Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ventilátor vezérlés

Témaindító: dornerj, idő: Nov 16, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) AndrewK hozzászólása Jan 10, 2015 /

Sziasztok! Láttam, valaki foglalkozott már a Trend IWKA IQ2xx-as vezérlőjével.
Szeretném megkérni, hogy ha a programozó szoftverét meg tudná-e osztani velem, azt megköszönném.
Üdv.:
András
(#) Pere hozzászólása Márc 15, 2020 /

Sziasztok,

A fürdőszobában a világítást és az elszívó ventilátort külön billentyűvel tudom be illetve ki kapcsolni. Ha jól tudom, akkor egy 105-ös kapcsolóval oldották meg a kérdést (elvileg SEDNA CSILLÁRKAPCSOLÓ, 10AX, KERET NÉLKÜL KRÉM - SDN0300123). A ventilátor utánfutás vezérléssel is rendelkezik, azaz a lekapcsolás után még 5 percig működik (a világítástól teljesen függetlenül).
A ventilátor kapcsolását szeretném kiegészíteni automatizálással olyan módon, hogy a kézi kapcsolás továbbra is megmaradjon. Úgy néztem, hogy erre a célra elvileg alkalmas lehet a Sonoff Mini vagy a Shelly 1 nevű termék. Ahogy olvastam, eltérő módon kell bekötni őket és nem tudom, hogy a fenti kapcsoló esetén melyik lenne az ideálisabb. Illetve azt sem tudom, hogy konkrétan milyen módon kellene bekötni őket.
Ha van valakinek tapasztalata a fenti okos termékekkel kapcsolatban, esetleg tud segíteni a konkrét bekötéssel kapcsolatban, kérem írja le.

Köszönöm!
(#) Bakman válasza Pere hozzászólására (») Márc 15, 2020 /

Mi a konkrét cél az okosítíssal?
(#) kristikoma válasza Pere hozzászólására (») Márc 15, 2020 /

Szia! Előbb kérlek írd le, hogy mi a célod azzal az okosítással! Utána egyszerűbb segíteni.
(#) Atis57 válasza Pere hozzászólására (») Márc 15, 2020 /

Szia!

Biztosan elfér a kapcsoló mögött ?

S a csillárkapcsoló mögé 2db-t teszel.?

sonoff.jpg

(#) Pere hozzászólása Márc 16, 2020 /

Sziasztok,

a cél röviden az, hogy a meglévő kapcsoló funkcióját megtartva távolról is kapcsolni tudjam a ventilátort.
Kicsit hosszabban, egy Rpi-n futtatok egy HomeAssistant-ot. Ehhez csatlakoznak többek között páratartalom mérő eszközök is. Ha a fürdőszobában a páratartalom megnő, szeretném ha elindulna a ventilátor (a programozás részét megoldom). Azt szeretném ha ventilátor a meglévő fizikai kapcsolóval továbbra is kapcsolható maradna (esetenként nem csak a párát kell elszívni).

A kapcsoló mögé (ha oda kell) csak egy okosítót terveztem tenni, mert csak a ventilátort szeretném vezérelni, a világítást nem. Pont ebben kellene a segítség, mert nem tudom, hogy milyen módon kell bekötni.

Köszönöm!
(#) Pere válasza Bakman hozzászólására (») Márc 20, 2020 /

Fent leírtam, de mióta áthelyezték a postot, senki sem foglalkozik vele. Köszi
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2020
(#) Pere válasza kristikoma hozzászólására (») Márc 20, 2020 /

Fent leírtam, de mióta áthelyezték a postot, senki sem foglalkozik vele. Köszi
(#) Pere válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 20, 2020 /

Kettőt nem, hisz csak a ventilátort szeretném vezérelni. Az sem biztos, hogy a kapcsoló mögé kell tenni. Lehet, hogy a ventilátorhoz kellene. Ezért is vagyok itt.
(#) Kastler válasza Pere hozzászólására (») Márc 20, 2020 /

Szerintem ha a ventilátor mögé be tudod suvasztani ott annyiból jársz jobban , hogy az időzítős ventilátorban van nullád direkt fázisod a modul táplálásához és direkt fázis kapcsolt fázis a müködtetéshez.
(#) Pere válasza Kastler hozzászólására (») Márc 20, 2020 /

Köszi, azt tudom csinálni, hogy a venti kábelét visszahúzom a gipszkarton fölé, ott elhelyezem a kütyüt és onnan új kábellel megyek tovább a ventilátorhoz. Ez a direkt fázis esetén rendben is van, de a Sonoffnál nem értem, a meglévő kapcsoló bekötést. Tudsz benne segíteni?
Mondjuk nem tudom, hogy mennyire jó ötlet a mennyezet fölé tenni egy ilyen kütyüt tűzvédelmi szempontból. Ha a kapcsoló mögött van a falban, ott kevesebb zűrt tud csinálni egy zárlat esetén.
(#) Kastler válasza Pere hozzászólására (») Márc 20, 2020 /

Ha elfér a kapcsoló mögött teheted oda is de a kapcsoló mögött nincs nullád, kell oda huznod egyet.
(#) Kastler hozzászólása Márc 20, 2020 /

Vagy a ventilátor mellett egy gipszkarton kötődobozban.
(#) Kastler hozzászólása Márc 20, 2020 /

Ha jó rajzot nézek akkor Nin nulla, Lin direkt fázis, Lout kapcsolt fázis neked elvileg csak ennyit kell bekötnöd.
(#) Pere válasza Kastler hozzászólására (») Márc 21, 2020 /

Ha csak a Nin, Lin, Lout pontokat használom, akkor a meglévő kapcsolómmal tudom majd kapcsolni a ventilátort? A cél az lenne, hogy a 105-ös kapcsolóval is működjön és az okos eszközön keresztül is lehessen kapcsolni.
(#) Kastler válasza Pere hozzászólására (») Márc 21, 2020 /

Igen müködne az eredeti csillár kapcsolóval is és a sonoff minivel is, szépséghibálya max annyi hogy a felkapcsolva "felejtett" kapcsoló esetén a sonoff nem tudja majd lekapcsolni de talán ez nem gond.
(#) Bakman válasza Pere hozzászólására (») Márc 21, 2020 / 1

Kell egyáltalán ennyire bonyolítani? Fordulatszámszabályzós ventilátor, folyamatosan megy alapjáraton. Ha valaki felkapcsolja, gyorsít, lekapcsolás után egy perccel pedig visszaáll alapjáratra. Nekünk nagyon bevált.

Prototípusnak indult, végleges lett de legalább jó ronda.

Venti.jpg

(#) Pere válasza Kastler hozzászólására (») Márc 22, 2020 /

OK, értem, köszönöm!
(#) Pere válasza Bakman hozzászólására (») Márc 22, 2020 /

Hát ízlés kérdése, hogy kinek melyik a bonyolult Nekem a te megoldásod szimpatikus ugyan, de szerintem bonyolultabb mint bekötni egy Sonoff-ot. Ráadásul a célt nem éred el vele: "Ha a fürdőszobában a páratartalom megnő, szeretném ha elindulna a ventilátor"
(#) Bakman válasza Pere hozzászólására (») Márc 22, 2020 /

Általában akkor nő meg a páratartalom, amikor aktív tisztálkodás folyik odabenn. Ha valaki ilyen céllal megy be, egyszerűen bekapcsolja.
(#) Pere válasza Bakman hozzászólására (») Márc 22, 2020 /

Ha ezt minden családtag meg tudná jegyezni, akkor nem lenne szükség erre a megoldásra (meg másra sem)
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2020
(#) M62-501 hozzászólása Márc 23, 2024 /

Sziasztok ha még olvas itt valaki. Egy kis segítséget szeretnék kapni...van egy SilverCrest SHLF 2000 D3 típusú LCD-kijelzős és távirányítós szobai kis hő- és "fújó"ventilátorom...lehet csak ventilátorként fújatni-szárítani vele de lehet fűteni is vele, 2 fokozatban is, 1000 W és a 2. fokozata a 2000 Watt teljesítményt igényli a fűtőszáljának...oszcillálós funkciója is van...nem régi, alig használtam...a gondom az vele, hogy a kijelző egység s vele együtt a készülék is, fogja magát s kb. 2-3 mp-enként fogja magát s kikapcsol majd újra vissza...mit mérjek, hol keressem a hibát, mit cseréljek benne...van a talpán egy 3. láb ami lényegében egy kapcsoló, felboruláskapcsolónak vagy minek hívják...mert amíg áll a talpán, ez a kis kapcsoló benyomva van s akkor működik, kap 230 V tápellátást...van egy piros főkapcsolója is. A kis talpkapcsolót kiiktatva összekötöttem a tápot azaz közvetlenre kötöttem, hátha az a kapcsoló hibbant csak meg de sajnos nem az...így több ötletem nincs, ezért kérnék tőletek segítséget, hogy mit mérjek ki rajta s cseréljek kiforrasztva. Az LCD-kijelző elsötétedik mint amikor főkapcsolóval lekapcsolom...ám a kis főkapcsoló mindezidő alatt ugyanúgy ég azaz áramot biztosan kap, ezért a főkapcsolót nem iktatom már ki, az biztosan nem rossz. Gondolom a kijelző egységén, nyomtatott áramköri részén van valami ami bekakukkolt...készítek képeket is majd a belső egységeiről...az LCD-egységéről is, úgy könnyebb lenne irányítanotok, mit mérjek egyáltalán rajta...ami még infó: van neki egy hőfokkapcsoló funkciója is, be lehet ugyanis programozni arra, hogy x hőmérsékletet elérve kapcsolja ki a fűtést...olyankor még egy fél percig megy üresben ugye a venti, hogy hűtse a fűtőszálakat...erre gyanakszom, bár a hőmérséklet-kijelzője ami nézi, hogy mennyire van állítva s a szoba hőjét is jelzi, az jól működik, jól írja ki...de lehet attól még ez a rossz...köszönö aki tud érdemben segíteni ez ügyben.
(#) Gafly válasza M62-501 hozzászólására (») Márc 23, 2024 / 1

Idézet:
„Sziasztok ha még olvas itt valaki.”

Igen, vannak olyanok.
(#) M62-501 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 23, 2024 /

Hát, pedig nem tegnapi az utolsó hozzászólás itt...így nem voltam benne biztos, hogy egyáltalán figyel-e itt (is) valami szaki.
(#) Bakman válasza M62-501 hozzászólására (») Márc 23, 2024 / 1

Erre várunk:
Idézet:
„...készítek képeket is majd a belső egységeiről...”
(#) M62-501 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 23, 2024 /

Huh...ja értem...oké, egy 5-10 percet kérek, szétkapom...nem reméltem, hogy találok itt valakit késő este ráadásul egy igen rég használt fórumon témán belül pláne...csinálom, szedem szét s fényképezem...

Nem fér egybe bele, ez az első 3 kép...
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2024

Nem fért egybe bele, és itt a második képcsoport...ha kell valamivel még közelebbi akkor azt is elkészítem, sajna, én nem értem ennyire mélyen, hogy mit kéne mérnem...és fényképeznem (közelebbről.) Csak amatőr vagyok, akinek multimétere van meg forrasztópákája de hogy mi miért felelős itt azt annyira nem vágom...ezért kérem a ti szakértőbb segítségeteket...ja és ez sajátom...nem másnak javítom...
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2024

Az átkötő szalagkábelek amik az LCD-kijelzőbe s kijelzőből mennek/futnak el azok már kihúzásra, kontaktsprayzésre kerültek, azt kizártam, illetve ami a kijelzőbe vezet be, a hőmérséklet-érzékelő is jó lehet mert kiírja s jól a hőmérsékletet...
(#) Bakman válasza M62-501 hozzászólására (») Márc 23, 2024 / 1

A jelölt IC-n milyen feliratok vannak?
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem