Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Köszönöm a tippet, farad már leírta ugyanezt, tényleg ez a megoldás. Már úton van hozzám a megfelelő adapter.
Tegyél be "D"-s kismegszakítót!
Sziasztok!
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy van egy Sony MHC 2900 mini-hifi készülékem aminek a kijelzője FL301 (fluorescent display) csak akkor működik, amikor nagyon meleg van, de akkor tökéletesen, de sajnos csak kis ideig. Ez mitől lehet? A készülék már nagyon régi. Esetleg tudnátok segíteni abban, hogy milyen módon működik egy ilyen display és mi lehet a hibája. A display a nyákhoz egy LCD kijelzőhöz vezető gumin keresztül csatlakozik. Segítségeteket köszönöm. Navi
Szia
Hamár tényleg nagyon régi a készülék akkor én a gumi elöregedésére illetve kiszáradására tippelnék. Én kerékpár komputerrel jártam hasonlóképpen.
Fluorescent kijelzőbe idővel levegő kerülhet. Gyenge pontjuk ez, öregedéssel "kifakulhatnak".
Ha gumizebrás, a gumi érintkező felületeit izopropil alkohollal megmosva esetleg javíthat.
Szia!
Idézet: „Sony MHC 2900 mini-hifi készülékem aminek a kijelzője FL301 (fluorescent display)” Idézet: „display a nyákhoz egy LCD kijelzőhöz vezető gumin keresztül csatlakozik.” Milyen kijelző van benne? Ezt kellene elsőre eldönteni! A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2024
Szia!
Idézet: „Gyenge pontjuk ez, öregedéssel "kifakulhatnak"” Ekkor már a hőmérséklet változás nem oszt, nem szoroz. Üdv.
Szia.
Igazad van, vagy a zebragumi öregedés vagy por, fólia oxidáció is lehet ok. Elsőre az érintkező felületek tisztítása lehet megoldás. Az LCD üvegfelület érintkező rész tisztítását csak óvatosan! ( Vegyszer mentes és karcolás mentes tisztítás / gőzölt kivezetések!/)! Ha ez után sem jó utána a gumi szalag cseréje. Üdv. A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2024
Ha Fluorescent kijelző, esetleg még a kijelző feszültségei "elmennek".
Gumizebrát én még csak LCD-nél láttam. Gumizebra tisztítás nem használ akkor csere, esetleg ez segíthet. Más kijelzőből bontva, ha magasabb, fémvonalzó mellett pengével méretre vágható. A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2024
Szia!
fluorescent display A display a nyákhoz egy LCD kijelzőhöz vezető gumin keresztül csatlakozik Fluorescent display -t még nem láttam zebragumival csatlakozni a panellal, de kíváncsi vagyok a fejleményekre. Üdv.
Erre én is kíváncsi vagyok, CHZ jól látja a logikai buktatót. Létezik egyáltalán VFD kijelző zebragumival?
Netes képek alapján VFD és hasonló gondok lehetnek mint itt, 5:00 magasságában: YouTube.
Szia! Sziasztok!
Utána néztem a NET -en! Arra jutottam, hogy jól elbeszélgettünk, eszmét cseréltünk és mindenki leírta a véleményét, tapasztalatát. Biztos, hogy akik később olvassák a hsz -eket tanulhatnak egy két dolgot az értekezésekből. CHZ kérdését figyelmen kívül hagytuk mivel az LCD kijelzőre összpontosítottunk a kérdező által említett gumi átvezető említése miatt. Az általam talált képek alapján nagy valószínűséggel VFD kijelzős a készülék. A VFD és a panel között csak direkt kapcsolatot /forrasztott kivezetések/ láttam. A kérdező leírása szerint , csak akkor működik, amikor nagyon meleg van, de akkor tökéletesen, de sajnos csak kis ideig. Ha melegben a kijelzés állapota változik ott egyéb alkatrész, áramköri hiba a valószínű. A meleg ugye nem értelmezhető, hogy mihez viszonyítva. Mivel a bekapcsoláskor a VDF fűtést kap és tovább melegszik. Jó kérdés,hogy ez után miért csak kis ideig működik. Az én meglátásom szerint sok mérésre lenne szükség az áramköri részben, hogy a hiba okára fény derüljön. ( Tápfeszültségek, kondenzátor értékek, panel forrasztási hibák, stb). Ennek részleteibe most nem mennék bele. Ennél többet nem tudok hozzá szólni a témához látatlanban. Mindenkinek jó éjt kívánok! Üdv. A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2024
Sziasztok!
Nagyon köszönöm a hozzászólásokat, a tanácsotok alapján megpróbálom megtisztítani és jelentkezem. Üdv.
H
Idézet: „a melegben a kijelzés állapota változik ott egyéb alkatrész, áramköri hiba a valószínű.” Tipikus elko hiba, tápegységében elöregedett elko melegedés hatására feléled. Csökkent kapacitású elko miatt kevesebb tápfeszültséget kap. Idézet: „Fluorescent display -t még nem láttam zebragumival csatlakozni a panellal, de kíváncsi vagyok a fejleményekre.” Így van, VFD kijelzők fűtését ilyen csatlakozással nem lehetne megoldani.
Sziasztok.
Egy 12 Voltos 150 Wattos szénkefés motorhoz milyen és mekkora kondenzátort ajánlatok mágnenes zavarszűrésre? Az eladó sajnos nem tudott segíteni. Köszi előre is.
100 nF (vagy több) kerámia. Nincsen rá olyan tapasztalati képlet sem, mint az "üzemi/indító" kondenzátorra (de szerencsére nélküle is megy).
Mi a fene az a mágneses zavarszűrő kondenzátor?
[quote]Nincsen rá olyan tapasztalati képlet sem, mint az "üzemi/indító" kondenzátorra /quote]
Ezt megosztanád, hogy kell megállapítani? Nekem a 2,5kW kompresszor motoron gyárilag 25µF üzemi van, a 750W-os betonkeverőn pedig 32uF. Érdekelne, hogy adattábla felirat nélkül, hogy számolják ki? Idézet: Tehát nem lehet egzakt módon kiszámolni. Az adott motorhoz kísérletezéssel lehet az optimális (kompromisszumos) értéket megtalálni. Az a baj a motorokkal, hogy nagyobb nyomatéknál (terhelésnél) nagyobb fázistolás kell, a kisebbhez kevesebb. Sajnos a kondenzátorok nem változtatható értékűek, de a külön indító és üzemi kondenzátoros felállás közelít a jóhoz. „Nincsen rá olyan tapasztalati képlet sem”
A gyárban remélhetőleg nem saccolják a kondenzátort, valahogy csak kiszámolják az értéket.
A gyári egyfázisú motorokra rá van írva az érték. De ha egy eredetileg háromfázisú motort kell átalakítanod egyfázisúra, akkor a teljesítményadaton kívül nincs más támpontod.
Idézet: „Egy 12 Voltos 150 Wattos szénkefés motorhoz milyen és mekkora kondenzátort ajánlatok mágnenes zavarszűrésre?” Idézet: „Nekem a 2,5kW kompresszor motoron gyárilag 25µF üzemi van, a 750W-os betonkeverőn pedig 32uF.” Ma sem fekszem le szomorú arccal.
Talán ha meg tudnád nézni szkóppal milyen frekvenciájú zavarjele(ke)t és felharmonikusokat termel
(ami terhelés hatására valószínűleg változik is), könnyebb lenne meghatározni a zavarszűrőnek szánt kondi(k) értékét is. Bár mivel sosem foglalkoztam ilyesmivel, csak tippelek. Elméletem szerint a zavarjel frekvenciájához kellene igazítani a kapacitás(oka)t igény szerint. A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2024
Évtizedek óta úgy állapítom meg az üzemi kondenzátor értékét, hogy a motor üresjárati segédfázis árama ne legyen több, mint a maximálisan megengedett áram. Ha a motorállamóndóan terhelés alatt megy, akkor ott mérem az áramot. A kondenzátor értéke eltérhet.
Átalakítani nemigen szokták, max bekötni egy fázisú táplálásra.
Bár szerintem ez kb = 1 tökönszúr@ssal.
Pedig már van hozzá kalkulátor is. Bár mondjuk csodálkoznék is, ha a mai világban ne lenne.
Ui.: Ha már itt tartunk, kb mennyi a hatásfoka egy 1 fázisú motornak? A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2024
Az átalakítást az átkötésre-kondenzátorosításra értettem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |