Fórum témák
» Több friss téma |
"földelőcövek nélkül szerintem már akkor is szabálytalan volt amikor csinálták"
Volt felmentés bizonyos időszakban.
A környékünkön még nem találkoztam régebbi építésű családi házzal, ahol lett volna földelő cövek.
Milyen regi? Apamek haza meg valyogteglabol epult es volt foldelocovek.
150 éves félig földbe süllyesztett kőház '60-as években vill. felújításkor kapott földelést.
70-es, 80-as években épült házak tucatjainál nem volt. ?
Szia!
Igen érdekes a történet.... Olyan 1930 ig egyáltalán nem kellett földelés sehová sem. kb.'969 ig az áramszolgáltatói hálózatok földfüggetlenek voltak . Viszont kellett a lakásokban 1-2 védőföldeléses konnektor.(tehát igy volt földelőszonda ) A 70-80-s években földelt lett az áramszolgáltatói hálózat. --s nem volt kötelező a lakásokban a külön földelő szonda, mivel az összekötött NEFH hálózatban biztak. S talán 1986 tól már megint kellett minden lakáshoz a földelő szonda.(mint ma is ) S még ma is van IT és TT hálózat is (még az áramszolgáltatónál is )Bár ezeknél mindig kell a földelő szonda. S a szigetüzemű napelemes berendezések? Itt a földeletlen EPH hálózat szükséges --megint nem kell a földelés. A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2024
A földelő szondáról már mindenki írt, de ez nem sígít az álltalam vázolt problémán.
Szia!
Felénk kéjes vigyorral ,lecserélik a disznók (ÉMÁSZ ) Azt a "szabványos szekrényt" nemigen tudod kikerülni, Nem olyan nehéz ügy házilag felszerelni, s egy áramszolgáltatóssal beköttetni? Persze ,pénz + a négyzeten ---De évről évre drágább lessz. A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2024
Felénk új szekrény, új helyszín. Csak az utcafrontról olvasható szekrényt fogadnak el, ha új szekrényről van szó.
Ha csak szolgáltatói adat van meg, nem sokat tudsz tenni. Ha van számla, esetleg szerződés, amin szerepel a 16 A, akkor előnyben vagy.
Láttam olyant. hogy, igaz, kerítésen belül van, de nem lehet átlátni a kerítésen. Másik helyen úgy helyezték el, hogy drótkerítésen belül van, de elfordítva. Legfeljebb hosszú szelfibottal tudja megnézni.
Közben teljesen új szerelésben piszok drága napálló szekrényben van minden. Háttal a kerítésnek és fényvédetten zárva. A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2024
Sziasztok!
A társasházi folyosón lévő villanyórától 6mm2 alumínium vezetéken jön be hozzám 1F nappali, és szintén így jön be 3F vezérelt. Szeretném mindkét áramkörnek a lakáselosztóját felújítani (bent a lakásban minden réz). Hogyan köthetem be a kiselosztóba szabványosan a mért fővezetéki alumínium vezetékeket? Ezeket a megoldásokat találtam eddig, de mivel a szabványhoz nem férek hozzá, így nem tudok dönteni: - Alu vezeték közvetlenül be a Fi-relébe (csupaszon) - Alu vezeték a Fi-relébe, de az alu érvéghüvelyezve - Alu vezetéket először fővezetéki sorkapcsoba kötve (csupaszon) - Alu vezetéket először fővezetéki sorkapocsba kötve, de érvéghüvelyezve Fi-relének a Resi9-et használnám, nem találtam olyan adatlapot róla, ahol írnak a beköthető vezetők anyagáról. Köszi előre is a válaszokat!
Ha a szerződésed 16 Amperre szól, még a 16A C kismegszakító is felkerülhet jó estben.
Általában ilyet szoktak feltenni. Az lehet a megtévesztő, hogy a szerződésben régebben a fokozatszámot adták meg a kismegszakítóknál. Tehát a régi 10 A kismegszakító a mai 10 A C-nek felel meg, e helyett teszik fel a 16 A-es B-t. De nem a 10 A B-t. Ez mindenképp kisebb lenne. A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2024
A felsorolásból az utolsót válaszd. Az oka a csavar meghúzásakor fellépő keresztmetszet csökkenés, az érvéghüvely ez ellen védi a vezetéket. kis mértékben. Használj nyomaték csavarhúzót és 2 Nm meghúzási nyomatékot.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2024
Idézet: Ez nem egészen így van. Az az előírás, hogy be kell kötni az EPH-ba, de az EPH-t meg ugye a földelésre, szóval kell. Az invertert is alapból kell, oda is van rajzolva a csavar mellé, meg a leírásában is benne van. „megint nem kell a földelés”
Nekem a napi szinten ebben tevékenykedő regisztrált szerelő azt mondta, hogy ő mindig nyom az alura hüvelyt mert anélkül nem lehet meghúzni rendesen. Az utcáról bejövőt mindig fővezetéki leágazó sorkapocsba teszi.
Erről a réz kontra alu-ról egy kis érdekesség, a képen látható mindkét kábel úgy kb. 45 éves. Levágtam a végükből kb. 20 centit amit eldobtam, majd blankoltam őket. A kép nem adja vissza tökéletesen, de az alu az olyan fényes mintha most vettem vonla a boltban, míg a réz teljesen fekete. Ugyanúgy a műhelyben állt mindkettő évtizedekig.
Kedves Ge Lee és Gyuszo!
Köszönöm a megerősítéseteket, akkor a fővezetéki sorkapocs lesz a megoldás érvéghüvellyel. Ez a megoldás azért is tetszik, mert ha ne adj' Isten mégis megpörkölődne bármi, akkor a sorkapocs fog először megsérülni, nem pedig a Fi-relé. Mindenképpen olyan megoldást szeretnék, hogy ha bármi gond lenne, akkor a biztosító ne tudjon belekötni. Erősáramú okleveles villamosmérnökként végeztem a Kandón, de ez sajnos semmit sem jelent, mert nincs villanyszerelő OKJ-m. Legyen egy kis illusztráció arról, hogy milyen a jelenlegi, 30+ éves bekötés. Az első képen az 1F nappali, a második képen a 3F vezérelt, kis nyilakkal bejelöltem, hová fut be a fővezetéki mért. 3F vezéreltnél nem mertem szétbontani jobban, de úgy sejtem, a "szaki" a sorolósín kapcsával együtt tolta be a mért fővezetéki alut a kismegszakító bemenetére. Nem tudom milyen anyagból van a több tíz éves sorolósín, de nem tűnik szerencsésnek, hogy a kismegszakító kengyelében találkozik az alu, a sorolósín, és a kismegszakító kengyelének anyaga így hármasban. Természetesen a képen látható minden eszköz el lesz távolítva, és mindenből új lesz (doboz, Fi relék, kismegszakítók). Apropó, a fővezetéki sorkapocs 3F + Nulla hány modul méretet foglal el a sínből? 12 modulos Schneider Easy 9-et terveztem vásárolni, amit fel is töltenék, de így lehet nagyobb dobozt kell vennem (12 modul helyett 18-as), ami a falon való rendelkezésre álló hely szempontjából problémás kicsit.
Egy kis kiegészítés a kiselosztó doboz vásárlási tervemhez: Eredetileg természetesen 2 darab 12 modulos dobozt szerettem volna vásárolni, nem 1 darab 12-est.
De úgy néz ki 2 darab olyan doboz lesz, ami 24 modulos (2 sorban 12 modul).
Én vissza szoktam hajtani a vezetéket és közvetlen úgy teszem az ávk-ba /érvéghüvely nélkül/, ha nem lesz még egy leágazás persze. Schneider ávk 3.5Nm nyomatékot ír elő. Kismegszakítókra 2Nm. Ha PEN jön be akkor annak megy a hlak.
Szia! Ha az éjszakai képeden a sorolósín villás és nem csapos kivitelű, akkor szerintem teljesen korrekt volt az akkori szerelő, hisz így a villák a csavar feje alatt vannak, nem a vezeték helyén. Egyébként az alu vezeték kismegszakítóba kötése közvetlenül sem ördögtől való. Valljuk be, évtizedek óta bekötötték a bejövő vezetéket közvetlenül a kismegszakítókba és azért nem általános a meghibásodás. Persze előfordul melegedés, elégés, de ez a rézvezetékkel is előfordul.
Szia!
Hát bizony nem ! Ez nem az az EPH ! Ez vonatkozik a napelemes szigetüzemű inverterre is.xx V DC ból --230V AC előállitása., s nincs hálózat ! Az MSZ HD 60364-4-41:2007 C3 fejezete összesen 8 pontban sorolja fel annak feltételeit, hogy a villamos elválasztás egynél több fogyasztókészülék táplálása esetén védelmi módot használjuk. ----Azóta van 2020 as is.--- A C3.4. pont a földeletlen egyenpotenciálú összekötés megvalósítására utasít. Ez nem az EPH rendszerbe való bekötést jelenti, nem is a kiegészítő egyenpotenciálú összekötést. C2.1. A már megszokott alapvédelemre vonatkozó – az MSZ HD 60364-4-41:2007 A mellékletére utal. C2.2. Minden egyidejűleg érinthető testet és idegen vezetőképes részt egymással földeletlen helyi egyenpotenciálú vezetővel kell öszzekötni. C2.3. A földeletlen helyi egyenpotenciálú rendszer ne legyen se közvetlenül, se idegen vezetőképes részeken keresztül villamos kapcsolatban se a földdel, se földelt védővezetővel, se földelt testekkel. C2.4. A földeletlen egyenpotenciálú összekötéssel védett helyre belépő személyek ne legyenek veszélyes potenciálkülönbségnek kitéve. Különösen figyelni kell erre, ha földfüggetlen, de vezető anyagú padlózat csatlakozik a földeletlen egyenpotenciálú összekötés rendszeréhez. A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2024
Teljesen jogos az észrevételed. Én is elgondolkodtam azon, hogy vajon a reg. szerelő a mért fővezetékem villanyóra felőli oldalán hogyan köthette be azt a mérőszekrényben. Szinten biztos vagyok benne, hogy ők nem bajlódnak annyit a bekötéssel, mint amennyit én most itt kérdezősködök. Valószínűleg megblankolja az alu vezetéket, és beköti a mérőszekrényben mindenféle érvéghüvely nélkül.
Aztán az is lehet, hogy butaságokat beszélek, és a legnagyobb gondossággal jár el a reg. szerelő. Mindenesetre én így már maradok a sorolókapocs + érvéghüvelynél, nem szeretnék semmilyen hibát véteni. A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2024
Mérőhely aluvezetékkel. 16 mm2 keresztmetszetekkel.
Ebből már csak a sodrott az elfogadott és arra ajánlatos az érvéghüvely. Eléggé látható mi történik vele. A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2024
Köszi a képet az alukról, sokat segít!
Még egy kérdésem volna: Kapcsolási rajzokon, illetve Youtube videókban látom, hogy a modulok közötti vezetékezést mindenki vastag, érvéghüvelyezett, sodrott MKH-val oldja meg. Ez 10mm2 legyen? A piros nyilas szakaszokra gondolok.
Ha a kismegszakítókból tömőr réz megy el akkor arra ne tegyél érvéghüvelyt mert csak plussz kontakthibát viszel bele. Hajts vissza és ennyi. A kismegszakítókban kengyeles befogatás van ami nem nyomja szét a rezet ráadásul még bordás is ami jobban fog. Hivataosan még az mkh is mehet bele érvéghüvely nélkül.
Köszi az infót! Ha lehet tömörrel is szerelni odabent, akkor az sokkal észszerűbbnek tűnik, csak feltűnt, hogy minden oktatóanyagban érvéghüvelyezett MKH van.
Egyébként van a szabványnak valami kivonata, amit el lehet olvasni? Más fórumokon azt kaptam infónak, hogy az fizetős, halandóknak hozzáférhetetlen, stb. Van pár cimborám, akik pár hónapja végezték el a féléves OKJ-t. Elkértem az egységes tananyagukat, nagyon sok pdf fájlt átlapoztam. Megdöbbentő, hogy a lakáselosztó helyes kivitelezéséről, vezeték keresztmetszet és kismegszakító méretezésről szinte semmit sem írnak. Mondanom sem kell, hogy a srácok a szabványt sem látták a tanulmányaik, alatt, viszont mindenki belevágott az aktív maszekolásba a bizonyítvány megszerzése után. Félreértés ne essék, nem lehúzni akarom a srácokat, de a mai napig megdöbbent, hogy a suli által adott tananyag mennyire felszínes volt, pedig 26 darab (némelyik több száz oldalas) pdf átlapozásán vagyok túl.
De jó látni, hogy más is alkalmazza ezt a visszahajtásos módszert.
Lakáselosztókban a gyári N és PE síneknél még különösebben alkalmazom.
Ez nekem logikusan jött, látván, hogy a csavar mennyire tud belevágni a vezetékbe és a gyújtősín lukja is nagy a vékony vezetéknek. Visszahajtva viszont már jóval stabilabb és nagyobb az érintkező felület is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |