Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   33 / 782
(#) cimopata válasza mex hozzászólására (») Júl 26, 2008 /
 
Idézet:
„Fenntartom a véleményem:ha valaki ilyen kapcsolást publikál akkor ismertesse a velejáró potenciális veszélyeket is(amennyiben tisztában van vele)”


Teljesen igazad van!

Idézet:
„A tekercsszélek kialakitása is fontos,ha másképp nem fér el a menetszám,egyel nagyobb mag és cséve a megoldás.”


Ez természetes dolog, mertem feltételezni, hogy ilyenkor tudják mi a teendő.

Na jó, nem akarom kimagyarázni a dolgokat.
(#) cimopata válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 26, 2008 /
 
Igen jó lenne, de az IRFP360 TotalGate töltése is 3x a (210nC), így jóval lassabban nyitna mint 1 IRF740 (65nC). És az a teljesítmény ami a nyitásnál és a zárásnál elveszik, nembiztos hogy megtérülne az alacsony csatorna ellenállással.
Talán lehet jobb azért 2 db IRF740 párhuzamosan, kitudja...
(#) mex válasza cimopata hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Örülök a reakciódnak,ezekszerint tudod,hogy nem bántó szándékkal született a két hsz-om. Csak biztatni tudlak,ezután is publikálj, ez a témakör sokmindenkit érdekel,és az elpukkant félvezetők számát egy ilyen cikk drasztikusan csökkentheti.

Üdv

mex
(#) elektrorudi válasza mex hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
és az elpukkant félvezetők számát egy ilyen cikk drasztikusan csökkentheti.

Ja.

... és a boltok meg csődbe mehetnek... mi !?



(#) MaSTeRFoXX válasza cimopata hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Miután végigpróbáltam az összes szóbajöhető frekvenciát, és kondenzátor kapacitást, arra jöttem rá hogy a PCtáp trafó eredeti tekercseléssel nem alkalmas ilyen rendszerű kapcsolóüzemű tápba szerintem. Valószínűleg a tekercselés módja nem stimmel. Ha a FET-ek nem fűtenek akkor a trafó melegszik, ha kisebb a kondenzátorokat rakok be a trafó környékére akkor meg a FET-ek fűtenek, és a trafó nem melegszik annyira. Ez van
Ráadásul a környezetben lévő összes rádióban lehet hallani a tápot ha működik
Tehát méreteznem kell egy trafót hozzá.

Cimopata! Ugye a tiéd nem zavarja a rádiót?
(#) cimopata válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Idézet:
„Cimopata! Ugye a tiéd nem zavarja a rádiót?”


Mikor szerelek, mindig rádiót hallgatok egy gyér wolkmannek a vevőjével és egy erősítővel.
Amikor a tápot teszteltem, természetesen bezavarta a rádiót, de nem olyan nagy mértékben. Súgott, de lehetett hallgatni.
Megjegyzem! Volt vagyis van egy CD lejátszós Samsung magnó, aminek viszont jó volt a vevője és elég jól volt árnyékolva, azt nem zavarta be.

A PC-trafóval pedig azért nem mehet jól mert:
A PC-vasakban P-SZ-P tekercselés van ami a lehető legkisebb szórási induktivitást hoz létre (néhány uH-t)
Na most, ha a te tápod tételezzük fel 60kHz környékén járna akkor a Thomson képlettel számold ki mekkora rezonáns kondi kellene. 47nF-hoz képest eléggé nagy,
µF nagyságrendű.
(#) GTI hozzászólása Júl 27, 2008 /
 
Most olvastam a ciccek, elég érdekes és hasznos cimopata
leírása, anyit fűznék a dologhoz, hogy egy másik topicban még egy ideje folyok pc tápok átalakítása, amik ugye szintén kapcsolóüzemüek, és ha valakinek erősítőhöz kellene, akkor szerintem azok is megteszik.

Aki veszi a fáradságot egy rossz, pc AT vagy ATX tápot nagyon olcsón átépíthet 1db ellenáláscserével + 2 db diódacserével máris kaphatunk max: +-5V tól +-24V a kivánt feszültséget.
(Már egy két embernek +-35V is sikerült kiszedni belőlük, így jó lehet akár nagyobb erősítökhöz is)


És még egy dolog nekem egy 2X50 erősítő megy egy régi AT tápról és semmi zavart nem csinál az a táp. A sima 50HZ trafóval volt alapzaj, de ezzel a kapcs.ü. táppal már semmi, úghogy csak ajánlani tudom.


PC táp +-40V
(#) MaSTeRFoXX válasza cimopata hozzászólására (») Júl 29, 2008 /
 
Lenne egy kérdésem a trafó méretezéssel kapcsolatban

Kitaláltam, hogy ETD29-es magra fogom tekerni, mert kis helyre kell bezsúfolni a tápot, meg elég a kisebb teljesítmény. Kiszámoltam az adatlap alapján megadott Ae-vel hogy 36 menet a primer (150V-al számolva) és még kellett nekem egy 24V-os tekercs ami 6 menet.
Eddig oké. Itt jön ahol kezdem elveszíteni a fonalat:
Ezzel a képlettel van-e egyáltalán valami teendőnk most? Lmágn=Al*n^2 vagy ez most csak valami érdekesség, plusz infó volt?

Továbbá, ahogy én kihámoztam az írásból, a szórási induktivitás és a rezonáns kondenzátorok össz kapacitásából jön ki (Thomson képlettel) rezonanciafrekvencia?
Tehát megtekerem a trafót úgy hogy legyen elegendő szórási induktivitása, lemérem a szórási induktivitást, és a méretezéskor használt (kb 60kHz) frekvenciát behelyettesítve kiszámolom a rezonáns kondenzátorok össz értékét, és ezt elosztva 2-vel megkapom a kapacitásokat. Jól gondolkodok?
(#) cimopata válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 30, 2008 /
 
Igen jól gondolkodsz.
A lényeg az, hogy amit a thomson képlettel kiszámolsz frekit, az a rövidrezárt kimenetnél lenne érvényes. De mivel mi azt szeretnénk hogy névleges terhelésnél rezonáljon, így valahova a kiszámított freki alá kell majd beállítani a tápot.
(A képlet csak 1 plusz infó.)
(#) MaSTeRFoXX válasza cimopata hozzászólására (») Júl 30, 2008 /
 
Oké, köszönöm. Majd megveszem a vasmagot és a hétvégén megpróbálom összehozni.
(#) Skori hozzászólása Júl 31, 2008 /
 
Akit érdekel egy kicsit más szemszögből a rezonáns táp működési elve, esetleg kicsit nagyobb teljesítményt / jobb hatásfokot szeretne annak javaslok egy kis olvasnivalót.
Lehet, hogy érdemes betenni azt a plusz kondit, és a légrést - bár tényleg nem egyszerű jól belőni...
(#) FREDDI válasza mex hozzászólására (») Júl 31, 2008 /
 
Lenne egy kérdésem, tekercselés témában eléggé informálatlan vagyok. Néhány szekunder tekerést kivéve kihagytanm ezt az élvezetet az életemből. Nekem is tekernem kéne a közeljövőben, a vízvezetékszerelésnél használatos teflonszalag nem lenne jó anyag elválasztónak a primer és szekunder közé? Elvileg, mivel hogy teflon, garantált a magas hőmérsékletü olvadás. Nem ismerem, csupán biztonsági szempont miatt, és persze nem szabad sajnálni. Senki ne vegye kész ténynek, majd a tapasztaltak megmondják, mi a vélemény az ötletről. Ha nem is csak teflonszalagot használni, de kiegészítésnek pld. ?
(#) mex válasza FREDDI hozzászólására (») Júl 31, 2008 /
 
Szevasz. Hálózati táphoz még nem használtam,de kis flyback-et már szigeteltem vele. De gondom volt,mert nem tudtam csak többszöri nekifutásra egyenletesen ráhajtani a huzalra,mert annyira vékony,és hajlamos a feszités miatt az átlapolódásra. Éppen ki lehetne próbálni,de a nyerő mindenképp a sárga 3M-es szalag.
Ezt én egy tekercselő ismerősömtől szereztem be,de ajánlom a hostaphant is.
Amúgy az egész tekercselés,ha jól akarod elkésziteni elég macerás,szinte biztos,hogy a ráforditott idő alatt
többet keresnél az eredeti munkáddal.
Persze a hobbi az más..
(#) gulyi88 válasza FREDDI hozzászólására (») Júl 31, 2008 /
 
már énis gondoltam a teflonra..
átütési szilárdsága valószinűleg nagyon jó, visznot atomvékony, és nagyonkönnyen kettészakad összecsavarodik stb.. egyszerűen nem lehet normálisan feltekerni a csévetestre.

aztán megnéztem, h mit reagál a tűzre, öngyuszilánghoz közelítve összeugrik...

eazért én letettem róla.. (szixalag jobbnak bizonyult.. )

(#) FREDDI válasza mex hozzászólására (») Júl 31, 2008 /
 
Azért kérdeztem, hogy akinek van már vele tapasztalata az tudja. nekem leginkább a beszerzés lesz gond (már mint sárga). Jól jött volna a teflonszalag, könnyen hozzáférhető. Nem szériában lesz tekerve, egy pár trafót kéne csak, majd meglátszik mi lesz. A gond az, hogy 50V körüli 500W-os tápot kéne gyártani. Ez nem tömegtermék, ezért nem olcsó. Lehet sima trafó lesz belőle.
(#) FREDDI válasza gulyi88 hozzászólására (») Júl 31, 2008 /
 
Pákával nem próbáltad? Az többet mondana.
(#) MaSTeRFoXX válasza cimopata hozzászólására (») Aug 2, 2008 /
 
Szia!

Megméreteztem ETD29-re, kb 60kHz-re a trafót, megtekertem, elég kultúrált lett, a szórási induktivitása kb 68uH-lett számítás alapján kb 65 kHz körül 2db 47nF-al rezonál. Eddig minden oké. Nem zavarja a rádiót kb hozza a feszültségeket és terhelhető, de ezt mind 42KHz körül teszi (ilyenkor kb szinuszos az áram), ez még talán nem lenne nagy baj nekem, de az igazán zavaró hogy a trafó vasmagja melegszik rendesen tehát hosszabb ideig használhatatlan, és nem tudom hogy ekkor mi a teendő... Rosszul van megméretezve vagy túl kicsi/túl nagy a frekvencia? Vagy rossz a vas anyaga? (Az Al értéke 2000). Ha feljebb vinném a frekvenciát, akkor csökken a kimenő feszültség, és kb 50kHz fölött elkezd ciripelni a táp.
(#) MaSTeRFoXX válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 2, 2008 /
 
Kiderült, hogy az egyenirányítónál véletlenül otthagyott zavarszűrő tekercs zavarta össze, most már 61kHz-re sikerült belőni a tápegységet, a feszültségek is pontosan stimmelnek. De sajnos megmaradt a melegedés, amivel nem tudok mit kezdeni
(#) mex válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 2, 2008 /
 
Hello. Nincs túlgerjeszve a vas? mennyivel méretezted?
Egy próba erejéig tegyél be egy minimális légrést, pl0.05mm papirt (trafópapir),vagy régi kondi szigetelést.
(#) cimopata válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 2, 2008 /
 
Igen, mexnek jó ötlete van, próbáld meg egy kevéske kis légréssel.
Tuti a túlgerjesztés okozza ezt.
Mekkora frekire méretezted?
Lehet, hogy az alatt működik mint amire tervezted.
(#) MaSTeRFoXX válasza mex hozzászólására (») Aug 2, 2008 /
 
Raktam bele kondenzátorból szigetelést, talán lassabban melegszik.
Hát, 0.25T-re méreteztem, de lehet hogy sok neki, nézegetem az ETD29 adatlapját, lehetséges hogy inkább csak 0.1 T-re kellett volna méreteznem, 60kHz körül akkor talán 0.5W körül fűtene, ha jól okoskodok a táblázatból. Egyáltalán mennyi egy ilyen trafó üzeminek mondható hőmérséklete? Mert itt nekem nulla hűtéssel zárt dobozban kéne működnie.
Szerintem holnap újratekerem az egészet
Meg szerintem kimérem hogy mennyi a tényleges Al, mert se a táblázat,se a RET árlista és se a vason lévő kód nem stimmel semmivel...
(#) mex válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 2, 2008 /
 
Ezutánra jótanács:ne hidd el a kódszám alapján az Al értékeket! Legbiztosabb mérni. A gerjesztés meg nagyon elég,ha 0.2T.Ha van hely akkor lejjebb is mehetsz (pláne,ha zárt térben kell működnie).
(#) cimopata válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 2, 2008 /
 
Ha 1 kicsit langyos, amiatt már nem érdemes újratekerni.
Kicsit az enyém is langyosodik.
Amúgy mekkora terhelésnél folyt szinuszos áram?
Mert minél nagyobb teljesítményhez állítod be a rezonanciát, annál nagyobb frekin üzemelhet a táp és ugyebár nagyobb freki kisebb gerjesztés.
(#) MaSTeRFoXX válasza cimopata hozzászólására (») Aug 2, 2008 /
 
Sajnos több mint langyos

Amikor próbálgattam légrés nélkül akkor 50W-tal terhelve 61kHz-en állt be a rezonancia, számítások szerint stimmelt minden. Most számoltam hogy kb 80 menet kell primernek 0.1T-s gerjesztéshez nekem. Ilyenkor szerintem a primert nem fogom dupla huzallal tekerni mert nem fér el, meg mégiscsak 50W-tal terhelem, a PC táp primere sincs duplával, de a szekundert duplával tekerem meg. (most 3 szoros van benne), de még kiderül hogy mekkora gerjesztéssel lesz.

Most számolgattam a Te tápod után, írtad hogy 50 menetet használsz primernek, ez nekem 65kHz-en 0.12 T gerjesztésre jött ki, ehhez képest az enyém jóval túl van gerjesztve.
(#) MaSTeRFoXX válasza mex hozzászólására (») Aug 2, 2008 /
 
Megfogadom a tanácsodat :yes: méregetek.
(#) Petroimro válasza cimopata hozzászólására (») Aug 2, 2008 /
 
Gyorsan terjed a tápod híre: Bővebben: Link
(#) MaSTeRFoXX válasza cimopata hozzászólására (») Aug 3, 2008 /
 
Ma megtekertem 70 menet primerrel, kb 0.12T gerjesztéssel, 10 perc használat után épp hogy langyos a trafó, szóval teljesen jó , a FET-ek hidegek, 24V-ot meg 8.7V-ot ad le. Kicsit nagy lett a szórási induktivitás, 10nF-os kondenzátor kellett bele...

Szóval köszönöm a segítséget!
(#) lidi válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 3, 2008 /
 
Képeket tudnál felrakni a tekert trafóról, és a tápról ? Milyen huzallal tekerted meg ? Kb hány méter huzal fogyott el ?
(#) MaSTeRFoXX válasza lidi hozzászólására (») Aug 3, 2008 /
 
Itt van néhány kép.
Igen, a trafót sajnos én is szigetelőszalaggal tekertem meg, de osztottra csináltam a csévetestet a biztonság kedvéért (kivágtam műanyagból egy kis korongot amit a két tekercs közé raktam), és talán a lazább csatolás miatt. A szigszalagot felfuttatttam a csévetest szélére és próbáltam elhagyni is a szélétől. 0.45-ös huzalból van a primer,69 menet soronként szigetelve, A szekunder az 3x0.45mm összesodorva 2x11 menet, itt nincs sorszigetelés, mert nem fért volna ki a tekercs szerintem. És a másik szekunder az 1x4 menet 0.45-ös huzalból. Összesen szerintem kb 3-4 méter huzal van benne...
Egész jól megy a táp, egyáltalán nem zavarja a rádiót, de jelenleg csak próbapanelos, az asztalon szét van terítve.
(#) mex válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 3, 2008 /
 
Az osztás jó ötlet,csak hát mint irtad növeli a szórási induktivitást. Viszon nagyban növeli a biztonságot.
Következő: »»   33 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem