Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szintézeres vevő építése

Témaindító: boldivi, idő: Aug 9, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) boldivi hozzászólása Aug 9, 2008 /

Sziasztok!

Szeretnék építeni 1GHz környékén működő vevőt. Láttam a neten, hogy valaki 432MHZ-re keveri le a jelet. Arra gondoltam, mi lenne, ha KF-nek egy 433MHz-es modult használnék? Annak van audio kimenete is.

A Maxim-nak nézegettem az RF áramköreit (VCO,keverő...).
(#) ha6pc válasza boldivi hozzászólására (») Aug 10, 2008 / 4

Szia!
Nagyon el vagy itten árvulva.
Azt a 432Megára történő keverést azért csinálják sokan,mert oda már számtalan típusú gyári rádió beszerezhető.
Minden további nélkül használhatod a vevőmodult KF-nek (miazhogy?!),de meg kell elégedned-azt hiszem-annak a keskenysávú FM üzemmódjával. (vagy van többféle sávszélességű is?)
De egyáltalán: mit lehet hallani "1GHz környékén"?
Arrafelé valami léginavigációk történnek.
(#) boldivi válasza ha6pc hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

Szia!

Köszi a hozzászólást!

Nos, találtam a neten radarjel vevőt, ami 1090MHz-en sugárzott információt veszi (gyári cucc+szoftver, jó drágán). Nos, sajnos nem tudom a dekódolás mikéntjét... Ám valamiért rákattantam a dologra. Vannak ilyen "beütéseim" néha.
Tehát valahol el kell kezdeni, kipróbálnám mit hallok ezen a frekvencián.
Aztán nem zárkózom el a 2,4GHz-től és a magasabb frekvenciáktól sem. Sokszor inkább a kivhívás, a felfedezés vonz ilyenkor.
Akkor ki fogom próbálni kezdetnek erre a frekire a keverést. Kíváncsi vagyok.
(#) ha6pc válasza boldivi hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

Hát,én is kíváncsi vagyok. Sok sikert!!
Valamikor-majd 20 éve-a rádióklubbal próbálkoztunk 1296MHz-en,de akkor nem volt partner,csak az orosz műholdakat hallottuk.
Ma már "sokan" rádióznak ott.
(#) Einstein válasza ha6pc hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

Helló!
Esetleg tudnál valamilyen kapcsolást, építési leírást mellékelni?
Köszönöm előre is!
(#) ha6pc válasza Einstein hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

Tudnék,de túl nagy feladat.
Van egy német újság-a DUBUS-adja ki;rádióamatőrök (nagyon profik) írják-rádióamatőröknek.
Az a neve,hogy "UKW berichte";angolul is megjelenik "VHF communication" címen.
Ezt kellene valahogyan becserkészned,ha a neten nem megy,akkor a BME rádióklubban esetleg tudnának segíteni.
Vannak persze egyéb hazai források is, Rádiótechnika folyóirat és Évkönyvekben-magyarul,de ez nem PDF (két ágyneműtartónyi újság,ebben képtelenség keresni)
De kint van a neten az "RT" beszkennelve,csak győzz keresni benne.
(#) boldivi válasza ha6pc hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

Köszi szépen!
(#) Kera_Will válasza boldivi hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

Hello !

Annál szerényebb rendszerrel is lehet sok érdekeset elérni.

Létezik 1 olyan hogy ACARS rendszer is a gépeken.

Ezek barátságosabb frekin üzemel . A hagyományos légi sávban AMben 108-136 MHz közt.

Te 1 Giga környékén melyik légiforgalmi jelző rendszer szeretnéd használni és milyen softvert?

Acarsról:

google ACARS-ról szóló infói ...

De létezik on line server is ami ACARS infókat webről is láthatod.

No meg 1 másik dolog hogy a 100 Mega jobban terjed mint a 1000 Mega.

WACARS progi win alá
Érdekes kliens progi.

Ezzel csak 1 AM vevő kell 13x Megára a tetőre 1 körsugárzó antenna jobb esetben 1 heliquad antenna ami nyereségesebb .

A vevő kimenete pedig a hangkártya bemenetére.

De létezik Linux alá is .

Valahol van 1 server amit netböngésző progival felkeresel akkor látod 1 Java alapú környezetben az Európában bolyongó magyar gépek aktuális ACARSból nyerhető állapotát is. Térképen mutogatva ...

a valahol lévő acars adatokat szolgáltató webserver elérhetősége
(#) boldivi válasza Kera_Will hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

Szia!

Az ACARS-on már túl vagyok, remekül üzemel a saját készítésű és némileg saját tervezésű vevőmmel. Majd rakok fel róla fotót.

1090MHz-en az ADS-B, MODE-S jelölésű valami van. Sajnos nem sok konkrétat tudok mér róla. Ez a gépeken található transzponderről jön, hogy látni lehessen a radaron a gép nevét, adatait. Valami ilyesmi.

Az ACARS-on ritkán fogok koordinátákat is. Ekkor persze megjelenik a gép is a térképen.

Jelenlegi vevőmön csak egy vezeték az antenna, sajna még szűrőt sem csináltam a bemenetére - ennek ellenére elég jónak találom.

Tehát ez után jöhet a GHz-es tartomány.
(#) Einstein válasza ha6pc hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

Köszönöm, keresgélek egy kicsit.
(#) zsimon hozzászólása Aug 15, 2008 /

Az Analog Devices-nek nagyon jó kis PLL szintézerei vannak. Meg hozzájuk illő keverő. Most meg nem mondom a típust, de a www.smd.hu nevű cégtől a PLL-ek beszerezhetők. SPI buszon lehet őket vezérelni.
(#) boldivi válasza zsimon hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Bizony. És más cégnél is láttam jókat, pl. National. Sajna van olyan, ami nagyon is megfelelne, alig kell hozzá külön alkatrész, de a tokozása miatt házilag legfeljebb csak nehézkesen lehet beforrasztani.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem