Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések

Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 129
(#) Szirty válasza dcsabi hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

Hali dcsabi!

Idézet:
„erre a feladatra szerintem megfelel a Pt100 tipusu hőmérséklet érzékelő, ilyen távolságra kompenzációs gond lehet, viszont nem biztos, hogy 1-2 fok eltérés gondot okozna mivel csak utólagos megfigyelést mondtál.”

Három vagy négy vezetékes megoldást kell használni!
Akkor nem kell kompenzálni a vezeték ellenállását, mivel az egyáltalán nem fogja befolyásolni a mérést.
Idézet:
„Viszont a PLC-nek rendelkezni lell anlóg benenetekkel, ami feldolgozza a szenzor által mért adatot, ami célszerüen egy feszültségosztóval lehet megoldani...”

Nem esett szó arról, hogy milyen fajta PLC-ről van szó, de olyan analóg bemenetet kell választani hozzá, ami alapból képes a Pt100 fogadására és akkor nem kell trükközni ellenállás osztóval, eleve 3 vagy négy vezetékes mérés lesz (vezeték ellenállása nem számít).
Ráadásul a Pt100 ellenállás-hőmérséklet karakterisztikája nem lineáris. ha fesz osztós megoldást választ, akkor a mérés linearizálásával is foglalkoznia kell a PLC programban. A Pt100 fogadására képes modulok ezt is megcsinálják.

S7-300/400-nál pl. (és omronnál is ha jól emlékszem) közvetlenül a fizikai mennyiségre konvertált értéket lehet kiolvasni (fix pontos ábrázolással).

S7-hez:
- Itt egy zenés-táncos analóg modul kiválasztási segédlet
- Tápegységek analóg és digitális kimeneti signal modulok (SM), par...adatok
- Régebben írtam egy cikket, ami érinti a témát
(#) jimi válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /

Köszi a segitséget.Most van kialakulóban a kapcsolás.Ha jól sikerül összeállitanom és jól müködik , beszámolok róla.Jimi
(#) spal hozzászólása Ápr 26, 2008 /

Én is egy kérdéssel fordulnák hozzátok.
Telemehanic XPS-MC PLC-ét kel majd programoznom,
nem ismerem.
Kérdésem milyen kábel és program kell hozzám.
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv. S pál

DSC04443.JPG

(#) Last_Scout válasza spal hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

Érdekes, mert a képen látható plc burkolata nem piros, de a gyártó szerint ez biztonsági plc.
http://www.telemecanique.com/en/products/index_fon5_fam12_saf_preve...mc.htm
itt találsz hozzá leírást, meg van hozzá demo mcwin program is, de nem tudom miben demo...
(#) spal válasza Last_Scout hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /

Köszönöm a segítséget, továb kutatok.
Spál
(#) hetn válasza Szirty hozzászólására (») Máj 7, 2008 /

köszi megnézem!
(#) desab hozzászólása Jún 13, 2008 /

Sziasztok! Segitségre volna szükségem! Milyen kábel kell ahhoz, hogy Pc-vel csatlakozni tudjak Siemens S7 400 PLC-hez, és honnan lehet legolcsóbban beszerezni. Ja és a szoftverének mia neve? Ugyanaz -e mint a 300-as Plc hez a szoftver? A kábel más mint a 300-as PLC sorozathoz vagy tudom használni mind a kettő PLC tipushoz.? S7 300-ast már próbáltam módositgatni. De most kaptunk egy 400-as Siemens Plc-t.
Köszönöm a választ!
(#) Szirty válasza desab hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

Helló desab!

Idézet:
„Segitségre volna szükségem! Milyen kábel kell ahhoz, hogy Pc-vel csatlakozni tudjak Siemens S7 400”

Valamilyen MPI illesztőre van szükség. Ez lehet RS232 PC adapter:
Kép: Hivatkozás

Vagy PCMCIA CP adapter, ha van pl. olyan notebook ami fogadja:

Esetleg PC adapter USB:

Vagy valamilyen PC-be való CP (communication Processor) (PCI kártya)

De vannak más megoldások is, pl. MPI/Ethernet gateway:
Ennek van egy Pro változata is. A Helmholz gyártja.

..és még sokan mások.
Az áruk 50000-nél kezdődik kb, és 100 fölött ér véget.
A legolcsóbb az RS232 PC adapter, de azt ajánlom a legkevésbé (szörnyű!).

Idézet:
„Ja és a szoftverének mia neve?”

Step 7

Idézet:
„Ugyanaz -e mint a 300-as Plc hez a szoftver? A kábel más mint a 300-as PLC sorozathoz vagy tudom használni mind a kettő PLC tipushoz.?”

Ugyanaz a kábel és ugyanaz a szoftver kell a 400-ashoz, mint a 300-ashoz.
(#) desab válasza Szirty hozzászólására (») Jún 16, 2008 /

Köszönöm szépen szirty a választ, sokat segitettél.!!
Jó munkát!
Szia
(#) dcsabi hozzászólása Júl 1, 2008 /

Zelio sr1 201BD-ről nem tudok levenni programot.
Azt hiszem, nem jó a progim hozzá ?
Tud valaki segíteni...elkelne most...
(#) masi1 válasza dcsabi hozzászólására (») Júl 2, 2008 /

A Zelio soft-tal probállod?
(#) dcsabi válasza masi1 hozzászólására (») Júl 2, 2008 /

Azzal próbáltam de mikor letöltöm a modulról a progit a pc
hibát jelez és kilép illetve a szokásos ablak a hibajelentés küldésről... lehet más verzió kéne, vagy másik példány...
Csak elég méretes...
(#) francsicsg válasza Placi84 hozzászólására (») Júl 2, 2008 /

Sziasztok,

Jó témát kezdtetek el, én is foglalkoztam ezzel a plc szimulatro kerdessel mostanaban. Nalunk a munkahelyen S7-200 plc van és ahhoz van szimulátor is. Lehet letölteni mindenféle jó kis szimulátor progit S7re a netről is.
De szerintem ha valaki vezerlessel szeretne foglalkozni az hasznaljon inkabb mikrokontrollert otthon. Az olcsobb es tobb mindenre jo.
(#) masi1 válasza dcsabi hozzászólására (») Júl 2, 2008 /

Netröl letölthetö az legujabb verziojuk.De inkább op-rendszer hülyéskedik, vagy a protokolok nincsenek beállitva.
(#) Szirty válasza francsicsg hozzászólására (») Júl 2, 2008 /

Hali francsicsg!

Idézet:
„De szerintem ha valaki vezerlessel szeretne foglalkozni az hasznaljon inkabb mikrokontrollert otthon. Az olcsobb es tobb mindenre jo.”

Otthonra igen. Iparban nem.
(#) Vebber hozzászólása Aug 9, 2008 /

Sziasztok!

Ha esetleg valakit érdekel egy unitronics v120-22-r34, van egy eladó.
(#) Szirty válasza Vebber hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Hali!

Idézet:
„Ha esetleg valakit érdekel egy unitronics v120-22-r34, van egy eladó.”

Miért nem írod ide mennyiért? Titok? Vagy gondolod, hogy nem mindenkinek ez lesz az első kérdése? Vagy árverést akarsz rendezni, ki adja a legtöbbet érte?
(#) Vebber hozzászólása Aug 10, 2008 /

Természetesen nem titok.
V120-22-r34, 85EFt.
22 Digitális bemenet (ebből 3db 10kHz-es gyorsszámláló, 2db analóg bemenetként használható), 12 relés kimenet (3*4-es csoporokba).
(#) Vebber hozzászólása Aug 10, 2008 /

Mégvalami.... Gyakorlatilag új, Eredeti csomagolásában, prog.kábellel, doksival.
(#) Vebber hozzászólása Aug 11, 2008 /

Szirty!

Hol lehetne szerinted még meghirdetni, itt sajnos nem nagyon pörög a fórum.
Esetleg prog.hu-n többen olvasnák?

Köszi!
(#) Hujikolp válasza Vebber hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

(#) Vebber válasza Hujikolp hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

Megpróbálom.

Köszi!
(#) Magorh hozzászólása Aug 20, 2008 /

Olyan kérdésem lenne, hogy mitől lehet az, hogy a PLC-be az érzékelőtől, vészgombtól szaggatott jel (zavart) megy a PLC-be.

Szóval szaggat a jelem, amivel igen nehéz dolgozni.
Szekrényben van egy frekiváltó, trafó (duplán szigetelt.), mágneskapcsoló, szűrő, diódahíd...
S a tápfeszt. is külön vittem el az érzékelőkhöz. Majd az éritkező relés kontaktusait a szekrénybe osztottam el. (input, +24V)

A PLC amiről beszélünk egy Allan Bradly Nx70 (Samsung N70 klón)

Megj.: A tápfesz.-em nem ingadozik, rámértem.
Az érzékelő és a kapcs.szekrény között max. 20-25m lehet, s közös csatornában jön a betáppal.
Az ézékelők 2x0,75mm ill. 5x0,75mm MT.

Viszont nem mindenhol tapasztalható ez. A sima nyomógombokkal, s jópár érzékelővel nincs probléma.

A válaszokat előre is köszönöm.
(#) Szirty válasza Magorh hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Hali Magorh!

Idézet:
„Olyan kérdésem lenne, hogy mitől lehet az, hogy a PLC-be az érzékelőtől, vészgombtól szaggatott jel (zavart) megy a PLC-be.”

Hát ennyiből csak találgatni lehet:
- Szűretlen 24V DC (azaz trafó+diódahíd, pufferkondi nincs, vagy hibás) Így a bemenetre szagatott 24V kerül.

- Ha a 24V-os tápegység elektronikus, zárlatvédelemmel is el van látva és ez a védelem aktíválódik túláram miatt, az is okozhat ilyet. Zárlatvédelem aktív, 24V elmegy, ettől zárlat megszűnik, metr pl. a zárlatos eszközt kapcsoló elem a 24V megszünésekor lekapcsol, táp emiatt ismét bekapcsol, amiől megint zárlat lesz, stb (jártam már így)

- A 24V-al "találkozik" valahol a 230V leválasztott fesz. Elég jó kalamajkát tud okozni ilyesmi, és rendszerint nem lesz egyértelmű pukk. A találkozási pont lehet egy sérült jelzőkábel, amiben együtt megy 24V is, meg 230V is (ilyet nem szabad amúgy de éppenséggel lehet :]) . Vagy lehet egy beázott kötődoboz vagy egy hibás kötés miatt is ilyen "találkozás".

Én megmérném annak a 24V-nak az AC összetevőit. Megmérném, hogy mekkora a fesz a földhöz képest. Valószínű, hogy valamelyik méréssel rendellenességet fogsz tapasztalni.

Ui: Jó az úgy, hogy a vészgomb PLC bemenetre megy?
(#) Magorh válasza Szirty hozzászólására (») Aug 21, 2008 /

Idézet:
„Ui: Jó az úgy, hogy a vészgomb PLC bemenetre megy?”

Igen, mert szükséges a vészüzem.

Köszönöm a tanácsot. Megpróbálom a tápot bemérni.
Még arra is gondoltam, hogy a frekiváltótól árnyékoltal viszem el a motorig.
Viszont mint mondtam, nem minden jellel van ez a probléma.
(#) Szirty válasza Magorh hozzászólására (») Aug 21, 2008 /

Hali!

Idézet:
„„Ui: Jó az úgy, hogy a vészgomb PLC bemenetre megy? ” Igen, mert szükséges a vészüzem.”

Ok, mint infó mehet, de a megállítást elvileg nem kéne a PLC-er bízni. (hacsak nem failsafe PLC).

Idézet:
„Viszont mint mondtam, nem minden jellel van ez a probléma.”

Jah, hogy nem minden jellel. Na én ilyet eddig nem olvastam.
(#) mora hozzászólása Szept 14, 2008 /

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy PCMCIA-soros 232 átalakítóval lehet-e nagy biztonsággal PLC-t programozni, mert USB-rs232-ről halottam, hogy nem működik?
(#) Dudus válasza mora hozzászólására (») Szept 14, 2008 /

Igen.
(#) mora válasza Dudus hozzászólására (») Szept 14, 2008 /

Szia Dudus4

és tudnál esetleg ajánlani vmilyet vagy minden tipussal jól kell működnie? És ezek szerint úgy működik mint egy alaplapi rs232 port?

Üdv
(#) Dudus válasza mora hozzászólására (») Szept 14, 2008 /

Azzal a különbséggel, hogy nem a hagyományos I/O portokra kerül (3E8, 3F8, 2E8...IRQ 3 , IRQ4..stb.), mint az alaplapi és DOS-ból nem fogod tudni használni.

Én Oxford Semiconductor chipset-tet használok egy ilyen kártyában OXCB950 és minden windows-os program hiba nélkül megy vele és stabil a kapcsolat a perifériákkal is.
Következő: »»   7 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem