Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   576 / 621
(#) vargham válasza Massawa hozzászólására (») Márc 22, 2024 / 2

Ezt a hozzászólást egy 15 éves számítógépen írom. Azért van életben, mert asztali PC, mindene hozzáférhető, rengeteg ilyet gyártottak és van hozzá használt alkatrész. A legtöbb feladatra még mindig tökéletesen alkalmas. Sőt, a többségükre, mint dokumentumok írása, olvasása, levélben küldése, még sok is... Mégis a legtöbb munkahelyen kidobják az összes számítógépet, amikor letelik a 3-4 éves üzemeltetési szerződés. Pedig a Word/Excel páros simán elmenne rajtuk továbbra is.
Ha nagyon elegem van abból, hogy a elterlik a figyelmemet, akkor kiülök a parkba egy 30 éves 486os laptoppal, és azon írok/olvasok.
Az a készülék marad hosszan javítható, ami sepciális szerszámok nélkül szétszedhető, és szabványos alkatrészekből áll. Nem errefelé megyünk. Minden termék egyre bonyolultabb, mégis egyre kisebb. A saját munkám során is látom, hogy emiatt sokkal egyszerűbb komplett NYÁKot cserélni egy hibás készülékben, mint javítani. Filléres tétel a legyártott panel. Miért fizessük ki egy szerelőnek 2-5 db panel árát, hogy megjavítson egyet? Ami ki tudja, mit kapott az ügyfélnél. Ez a közvetlen gazdasági logika. Maga alatt vágja vele a fát az emberiség? Igen.

A helyi törvények szigorítását sem látom jó útnak.
1. A gyártás mindig oda fog menni, ahol olcsóbb. Amíg nincs globálisan egységes környezetvédelmi szabályozás, addig legfeljebb áthelyezik a gyártást/ártalmatlanítást olyan országba, ahol enyhébb kevésbé szigorúak.
2. Az egyik végén ott van, hogy a törvények sokszor nem életszerűek. A másik végén a gyártói profit. Ebből aztán az következik, hogy sokszor a szabály kijátszása a kifizetődőbb, mint a betartása.
Amit kb 10 éve láttam: Termék gyártása adókedvezménnyel! A országban, majd egy kontinenssel odéb szállítása B országba festésre! adókedvezménnyel!, aztán visszaszállítása C országba (A szomszédja), ahol megkapja a kiskereskedelmi csomagolását. A és C az EU tagja, a terméket is ott árulták. Az adott festéket többféleképpen fel lehet vinni, a lényeg a hőállóság. A festés három módja közül környezetvédelmi okok miatt kettő tilos volt az EU-ban. A gyártónak pedig megérte körbehajóztatni a földön...

Az a probléma, hogy ami nem azonnal csap pofán, vagy nem rövid időn belül, az a legtöbb embert és vállalatot nem érdekli. Nem lehet beárazni.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2024
(#) Massawa válasza vargham hozzászólására (») Márc 22, 2024 / 2

Érdekes mennyisn látjuk hasonloan a dolgokat, mennyien látjuk, hogy mennyire rossz uton jár az a politika amit gyakran mi választunk, és mennyi aljasság meg propaganda van sok környezetvédelmi akcioban, ami sokaknak hatalmas profitot hoz, amit a köznép zsebéböl szednek ki. Ha nem szolna sok mindenbe bele a politika szubvenciokkal, engedményekkel sok minden meg sem születne, s lehet, hogy nem is vennénk észre a hiányát.
Sok minden büzlik már az elsö pillanattol, mégsem tudjuk megállitani, visszaforditani és nagyon ritkán hallunk a szélesebb következményeiröl a döntésnek.
Emlékezzünk csak a távközlés digitalizáciojárol. Milyen mennyei szövegekkel adták el, hogy az mennyivel olcsobb, jobb, jobban kihasználja a rendelkezésre állo kapacitásokat. Azután mit kaptunk, egy akkora országban mint a mienk 10 millio TVt kellett kidobni, pár év mulva ujra, mert átálltunk a HD adásra. S ma mi van? Sok ember lemond a TV-zésröl mert képtelen a TV-t beprogramozni, ráadásul elveszik a megszámlálhatatlan csatornák kinálatában. S ha belegondolunk hogy egy orányi TV müsor, még a primitiv duma müsorok elkészitése is, napokat, sokszor honapokat, éveket vesz igénybe. Hol van az az idö meg kapacitás, ami képes kielégiteni napi több tucat TV csatorna müsorának 24 orás igényének a kielégitésére? Igy marad a bamba ismétlés, értéktelen anyagok olcso összecsapása, meg a végtelen reklám amivel ezt a semmit probálja eladni. A nézö meg TV csömört kap és vesz egy PlayStationt vagy tabletet a streaming kinálathoz.
(#) TÉ288 hozzászólása Márc 22, 2024 / 1

"politika amit gyakran mi választunk"

Ez NEM így van!
Az unióban nincsen választási küszöb!
Ha mondjuk tízen mennek el "szavazni" és abból ketten ugyan arra szavaznak, akkor már kormányra lehet kerülni húsz százalékkal.
A demokrácia a többségről szólna.
A választásra jogosultak ötven százaléka se megy el szavazni, mert egyik jelölt sem a többséget képviseli.
Ennek a nem egészen az ötven százaléknak is elegendő a HÚSZ SZÁZALÉKA, hogy befutó legyen.

Az usa még ennél is "fejlettebb".
A "szavazáshoz" nem kell a személyi igazolvány és nincsen választási névjegyzék az államok többségében.
Lehet ellenőrizni bármit is?
Annál is inkább, mert az elektorok már júniusban szavaznak, amit szintén nem lehet ellenőrizni.
Ezután már teljesen felesleges a novemberi színjáték, de azért megtartják.
Nem én találtam ki!
Ez náluk a törvény.
(#) vargham válasza Massawa hozzászólására (») Márc 22, 2024 / 3

Nem tudom, húsz éve nincs tévém. Sokkal jobb elfoglaltságok vannak, mint tévét nézni. Társasjáték, elektronika tervezés/javítás, filmnézés moziban, kirándulás, színház, tánc, szex, sport, stb. Véges az időm, és ezek nekem mind fontosabbak, mint a tévézés.
(#) Massawa válasza TÉ288 hozzászólására (») Márc 22, 2024 /

Na jo ezt nem itt kell vitatni. Azt is mindenki látja, hogy az EU a mai formájában egy életképtelen torzszülött, amiben olyan politikusok döntenek 450 000 000 ember sorsárol akik még odahaza 3000 szavazatot sem kaptak és olyan vezetök adják meg az irányt akik soha semilyen választáson nem vettek reszt.
De az nem az EU vagy a politika baja, hogy sok országban a többség még az urnákig sem akar elmenni.
(#) TÉ288 válasza vargham hozzászólására (») Márc 22, 2024 / 1

A rendszerváltás után két évvel mi is úgy döntöttünk a feleségemmel, aki kislányként született, hogy nem kell tévé.
(#) TÉ288 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 22, 2024 /

Szerintem a témát te dobtad fel.
Valami hivatásos provokátor vagy?
Maradjál továbbra is a mesevilágodban.
Mi a fenéért kéne az urnáig elmenni?
Az ellenségemre szavazzak?
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 22, 2024 / 1

Idézet:
„Sok ember lemond a TV-zésröl mert képtelen a TV-t beprogramozni, ráadásul elveszik a megszámlálhatatlan csatornák kinálatában”
Mégtöbb azért, mert a reklámtömeg elviselhetetlen. Úgy nézni a kiválasztott valamit, hogy negyedóránként tíz perc reklámot kell nézni, abnormális. Valamikor fizettünk havi tévé díjat, nem volt film közben reklám. Ezt is teljesen elvette a piacgazdaság. Sok éve ezért nem tévézek.

Az életem nagyobb részét a TV - kommunikácios világban töltöttem el. Nekünk sem volt évtizedekig TVnk, amikor a nejem kitalálta, hogy a szobába uj butort kellett gyártatni. Akkor jött a kérdés, legyen benne helye egy TV- nek vagy ne. Az meg a lapos TVk elötti korban volt. A gyerek meg kicsi volt, de majd legyen hol néznie a meséket stb legyen egy TV. Vettünk is akkor egy modern nagy jo 50 kg 16:9-s trinitront. Az asztalos majdnem gutaütést kapott mert nem számolt sem a méretével sem a tömegével. Kétszer kellett a butort áttervezni, hogy beférjen a TV és a butor ne roggyanjon össze alatta. Nos 8 évet élt meg igy a TV.
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 22, 2024 /

Hát kereskedelmi TV-t nálunk sem néz senki.
(#) TÉ288 válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 22, 2024 /

Van egy bizonyos réteg, aki azért nem tud tévé nélkül élni, mert nincsenek saját gondolatai és a tévé minden pillanatban megmondja neki, hogy miről, mit kell gondolnia.

Gondolom, nem nekem szántad ezt a propagandaszöveget.

Kár volt ezért. Mindannyiunknak naponta kell döntenünk sok mindenben, igy nem értem a gondolataidat. Azzal, hogy nem mész el pontosan a legalkalmatlanabb emberek bizod a sorsodat.
Én nem kezdtem semmit az elektronikai hulladekról beszéltem.

Az "eredmény" látható és kézzelfogható.
Részemről ennyi volt.
Nincs értelme a fingot tupírozni.
(#) Moderátor hozzászólása Márc 22, 2024

Kérjük, hogy a politikai vitát fejezzétek be. A Hobbielektronika.hu oldalain pártállástól és meggyőződéstől teljesen függetlenül tilos politizálni, arra rengeteg másik platform lehetőséget ad és megtűrik.

Köszönjük együttműködéseteket!
(#) lazsi válasza proba hozzászólására (») Márc 22, 2024 /

Idézet:
„Amúgy az engem is felháborít amikor a boltban megkérdezik, egyszer használatos elemet (vagy akármit), esetleg rendeset kérek. ( na az első gyártóját kellene kivonni a forgalomból a termékével együtt.)”

A szememben viszont ez pont pozitív! Te tudod eldönteni, hogy beállsz a birkák közé és veszed az eldobhatót, vagy értelmes emberként inkább a "rendeset".
A problémát én inkább pont abban látom, hogy sok esetben lehetőséged sincs a tartósat venni, mert csak az eldobhatók közül választhatsz.
Ha tudom, hogy az adott mosógép valóban használható lesz hosszabb távon (és nem a 3 évente, többszörös áron kicserélt fődarab mellett), akkor kifizetném érte a magasabb árat. De sajnos általában ma már a márkanév sem jelent semmi biztosat...
(#) nagym6 válasza lazsi hozzászólására (») Márc 22, 2024 /

Hát igen. Ma már ott tartunk, hogy jobb egyszerre két mosógépet venni mert holnaputánra elhasználódik, ne kelljen két fuvar egy héten belül. Kissé túlzás, de erre megyünk. Így is dől a szemét.
(#) lazsi válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 22, 2024 / 1

A két mosógép azért kell, mert egyről leborul a mosóteknő...
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 22, 2024 /

Azt se feledd, hogy már majdnem 8 mlrd ember él a Földön akit sajnos egyre kevesebb gazdagabb országnak kell eltartani. Azaz nekünk kell megvenni a termékeiket, hogy ne haljanak éhen és ne törjenek ránk a betevö falatért, lehet az a szerencsétlen gyerekmunkás Azsiában vagy Afrikában de a chilei bányászok vagy a parasztok szerte Europában stb.
Azon is el kellene gondolkodni ki teszi zsebre a hatalmas árkülönbségeket. Ma már szinte bárki ellenörizni tudja mi hol mibe kerül és sokszor értetlenül állunk azelött, hogy ki mekkora haszonnal árulja ugyanazt.
(#) sany válasza Massawa hozzászólására (») Márc 22, 2024 /

Vajon merre van itt a Földön a reset gomb?
(#) sonajkniz válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 22, 2024 /

A mi családunk elég népes.
Nyolcan élünk egy fedél alatt.
Modern autómata mosógép és szárítógép nélkül eléggé elkomplikálódnának a mindennapjaink.
Viszont a rengeteg negatív tapasztalatom miatt nem bízom a modern technika tartósságában, így mind a mai napig megvan még a Hajdú centrifugám és a keverőtárcsás Hajdú mosógépem.
Bizony tavaly nyáron is kellett használni őket, mert a mindössze 2 éves mosógép szervizbe került hosszú időre.
A káváját kellett cserélni, mert beszakadtak a lábai.
Azért mondjuk az is különös, amikor a szerkezet váza a leggyengébb pont.
(#) Massawa válasza sany hozzászólására (») Márc 22, 2024 /

Majd a természet ezt elintézi. Nem feledd az ember éppenolyan része a természetnek mint a viz a a hegyek az ibolya vagy a gorilla. Nincs felsöbb meg alsobbrendüség. Ha majd ugy alakul eddig még a természet mindig beavatkozott és soha nem hallgatott az ember véleményére.
(#) sany válasza Massawa hozzászólására (») Márc 22, 2024 /

Van mit neki intézni.
(#) Massawa válasza sany hozzászólására (») Márc 22, 2024 /

Ez a baj, sajnos, de eddig mindig elintézte, igaz nem mindig az ember javára .
(#) kaqkk válasza Massawa hozzászólására (») Márc 22, 2024 /

Miért ? Az ember foglalkozik avval mi a jó a természetnek ?
(#) sany válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 22, 2024 /

Igen, ma van a víz világnapja.
(#) lazsi válasza sany hozzászólására (») Márc 22, 2024 /

Idézet:
„Vajon merre van itt a Földön a reset gomb?”

resetgomb.jpg

(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 22, 2024 /

Nem azt halljuk minden sarkon. Mi akarjuk megmondani a természetnek mi legyen.
(#) nagym6 válasza sonajkniz hozzászólására (») Márc 22, 2024 /

Idézet:
„mind a mai napig megvan még a Hajdú centrifugám és a keverőtárcsás Hajdú mosógépem.”
Nálunk ugyanígy gépileg. Elrohadnak a mai mosógép karosszériák 3-4 év alatt. Anyósom ősrégi Hajdúja csillog-villog.
(#) Rosszmáj hozzászólása Márc 22, 2024 / 1

Egy újszülöttnek minden vicc új ... azaz leéltem 60+ évet, és csak most került a kezembe egy gyönyörűséges E27-es glimmlámpa.

Más. Én úgy emlékszem, annak idején a ballagáskor orgonával is díszítettük az iskolát. Most meg a kert közepén lévő orgona pár napon belül virágzik.
Következő: »»   576 / 621
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem