arrébb bekapcsol az aldis párátlanító akkor mintha az USB kapcsolat megszakadna, megakad az egér, kihagy a billentyűzet, rosszabb esetben az óra melletti tálcaikonok teljesen meghülyülnek és villognak, mint amikor csatlakoztatsz egy eszközt (ez utóbbit úgy értem, hogy megszakadás nélkül persze).
Az USB 8 méterre van a PC-től rajta az egérrel és billentyűzettel, egy ilyen megoldással hoztam el: Bővebben: Link
Tettem egy USB fesz mérőt is a végpontjára, alapesetben 4,9V körül mér, de olyankor mikor megakad/megszakad a kapcsolat felugrik 5,1V-ra, ami attól is lehet, hogy eldobja a rajta lévő eszközöket melyek terhelése okozza épp, hogy esik 4,9V-ra a fesz.
A PC IO paneljén hátul ez az USB fesz 5-5,1V.
Két külső kábelferritet már tettem a két végén lévő usbkábelre, de nem segített.
Köszi ha van ötleted!
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2023
(#) img válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 21, 2023 / 1
 
Szia, érdemes lenne rövidebb és jobb minőségű, többszörösen árnyékolt, jelerősítős kábelt, esetleg wireless USB-t használnod.

Szerk.: 8 méter az USB-nek nagyon sok. Már 3 méteren is akadnak anomáliák.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2023
(#) xxxyyy válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 21, 2023 /
 
Ha van lehetőséged rá akkor próbáljad ki FTP patch kábellel UTP helyett.
(#) villanyipi válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 21, 2023 /
 
Szia!
Én első sorban egy ampervadász ellenőrzést végeznék el, miért tud ekkora zavart produkálni pár villamos eszköz bekapcsolása, ezeket komolyabb házi tekerésű hegesztőtrafótól sem várnánk el.
Gondolok itt nem túl biztos vezeték kontaktok felderítése esetleg oxidált konnektorok, ha ez rendben van akkor kell a gép körül kutakodni!

Elsőnek használd pár napig hosszabbító nélkül a perifériákat, ha a hiba marad futtass le pár vírus kergetőt, az ikon anomáliák erre is utalhatnak, valamint lehet a tápegység is kevés lehet és olyankor esik le minden.
Frissen ébredve ennyi jutott eszembe
Ipi
Következő: »»   1098 / 1140
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem