Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   563 / 564
(#) Geri86 hozzászólása Jún 6, 2024 /

Sziasztok!
Nincs valakinek az alábbi képen látható inverterhez kapcsolási rajza, doksija? Milyen frekvencián működhetett? Ingyen kaptam viszont hiányoznak belőle IGBT-k illetve a diódák, gondolom nem véletlenül.
Köszi.
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 6, 2024 /

Egyen vagy váltakozóáram, hány voltra?Mihez kellene?
(#) hg6dab válasza Geri86 hozzászólására (») Jún 6, 2024 / 1

Szia! Ha értesz a NYÁK-lap visszafejtéshez és már elég sok kapcsolási rajzon el tudsz igazodni, lehet esélyed a javításra. Iweld-nek rengeteg típusa van és nemigen publikálják a rajzokat. Én egy Gorilla típussal küzdöttem és végül valami orosz oldalon találtam hasonló rajzot az enyémhez. Nem kis ideig tartott, mert az ott fellelt rajz más név alatt futott. Nálam a mellékletben lévők hasonlítottak.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2024
(#) Geri86 válasza hg6dab hozzászólására (») Jún 7, 2024 /

Köszi szépen, orosz oldalakon kutatva azt vettem észre, hogy a Hitachi W160 hegesztőjére hajaz ami meg elvileg az Esab buddy arc 180 koppintása.
(#) jani1987 válasza granpa hozzászólására (») Jún 8, 2024 /

Még nem tartok a CO technológiánál ezért bevontnál használnám. Bár mire odáig jutok lehet veszek egy több funkciósat.
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 8, 2024 /

Ha építenél, a téma rajzai közt -a legelején- találsz egyszerű kapcsolásokat ("erdgab"). Gábor nagyon részletesen leírta az építést. Kis odafigyeléssel könnyen után építhető. Még tán alkatrészeket is tudok hozzá adni (anno foglalkoztam a témával).
(#) dctacsi hozzászólása Jún 16, 2024 /

Sziasztok.
Bár lehet, hogy nem ez a legjobb hely erre, de hátha valakit esetleg érdekelne a maradék motyóm a hamvában sült projektemből: Link
(#) mlaci989 hozzászólása Jún 23, 2024 /

Üdv.
Inverter hegesztő javítási tanácsot kérnék. Nem a tipikus Kínai fölépítés. Gép bekapcsol, venti teker, pufferek feltöltve, feszültségek megvannak relé behúz. Nem megy a meghajtás. Power led világít, tiltásra utaló jelet nem látok. Merre induljak a hibakereséssel?
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2024
(#) erbe válasza mlaci989 hozzászólására (») Jún 23, 2024 /

1. Hívd fel a Gyurcsókot! (távgyógyítás TV-n keresztül)
2. Rajzold vissza a kapcsolást!
3. Hátha szerencséd lesz, és ismeri valaki. ~97-es gyártás, 27 éves

Lehet próbálkozni a korábban tanácsolt megoldásokkal.
Segédtáp feszültség van?
Oszcilloszkóppal vezérlőjelet keresni.
Kiforrasztani a kapcsoló, feltételezhetően FET-eket és kimérni, ...
Adattáblája nincsen? Gyártó, típus?
Szemre hasonlít egy régi Castolin Eutectichez, de több gyártó is gyártott saján nevén azonos készüléket akkoriban.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2024
(#) uniman válasza mlaci989 hozzászólására (») Jún 24, 2024 /

Kezd a "hatsójával", ahol a típustáblájáról leolvasható, hogy pontosan melyik gép ez.
Addig nézegesd ezt (de lehet a tiéd 5-6 amperrel kevesebbet tud).
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2024
(#) mlaci989 válasza uniman hozzászólására (») Júl 4, 2024 /

Köszönöm a rajzot. Segit eligazodni.
Sikeresen meghalt a segédtáp ic UC3845, de labitáprol élesztgetem a vezérlést. Egyenlöre találtam egy 200kHz es lassu felfuto majd hirtelen letörö fürészre hasonlo jelet, gondolom ezen ketyegne a csoda. Szerintem valami blokkolja de nem tudom mi mire szolgál a nyákon. Szivesen fogadok mindenféle segitséget. Ahogy idöm engedi foglalkozom a hegesztövel.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2024
(#) soos csaba hozzászólása Aug 28, 2024 /

Sziasztok!

Hoztak Hozzám javitásra egy inverteres heggesztőt aminek a neve IWELD POCKETPOWER 140 IGBT, a porobléma az vele hogy a primer körben a P1 es meghajtó MOS FET zárlatba ment és vitte magával még driver IC-t is és a körülötte lévő ellenállásokat is amik széjjel égtek, a baj az hogy igy nem tudom be azonositani milyen értéküek lehettek.
A kérdés az hogy volt e már dolga valakinek ilyen heggesztővel, javitott e már ilyen tipust?, de a legjobb egy kapcsolási rajz lenne.
(#) soos csaba válasza soos csaba hozzászólására (») Aug 28, 2024 / 2

A kis tápegységet ki váltottam egy 50Hz -es sima transzformátorra ami váltófeszültségben tudja a 16V-ot.

A transzformátor kivezetéseit pedig rá kötöttem a már meg volt egyenirányitó részhez ami egyenirányitva kell tudja a +16V, és a -21V-ot, igy tökéletesen működik a kis heggesztő.
(#) Remci hozzászólása Okt 19, 2024 /

Hetra 180 inverteres hegesztő javítás

Sziasztok!
Javított-e már valaki,vagy esetleg lenne-e valakinek kapcsolási rajza, vagy service manualja, a képen látható hegesztőhöz? A hiba jelenség az, hogy egyik pillanatról a másikra nem lehetett bekapcsolni. Bekapcsoláskor nem kattan a relé, viszont a relé érintkezőjével párhuzamosan kötött ellenálláson keresztül az egyenirányító megkapja a 230v-ot. A puffer kondikon 326v Dc-t mérek. Innentől viszont nem tudom merre haladjak tovább, ebben kellene egy kis segítség.
(#) kadarist válasza Remci hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

Szia! Tipikus kínai olcsó kütyü. Én már jártam úgy, hogy a vezérlő merőleges öcsipaneljén volt forrasztáshibás egy SMD tranzisztor. A vezérlő segédtápjának ellenőrzésével kezdeném.
(#) Phile80 válasza Remci hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

Az R39 és R44-et ellenőrizd, ha jól emlékszem 470R és 1k. A piros körben lévő alkatrészeket újra kell forrasztani.
(#) Remci válasza kadarist hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

Szia!
Köszi, holnap át nagyítózom a panelt.
(#) Remci válasza Phile80 hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

Szia!
Köszönöm, holnap jobban megnézem nagyítóval, és át forrasztom amit kell. Azután kiderül hogy lesz-e még problémája.
(#) Remci válasza Phile80 hozzászólására (») Okt 20, 2024 /

Szia!
Leellenőriztem a két ellenállást amit írtál, és átforrasztottam az alkatrészeket is a jelölt helyen. Változás nem történt. Mit ne mondjak, a gyári forrasztások elég ótvarok. De mára abba hagyom, amint lesz egy kis nyugodtabb időm,fojtatom.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2024
(#) Phile80 válasza Remci hozzászólására (») Okt 20, 2024 /

A forrasztások kénézete ellenére elég megbízható konstrukció. TOP258 1-es lábán mekkora feszültség mérhető, a 3-as lába megkapja a teljes tápfeszt?
(#) Remci válasza Phile80 hozzászólására (») Okt 28, 2024 /

Szia!
Bocsánat hogy elvesztem, de a múlt hetem elég zűrös volt és nem tudtam a hegesztővel foglalkozni. Viszont a héten itthon vagyok és próbálkozom vele.
Mivel ezekben az Ic-kben nem vagyok egy nagy ász, először is az lenne a kérdésem,hogy mihez képest mérjem a lábakon a feszültséget? A pufferkondiján, ami hozzá tartozik 330 pár voltot mérek. Ennek a kondinak a pozitív lábához kellene mérnem az Ic lábait? Viszont nincs 3.láb, csak 1-2-4 + a source lábak. TOP258PN van benne.
(#) user1914 válasza Remci hozzászólására (») Okt 29, 2024 /

Szevasz!
Feszültséget mindig a GND-hez képest mérünk.
Ha az IC feszültségét akarod mérni akkor annak a - tápfeszültségéhez.
Üdv. M.
(#) Remci válasza user1914 hozzászólására (») Okt 29, 2024 /

Köszi. Akkor méricskélek.
(#) Remci válasza Remci hozzászólására (») Okt 30, 2024 /

Nos méricskéltem.
TOP 258
1-es lábán 2,58v
2-es láb 6v
4-es láb 335v

Viszont a szekunder körben, a pirossal bekarikázott részben lévő D21-es dióda zárlatos volt.Itt 3 dióda van párhuzamosan kötve, a másik kettő jó.

https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=412862

Ezt kivéve a relé most már kattan, a pisztoly és a test kábel kivezetéseken 92v-ot mérek.
A dióda tipusa RS1M. Ha nem találok ilyet itthon, akkor milyen tipussal helyettesíthetem?
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2024
(#) pipi válasza Remci hozzászólására (») Okt 30, 2024 /

https://www.hqelektronika.hu/hu/kereses/RS1M bocs, itt nem rendelhető
https://www.tme.eu/hu/katalog/?queryPhrase=RS1M
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2024
(#) Remci válasza pipi hozzászólására (») Okt 30, 2024 /

Köszi, ezt megtaláltam. A HQ-nál nincs, a TME meg nekem nem ad. Az itthon-t úgy értettem hogy itt nálam . Azon gondolkodtam,hogy pl az UF4007 jó lehetne-e helyette,
(#) Phile80 válasza Remci hozzászólására (») Nov 2, 2024 /

Kicsit sok az a 335V, mennyi a hálózati feszültséged? 315V körül kellene lennie 230V-nál az egyenirányítón. A 92V is sok, 70V körül kell lennie. Milyen multimétert használsz? Nem lehet hogy nem mér pontosan?
A dióda a +24V-ot állítja elő a vezérlésnek és a ventilátornak, ventilátor nem hibás?
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2024
(#) mpisti válasza Phile80 hozzászólására (») Nov 2, 2024 /

Nem sok az,ha napelempark közelében lakik, vagy neki van saját házi napeleme. 240V körüli hálózati feszültség ilyen helyeken természetes a 230V helyett, hiszen csak emelt feszültséggel tudnak hálózatra termelni.
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Nov 2, 2024 /

Persze, előfordulhat egyszerűen akkor is, hogy ha a trafó közelében alkik, de a 92V, amit soknak tartok leginkább.
(#) Remci válasza Phile80 hozzászólására (») Nov 2, 2024 /

Szia!
Most megmértem a hálózati feszültséget, 237v. De van mikor 240v felett van. A szomszédban van napelem, meg tőlünk 50m-re trafó is.
A puffer kondikon jelen pillanatban 319v van, az Ic 1-es lábán 320v. A kábel végén 88v jelenleg. A műszer MX 25328, de más műszerrel is ezt mérem.
Következő: »»   563 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem