Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
A TDA 1524 nem a minőségéről híresült el, de vannak azért előnyei is.
A legegyszerűbben ezt úgy szokták megoldani, hogy a hangszínszabályozó áramkör (ami áll 2db műveleti erősítőből, az első az illesztő fokozat a második a szabályozó maga) illesztő fokozatát nem invertáló kapcsolás helyett invertálóra alakítják ki, így annak egyszerűen egyetlen ellenállás cserével bármekkora erősítés beállítható. A rajzomat most nem találom, de nekem ilyen van az egyik nagy végfokomban, sőt ha teszel elé pár potit a vonali bemenetekhez akkor a két műveleti erősítővel van egy komplett keverőerősítőd hangszínszabályozóval együtt amihez már csak a végfok kell.
Nem egyformán gondolkodunk, és nem egyforma rendszerünk van. A BSS elektronika oldalán a TDA1029,28-al van vele komplett rajz. Mindegyik áramkört ismerem a hajdani építéseim alapján. A kommentekben van a lényeg... Az egész árkategóriája. És ha rendszerben gondolkodunk, célszerű ha az egész rendszer egy árkategóriában van.
Létezik jobban minőségű is ilyen kitt formájában?
Kérdés, hogy nálad mi lenne a jobb fogalma? Milyen végfokod, hangfalad van hozzá?
Mert az említett pár IC igen zajszegény. A 1029-et nem hallani, mikor bemenetet váltasz. Van egy bekapcsoláskori fix bemenete (alapállás). A váltást számlálóval (1-4), érintős választással is kipróbáltam annak idején. Jelenleg kiegészítő áramköröket nem építek az erősítőim elé.
Szia! Vannak Ebay-n, Ali-n ilyen építő készletek.
Köszönöm. Amint megérkezik az új IC kipróbálom. Viszont a mellékelt képet annyira nem értem hogy miért is jó ez nekem? Gyakorlatilag a graetz egyik váltóját leszedem, a másik ágat pedig a korlátozó ellenálláson hajtom. Miért kell a másik ágat elvágni ideiglenesen?
Végül is mindkét szekundert megszakítjuk, de az élesztéshez elegendő az egyikbe ellenállást iktatnunk. Ha a másik szekunder ág elvágatlan maradna, akkor a fél periódusban korlátozás nélkül folyna az áram. Az ellenállás értéke hét-háromszor nagyobb is lehet 10 Ω-nál.
Ha panelek rendben lesznek, majd folytatom az élesztés leírását. Mennyire ismered a TDA7293 alkalmazását? Szívesen írok róla, de akkor menjünk át a témájába Bővebben: Link
Közben meglett a rajz is hozzá. De végül nem ezek maradtak benne bár azóta azon a panelek is működnek.
Üdv! Erősítőm, 350 W , melegszik a hűtőrácsoknál. Ez mennyire elfogadható? Mennyire melegedhet közepes hangerőnél, kicsit, közepesen, nagyon? A szekrény felső lap, 4 cm-re van a burkolatától. Van valami hűtésmegoldás erre esetleg? Gondolom ventillátor a kézenfekvő, de a zenét akarom hallani nem a ventillátorzajt.köszi
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2024
350W mellett te a sarokköszörűt se hallanád, nemhogy egy ventit!
Másrészt, hacsak nem D osztályú az erősítő, biztos hogy jár hozzá ventis hűtés már gyárilag, mert nem lehetne másként kezelni azt a hőt! A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2024
Az -ugye- attól függ, hogy mennyire melegszik. Kézzel elviselhető a hőmérséklet? Egyáltalán, milyen erősítőről beszélünk? Gyári, vagy saját építés? Ha utóbbi, akkor még egy belső fotó is sokat tudna segíteni.
Hát ez jó kérdés, kinek mi a meleg... Legolcsóbb megoldás, ha veszel egy 40-50 fokos "NO" hőkapcsolót, rácsvarozod a hűtőbordára és sorbakötöd egy ventilátorral, így kis hangerőn nincs zaj, mert csak akkor kapcsol be, ha eléri a kapcsolási hőmérsékletet a hűtőborda.
Vagy Noctua márkájú ventilátort veszel, ami rohadt drága, cserébe semmi zaja nincs és lehet soha nem kell cserélni. De van még ettől is jobb megoldás is, ha veszel ebay-en egy pwm ventilátorvezérlőt, ami szabályozza a fordulatszámát a hőmérséklet függvényében. Célszerű nem menni 50 celsius felé, mert így az elkók élettartama hosszú lesz. A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2024
EZ JÓ!
Köszi, ezt fogom beszerezni/megcsinálni. üdv
Szia!
Kézzel abszolút elviselhető, gyári erősítő ONKYO .üdv
Akkor ezt üzem melegnek hívják, és nincs vele semmi gond.
Szia! Közepes hangerőnél azért még jól hallhatóak az egyéb zajok is. Nem tudom D osztályú-e? Hol lehet ezt ellenőrizni? Az adattáblán nincs utalás erre. Onkyo 7.2
Köszi! üdv
Sziasztok!
Került hozzám egy hibás Peavey Bass mkIV típusú erősítő. A végfokozatból hiányzott egy tranzisztor (MJ15003 - Q3 a csatolt rajzon) és az egyik ellenállás, mintha meg lett volna égve (R58). Kiforrasztottam az összes végfoktranyót, hogy megnézzem van-e még köztük hibás. Egy még rossz volt, ezt cseréltem a megsült ellenállással és párjával (R26) együtt. Miután összeszereltem és elkezdtem feléleszteni: izzós áramkorlátozóval és fokozatosan növelve a feszültséget, zárlatot jelzett az izzó és felszállt a fehér füst: a két cserélt ellenállás kezdett el füstölni (R58 és R26). Megpróbáltam lehúzott végfoktranyókkal is - a 8 tranzisztor egy külön nyákon van - és akkor is ugyanezt tapasztaltam. Kiszedtem megmérni a Q1, Q2, Q7, Q12 tranzisztorokat és multiméterrel mindegyik jónak tűnt. Van ötletetek, hogy merre érdemes folytatni a hibakeresést, mi okozhat ilyen jelenséget? A tápban előzetesen kicseréltem az elektrolit kondikat, mert nem néztek ki túl jól illetve később vettem észre hogy a táp R65-ös ellenállása alatt is kicsit elszíneződött a nyáklap, hátha ez is egy jele a hibának... Köszönöm előre is a segítségeteket!
Szia! A végtranzisztorokra egyelőre semmi szükség. A hangszórót kösd le róla! A Q2, Q12 emitter összeköttetésben van a kimenettel, a DC egyensúly ki tud alakulni, azaz ±200 mV-nál kisebb feszültséget kell észlelned a kimeneten. Ha ez nincs meg, hibás alkatrészek vannak a körben. Majd ha ezeket sikerült kiszűrnöd, akkor vizsgáld a Az R26-on és az R27-en eső feszültséget. A doksi 0,58 V-ot ír, ettől inkább kevesebb legyen mint több. Ezt követheti a teljesítmény tranyók rácsatolása.
Az R65 a funkciójából következően ilyen meleg.
Hogy érdemes mérni a DC egyensúlyt? Mert lehúzott végfok tranzisztorokkal is elkezdtek füstölni az R58/R26 ellenállások. Nem a Q1/Q7 pár emitterén kéne megvalósulnia a 0VDC-nek?
Szia!
Ellenőrizd le a C19-es kondenzátort hogy nincs e zárlatban.
Szia reloop!
Nem az R26, R58-as ellenállásokon kellene mérnie a feszültséget?, az R27 nem egy gerjedés gátló védelem lenne a C24-el sorosan?.
Lehet a végtranzisztorokkal együtt a CR13 kettős dióda is kikerült az áramkörből? Annak csatlakozva kell maradnia! Az érintkezését, illetve a szakadását feltétlen ellenőrizd le. Nyitóirányban 1,3-1,4 V esik rajta ha üzemképes. Ha a diódavizsgálód nem kezel ekkora nyitófeszültséget, akkor segédtápról engedj át rajta kb. 1 mA-t és úgy mérj feszültséget a lábai között.
Szia! Zárlatos boot-strap kondival is működik az erősítő, csak nagyobb lesz a VAS árama.
A 47 Ω - 5 nF snubber azért kell, mert Q4-6. 14-16 B-osztályban működik
Szia reloop!
Értem, köszönöm az eligazitást!.
Sziasztok! Épp egy Teufel Concept E Magnum Power Edition CEM 500SW 5.1 hifi erősítőjét javítanám, pontosabban a mélycsatorna adta meg magát. Találtam egy német fórumon valami kapcsolási rajzot, annyit tudtam lefordítani, hogy ennek a készüléknek több verziója is született. Bővebben: Link
Az én verziómban, nincs relés kimenetvédelem, de van NTC a hűtőbordán, illetve a trafó szekunderje 2x32.5V AC csak. V201 és V203 teljesen zárlatos volt, azt kicseréltem 2sc5200 2sa1943 párosra, illetve a 0.22Ω 5W teljesítményellenállásokat. Az élesztési útmutató alapján primerbe sorba bekötöttem egy izzót, világít... Mérek tápfeszültséget, és +15V-os ág elkezd lecsökkenni 10...8V alá, a fő tápágak pedig szimmetrikusan lecsökkennek. Az erősítő tápágaiból létrehozott +/-15V úgy néz ki, hogy az előerősítők számára szükséges, először arra gondoltam, hogy ott lehet valami zárlat. De az a csatlakozó amin a +/-15V ág megy, van egy "CON" csatlakozás, azt ha megszűntetem a következők történnek: Primerben az izzó jóval halványabb, az erősítő főtápján +/-35V, míg a "+/-15V" ágon +14.35V, -15.40 V. Már volt az erősítő valaki által javítva, és azt vettem észre hogy az előerősítő tápágait korlátozó zener diódák típusai nem egyeznek és ezért van némi feszültség eltérés a két ág között, de talán még belefér ennyi tolerancia? A kimeneten továbbra is DC feszültség volt, így próbából kicseréltem V202 azonos típusra, és V205, V206 BD240 illetve BD239 re (az itteni boltban ugyanabban a tokozásban maximum bd140 kapható mely áramtűrése a SOA-ban 50V körül kevesebb mint a gyári tranzisztoré), megjegyzem egyik sem volt látszólag hibás, zárlatos. Amit megfigyeltem, hogy ezen a panelon a PCB re is és az áramkörbe is R221 értéke 4k3 és R222 értéke 3k3. Ezek után elkezdem feszültségeket mérni: V204 B +34.9 v E +34.93 v V207 B -35.04V E -35.08V V205 és V206 bázisaira akárhányszor rárakom a tűt +0.4V körüli feszültség jelenik meg mind a kettőn, majd leesnek +0.34 V körülire. V207-es tranzisztort már szedtem ki, kimértem diódavizsgálóval, semmi gyanúsat nem tapasztaltam, de ha hazaérek megmérem van-e, meg hogy mennyi a β. A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2024
Sziasztok! Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok,hogy mennyi ideig kell várni a nyugalmi feszültség beállásáig? most pld. egy sony ta-f530-as erősítőn állítom be,de folyamatosan 0,1mV-al emelkedik a feszültség. 7mV-nak kell lennie a leírás szerint 10-15 percig melegítve a készüléket. 7mV-al kezdtem,90 perc után szépen lassan felment 8mV-ra. tovább nem mértem. így most belőttem 7mV-ra. Lehet hogy egy fél napig hagyni kell bekapcsolt állapotba hagyni? De így jártam egy másik sony erősítőnél,és egy onkyo-nál is. 20 percenként araszolgat felfele a nyugalmi feszültség.
Előre is köszönöm a segítséget!
Gondold meg. 0,1 Ohmon 7mV. A nyugalmi áram 70mA ezzel a beállítással.
Ha ez felmegy 80mA-ig üzem meleg állapotban, az normális. Ahogy melegszik az erősítő, úgy mászik kicsit minden munkapont, ezzel a nyugalmi áram is. Szoktak használni szilícium diódát hőmérséklet detektálásra is, mert a PN átmenet nyitófeszültsége változik a hőmérséklet hatására. Így az összes szilícium tranzisztor Ube feszültsége is változik, amik a munkapontokra hatással vannak. Ez természetes. Ha ez valahol zavaró, akkor oda mindenféle hőmérséklet kompenzációkat találnak ki. De egy ilyen erősítőben ez a kis változás még nem zavarja a működést.
akkor megnyugodtam. Köszönöm szépen segítséget! Ment a pont.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |