Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3918 / 3975
(#) andyka válasza reloop hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
Na erre az alternativára gondoltam én is Bővebben: Link, pontosabban Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2024
(#) reloop válasza andyka hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
Az ablak komparátor kimeneteit nem kötöd össze, mert azok adják a szelep motor forgatási irányát. Ez nem olyan művelt mint Gábor rajza, de már csak az impulzus adóval és két & logikával kell kiegészítened.
(#) Kajla19 válasza vision61 hozzászólására (») Jan 8, 2024 /
 
Jó napot. Egy telefon elérhetőséget kérhetnék?
(#) Gafly válasza Kajla19 hozzászólására (») Jan 8, 2024 /
 
Fórumtársaktól kaptam többet is, tekerős vagy tárcsás kellene?
(#) andyka válasza proli007 hozzászólására (») Jan 8, 2024 /
 
Hello.
Köszönöm a kreatív hozzászólásodat. Mindenképpen elmentem és a jövőbe ráveszem magam ha szükség lessz rá hogy mésikat csináljak.
Mielőtt olvastam volna a hozzászólásodat már meg volt tervezve a nyomtatott áramkőr, így hát nekiláttam, ezuttal szisztematikusan - lépésről lépésre és proba, a tranzisztorokkal kezdtem.
A BC337-eseket le kellett cseréljem, ugyanis nem tudom mi okból azok beforrasztása után (csak a tranzisztorok a hozzá járó ellenállásokkal) oszcillált/lengett.
Most ugy néz ki hogy müködőképes, legalábbis az „asztalon” müködik.
Majd jelentkezem üzembe helyezés után.
Mégegyszer köszönöm a munkád.
(#) hapro hozzászólása Jan 8, 2024 /
 
Sziasztok!

Megkeresett valaki, hogy szüksége lenne egy olyan eszközre, ami maximum 50méter távolságból , egy távirányítóval be tudná gyújtani a gázgrill sütőjét. Egy olyan eszköz, ami csak szikrát ad a távirányító gombnyomásra. De fontos hogy valami pici akkuról tudjon működni, és alapvetően az egész pici legyen.
A távirányító kérdést arra gondoltam, hogy valami kínai eszközzel fedem le, például ilyenre gondoltam:
https://a.aliexpress.com/_msqJArq
Ha ez működik, akkor van egy vezérelt relém, mondjuk 9v-os elemről (bár azt írják hogy körülbelül 10v-tól működik. Max kap mellé egy filléres dc-dc konvertert, és akkor meg akár kisebb feszről is menne.
De itt a kérdés, hogy mit tud kapcsolni a relé, ami elemről, pici akkuról tud szikrát adni? Nem baj ha nem kell nagy feszt előállítani hozzá. Vagy esetleg túl gondolom, és van sokkal egyszerűbb megoldás is erre?
Sőt az se baj ha mondjuk minden része Kínából beszerezhető lenne. A lényeg hogy kicsi legyen, elemről vagy akkuról működjön.
Aki tudna tanácsot adni, vagy bárhogy segíteni ebben, azt egy köszönömmel megjutalmaznám.

Szerkesztés: még egy ilyet találtam, ami szerintem tök használható lehet a projekthez:
https://a.aliexpress.com/_mNyGBqu

Erről mi a véleményetek?
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2024
(#) andyka válasza hapro hozzászólására (») Jan 8, 2024 /
 
(#) pucuka válasza hapro hozzászólására (») Jan 8, 2024 /
 
A gázcsapot ki fogja kinyitni?
(#) kendre256 válasza hapro hozzászólására (») Jan 8, 2024 /
 
Egy gázgrillt távolról nem lehet csak egy szikrával beindítani (kivéve, ha fel akarod robbantani...)
Azokban is szokott lenni ugyanolyan védelem, mint a gáztűzhelyekben, ami a láng elalvása esetén elzárja a gázt. A begyújtáskor a csapot is meg kell nyomni, majd ha begyulladt, utána ég már magától. Egyébként is jó, ha mellette vagy, ha valami probléma van, be tudj avatkozni.
Egyébként mi értelme van távolról begyújtani egy gázgrillt???
(#) proli007 válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 8, 2024 / 3
 
Az értelmet keresed? Nehéz munka ebben a világban..
"Férfi divatos bikni"
(#) hapro válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 8, 2024 /
 
Azt mondta hogy volt már egy ilyen csak a felesége valamit tett vele, és most szeretne másikat. A gáz indítást én is kérdeztem, azt mondta azzal ne törődjek, az megoldott. Kb ugyanezeket a kérdéseket már feltettem én is neki.
(#) Bakman válasza hapro hozzászólására (») Jan 8, 2024 / 3
 
Kb. ez az a munka, amit nem szabad elvállalni. Ha valamilyen hiba miatt késve ad szikrát a szerkezeted, szép kis robbanást lehet előidézni. Nem rokonnak/ismerősnek, még saját magamnak sem csinálnék ilyet.
(#) Kolti0 hozzászólása Jan 9, 2024 /
 
Sziasztok. Egy 40wattos Wilo keringető szivattyú vezetéke miért szineződhet el?

Illetve milyen keresztmetszetű vezetéket igényel?

Három hete lett bekötve és most átkötöttem volna, hogy ne legyen akadékba a vezeték. Meglepődve tapasztalom, hogy el van szineződve.

Gondolom nem igényel nem tudom milyen keresztmetszetű vezetéket. Ha rosszul lenne bekötve, az pedig másképp is megmutatkozna. Vagy nem? A vezetéken nem látom feltüntetve a keresztmetszetet, lefotóztam.

Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2024
(#) Jonni válasza Kolti0 hozzászólására (») Jan 9, 2024 /
 
Talán 1-es lehet a vezetéked . Meg kéne nézni, hogy használat közben melegszik-e. Ha igen akkor minimum a duplája lesz jó neked (a következő méret 2,5 lesz). Ha van tolómérőd azzal pontosabban meg lehet mérni.
(#) Gafly válasza Jonni hozzászólására (») Jan 9, 2024 /
 
40 Wattnak nem kell sok.
Nem látom tisztán, de mintha nem a szigetelés szineződött volna el, hanem csak a réz vezető barnult meg.
Ha már úgyis ott jársz, szerintem nézd meg a kéket is...
Mostanában már mindenhová érvéghüvelyt szoktak rakni.
(#) Régi motoros válasza Kolti0 hozzászólására (») Jan 9, 2024 /
 
Én látok egy kék egy barna és egy zöld/sárga szálat, ami nem tűnik elszínezettnek.
Ha maga a réz ér van elszíneződve ahogy előttem feltételezték, az kimelegedés kontakthiba,
vagy párás környezet miatti oxidáció lehet.
(#) Bakman válasza Kolti0 hozzászólására (») Jan 9, 2024 /
 
3 x 1 mm2, megfelelően biztosítva, elég. Ha rövid a kábel, akkor lehet, hoyg régi, használt darabot kaptál, az idő is elbánik vele.
(#) Kolti0 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 9, 2024 /
 
A szigetelést nem látom elszineződöttnek.
Viszont a földön kívül mindkét szál fekete.

vezeték.jpg
    
(#) Gafly válasza Kolti0 hozzászólására (») Jan 9, 2024 /
 
A barnán én azt látom, hogy nincsen egyenletesen "barnulva", csak egy része a pászmának.
Ami akár lehet amiatt is, hogy csak kicsit össze volt sodorva, aztán pár szál érintkezett, úgy ahogy, azok megbarnultak, a többi meg nem.
Amikor én tanultam, szép szemeket kellett készíteni a vezeték végére, és leónozni. Ez mostanság már kontárságnak minősül, mostanság érvéghüvely dívik. De ahogy látom, itten csak simán be lett dugva a csavar alá azon kócosan...
Még mindig tartom, hogy negyven Wattnak nem kell nagy keresztmetszet...
(#) kendre256 válasza Kolti0 hozzászólására (») Jan 9, 2024 /
 
Nekem ilyenek voltak a kültéren évekig használt sodrott erű kábelek. És nem csak a végéhez közel, hanem méterekkel a végétől is. Azóta ahol csak lehet, tömör erű kábeleket használok, még ha nehezebb is kezelni őket. Az is oxidálódik, de sokkal kisebb felülete van, és lehet oxidmentesíteni könnyedén. A sodrott kábelt oxidmentesíteni sokkal nehezebb, gyorsan kiszakadnak belőle szálak, és még úgysem lesz teljesen oxidmentes, szenvedés az egész...
(#) mek-elek válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 9, 2024 /
 
A minőségi kötésekért sajnos meg kell "szenvedni". Az egész a kötés szigetelésén múlik. Kültéren szerencsés a kötődoboz (Vízmentes). Benne pedig még egy szigetelőszalagos megoldás is nyerő lehet, ha az megfelelő. Persze mindez a napon felújítás igényes. Az autókon is meglátszik, hogy melyiket tartották garázsban... No meg gyártanak kültéri kábeleket is, amik jobban bírják a környezeti terhelést.
(#) Bakman válasza Kolti0 hozzászólására (») Jan 9, 2024 /
 
Vettem én már ilyen kábel boltból, nyílván valamilyen elfekvő készlet volt, vagy eleve az elemi szálak voltak elfekvő készlet részei és már a gyártáskor ilyen volt. kendre256 is azt írja, az idő vasfoga ette meg.
(#) proli007 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 9, 2024 /
 
A PVC-ből kiáramló klór is oxidálja a vezetéket. És kitudja, ma miből készítik a szigetelést. A vezetékről nem is beszélve, lassan köze sem lesz a rézhez.
(#) kendre256 válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 9, 2024 /
 
Idézet:
„Kültéren szerencsés a kötődoboz (Vízmentes).”

Ez is abban volt, de az nem elég. A pára mindenhova bemegy, ami nem légmentes. Ott kicsapódik, aztán már kijönni nem tud. Láttam már vízmentes (mindenhol szilikonnal körberagasztott) antennatokból évek múlva deciliternyi vizet kifolyni a megfúrása után. A légnyomás változása a hőmérséklet változásával szinte "belepumpálja" a nedvességet a nem légmentes térbe. A meleg, párás nagyobb nyomású levegő bemegy a térbe, lehűléskor kicsapódik, és már nem tud ott kijönni, ahol páraként bement.
A legjobb megoldás a vízmentesítésre az volt eddig, hogy a teljesen zárt doboz aljára két pici lyukat fúrtunk, így a lejjebb lévőből ki tudott cseppenni a víz, míg a kicsit magasabban lévő pedig beengedte a levegőt.
A szigetelőszalag víz, vagy pára ellen semmit nem ér. Vannak gyantás zsugorcsövek, azok jók erre.Van olyan vízmentes szigetelésre használható "ragacs" is (Teroson) ami jó erre, azt viszont a napfény elleni védelemre fekete szigetelő szalaggal be kell vonni, mert a Teroson meg a napfényt nem szereti...
(#) mek-elek válasza proli007 hozzászólására (») Jan 10, 2024 /
 
Igaz! Az occ silver audio vezetéket árulják pvc, és teflon szigeteléssel is... Hát igen, olcsó húsnak, híg a leve. Nekem sikerült 2003-ban olyan villany vezetéket venni, aminek a szigetelése majdnem gyújtózsinórként égett, csodálatomra. Igaz olcsóbb volt. Nevezzük tanulópénznek.
(#) mek-elek válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 10, 2024 /
 
Ma már nem divat a szaktudás, és az igényesség. Régen a postánál a kültéri kötéseket szerelőharang alá tették. Meg a bevezető helyen vízhurkot hagytak. Manapság az oszlopokról a kötésekig egyenes a vezeték. No meg a kültéri kábel, az UTP is vazenilezve van jó esetben.
(#) csezoli21 hozzászólása Jan 10, 2024 /
 
Sziasztok
Vettem egy 12 Voltos dc motort.
Elvileg az elektronikán amivel vezérelném van a kimeneten védő dióda, de én biztosra szeretnék menni, ha magam is teszek a motorra diódát az okozhat e gondot? Illetve a motor kimenetén elhelyeztek kis kondikat, azokat leszedjem, vagy nem baj ha rajta maradnak? Köszönöm a segítséget előre is.
(#) pipi válasza csezoli21 hozzászólására (») Jan 10, 2024 /
 
Diódát tehetsz még a motorra, de felesleges, illetve bajos!!! ha forgásirány váltás is van. A zavarszűrő kondikat csak akkor vedd le, ha a rádióban szeretnéd hallani amikor megy a motor
(#) csezoli21 válasza pipi hozzászólására (») Jan 10, 2024 /
 
Nem lesz forgásirány váltás.
(#) JA69 hozzászólása Jan 11, 2024 /
 
Üdv, Villanyszerelésben kérnék tanácsot. Kültéri led lámpát szerelnék fel. A garázsban 2,5 négyzetmiliméteres sodrott vezeték van. A lámpa bekötéséhez 1 négyzetmiliméteres vezetéket ajánlanak. A két különböző keresztmetszetű vezetéket WAGo 221 es kötővel kötném öszze kötődobozban. 16 amperes biztosíték van a hálózaton. A wago jó ehhez a kötéshez?
Következő: »»   3918 / 3975
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem