Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kerti világítások villamossági kérdései
Lapozás: OK   1 / 1
(#) klausz18 hozzászólása 12:18 /
 
Sziasztok!

Jelen témában szeretném egyesíteni elsősorban a vezetékes gyengeáramú kerti világításokkal kapcsolatos tudást.
Olyan fontos kérdések merülnek fel, mint a vezeték típusa föld alá ásva, milyen csatlakozások javasoltak, mire kell figyelni (beázás, fűnyírás, rágcsáló)

Sok bolti kerti világítás, ami például 24V-os, nem foglalkozik egyáltalán a vízhatlan csatlakozásokkal, tüskés leágazó csatlakozókat használnak, vízzárás nélkül. Ez régi AC rendszereknél még jobban megfelelt, mint az új DC rendszereknél. Értem, hogy 1 év gari után már nem számít a termék, de nekünk üzemben kell tartani.

Kérdéseim, kinek milyen tapasztalata van:
- Gyengeáramú kábel típus földbe / mulchba fektetés terén,
- Milyen leágazási módszert használtok
- Kell-e teljesen vízhatlanságra törekedni a kötéseknél
- AC vagy DC rendszert üzemeltettek?

Ha van lehetőség, akkor a napelemes kertilámpát ne itt beszéljük ki, arra van külön topik. Bővebben: Napelemes topik itt

Szívesen olvasom a hosszú idejű tapasztalataitokat.
(#) antikzsolt válasza klausz18 hozzászólására (») 12:29 / 1
 
Igen kell rá törekedni mindenképpen. Zárlat miatt újra kivonulni nem kellemes.
Védőcső ajánlott. Egy esetleges javítás esetén jobb a tiszta vezetéket tapicskolni mint a koszost. NA meg profibbak néz ki és még védve is van. Ha már vízhatlan valami hasonlót használnék mint a linken található. Bővebben: Link
Sőt egyben meg is van a lehetőség hogy leágazás is legyen.
Ha jól gondolom ledes lesz. Jobb a dc. Gyenge áram kisebb kockázat. Trafót meg könnyebb találni hozzá. Nagy vonalakban akár egy telefon töltő is jó lehet hozzá. Amíg a váltó feszültséget megfelelő mértékre csökkenteni talán problémásabb a szerény véleményem alapján.
(#) klausz18 válasza antikzsolt hozzászólására (») 12:31 /
 
Köszönöm szépen az infókat! DC lenne igen, az AC és DC különbség a nem szigetelt csatlakozás - elektrolízis - korróziója miatt lényeges különbség nem?
(#) Bakman válasza klausz18 hozzászólására (») 15:58 /
 
Mindegy, hogy DC vagy AC, a korrózió mindehol jelen van. Legfeljebb DC esetén látványosabb az egyik póluson.

Ha megoldható, a kábel megszakítás nélkül menjen a lámpatestbe, ott legyen kialakítva a kötés, így egész jól lehet védeni a csatlakozásokat.
(#) uniman válasza klausz18 hozzászólására (») 16:19 /
 
A világításról is írhatnál valamit, hogy milyen... Rothadó avarban heverő műsziklába épített, vagy magas oszlopokról csüngő kandeláber lámpások? ...vagy a kettő közöttik?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem