Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Jaj
"mert azért ahhoz teljesitmény is kell, hogy felmelegedjen" A P=I*I*R képletben sincs feszültség, de van ellenállása a bimetálnak.
Erre gondoltam, hogy más az ellenállása a bimetállnak, ha nagyobb feszültségre van.
Amit én használok, azokon egy extra tekercs is van amit hivatott magát a bimetalt melegiteni igy ezek mennek akár 3-4 voltrol is.
Gyakori érv a "nincs hely", de én ebben kevésbé hiszek. Mivel ha jól értem külső trafóról lesz szó, ezért (és ettől függetlenül is) célszerű megvizsgálni, a körülményeket, és nagyobb dobozt, más elrendezést, és egyéb hasonló lehetőségeket is fontolgatni.
Miért nem a trafó primer oldalára teszel be egy közönséges D5x20-as olvadóbetétet? Az is elvégzi a védelem szerepét, és nem kell töprengeni rajta.
Csakhogy, ezek nem "kapcsolók" hanem resetelhető biztik. Azaz, csakis a túláram "kapcsolja" ki...manuálisan nem lehet. Viszon van (nekem is) ezeknek (fel/le ) karos változata is, amelyek kapcsolók is egyben.
Meg ilyenek...drágán: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2024
Már leirtam.
Az eredeti berendezésben olyan megoldás is van, hogy egy bazi nagy trafo, 4 külön szekunderrel táplál egymástol függetlenül 4 külön áramkört, és ezekben a másiktol függetlenül elöfordulhat rövidzár és ilyenkor csak az odavágo szekunder old le ( az sem azonnal) a másik három tovább megy. És ezt a betáplált berendezés is látja, azaz a kezelöt figyelmezteti, hogy a kezelt részben zárlat van ( ami csak átmeneti állapot azaz, láthato és azonnal javithato, gyakorlatilag szinte a normális üzemhez tartoznak az ilyen átmeneti zárlatok. ( söt a kezelö azonnal csökkentheti a feszültséget azaz megszünik a zárlat). Talán már találkoztál olyasmivel, hogy megszolal egy kürt vagy csengö, ha zárlat van. Nos itt is valami ilyen az üzem 18 Volton. Természetesen a primer oldalon is van egy csö biztositék, ha komoly zárlat van. Lehet, hogy oda is berakok egy ilyen automatikus kapcsolot.
Ez a kivitel nem, ami nekem volt, annál a gomb vége ugy van kialakitva, hogy ki is huzhato, azaz manuálisan megszakithato az áram. Olyat még keresek , mert az jobb lenne, de a mostani célnak ez is megfelel.
Nem a bazi nagy trafóról van szó, hanem a 190W-osról, egyetlen szekunderrel.
Idézet: „...kell 18V/AC/190W tápot épiteni” Ezért kár belebonyolódni jobban mint indokolt. Trafó+biztosíték, és már működik is. Ha kimegy a biztosíték akkor nem működik, és ez elég egyértelmű jelzés a kezelőnek. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2024
Az "extra tekercs", az az áramlökés gyorskioldója, és nem extra fűtés.
A bimetall ellenállása határozza meg, hogy mekkora teljesítény hatására old ki. Feszültség csak a felhasznált szigetelőanyagok szempontjából érdekes. Ha 1 V, és 100 A akkor is kiold a 90 A -os bimetál. Pl. galvanizálásnál.
Nincs abban semmi áramlökés kioldo, csak a bimetal, rajta a becsomagolt tekerccsel.
Miután egy muzeumi szerkezetröl van szo megprobálom olyanra épiteni, mint az eredeti gyárto jo 70 éve. És lehet, hogy kesöbb kell még a másik három is.
Különben már régebben sikerült müködésre birni, most már csak az esztétikai kérdéseket kell megoldani.
Szia!
Regenerálódó biztosíték, mögötte egy relé öntartó jelleggel és egy nyomógomb a relé visszakapcsolására nem lenne jó? Esetleg egy led, vagy valami zümmögő még jelezheti, hogy leoldott. Regenerálódó biztosíték
Kösz, nem a feladat megoldása a probléma, ( azt elvégzi akár egy polifuse is, vagy hökapcsolo), Ahogy irtam egy jo 70 éves szerkezetet tervezek ujraépiteni, és szeretnék az eredetihez közeli megoldásokat használni.
Ilyen fajtát lehet kapni. Vettem már szögleteset meg kereket is. Ne kérdezd hol, én is úgy kerestem a neten.
Ilyet már találtam, de ezt nem lehet kézzel kikapcsolni, csak a tuláram kapcsolja ki. Ilyet en is remdeltem, de még olyat keresek aminek ki lehet huzni a dugoját. Ilyen volt amit anno használtunk.
Emlékszek én is olyanra szünetmentesen, aminek a gombjának pereme volt. Annál fogva lehetett húzni. Igaz, nem próbáltam sose, de különben minek lenne ott.
Ezeket az automatákat elsösorban a komplexebb berendezések alacsonyabb feszültségü részlegeinek a védelmére használták. Sokszor nagyon jol jött, ha a berendszés bizonyos részlegeit ki lehetett kapcsolni. Mi nagyon gyakran éltünk ezzel a lehetöséggel.
Ezért nött annyira a szivemhez, meg azért is, mert Europában majdnem ismeretlen eszköz volt.
Sziasztok! Ezekhez a érintkező kiszedő készletekhez kéne valami korrekt leírás, hogy milyen csatihoz melyik szerszám használható. Találgatni eléggé nehézkes, 1-1 darabról még akadt képes leírás, de egyben mindegyikről még nem találtam.
Köszönöm...
Pl atx táp vagy molex csati bontó/szétszedő....
Szerintem ali akció. Én is vettem, párszáz forintért mindenféle csatlakozóhoz tű. Szerintem autószerelők élvezhetik nagyon.
Ezeket nem ismered (még) ? Mindenféle csatlakozó "érintkező kiszedő készlet"...
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2024
1-2 tűvel eddig is ki tudtuk piszkálni...de úgy tűnik ez csak egy csicsás kacat.
Nekem is ez jött le. Ha netán 0.1 mm vastag, de nagyon erős anyag lenne, még jó is lehetne.
Van ilyenem! Kreatívnak kell lenni!
Lesz olyan ahol a tűk elvéreznek! A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2024
Ahol a tű elvérzik, oda kell a tollbetét.
Leírásban reménykedtem....ahol megmutatják (képekkel): ehhez a csatihoz, ezt használd!
Egyféle érintkezőt, már sikerült az egyik "piszkaszerrel" kiszedni a tokjából. (De nem csak nekem kéne, hanem egy ismerősömnek, aki ezekért pénzt is adott.)
Miért nem kérdezi meg az eladót? Elvileg kötelessége lenne útmutatót adni hozzá.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |