Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális óra

Témaindító: magellan4, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   19 / 19
(#) wbt válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Aug 31, 2024 /

A port irányregiszter ugyan olyan regiszter, mint a többi... Közben találtam olyan megoldást is LCD-hez, hogy 10-10k-val féltáp a közösre és egy uC portra (ennek biztos tudnia kell a 3 állapotot) és a szegmensekre meg egy hétköznapi nyitott-drain-es shiftregiszter/meghajtó van kötve. Hogy ez hogyan működhet, azon nem agyaltam, de biztos, hogy működik.

lcd_drv.jpg

(#) proba válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Aug 31, 2024 /

Mint már írtam, egy xor kapu, egyik bemenete a közösre, rákötve az órajel, a másik bemenete 0 vagy 1 attól függően mit szeretnél, a kimenet meg az adott szegmens. Nem kell ezt túlvariálni. Lásd minimulti és társai tizedespont kijelzés. Ha 0 a bemenet akkor a szegmens azonos jelet kap mindkét lábán, nem világít, ha meg 1 a bemenet, akkor a szegmens váltót kap, és világít....
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Aug 31, 2024 / 1

cd 4000 sorozatból van direkt LCD meghajtó pl cd4054. ennek beadod BCD-ben azt a kijelzőt elrendezi. Igaz kell belőle 4.
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Aug 31, 2024 / 1

Ha processzorod van, egyik lábon kiküldöd az órajelet a hátlaphoz, a többi lábán meg ugyan azt a jelet a szegmensekhez. Ahol invertálva küldöd ott látszik, ahol azonos fázisban, ott nem látszik.

Vagy programozol egy portra analóg jelet az időnek megfelelően, és egy DMM- el méred. ( bár ehhez nagyon jó AD-kellene)
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2024
(#) kalmi.kalmi válasza proba hozzászólására (») Aug 31, 2024 /

Ok... Értem ! Ha lesz időm összedobok egy próba kapcsolást !
(#) kalmi.kalmi válasza proba hozzászólására (») Aug 31, 2024 / 1

A segítségeddel már tudtam, hogy mit keressek.
Ezt gyerekjáték lesz beleírni egy Atmega8-ba !

LCD drive.jpg

(#) mraulajos hozzászólása Jan 31, 2025 /

Elemmel siet

Hali!
A képen látható órám azzal kezdte, hogy 2 - 3 hét alatt leszívta a benne lévő 9V os elemet. Ami ugye azért van, hogyha nincs áram, ne felejtse el a beállítást. Ezt a hibát, a panelen látható nagy zöld kondenzátor cseréjével, sikerült orvosolni. Fel volt púposodva. Azóta olyat produkál, hogyha elmegy az áram, áramszünet alatt rendkívül elkezd sietni. Egy 10 perces áram szünet esetén, visszajön a kijelző, és 4 - 5 perccel már előrébb is szaladt. Orvosolható ez?
(#) wbt válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 31, 2025 /

Sajnos nem látom a típust, de ha a "hihetetlen túlélőről" van szó, akkor itt van teljes leírás. Elemről R-C tag adja az órajelet (különben érdekes olvasmány).
>https://www.tycospages.com/other-themes/lm8560-the-eternal-chip-from-the-1980-years/<
(#) kalmi.kalmi válasza mraulajos hozzászólására (») Feb 1, 2025 /

Készítesz rá egy 50Hz-es kütyüt és megoldódik a problémád.
(#) proba válasza mraulajos hozzászólására (») Feb 1, 2025 /

Emlékeim szerint ha az elemben egyébként jó a feszültség, pár perces, órás áramszünetet jelentősebb hiba nélkül átvészel.
(#) mraulajos válasza proba hozzászólására (») Feb 1, 2025 /

Igen, ez így van ahogy leírod. Így kellene hogy legyen. Most is ezzel szenvedek. Az elem tökéletes (9V) Ha kihúzom a konnektorból, 3 - 4 perc alatt előrébb megy 15 percet. (LM8560)
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2025
(#) vision61 válasza mraulajos hozzászólására (») Feb 1, 2025 /

Szia!

Ellenőrizni kellene a C1 (15nF), R1 (110k) forrasztásait, vagy cserélni a két alkatrészt.
LM8560
(#) mraulajos válasza vision61 hozzászólására (») Feb 2, 2025 /

Amiket írtál, ellenőriztem, mértem. Itt a kép, valamennyire átláthatók a pozíciók. A 470µF os kondit cseréltem, mert púpos volt. Addig, még az a kondi nem volt kicserélve, 2 hét alatt megette az elemet, de pontos volt. Tehát, ezek szerint zárlatos lehetett.?
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2025
(#) vision61 válasza mraulajos hozzászólására (») Feb 2, 2025 /

A pirossal jelölt kondi nem az órajelhez szükséges C1. A zöld színű a 15 nF-os.

A kis kondin 14,7 nF mérek. Kivettem egy ellenállást, (153) 110 Kohm van a pozíció helyre írva, de amit kivettem, az 26 Kohm. Ez így jó?

Köszönöm a segítséget!
Úgy tűnik rendbe jött. Kicseréltem a kis kondit, meg az ellenállást is 110 K ohm ra. Nem tudom, melyiknek van nagyobb hatása?
(#) lóri válasza mraulajos hozzászólására (») Feb 2, 2025 /

A 153, az a kondira vonatkozik. 15000pF=15nF.
(#) mraulajos válasza lóri hozzászólására (») Feb 2, 2025 / 1

Közben rájöttem. Köszi!
Következő: »»   19 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem