Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Hiába, a köznyelvben rögzült, bakelitnek hívja a vinyl lemezt.)
Népnyelven simán nevezik "bakelit lemeznek", annak ellenére, hogy helytelen, így terjedt el. granpa-nak van igaza. Természetesen a manapság kapható hanglemezekre gondolnak, a CD sokkal sérülékenyebb nála.
Itt egy példa, nem adja vissza a kép teljesen, de az egyik régebbi írott CD lemezem elkezdett "megfakulni" bizonyos helyeken, már nem igazán maradt olvasható ‒ ezen a lemezen még márka sincs, teljesen üres a teteje, csak mi írtuk rá, hogy mi van rajta.
Tudtommal ez csak az írható lemezre jellemző, mert azokban a hőhatásra elsötétedő színezőanyag idővel bomlani kezd. A préselt műsoros CD-k ugyanúgy elállnak jó sokáig, mint a bakelit, ha az ember vigyáz rájuk.
Voltak olyan egyszer írható (BASF talán) CD-im, amiknél a tükör réteg oxidálódott néhány év alatt.
Pont nem ez történt, hanem az, hogy a CD tartalmat minden szerverröl le lehet tölteni ( pénzért vagy ingyért) igy a CD eladás teljesen csödbe ment. Tegnap is vettem egy ACDC dupla CD-t €4 euroért ( ujjonan). Ebböl is látni, hogy megy tönkre a CD piac. Egy ilyen CD a Covid elött kb €20- ba került. Ugyanakkor a bakelit lemezeket még ma is drágán árulják. Igy számszerüen is több forgalmat jelent mint a CD, de messze nem azt hogy abbol meg lehet élni. És persze, hogy vannak emberek akik megveszik a bakelitot, mert az uj gramofonhoz illik néhány lemezt is tartani. ( a fiam is ezt teszi az uj gramofonjához. Ö még életében nem hallott bakelitot igy ki kell probálni). De össze sem hasonlithato mennyi CD-je meg zenei DVDje van. Igaz már az utobbi is kifuto termék. Tegnap véletlenül belebotlottam egy CD/DVD/BR turkáloba Kölnben. A DVD-k egységáron €4,99-be kerültek a BR meg €5,99-be ( a hatalmas boltban minden volt a legujabbtól a régebbi kiadásokig.
Az irott CD nem CD, hanem egy irhato memoria CD formáju hordozon.
Azért volt olyan is ( a vinyl elött), de az utobbit a magyar nyelv valahogy kihagyta, vagy átugorta, ahogy a zenélö képeslapot meg a PVC alapu lemezeket ( az orosz a Krugozor folyoiratban havonal jelent meg egy ilyen kislemez.)
Az 30-50-s évek 78 fordulatu lemezei egy bakelithoz nagyon hasonlo anyagra lettek nyomva, és nagyon törékenyek voltak.( akkoriban a világ nagy részén a bakelit volt az egyetlen használhato müanyag). Ezt a tulajdonságot szüntették meg a vinyllel, és annak finomabb strukturája lehetövé tette a mikrobarázdás nyomást. A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2024
Sosem készült hanglemez bakelitből.
Az eredetileg gramofonhoz készült, 78 fordulatú lemez keménygumiból vagy sellakkból készült. A mikrobarázdás lemezek mind vinilek. Magyarországon mégis bakelitnek hívják a hanglemezt évtizedek óta.
Igazad van, de az sem volt valodi sellak, mert az átlátszo, azaz valamit kellett hozzá keverni ez adta a bakelit nevet neki. Nemcsak Magyarországon hivták bakelitnek. Mert akkoriban a bakelit volt a müanyag megfelelöje. Minden ami nem volt fém vagy fa természetes anyag az akkor bakelit volt.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2024
Idézet: Ilyen nálunk is volt, van nekem pár darab. Papírból van, szól, de hamar elkopik. „zenélö képeslapot” Pontosabban a papíron van valami vékony lakkszerű réteg, ebben van a barázda. A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2024
Valoszinü egy vékony réteg PVC van rajta.
Most vettem elő egy 1996-os CD-t. Tökéletesen lehet mindent olvasni rajta, pedig az írott CD-ket nagyon lehúzták, hogy sérülékeny vacak. A zenei CD-im a mai napig szépen szólnak, az írottak is. Pedig anno diszkóztunk is vele, voltak nyúzva rendesen.
Azért az se semmi, hogy az ÜRES, írható CD -ért JOGDÍJAT kell fizetni.
Mert egyesek szerint a nagy semmi is szellemi termék. És pont az övéké. Mást úgyse csináltak, mint semmit.
Pl. az Egyesült Királyságban nincs ilyen, cserébe magáncélú jodíjas anyagok másolása is tilos. Itthon és az EU nagy részén van díj de a magáncélú másolás engedélyezett.
Ezt nem is tudtam, hogy emiatt (is) zuhantak be a CD eladások.
Már nem tudom, hogy mióta nem vettem új CD-t, viszont 2023 elején vettem a legújabb limitált 4 lemezes hanglemez albumomat, "Eyeliner - Drop Shadow", ez akkor volt $34.00 amerikai dollár plusz szállítás. Ez az első, amit én vettem, annyira tetszett, hogy mindenképpen akartam egyet, nem mellesleg az árával a zene szerzőjét is támogattam. Valamint mentettem már meg városi lomtalanításból is hanglemezeket, még mielőtt mifelénk megszüntették volna az őszi lomtalanítást. Amúgy jelenleg a hely és az előnytelen elrendezés korlátoz a lemezjátszó használatában, pedig "Akai AP-A201" lemezjátszóm van külön előerősítővel (korrektor), hozzá eléggé vegyes korú hanglemez készlettel.
A kis zöld címke a cipősdobozok belső oldalán
A lábbeli tárolása során ha a páratartalom túl magas lenne, ez a kis címke elkezd valamit kiengedni magából, ami megakadályozza a lábbeli penészedését.
Olyan ,mint az szilikagél tasakok.
Régi emlékezetes idők. Ilyen ütegnél szolgáltam anno Kalocsán, a légvédelmi rakétásoknál. Még mindig van néhány alkatrészem...
Kinézetük ellenére, ezek a cuccok működnek is.
Működtek is, de nem bántottunk vele senkit, csak egyszer az ezred pk-ra adtuk rá a SZURN-ból a kisugárzást.
Gyakorlaton be szoktuk fogni a mindenfelé repkedő gépeket. Az utasszállítók ezt békésen tűrték. Az AWACS-ek már nem annyira, azok úgy bezavarták a renszert, hogy azt sem tudtuk, merre felé van a felfelé.
Csak érdekességként. Biztos vagyok benne, hogy innen a fórumról is sokan követitek Béka által szerkezetet szetszedtem.hu weboldalt.
Egy friss cikkében látható egy tényleg érdekes orosz LED dióda.
Nagyon régóta követem, jó fazon, fel vagyok iratkozva a listára, vagyis időnként szoktam kapni a legújabb cikk(ek) linkjét tartalmazó emailt is.
Basszus, de kitoltál velem! Csak át akartam pörgetni a listát hogy találok-e valamit, de fél napja ülök felette és kopik a szabadságom, eddig nem csináltam semmi hasznosat!
Érdekes, hogy számodra mi az érdekesség. A LED csecsemö korában nemcsak az oroszoknál kapott mindenféle tokozást meg alakot. Nemcsak az oroszoknál kapott fém alapot. Lementem a mühelybe mert nekem is van valahol egy szép gyüjtemény ilyen LEDböl. Sajnos most kutyafuttában nem találtam, ha majd sikerül berakom a képét. Van olyan is mint egy fém BC109-s tranyo, csak le van vágva a teteje s benne mélyen egy alig láthato LED pontocska világit. Meg volt olyan is ami kb 1x1x1 mm volt ( sok évvel az SMD világ elött) és egy kb 1,2 mm széles bronzszalagon volt ami az elektrodákat alkotta.
Jó, aki nem látott még ilyet annak érdekes lehet.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2024
Vannak érdekességek.
Csak a forrás miatt írtam vele a linket. Nem reklámnak szántam.
Ha jol emlékszem a néhai Ludas Matyi nevü ujságnak az volt az alcime, hogy:
Egy ujszülöttnek minden vicc uj! Sokkal elszomoritobb, hogy mennyi régi jo megoldást a mai kor mérnökei nemhogy elfelejtettek, de soha nem is ismertek meg, söt nem hallottak róluk és nekifognak ujra feltalálni a kereket. A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |