Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3937 / 4000
(#) Andralin válasza elactrofan hozzászólására (») Márc 11, 2024 /

Szia!
Köszönöm a tippet, farad már leírta ugyanezt, tényleg ez a megoldás. Már úton van hozzám a megfelelő adapter.
(#) Lamprologus válasza subwoofer220 hozzászólására (») Márc 12, 2024 /

Tegyél be "D"-s kismegszakítót!
(#) Navi hozzászólása Márc 13, 2024 /

Sziasztok!
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy van egy Sony MHC 2900 mini-hifi készülékem aminek a kijelzője FL301 (fluorescent display) csak akkor működik, amikor nagyon meleg van, de akkor tökéletesen, de sajnos csak kis ideig. Ez mitől lehet? A készülék már nagyon régi. Esetleg tudnátok segíteni abban, hogy milyen módon működik egy ilyen display és mi lehet a hibája. A display a nyákhoz egy LCD kijelzőhöz vezető gumin keresztül csatlakozik. Segítségeteket köszönöm.
Navi
(#) elactrofan válasza Navi hozzászólására (») Márc 14, 2024 /

Szia
Hamár tényleg nagyon régi a készülék akkor én a gumi elöregedésére illetve kiszáradására tippelnék.
Én kerékpár komputerrel jártam hasonlóképpen.
(#) nagym6 válasza Navi hozzászólására (») Márc 14, 2024 /

Fluorescent kijelzőbe idővel levegő kerülhet. Gyenge pontjuk ez, öregedéssel "kifakulhatnak".
Ha gumizebrás, a gumi érintkező felületeit izopropil alkohollal megmosva esetleg javíthat.
(#) CHZ válasza Navi hozzászólására (») Márc 14, 2024 /

Szia!
Idézet:
„Sony MHC 2900 mini-hifi készülékem aminek a kijelzője FL301 (fluorescent display)”

Idézet:
„display a nyákhoz egy LCD kijelzőhöz vezető gumin keresztül csatlakozik.”

Milyen kijelző van benne? Ezt kellene elsőre eldönteni!
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2024
(#) Patópali válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 14, 2024 /

Szia!

Idézet:
„Gyenge pontjuk ez, öregedéssel "kifakulhatnak"”

Ekkor már a hőmérséklet változás nem oszt, nem szoroz.

Üdv.
(#) Patópali válasza elactrofan hozzászólására (») Márc 14, 2024 /

Szia.
Igazad van, vagy a zebragumi öregedés vagy por, fólia oxidáció is lehet ok.
Elsőre az érintkező felületek tisztítása lehet megoldás. Az LCD üvegfelület érintkező rész tisztítását csak óvatosan! ( Vegyszer mentes és karcolás mentes tisztítás / gőzölt kivezetések!/)!
Ha ez után sem jó utána a gumi szalag cseréje.
Üdv.
(#) nagym6 válasza Navi hozzászólására (») Márc 14, 2024 /

Ha Fluorescent kijelző, esetleg még a kijelző feszültségei "elmennek".
Gumizebrát én még csak LCD-nél láttam.
Gumizebra tisztítás nem használ akkor csere, esetleg ez segíthet.
Más kijelzőből bontva, ha magasabb, fémvonalzó mellett pengével méretre vágható.
(#) nagym6 válasza Patópali hozzászólására (») Márc 14, 2024 /

Szia.
Igaz.
(#) Patópali válasza CHZ hozzászólására (») Márc 14, 2024 /

Szia!
fluorescent display
A display a nyákhoz egy LCD kijelzőhöz vezető gumin keresztül csatlakozik

Fluorescent display -t még nem láttam zebragumival csatlakozni a panellal, de kíváncsi vagyok a fejleményekre.
Üdv.
(#) Bakman válasza Patópali hozzászólására (») Márc 14, 2024 /

Erre én is kíváncsi vagyok, CHZ jól látja a logikai buktatót. Létezik egyáltalán VFD kijelző zebragumival?
(#) Bakman válasza CHZ hozzászólására (») Márc 14, 2024 /

Netes képek alapján VFD és hasonló gondok lehetnek mint itt, 5:00 magasságában: YouTube.
(#) Patópali válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 14, 2024 1 /

Szia! Sziasztok!

Utána néztem a NET -en!

Arra jutottam, hogy jól elbeszélgettünk, eszmét cseréltünk és mindenki leírta a véleményét, tapasztalatát. Biztos, hogy akik később olvassák a hsz -eket tanulhatnak egy két dolgot az értekezésekből.
CHZ kérdését figyelmen kívül hagytuk mivel az LCD kijelzőre összpontosítottunk a kérdező által említett gumi átvezető említése miatt.

Az általam talált képek alapján nagy valószínűséggel VFD kijelzős a készülék.
A VFD és a panel között csak direkt kapcsolatot /forrasztott kivezetések/ láttam.

A kérdező leírása szerint ,

csak akkor működik, amikor nagyon meleg van, de akkor tökéletesen, de sajnos csak kis ideig.

Ha melegben a kijelzés állapota változik ott egyéb alkatrész, áramköri hiba a valószínű.
A meleg ugye nem értelmezhető, hogy mihez viszonyítva. Mivel a bekapcsoláskor a VDF fűtést kap és tovább melegszik. Jó kérdés,hogy ez után miért csak kis ideig működik.
Az én meglátásom szerint sok mérésre lenne szükség az áramköri részben, hogy a hiba okára fény derüljön. ( Tápfeszültségek, kondenzátor értékek, panel forrasztási hibák, stb). Ennek részleteibe most nem mennék bele.

Ennél többet nem tudok hozzá szólni a témához látatlanban.

Mindenkinek jó éjt kívánok!
Üdv.
(#) Navi válasza Patópali hozzászólására (») Márc 15, 2024 /

Sziasztok!
Nagyon köszönöm a hozzászólásokat, a tanácsotok alapján megpróbálom megtisztítani és jelentkezem.

Üdv.
(#) CHZ válasza Navi hozzászólására (») Márc 15, 2024 /

H
Idézet:
„a melegben a kijelzés állapota változik ott egyéb alkatrész, áramköri hiba a valószínű.”

Tipikus elko hiba, tápegységében elöregedett elko melegedés hatására feléled.
Csökkent kapacitású elko miatt kevesebb tápfeszültséget kap.
(#) CHZ válasza Patópali hozzászólására (») Márc 15, 2024 /

Idézet:
„Fluorescent display -t még nem láttam zebragumival csatlakozni a panellal, de kíváncsi vagyok a fejleményekre.”

Így van, VFD kijelzők fűtését ilyen csatlakozással nem lehetne megoldani.
(#) csezoli21 hozzászólása Márc 15, 2024 /

Sziasztok.
Egy 12 Voltos 150 Wattos szénkefés motorhoz milyen és mekkora kondenzátort ajánlatok mágnenes zavarszűrésre?
Az eladó sajnos nem tudott segíteni.
Köszi előre is.
(#) Gafly válasza csezoli21 hozzászólására (») Márc 15, 2024 /

100 nF (vagy több) kerámia. Nincsen rá olyan tapasztalati képlet sem, mint az "üzemi/indító" kondenzátorra (de szerencsére nélküle is megy).

Mi a fene az a mágneses zavarszűrő kondenzátor?
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Márc 15, 2024 /

Elektomágneses zavar lesz az.
(#) tufatofu válasza Gafly hozzászólására (») Márc 15, 2024 /

[quote]Nincsen rá olyan tapasztalati képlet sem, mint az "üzemi/indító" kondenzátorra /quote]

Ezt megosztanád, hogy kell megállapítani? Nekem a 2,5kW kompresszor motoron gyárilag 25µF üzemi van, a 750W-os betonkeverőn pedig 32uF. Érdekelne, hogy adattábla felirat nélkül, hogy számolják ki?
(#) kadarist válasza tufatofu hozzászólására (») Márc 15, 2024 /

Idézet:
„Nincsen rá olyan tapasztalati képlet sem”
Tehát nem lehet egzakt módon kiszámolni. Az adott motorhoz kísérletezéssel lehet az optimális (kompromisszumos) értéket megtalálni. Az a baj a motorokkal, hogy nagyobb nyomatéknál (terhelésnél) nagyobb fázistolás kell, a kisebbhez kevesebb. Sajnos a kondenzátorok nem változtatható értékűek, de a külön indító és üzemi kondenzátoros felállás közelít a jóhoz.
(#) tufatofu válasza kadarist hozzászólására (») Márc 15, 2024 /

A gyárban remélhetőleg nem saccolják a kondenzátort, valahogy csak kiszámolják az értéket.
(#) kadarist válasza tufatofu hozzászólására (») Márc 15, 2024 /

A gyári egyfázisú motorokra rá van írva az érték. De ha egy eredetileg háromfázisú motort kell átalakítanod egyfázisúra, akkor a teljesítményadaton kívül nincs más támpontod.
(#) Gafly válasza tufatofu hozzászólására (») Márc 15, 2024 /

Idézet:
„Egy 12 Voltos 150 Wattos szénkefés motorhoz milyen és mekkora kondenzátort ajánlatok mágnenes zavarszűrésre?”

Idézet:
„Nekem a 2,5kW kompresszor motoron gyárilag 25µF üzemi van, a 750W-os betonkeverőn pedig 32uF.”

Ma sem fekszem le szomorú arccal.
(#) Régi motoros válasza csezoli21 hozzászólására (») Márc 15, 2024 /

Talán ha meg tudnád nézni szkóppal milyen frekvenciájú zavarjele(ke)t és felharmonikusokat termel
(ami terhelés hatására valószínűleg változik is), könnyebb lenne meghatározni a zavarszűrőnek szánt kondi(k) értékét is. Bár mivel sosem foglalkoztam ilyesmivel, csak tippelek.

Elméletem szerint a zavarjel frekvenciájához kellene igazítani a kapacitás(oka)t igény szerint.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2024
(#) Epu2 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 15, 2024 /

Évtizedek óta úgy állapítom meg az üzemi kondenzátor értékét, hogy a motor üresjárati segédfázis árama ne legyen több, mint a maximálisan megengedett áram. Ha a motorállamóndóan terhelés alatt megy, akkor ott mérem az áramot. A kondenzátor értéke eltérhet.
(#) Régi motoros válasza kadarist hozzászólására (») Márc 15, 2024 /

Átalakítani nemigen szokták, max bekötni egy fázisú táplálásra.
Bár szerintem ez kb = 1 tökönszúr@ssal.
(#) Régi motoros válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 15, 2024 /

Pedig már van hozzá kalkulátor is. Bár mondjuk csodálkoznék is, ha a mai világban ne lenne.

Ui.: Ha már itt tartunk, kb mennyi a hatásfoka egy 1 fázisú motornak?
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2024
(#) kadarist válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 15, 2024 /

Az átalakítást az átkötésre-kondenzátorosításra értettem.
Következő: »»   3937 / 4000
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem