Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Telefonvonalakról általában
 
Témaindító: Busz, idő: Nov 22, 2007
Lapozás: OK   19 / 19
(#) pucuka válasza Busz hozzászólására (») Máj 5, 2019 / 3
 
Az érpár (hangsúlyosan) ér keresztmetszete persze számít, de nem az ohmos ellenállása miatt. Az érpár az egy tápvonal, aminek van csillapítása. A rézvezeték átmérő csökkenti ugyan némileg a csillapítást, de ez nem számottevő. Ha a csillapítás meghaladja az eszközök érzékenységét akkor nem fog működni.
Sufni tuning módszerek nem alkalmazhatók, nagy(obb) távolságokra ismétlő állomásokat (regenerátorokat) kell a tápvonalba építeni. A közeledben elhaladó trönk (összekötő hálózat) kábelei nyomvonalát jelzik az MPK feliratú jelzők, a kábelátvágás megelőzésére. Számodra lényegtelen, nem hordoz számodra elérhető formában információt.
(#) rockersrac válasza Villanymozdony hozzászólására (») Dec 27, 2019 / 1
 
Szerintem engedd el, erősen kihalóban van a dolog, megszünőben van az analóg telefonvonal,voip van mindenhol...aga az egész vdsl fizikai réz hálózat szünik megfelé, ahogy kötögetik befelé az optikai hálózatot. (Volt tkom hálózatszerelő)
(#) Villanymozdony válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Szia!
Bocs, közben töröltem a kérdésemet.
Valóban kihalófélben van az ADSL, (szerencsére) de hozzánk mégis ezt kötötték be 2 hete. Nem tkom, hanem egy ritkább zöld betűs cég Analóg telefonvonallal, aminek egy előnye van, hogy a jó kis retro MM tárcsázós telefon gond nélkül működik, tárcsázni is lehet vele és cseng is szépen, a régi szabványú feszültségeket adja.
Az a baj viszont, hogyha felemelem a kagylót, megszakad az internetkapcsolat.
(#) rockersrac válasza Villanymozdony hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
Rendelj netről, 5-600ft. Ennél olcsóbban nem tudsz csinálni sem.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2019
(#) Gafly válasza Villanymozdony hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
Nincs, vagy nem jól van bekötve a splitter.
Venni sem kell, szerintem elég csak "feltérképezni" a bekötést.
Vagy adunk ajándékba.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2019
(#) rammeradrian hozzászólása Jan 5, 2020 /
 
Sziasztok, érdekes igény merült fel bennem. Létezik valami olcsó megoldás hogy legyen analóg telefonvonalam mobilhálózaton keresztül? Egy riasztó GSM moduljának megvásárlását szeretném megúszni ugyanis drágának találok 60-70e forintot érte. Az analóg modul az alaplapra van itegrálva, ha bekötném a 2 vezetéket a vezetékes telefonról már működne is minden.
(#) nedudgi válasza rammeradrian hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
A feladat megoldható egy hagyományos, nyomógombos mobillal is, ha az alkalmas az egygombos gyorstárcsázásra.
(#) pucuka válasza rammeradrian hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Az igény érdekes, nem is megvalósíthatatlan, csak épp nem a legegyszerűbb dolgok egyike. (azért is kérik meg az árát)
A mobiltelefonban semmi sem analóg. Még a hangfrekvenciás csatlakozásokkal van a legkisebb gond.
Azt nem tudom, honnan feltételezed, hogy az alaplapra van integrálva minden, a mobiltelefonéra biztos nem.
Azon az analóg telefon kétvezetékes vonalán sokféle funkció bonyolódik, a teljesétékűséghez ezeket konvertálni, digitális formába átalakítani kell. Ehhez ismerni kell az adott mobiltelefon belső buszrendszerének csínját bínját, ehhez a gyártók érthető okokból nem nyújtanak segítséget.
A riasztónál a GSM modul elvégzi mindezt (azért drága) de arra azért figyelj, hogy ma már nem mindegyik GSM modul használható, azok amik a régi vonalkapcsolt rendszerben dolgoztak (ez volt az egyszerűbb) ma már használhatatlanok, mivel ez a szolgáltatás már megszűnt.
Csak olyan működik, ami a magasabb szintű adatátviteli szolgáltatásokat használják. UMTS, LTE.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2020
(#) rockersrac hozzászólása Jan 7, 2024 /
 
Sziasztok! Valakinek van használati útmutatója Tempo M0401 kézibeszélőhöz használati útmutatója? Angol is jó. Réges rég használtam ilyet(vagy 4-5 éve) de már elfelejtettem hogy kell használni. Kaptam két elvileg rossz készüléket, hogy ha tudom nézzem már meg őket, ,,cserébe" egyiket megtarthatom, és néha jól tud jönni liftszerelésnél, ha valami galiba van a hangkapcsolattal. Előre is köszi a segítséget!
(#) Gafly válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
Kár hogy nincsen ott nálad, hogy tudnál róla képet feltenni, hogy ez-e amiről kérdezel?
(#) rockersrac válasza Gafly hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
Nálam van, de nem sárga, hanem kék színű. Amit küldtél link néztem, de nem derült ki számomra melyik gomb mire lenne pontosan.
(#) orifab hozzászólása Aug 31, 2024 /
 
Sziasztok!
Kisfiam most lesz 6-odikos, és nagyon érdeklődik hogy a régi telefonvonalon keresztül milyen az internetezés. Szeretne építeni és kipróbálni egy rendszert... találtunk odahaza egy régi 56k modemet, most utánanézett, és venni akar egy viking dle-200b (ami 50.000 Ft) kütyüt, csak azért hogy kipróbálja... van valakinek ötlete, javaslata, hogy lehetne legegyszerűbben, legolcsóbban megúszni? Köszi
(#) Landsmann válasza orifab hozzászólására (») Aug 31, 2024 /
 
Azzal a kütyüvel csak a telefonálást fogja tudni kipróbálni, magát az internetezést nem, hiszen nem csatlakozik hálózathoz. Ugyanezt a funkciót egy alközponttal is el lehet érni. Használtként Vaterán és hasonló helyeken olcsóbban kijön. Alközponton keresztül (és a kiszemelt kütyün keresztül is) esetleg két számítógép között a terminál funkciót lerhet kipróbálni. De ehhez két számítógép, két modem kell és a terminálprogramokban való jártasság. Bár lehet később már voltak olyan programok, ahol nem a modemparancsokkal kellett használni, hanem egérkattintásokkal lehetett vezérelni. Manapság szerintem már nem használ senkli terminál programot. Annak idején a DOS Navigátorban lévőt használtuk.
(#) bbb válasza orifab hozzászólására (») Aug 31, 2024 /
 
Keress egy pajtást, akit fel tudsz hívni és pattints hozzá egy modemet. Onnantól elvileg megoldható, hogy betárcsázós netet csináljatok kettőtök között az ő netjének megosztásával.
(#) pucuka válasza bbb hozzászólására (») Vas, 13:22 /
 
Azért nem ennyire egyszerű.
Csak két olyan modemet lehet szembefordítani, amelyek tudnak ilyet (pl Zyxel modemek között volt ilyen). A vezetékes telefonközpontokban nem csak hogy nem csatlakoznak az internetre, de még modem sincs a drót központi végén.
Bérelt vonalon lehetne összekötni két erre alkalmas modemet, az meg elég drága játék.
(#) bbb válasza pucuka hozzászólására (») Vas, 13:56 /
 
Azért nem is annyira bonyolult Még NT4-en láttam ilyet működni, visszahívós megoldással. A szerver saját hálókártyáján volt az internete, amit a hozzá kapcsolt modemen megosztott a betelefonálóval. Igaz ennek van már 24 éve
(#) orifab válasza orifab hozzászólására (») Hé, 19:06 /
 
Sziasztok.
Mindenkinek köszönöm az eddigi hozzászólásokat. Megosztjuk veletek milyen eszközeink vannak. Van két db LenovoT410 laptop, mindkettőben van beépített modem. Van továbbá egy microcom USB 56k travel/s modemünk, ami nem biztos, hogy működik (amikor telefonnal lehallgatja, recsegős, elhangolt tárcsázási handja van)... A két laptoppal meg lehetne már oldani valami kapcsolatot, vagy még kellene hozzá valami? A kisfiam is olvassa a fórumot, egyből értesül, arról nem is beszélve, hogy jobban érti nálam a dolgokat. Köszönöm.
(#) bbb válasza orifab hozzászólására (») Hé, 19:25 /
 
Nem mondom, hogy nem fog menni, de nem lesz egyszerű mutatvány. Nézzétek végig ezt a youtube videót, meg pár mellette lévő hasonlót és ezek alapján talán sikerül majd összekötni a két gépet.
(#) Landsmann válasza orifab hozzászólására (») Hé, 20:03 /
 
A linkelt videóban is terminál programot használnak. Ott egy 500 ohmos ellenálláson keresztül a vonalra kötött 9 V-os elemmel szi,ulálta a vonalfeszültséget. Akár működhetne is a dolog, de azért nekem vannak kétségeim. Ha mindkét gépben van modem, az oké. Viszont a fenti vonalpótlós megoldással van egy kis gond. A modemek alapértelmezetten úgy vannak beállítva, hopgy várjanak a tárcsahangra. Na, itt tárcsahang nem lesz, így nem fog tárcsázni sem. Elképzelhető, hogy a modemet át lehet programozni arra, hogy ne várjon tárcsahangra. (ez sem egyszerű, és ha valami másba sikerül belenyúlni, akár használhatatlan is lesz a modem) A másik problémám, hogy egyáltalán milyen számot fog tárcsázni, hogy a másik modem válaszoljon? Vagy tulajdonképpen mindegy is hogy mit, mert a másik oldalon úgyis "kézzel kell fogadni" a hívást. (talán ATH paranccsal) Egy alközponton keresztül simán működne különösebb mókolással.
(#) Gafly válasza Landsmann hozzászólására (») Hé, 20:26 /
 
Használaton kívüli/leszerelt alközpontot ingyen is szoktak (itt is) kínálgatni.

Igazán nem csak a tárcsahangra, hanem a csengetésre szoktak várni a programok.

AT parancsokkal, terminál programmal sok érdekes dologra rá lehet venni, jó móka és tanulás.
(#) pucuka válasza Landsmann hozzászólására (») Hé, 22:06 /
 
Elnézést, nagyon régen foglalkoztam az adatátvitel fizikai kivitelezésével. Az is mindössze két esetre szorítkozott. Bár az NMT rendszerben a modem 1200 b/s volt
A telefon hálózaton működő modemek két fő típusa van. Előfizetői modemek, és központ oldali modemek. Ezeket lehet szembefordítani egymással, hogy értsék is egymást.
A legtöbbször előfizető oldali modemmel találkozhatunk, modemek párban elég ritkák, és drágák is voltak.
Ebből az következik, hogy elég nehéz lesz két előfizetői modemet szembekötve kommunikációra bírni, akár telefon vonalon, akár vonalpótló kapcsoláson, akár "bérelt vonalon", azaz egyszerűen összekötve.
A két modem között a fizikai komunikáció 2 - 2 hangfrekvenciás páron zajlik FSK modulációval, duplex módban. Sajnos a frekvenciákra már nem emlékszem pontosan. Mind az adó, mind a vevő oldali demodulátor szűrővel kezdődik.
De legyen szerencsétek, én ennyit tudok róluk.
(#) bbb válasza bbb hozzászólására (») Hé, 22:12 /
 
Még egy videó a témában: yt
(#) veroka válasza orifab hozzászólására (») Kedd, 18:23 / 1
 
A két laptop modemjével lehet kapcsolatot összehozni, de az nem lesz alkalmas az internet megosztására.
A modemek a gépben COM portként fognak látszani. Ha nyitsz egy terminál programot, akkor tudnod kell hogy milyen beállításokkal kommunikál a modem a géppel (azaz a COM port paramétereit, baud rate, paritás, adat bitek és stop bitek száma - ez általában 57600 bps, 8 adatbit, 1 stopbit és None paritás), ha ezt jól beállítod akkor már tudsz beszélgetni a gépedbe épített modemmel. Ezek után ha beírod az 'ATA' parancsot, akkor a modem beemeli a vonalat és elkezd fütyülni, várva, hogy a túloldal válaszol. ITT megtalálhatod az össze AT parancsot a 70. oldalon. Minden parancs AT-vel kezdődik, az első sorban lévő Z (general reset) tehát ATZ parancsként kell begépelni a terminál programba. Erre a modem egy OK-t fog válaszolni. Ha azt írod be hogy 'ATDT123456' akkor a modem beemeli a vonalat, vár a tárcsahangra, ha megkapja akkor felhívja az 123456 számot. Ha nincs tárcsahang, akkor NO DIALTONE hibát ad.
Ha most a két modemet összekötöd egy két eres telefonkábellel, és mind a két gépen megnyitod a terminált (mindkettő a gépben szereplő COM portra konfigurálva) akkor mindkét modemen kiadhatod az ATA parancsot, és elvileg össze tudnak fütyülni. Azért csak elvileg, mert mindkét modem answer módban fog kezdeni, márpedig a soros kommunikációs protokollokban számít, hogy ki kezdeményezi a hívást és ki fogadja. Ellenben az okosabb modemek még így is meg tudják beszélni, hogy milyen paraméterekkel dolgozzanak. Ha így nem sikerül, akkor meg kell próbálni beállítani, hogy ne várjon tárcsahangra a modem (ATX0 ha jól emlékszem), ekkor egyből tárcsázza a beállított számot. Ha tehát össze van kötve a két gép, akkor az egyiken beírod, hogy ATX0 (vagy amivel nem vár a tárcsahangra) aztán ATDT 123, és amikor a túloldalon beírod, hogy ATA, akkor a két modem elkezdi az összefütyülést. Ha végeztek, akkor beállítástól függően mindkét oldalon kaptok egy-egy CONNECT 9600 vagy hasonló üzenetet, ahol a 9600 a két gép közötti telefonvonal sebessége lesz. Ezek után amit az egyik terminálon gépelsz, az megjelenik a túloldalon és vica versa. De mondom, ez függ a beépített modemek képességeitől.
Nomármost, eddig csak a COM portok tudnak kommunikálni egymással. Hogy az internet is működjön, ahoz ez a fenti varázslás nem elég. Ahoz az egyik gépnek szerverként kell működnie, és az ethernetről/wifiről érkező biteket át kell küldenie a soros portra, a másikon pedig kell egy kliens, ami a soros portról érkező biteket át tudja konvertálni mondjuk képpé vagy szöveggé. Régen, még az XP előtti korszakban a Windowsnak része volt egy internet szerver, ahol a modem várta a betárcsázós klienseket, és a Windows tudta kezelni a Dial-up internetet, azaz tudta értelmezni a COM portról érkező biteket. Ezt hívták RAS-nak, azaz Remote Access Server -nek. És még mindig nincs vége, mert ha eddig el is juttok, akkor is a kliens gépet fel kell okosítani, hogy IP protokollon tudjon kommunikálni a COM porton keresztül (IP címet kell neki adni, ami megfelel a szerver gép tartományának, meg kell neki mondani, hogy melyik IP címen éri el a szerver gépet mint default gatewayt, hova küldje a DNS kéréseket és így tovább, illetve hogy milyen protokollon kommunikáljon a COM porttal).
Itt találsz róla infót, linkelve egyéb betárcsázós cikkek is vannak benne.

Összefoglalva: nem lehetetlen a dolog, de túl sok mindennel kellene játszani, hogy működjön a kapcsolat. Ráadásul, ha van is otthon analóg telefonvonalad, az nagy valószínűséggel VoIP kapcsolat a telefon szolgáltatód oldalán, emiatt vagy egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan alkalmas a betárcsázós kommunikációra az AD konverzió (digitalizáció) miatt.
(#) pucuka válasza veroka hozzászólására (») 12:00 /
 
Idézet:
„Azért csak elvileg, mert mindkét modem answer módban fog kezdeni, márpedig a soros kommunikációs protokollokban számít, hogy ki kezdeményezi a hívást és ki fogadja. Ellenben az okosabb modemek még így is meg tudják beszélni, hogy milyen paraméterekkel dolgozzanak.”

Olvasom a "PC Műhely 6" Modemek c könyvecskéjében (196 old), hogy ki kell adni a terminál programban az ATR parancsot, ez elvileg megfordítja a kezdeményező (előfizető oldali), és a válaszadó (központoldali) frekvenciákat, így minden valószínűség szerint szembekapcsolható a két modem.
Hogy ez végrehajtható, vagy nem, azt nem tudom, ellenőrizni kell. (lehet, hogy csak belső kapcsolóval, vagy átkötéssel)
A hozzászólás módosítva: 12:01
(#) Landsmann válasza pucuka hozzászólására (») 14:10 /
 
Simán működik, én annak idején ismerősömmel a normál telefonvonalon keresztül terminál programot használva kommunikáltunk egymással. Tehát nem volt szerver, hanem két modem állt egymással szemben. Szerintem ez a kezdeményező/válaszoló mód automatikusan történik azzal, hogy az egyik modem tárcsáz, (ATDtelefonszám) a másik meg az ATH (ha jól emlékszek) paranccsal fogadja a hívást.
(#) pucuka válasza Landsmann hozzászólására (») 14:39 /
 
Telefon vonalon keresztül működött, mert volt közte telefonközpont a saját központoldali modemjeivel. Ma már az elektronikus telefonközpontok korában nem biztos, hogy van központ oldali modem minden előfizetői vonalra.
De ha csak két modemet kötsz szembe egymással, már nem fog működni, ahogy veroka fórumtárs ís írta, és én is többször magyaráztam.
Az eredeti feltevés is arról szólt, hogy központ oldali modem híján, nem biztos hogy fog működni a két számítógépes 56 k fax modem egymással szembe fordítva.
(#) Landsmann válasza pucuka hozzászólására (») 15:33 /
 
A VOIP alapú vonalakon biztos nincs, ezért sem mennek rajtuk a faxok, ámbár szolgáltatófüggő. Munkahelyen kábeltévés internet alapú telefonvonal van, de atzon még működik a fax. De például a már megszűnrt Neophone-on és az Ephone vonalakon sem megy a fax.
Következő: »»   19 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem