Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es index

Témaindító: Einstein21, idő: Márc 29, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   28 / 29
(#) furko válasza szs hozzászólására (») Máj 6, 2024 /

Rendben van mester!
Talán nem mindenkinek csípi a szemét egy kis jogászkodás
.
(#) ITI47 válasza szs hozzászólására (») Máj 6, 2024 /

Kíváncsivá tettél. Hol lesz az a találkozó és mikor?
(#) Gafly válasza ITI47 hozzászólására (») Máj 6, 2024 /

Most szombaton, Balatongyörök. ELBAFTA
(#) ITI47 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 6, 2024 / 1

Köszönöm szépen, ha jó idő lesz ott leszek.
(#) szs válasza ITI47 hozzászólására (») Máj 6, 2024 /

Gyere csak, végre láthatjuk a fényeid is, jó lesz! (téged is, és az is jó lesz).
granpa-nak azért jelezd az https://www.hobbielektronika.hu/forum/alternativ-he-talalkozo-k topikban, hogy számíthat rád is.
Rádiómúzeumot is nézünk délután eddigi állás szerint (megígérte Nádler úr, hogy szombat délután kinyit kis társaságunk kedvéért)
(#) ITI47 válasza szs hozzászólására (») Máj 9, 2024 / 1

Köszönöm az invitálásodat. Ha jó idő lesz, elmegyek. De csak látogatóként, hogy megismerjem azokat a kedves fórumtársaimat, akikkel itt találkoztam. Nekem nem fontos hogy elismerést kapjak, amiket megcsináltam, engem, koromnál fogva, már nem érdekel. Ha csak egy emberben tudtam gondolat ébresztőt adni az új ledes technikára, már boldog vagyok.
Remélem találkozunk, de ne várj nagy durranást, mert én már egy öreg rokker vagyok.
(#) Tomi111 válasza ITI47 hozzászólására (») Máj 9, 2024 /

Szia! Te milyen színű ledet vettél az indexhez? Sárga vagy 3000K melegfehér? Sárga búra mögött lenne. ( gyári Simson búra) Üdv! Tomi
(#) ITI47 válasza Tomi111 hozzászólására (») Máj 9, 2024 /

Melegfehért, ami a gyári Simson búra alatt teljesen jó fényt ad.
(#) Tomi111 válasza ITI47 hozzászólására (») Máj 9, 2024 /

Oké, akkor olyat veszek. Kapható is 3W-os "csillagtokos". Köszi! Tomi
(#) ITI47 válasza Tomi111 hozzászólására (») Máj 10, 2024 /

Szia! Szintén Tomi, az a keresztnevem. Ezek a ledek 3,4V-osak, milyen kapcsolással akarod megépíteni az indexet? Csak kíváncsiságból kérdezem.
(#) Tomi111 válasza ITI47 hozzászólására (») Máj 10, 2024 /

Szia! Még nem tudom. Nem most fog elkészülni, esetleg ősszel, addig még sok meló van itthon. A Simsont is két éve vettem, de még csak egy hete indítottam be először. Lehet a te áramköröd lesz. Egyszerű, nem fogyaszt alap állapotban, Li-ion akkuim vannak itthon. S50B-s a motor, de ki van belezve, semmi nincs benne, csak egy gyújtáskapcsoló , de az sem belevaló. valami villanysütő fokozatkapcsolója van belegányolva Újra kell majd vezetékezni.
(#) ITI47 válasza Tomi111 hozzászólására (») Máj 10, 2024 /

Kívánom hogy legyen időd foglalkozni a motoroddal. Nekem minden perce élmény a motorozásnak. Ha úgy döntesz hogy az én megoldásomat választod, szívesen segítek a megvalósításban. Tiszta szerencse hogy ki van belezve a vezetékezés, így egyszerűen meg tudod csinálni a magad szája íze szerint. Ha ledes világítást is csinálsz, még egyszerűbb a helyzet. Azt a sok csatlakozót, tűzősarut el lehet felejteni. A motoromon egy sincs. Minden forrasztva van, vékony vezetékkel, mert a lényegesen kisebb áramú, ledes világításnak jóval vékonyabb vezetékezés is elegendő, hiszen az áram 1A alatt van.
(#) még1MbR hozzászólása Máj 14, 2024 /

(#) somitomi válasza még1MbR hozzászólására (») Máj 14, 2024 /

Hát, mondjuk egy tíz centis izéről egy-két méternél messzebbről megmondani, hogy melyik oldala villog, pláne éjszaka...
A KöHÉM rendelet például legalább 18 centi távolságot ír elő a hátsó indexek között
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2024
(#) szs válasza ITI47 hozzászólására (») Máj 14, 2024 /

Nagyon jó, hogy eljöttél, jó volt veled is találkozni.
És megyőző az index a motorkádon, erre aztán tényleg senki nem panaszkodhat, hogy
-nem sárga
-nem látszik
-nem jó ütemben villog.
Jó nagyon.

indexek
(#) ITI47 válasza szs hozzászólására (») Máj 14, 2024 / 1

Nagy élmény volt számomra hogy ilyen kedvesen fogadtatok. Öröm volt számomra hogy megismerhettelek Benneteket. Tudom hogy én voltam, meg a motorom a központban, arra a kis időre, ezért elnézéseteket kérem. Bár több időm lett volna Veletek együtt lenni, elbeszélgetni közös témáinkról. Tudom, sok érdekes téma is előkerült volna, amiről én sajnos lemaradtam. Remélem lesz még alkalom újra találkozni, akkor biztosan több időt szeretnék Veletek lenni.
Köszönöm hogy fogadtatok, Tamás.
(#) még1MbR válasza somitomi hozzászólására (») Máj 14, 2024 /

Nyilván ezt 1:1-ben én se tenném fel
De alapnak jó lehet, bár élőben még nem láttam.
(#) ITI47 válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 8, 2024 /

Sziasztok!
A fiam tegnap vett egy futófényes motor indexet, az itteni kínai áruházban. Kimondottan jól néz ki és mindössze 3200 volt a 2 index. Ennyiért nem érdemes bütykölni, mert úgyse lesz olyan. Indexrelé nem kell hozzá, mert ha megkapja a 12V-ot, elindul a futófény. Így néz ki:

4536_11.jpg

(#) bbb válasza bbb hozzászólására (») Szo, 18:40 / 2

Eljött a pillanat, amire vártunk - változott a 6/1990-es KÖHÉM rendelet, s ezentúl bizony lehet használni minősítő jellel rendelkező LED fényforrást is a tompított és távolsági fényszórókban.
37.§ 4. bekezdés:
Idézet:
„A világító és a fényjelző berendezésekben csak a berendezés típusára előírt műszaki jellemzőkkel rendelkező izzólámpát, tompított és távolsági fényszóró esetében minősítő jellel rendelkező helyettesítő LED fényforrást is szabad használni.”

Az OSRAM magyar oldalán a típuskeresőben már kiegészült sok járművel a lista (bekerült az én autóm is végre), de az országlista még nem frissült, se a termék adatlapjáról letölthető típuslista. Minden esetre ha vizsgára mentek vele, akkor készüljetek fel lelkileg, hogy egyelőre még tuti kötekedés lesz vele egy ideig...
(#) még1MbR válasza bbb hozzászólására (») Szo, 23:20 /

Nem csak vizsgán, elég egy közúti ellenőrzés és máris mehet nehezített vizsgára az autó.
A rendőr egy kilométerről kiszúrja, ha ledes a fényszóró és idősebb típusú autóról van szó.
(#) bbb válasza még1MbR hozzászólására (») Szo, 23:46 / 1

Legyél felkészülve, de közúti ellenőrzésnél is, ha tudod bizonyítani, hogy neked van igazad (nálad van a termék doboza, adatlapja, vagy csak lefényképezve a rajta lévő azonosító szám), meg a rendeletet is meg tudod mutatni, akkor nem lesz gond. Nem kell megijedni egy közúti ellenőrzéstől, ott is emberek vannak, akikkel lehet beszélni.
Szóval, ha megfelelő LED fényforrást teszel be (azaz van rajta minősítő jel), akkor nem lesz bajod belőle. Itt fontos, amit kiemeltem, azaz, hogy megfelelő, minősített fényforrás legyen. Ha valami himihumi vackot raksz be, akkor persze, cserélheted ott helyben vissza valami normálisra...

Szvsz. még pár év és a többi komoly gyártó (Siemens, Hella, Valeo, Bosch ...) is el fog kezdeni közútra megfelelő minősítéssel rendelkező izzókat, s akkor az árak is normálisabbak lesznek.
(#) kalmi.kalmi válasza bbb hozzászólására (») Vas, 16:29 /

A szabályok értünk vannak. Ha nem szabályoznák a fényforrások használatát akkor lennének akik 10ezer lumenes ledes izzókat használnának mindenhova. De láttam már kerékpáron is olyan piros ledes lámpát ami több 100m-ről kiütötte a szemem. Szóval kellenek a szabályok.
(#) még1MbR válasza bbb hozzászólására (») Vas, 16:37 /

Ez így van, ahogy írod.
De egyrészt nagyon drágák még ezek, másrészt nekem nincs kedvem ahhoz, hogy állandóan kivegyen a rendőr, meg bizonygassam 10 percig az igazamat.
Én egyszerűen csak 100/90W-os mezei Tungrsram H4-et használok a 60/55W-os helyett.
Ez sem szabályos, de nem veszi észre senki, még vizsgán sem.
Kocka Lada és Toyota Hiace foncsor tökéletesen bírja.
(#) bbb válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Vas, 17:03 / 1

Ezt senki sem vitatta. Amire én felhívtam a figyelmet, az a mostani változás. Én is kifejezetten utálom, mikor kisüti a szemem valami maki, aki nem lát és ezért nappali világosságot akar teremteni.
(#) uniman válasza bbb hozzászólására (») Vas, 18:45 /

Ez szép (de jó is!?)... Akkor most mi van a hivatalos magyarázatokkal?
Amelyek azt magyarázták el nekünk, hogy mért nem jók az izzószálas "égőkhöz" tervezett fényvetők/ lámpabúrák/ lámpatestek a LED-es fényforrásokhoz...
...és mi hittünk benne, fizikával is alá volt alaposan támasztva!
Most meg egyszerűen megváltozott volna a fizika? ...vagy csak pár nokiás doboz tulajdonost cserélt és ezért ki kellett adni egy rendeletet.

Ráadásul ez a topik a LED-es indexekről szól...ami továbbra sem legális.
Normaáliss!?
Más dolog, hogy ez ellenőrizhetetlen, a mai autók többségében már szervizben kell izzót cseréltetni.
Azt a bizonyos "minősítő" jelet megnézném a ledes izzón...az izzószálasokon sincs. A dobozát mutogatni is baromság, persze más, ha a szervizes, számlás, pecsétes papírok megvannak a LED cseréről. Persze ma már hatóságilag "online" is bekerülhetne a LEDesítés a kocsi e-papírjaiba.
A hozzászólás módosítva: Vas, 18:47
(#) még1MbR válasza bbb hozzászólására (») Vas, 18:46 /

Az a baj, hogy most minden félnótás úgy fogja értelmezni a híreket, hogy bármilyen temus hulladék betehető az autójába
(#) bbb válasza uniman hozzászólására (») Vas, 19:12 /

A kedvedért lefotóztam pár féle hagyományos izzót, hogy lásd mi az a minősítő jel, ami rajtuk van.
(#) uniman válasza bbb hozzászólására (») Vas, 19:58 /

Köszi... szóval a "jóváhagyási jel, a körbe írt nyomtatott, álló, nagy E betű és szám (ország jel).
(#) szs válasza uniman hozzászólására (») Vas, 19:58 /

Még élőbeszédben sem célravezető, ha egy mondatból csak egy részt fogunk fel, a többit figyelmen kívül hagyjuk. Jogszabály esetén ez jogszabálysértés.
Tessék szépen az egész mondatot értelmezni, akkor kiderül: a LED-es fényforrásnak is meg kell felelnie a berendezés típusára előírt műszaki jellemzőknek (és ezt a jóváhagyási jellel igazolja a gyártó.)
(#) szs válasza uniman hozzászólására (») Vas, 20:09 /

Nemcsak az. Például ha a "berendezés típusa" H4-eshez van kialakítva, akkor a helyettesítő LED-es fényforrás is H4-esként kell viselkedjen, és ezt is igazolnia kell a gyártónak rajta. Az nem elég, hogy a lábak passzolnak.
(az más kérdés, hogy a H4-es izzóhoz gyártott lámpatestbe nemigen fognak megfelelő LED-es izzópótlékot gyártani)
A hozzászólás módosítva: Vas, 20:10
Következő: »»   28 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem