Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Igazad van.
Figyelmetlen voltam. Elnézést kérek.
Ha magára az emberre gondoltál, azt ahogyan szs is írta.
Ha arra, hogy miket alkototott, arra itt egy példa. Második oldalon van, előtte csak klikkelj az OK gombra, hogy megjelenjen a részletes keresés.
Köszönöm szépen.
Kérdésem az lenne az alábbi áramkörben hogyan lehetne meggátolni hogy a relé ne engedjen el csak akkor mikor megszakítom váltakozo áramkört,egyenáramu áramforrás 12V a váltakozo 1-1,2V esetleg darlingtonnal probáljam?
Hello! Esetleg nem fordítva gondoltad, hogy akkor engedjen el, ha az egyenáramú kőrt bontod?
Mert valami itt nem stimmel. Vagy írd meg mvel, vagy hogyan szeretnéd hogy működjön. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2024
Nekem is zavaros, de talán az AC 1 - 1.2 V (40 Hz) jelenlétét akarja jelezni a relével. Gyaníthatóan effektív érték.
Szerintem először is a relét a kollektor körbe kellene tenni, ha NPN tranzisztort használsz.
Egy dióda a tekercsre, és egy bázis ellenállás se ártana. A bázis ellenállás elé teheted a kondenzátort és az egyenirányítót ahogy rajzoltad.
Köszi szépen így gondoltad egyébként a váltakozo kört bontom.
Igen úgy.
Üdv mindenkinek!
Napok óta keresgélek itt HE-n, de nem találok megoldást egy kérdésemre. Az lenne a kérdés hogy 3 fázisra (delta kapcsolásra) lehet-e triakos vezérlést építeni és amennyiben kivitelezhető, valaki tudna hozzá adni egy kapcsolási rajzot is? Csatolom az egyfázisos kapcsolást. Előre is köszönöm a tippeket és tanácsokat.
Szia! Ötletadónak:Bővebben: Link
Ettől egy kicsit több kell a normális működéshez. Itt találsz egy jót: Bővebben: Link. Ezt keresd: "Egy nagyon egyszerû, triakos fényerõszbályzó kapcsolás:".
A kapcsolás egy fázisra készűlt, 230 V-ra. 400 V-ra át kell számolni pár alaktrészt. Ha egyszerre kell mindhárom fázist vezérelni, akkor olyan potméterrel megoldható, amin három ellenálláspálya van egy tengelyen. Ha három fázisú motort akarsz ezzel vezérelni, felejtsd el, nagyon nem jó motorokhoz.
Ezen én is elgondolkoztam, hogy a fenéhez kellhet.
Ha gyári modulok nem jók, hanem feltétlenül házi barkácsolásra van szükség, az ritkán sikertörténet. Mert gyakran az alapkoncepció is ezer sebből vérzik...
A 3 pályás poti ötlete nekem is eszembe jutott már de nem nagyon szeretnék abba az irányba menni, lévén hogy akkor a potiban jelen lenne mind a 3 fázis és nem bíznék benne hogy nem durranna át valamikor. Inkább valami közös vezérlésű megoldást preferálnék mint pl ez:
A Google képtalálatokat néztem már de azért gondoltam hogy kérek egy kis segítséget itt mert az elektronikát hobbi szinten űzöm a Google képek között meg van minden furcsaság is és az itt kapott infókban jobban megbízom. A csatolt kapcsolás életképes lehet? (Nem motor vezérléséhez fog kelleni, maga az építés érdekel hogy eljussak odáig hogy működjön. Valószínüleg egy 6kw-os hőlégfúvóval fogom tesztelgetni.)
Ez a megoldás az ahogy sikerül kategóriába esik: Egyrészt semmi nem figyeli a feszültségek fázisszögét, másrészt egyszerre kapnak a triakok vezérlést, miközben a három feszültség 120 fokkal el vannak tolva egymástól.
Nagy átlagban kijön a matek, de szépen rángatja a hálózatot. Idézet: Jogos felvetés, elsőre nem jutott eszmbe. Műanyag fokaskerekekkel összekötni három mono potit... „a potiban jelen lenne mind a 3 fázis”
Mivel nem ismerjük a tényleges felhasználást (már ha van, vagy csak "just for fun" ahogyan angolul mondják), nehéz válaszolni.
Maga a 6 kW hőlégfúvó is egy "állatorvosi ló", mert van benne villanymotor, amit szerintem (merthogy nagy valószínűséggel aszinkron) nem szerencsés fázishasítással használni, és vannak fűtőszálak, amiket lehet, de teljesen felesleges elbonyolítás... Egyik lehetséges kimenetele a dolognak, hogy működik a a hőlégfúvón a házi háromfázisú fázishasító tekerentyű, és félállásban motor megáll, a fűtés meg nem, és leég a ház...
Valóban just for fun az alap motivációm a dologban, a hőlégfúvót természetesen csak úgy kötném rá hogy a motor külön fix megtáplálást kap és a vezérlő csak a fűtőszálakat szabályozza.
Van valami egyszerű módja a fázisfigyelésnek? Az egyértelmű ezek alapján hogy a 3 triaknak 3 külön vezérlő kell, erre van valakinek valami kapcsrajza vagy ötlete hogy hogyan fogjak neki?
Nem kell hárompályás potméter, ha az itt látható optós megoldást használod: Bővebben: Link
Ez ha jól nézem annyit csinál hogy nullátmenetkor engedi csak kapcsolni a triakot. Ezt a MOC3063 önmagában tudja, ha jól sikerült kiolvasnom az adatlapjából. Ezzel az a probléma hogy mind a 3 fázist a saját helyzetüknek megfelelően kapcsoljam meg nem oldódott meg. Nekem valami olyan dolog kellene ami figyeli a 3 fazis helyzetet és az alapjan kapcsolja a 3 triakot a saját megfelelo idejeben. Lehet hogy ezt arduinoval lenne a legkönnyebb megoldani?
Ez a optocsatolós megoldás analóg felhasználásnál is működik. De ha mindenképpen ellenállásos kimenetet szeretnél, akkor arra is van megoldás: Bővebben: Link Több infó.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2024
Kicsit elbeszéltek egymás mellett demingerrel.
Az eredeti kérdésben deminger egy teljesítményszabályzót mutatott, amit szeretne három fázisra kiterjeszteni. A te optós megoldásod abban jó, hogy on-off üzemmódot tud, teljesítményszabályzást már nem. Tulajdonképpen egy házi készítésű, három fázisú, nullátmenetes SSR. deminger annyit értett félre, hogy ugyan egyszerre kapcsolnak az optocsatolók, de nem egyszerre lépnek műk9ödésbe a triakok, hanem ki-ki a saját nullátmenetüknél (fázishasítás nélkül).
Sziasztok
Probálok egy analog vezérlesü szervó félét összehozni a Bővebben: Link - 12-ös rajz alapján de semmiképpen sem jön össze. Egy háromjératú csapot kellene meghajtson. Csak oszcillál, jobbra-balra, nem áll be stabilan. Mit rontottam el ? Rossz maga a kapcsolás ? Rosszak az értékek ? Nézegettm itt ezt meg azt, de nem találtam hasonlót. Segitsetek. Mellékelem a szerkesztésem - Proteus -ba tökéletesen müködik. A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2024
Igen közben megértettem a dolgot és hogy miért nem jó nekem az a kapcsolás. Közben arra jutottam hogy a legreálisabb megoldás egy arduinos dolog lehet méghozzá úgy hogy három bemeneten figyelem a nullátmeneteket és mikor jön egy impulzus hozzáadok egy adott késleltetést majd annak letelte után egy kimeneten gyujtom a triakot (termeszetesen megfelelo optocsatolón keresztül, ami nem nullátmenet figyelős). Egy analóg bemeneten pedig fogadok egy 0-10 voltos jelet ami alapján változtatja az arduino a késleltetés idejét. Az elméletem stimmelhet?
A jobb oldali opampba nincsen bekötve a GND és a táp sem. Ellenben a bal oldaliba be vannak kötve ezek.
A kapcsolást őszintén szólva egyáltalán nem értem. Ez magának a szervónak a vezérlője lenne? Tehát a két indukciós terhelés a közepén a motornak valami tekercse? Miért van kettő? És miért nincs H híd, ami meghajtja? Milyen motor van rajta? A komparátorok kimenete kapcsolja a FET-eket amik hajtják a motort? (Pont azokon a tranzisztorokon nem látok típusjelölést.) A két komparátornak a referenciája hasonló, de egy kis offszet van rajta? Nem értem. Én ilyet mikrovezérlővel csinálnék, ami előállítaná egy impulzusszélességgel vezérelt szervó számára a megfelelő impulzisszélességet és kész. Oszcilláció attól lehet például, ha folyton túllő majd visszakorrigál, alullő majd visszakorrigál a rendszer. Ez bármilyen szabályzóval elő tud fordulni, ha a paraméterei nem megfelelőek, nem elég gyors a visszacsatolás, nem megfelelő a hiszterézis, vagy ilyesmi. Az is előfordulhat, hogy "gyári" szervóval is előjön az oszcilláció, akkor vagy a szervó vezérlőjét át kell programozni, amihez a vezérlőt egy open source vezérlőre le kell cserélni, tehát jó sok munka, vagy egyszerűen nagyobb szervót kell alkalmazni. Ha a szervó jócskán túl van méretezve a szükséges erőhöz képest akkor nem lesz oszcilláció. A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2024
Nem stimmelhet, hanem stimmel. Annó én is így csináltam meg a bikázógépet (Bővebben: Link).
Könnyíteni tudsz a helyzeteden és nem mellékesen a biztonságot tudod javítani, ha a nullátmenetek figyeléséhez egy-egy kis transzformátort használsz. Azok szekunder oldalán is megjelenik a szinuszhullám, csak nem annyira megrázó módon. A tirisztorok vezérléséhez szintén ajánlom a nagyfeszültség és a vezérlőfeszültség elkülönítését optocsatolókkal, transzformátorokkal.
A tranzisztorok BC337 és BD680.
Egy ilyet kellene meghajtson. Három huzalja van: gnd és két + szál, egyik forgatja erre, a másik meg arra, azért nincs H -híd. Szerintem nincs szükség H hídra. Ha a hőmérséklet meghalad egy határt akkor az egyik tranyo kellene kapcsoljon, ha viszont a hőmérséklet a határ alá esik akkor a másik tranzisztor kellen hogy kapcsoljon. De csak oszcillál.
Az nem szervómotor, hanem egy egyszerű szelepmozgató motor. Ezt a témát olvasd át (perpillanat mindössze nyolc oldal), biztos, hogy ven benne megoldás: Hőmérséklet kapcsoló NTC-vel. A kapcsolással vezérelsz egy relét, az meg hol az egyik, hol a másik vezetékre kapcsolja a pozitív feszültséget.
proli007 kapcsolásait javaslom, tuti siker, ha nem rontasz el semmit építés közben.
Bocs, közben megnéztem a linkelt leírást is. Ő huntingnak nevezi a jelenséget és ír róla, hogy előfordulhat és hogy kell javítani:
"Note that when used as a servo or speed control, you will experience hunting if the gain is too high, and/or if the feedback caps (C1 and C2) are too small (the arrangement shown below didn't require the caps). Hunting means that the servo will 'hunt' for the correct setting, but will overshoot and undershoot continuously" Tehát vagy a gain túl nagy, vagy a C1 C2 túl kicsi. >Három huzalja van: gnd és két + szál, egyik forgatja erre, a másik meg arra Belül mi lehet benne? Hogy működik? Azért nem biztos, hogy jó ötlet az analóg szabályozás, mert esetleg kis eltérésre folyni fog áram, de épp nem indul be a motor és feleslegesen melegítheti a szabályzó. Persze ha nem ég le, akkor mindegy. Meg nem is vagyok teljesen biztos benne, hogy előállhat ez a helyzet. Analóg rendszereken szerintem sokkal nehezebb hibát keresni, és például jelen helyzetben nehezebb beállítani a lengés mentes szabályozást is.
Most meg megnéztem, hogy mik kell mozgatni: a linkelt szervó vezérlő úgy működik, hogy a szervó egy potmétert is teker, és a potméter értéke alapján csatoljuk vissza, hogy merre kell mezdulni. Ebben a szelepben nem látok potmétert. Nálad mi a visszacsatolás? A visszacsatolásnak gyorsnak kell lenni, ha mondjuk egy hőmérő a visszacsatolás, akkor már meg is van, hogy mitől leng a rendszer: a visszacsatolás borzasztó lassú a szabályzóhoz képest.
Nincs abban semmilyen szervómotor, csak egy egyszerű DC vagy AC motor (kiviteltől függően) és egy vagy két végálláskapcsoló. Kis hazánk felett szelepmozgató motor néven tündökölnek az égen.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |