Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kerti világítások villamossági kérdései
Lapozás: OK   1 / 1
(#) klausz18 hozzászólása Júl 21, 2024 /
 
Sziasztok!

Jelen témában szeretném egyesíteni elsősorban a vezetékes gyengeáramú kerti világításokkal kapcsolatos tudást.
Olyan fontos kérdések merülnek fel, mint a vezeték típusa föld alá ásva, milyen csatlakozások javasoltak, mire kell figyelni (beázás, fűnyírás, rágcsáló)

Sok bolti kerti világítás, ami például 24V-os, nem foglalkozik egyáltalán a vízhatlan csatlakozásokkal, tüskés leágazó csatlakozókat használnak, vízzárás nélkül. Ez régi AC rendszereknél még jobban megfelelt, mint az új DC rendszereknél. Értem, hogy 1 év gari után már nem számít a termék, de nekünk üzemben kell tartani.

Kérdéseim, kinek milyen tapasztalata van:
- Gyengeáramú kábel típus földbe / mulchba fektetés terén,
- Milyen leágazási módszert használtok
- Kell-e teljesen vízhatlanságra törekedni a kötéseknél
- AC vagy DC rendszert üzemeltettek?

Ha van lehetőség, akkor a napelemes kertilámpát ne itt beszéljük ki, arra van külön topik. Bővebben: Napelemes topik itt

Szívesen olvasom a hosszú idejű tapasztalataitokat.
(#) antikzsolt válasza klausz18 hozzászólására (») Júl 21, 2024 / 1
 
Igen kell rá törekedni mindenképpen. Zárlat miatt újra kivonulni nem kellemes.
Védőcső ajánlott. Egy esetleges javítás esetén jobb a tiszta vezetéket tapicskolni mint a koszost. NA meg profibbak néz ki és még védve is van. Ha már vízhatlan valami hasonlót használnék mint a linken található. Bővebben: Link
Sőt egyben meg is van a lehetőség hogy leágazás is legyen.
Ha jól gondolom ledes lesz. Jobb a dc. Gyenge áram kisebb kockázat. Trafót meg könnyebb találni hozzá. Nagy vonalakban akár egy telefon töltő is jó lehet hozzá. Amíg a váltó feszültséget megfelelő mértékre csökkenteni talán problémásabb a szerény véleményem alapján.
(#) klausz18 válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 21, 2024 /
 
Köszönöm szépen az infókat! DC lenne igen, az AC és DC különbség a nem szigetelt csatlakozás - elektrolízis - korróziója miatt lényeges különbség nem?
(#) Bakman válasza klausz18 hozzászólására (») Júl 21, 2024 /
 
Mindegy, hogy DC vagy AC, a korrózió mindehol jelen van. Legfeljebb DC esetén látványosabb az egyik póluson.

Ha megoldható, a kábel megszakítás nélkül menjen a lámpatestbe, ott legyen kialakítva a kötés, így egész jól lehet védeni a csatlakozásokat.
(#) uniman válasza klausz18 hozzászólására (») Júl 21, 2024 /
 
A világításról is írhatnál valamit, hogy milyen... Rothadó avarban heverő műsziklába épített, vagy magas oszlopokról csüngő kandeláber lámpások? ...vagy a kettő közöttik?
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Júl 21, 2024 /
 
Én is a lámpától lámpáig tartó vezetékezést javaslom, a talajban lehet rendes kötést csinálni, de ha baj van, az utólag esetlegesen lebetonozott kötés nagymértékben megnehezít minden későbbi szervízelést.( főleg ha több van párhuzamosan, és egy mégsem sikerült.) A lámpatestekben sem elég, csak a föld fölé vezetékezni, a hangyák, pókok rendesen teli tudják hordani földdel, kosszal az alsóbb részeket. Amit még gagyi lámpáknál tapasztaltam, ha az alja nem zárt, a talajpára is elég zavaró.
(#) klausz18 válasza uniman hozzászólására (») Júl 21, 2024 /
 
Kert átalaktás előtt állok, így nincs konkrét lámpatest vagy kötési mód, én elsősorban a tapasztalatokat szeretném összegezni.
Milyen kábeltípust érdemes fektetni 24VDC rendszerhez, milyen vízhatlan csatlakozásokat ajánlotok. Tudom hogy mindent lehet tömszelencével, gél kiöntéssel, gumikábellel kötni, viszont itt az ésszerű határ is kérdés, mert nem 230V kerül vezetésre. Lenne kábel földbe ásva is, mulch alatt vezetve, térkő alatt védőcsőben átvezetve a másik oldalra, kinti műhelybe beltérben védetten a 24VDC tápegység. Úgy gondolom a leágazás és a kábeltípus talán a legnagyobb kérdés, kinek mi vált be hosszútávon.
(#) Massawa válasza klausz18 hozzászólására (») Júl 22, 2024 /
 
Attol függ milyen teljesitményt akarsz átvinni. Azokkal a „vizhatlan“ konenktorokkal amugy is gind lesz..
(#) klausz18 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 22, 2024 /
 
3W-os 24V-os vízhatlan aluházas LED-es spot-ok lennének, belőle kilógó gyári kábellel, papírja szerint IP67. A gyárilag belőle kilógó kábel miatt is fontos kérdés esetemben a T leágazás kötési módja, mert nincs lámpa ház amiben a kötést föld fölött meg lehet tenni.
A mellékelt képhez hasonló a kialakítás.
Egy láncban maximum 6-7 lámpa lesz, egy lámpa 125mA, szóval max 1A lesz vezetve ~20m hosszon. 1.5%-os feszültségeséssel számolva is bőven-bőven túlméretezés a 0.5mm2.

A fura számomra, hogy a lámpa gumikábel szerű kábeldarabbal rendelkezik, rengeteg bolti kertilámpa szetthez meg nagyon merev PVC szerű, fekete hosszú kábeleket adnak a hossz vezetéshez.
A sima PVC szigetelésű kábellel elásva mi pontosan a gond egyébként (ha UV nem éri)?
(#) Massawa válasza klausz18 hozzászólására (») Júl 23, 2024 / 1
 
Gond semmi nincs a PVC szigeteléssel a földalatti csöben, söt meg a vizet is kibirja. A vizhatlan csatlakozokkal szokott a gond lenni, függetlenül attol, hogy gumi vagy PVC a kábel.
Ehhez elvben a méregdrága fekete elosztodoboz az egyetlen opcio, amit azután el lehet ásni. A gond az, hogy annak a doboznak az ára több mint az egész lámpáé..
(#) tcs52 válasza klausz18 hozzászólására (») Júl 23, 2024 /
 
25-ös KPE csövet és idomokat ajánlok. Az elágazások is beleférnek, némi ügyességgel szerelve. Ha ebből kifelé nem tud menni a víz, úgy befelé sem. Mechanikailag jól tart, és könnyen megmunkálható. El kell földelni, mert a nagy melegben a hőtágulása gond lehet.
(#) klausz18 válasza tcs52 hozzászólására (») Júl 23, 2024 /
 
Használtam már KPE csövet védőcsőnek, tényleg nagyon jó megoldás, simafalú, nagyjából könnyen is csúszik benne a vezeték.

Vízhatlan kötéshez egyébként a ragasztós zsugorcsövek hosszútávon jók? Rugalmas azoknak a ragasztójuk annyira, hogy bírja az időjárást? No meg alaki okokból nem tudom hogyan lehetne T kötést csinálni, hogy mindenhol ragasztva legyen.

Van esetleg olcsó IP65 feletti kötődoboz ajánlásotok, amiben a T kötést meg tudnám csinálni? Anro led nél van pár ilyen kötődoboz, de 3+ ezer Ft/db, az nem annyira olcsó. Persze az gyárilag tömszelencés, de a tömszelence nem ilyen drága.

Szabad egyáltalán fix kötést csinálni zsugorral? Nem lesz az szívás X év múlva kinyitni, lámpát cserélni, stb.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2024
(#) Gafly válasza klausz18 hozzászólására (») Júl 23, 2024 / 1
 
Idézet:
„Vízhatlan kötéshez egyébként a ragasztós zsugorcsövek hosszútávon jók?”

Villanyoszlopon nekem ötágú van (úgy képzeld el mint egy "tehéntőgy"), lassan huszonöt éve raktam fel a betáp kábel végére, panasz még nem volt...
(#) Bakman válasza klausz18 hozzászólására (») Júl 23, 2024 / 1
 
Ha a lámpában nincs kötési lehetőség, akkor egy cső, egy lámpa. A gyűjtődobozt oda rakod, ahova akarod, akár beltérbe is (pl. pince, garázs). Egy dolgot érdemes szem előtt tartani, a doboz mindenképpen magasabban legyen, mint a cső kinti vége. Ha belefolyna a víz, ne tudjon bejönni.

A ragasztós zsugorcsövet alkalmazzák földkábel toldásánál is, ha nem éri nap (mert pl. a föld alá kerül a toldás), örök élet és egy nap. Javítani az ilyen kötést kb lehetetlen a ragasztó miatt. Ha minden lámpának raksz egy kis alumínium kötődobozt bronz tömszelencékkel, rozsdamentes csavarokkal, azokkal sem lesz gondod, és egy esetleges lámpacsere is megvan percek alatt.
(#) uniman válasza klausz18 hozzászólására (») Júl 23, 2024 /
 
Ilyeneket is használhatsz, rengeteg féle IP68-as van a temu-n. De Mo-is kaphatók dupla...4X-es áron (géllel).
(#) klausz18 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 24, 2024 /
 
Nagyon hasznos tanácsok ezek, köszönöm mindenkinek!

Összegzem a gondolatokat (igazából a gondolataimat), hátha másnak is hasznosak lesznek az eddigiek:

*) Lehet használni PVC kábelt, nem kell feltétlen gumikábel, de védőcsőbe kell helyezni (pl. KPE)
*) Ha csak van lehetőség, akkor a leágazást el kell vinni a lámpáig, ott két vezetékkel bemenni és megkötni ott a folytatást
*) Ha nincs lehetőség lámpában kötni, akkor egyrészt használható többleágazásos ragasztós zsugor - de ott az utólagos javítás (nem feltétlen kötés javítás, hanem lámpa csere), nehézkes
*) Ha nincs lehetőség a lámpában kötni, akkor tömszelencés IP65+ kötődobozt kell használni
*) A kötődobozt ha van lehetőség, akkor föld felett kell elhelyezni (nem beásva)
*) Ha védőcsövezés van használva, akkor figyelni kell rá, hogy beltérbe nehogy folyjon a víz azon keresztül, ha a kinti védőcsőbe víz kerül (szintezési kérdés)

Nyitott kérdéseim még:
- Van aki azt mondja, hogy a tömszelencébe menjen bele a védőcső, van aki azt mondja a tömszelencébe csak a kábel. Villanyszerelési okokból én mindenképp csak a kábelt vinném be a dobozba, elméletem szerint a védőcsövön keresztül pára jutna a kötődobozba, míg a kábelre rászorítva már nem, tehát kötődoboz előtt kis szakaszon a védőcsövet abba kell hagyni. Így van ez?

- "alumínium kötődobozt bronz tömszelencékkel" ennek anyag öregedési oka van, hogy nem műanyag doboz, műanyag tömszelencével? Vagy hő-deformitás-stb?

Köszönöm mindenkinek!
(#) kaqkk válasza klausz18 hozzászólására (») Júl 24, 2024 /
 
Idézet:
„"alumínium kötődobozt bronz tömszelencékkel"”
A két fém víz jelenlétében galvánelemet alkot és "megeszi egymást" Ezért kell a műanyag doboz , műanyag tömszelencével . Vizzont ha jó a vízzárása a doboznak én elásnám közel a lámpához (vagy megjelölve) hogy a napfény (UV) ne porlassza el ...
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem