Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Általános antennás kérdések, válaszok
Lapozás: OK   89 / 90
(#) pucuka válasza Landsmann hozzászólására (») Szept 8, 2024 /
 
Nem kell mindent a terjedésre fogni. 100 MHz -en a terjedés nem nagyon szokott változni. Valószínűleg reflexiós helyen van az antennád, és az tesz tönkre mindent. Egy antenna elhelyezésénél ügyelni kell, hogy a legnagyobb mértékben, 5 - 10 hullámhossznyira , és a terjedési útvonalban ne legyenek reflektáló fellületek. (pl tetőgerinc felett 5 - 6 m) Ha ez nem teljesül, akkor jönnek a mirákulumok, lehet kísérletezni, hogy milyen helyen a legjobb eredmény.
(#) Landsmann válasza pucuka hozzászólására (») Szept 8, 2024 /
 
Pedig változik az. Érdekes móüdon este 10-11 órától szépen letisztul, még a TP jelzés is megjelenik. AZtán reggel ez eltűnik, jön a kis cicergés a háttérben. De a Retró 9is úgfy jött, hogy az egész jótól az elfogadhatatlanig mindez pár perces válatkozásokkal. Minél rosszasbbul jött a Retró, annál jobb volt a Best FM.
(#) Landsmann válasza Landsmann hozzászólására (») Szept 8, 2024 /
 
Egyre jobb. Nem egy zavarforrás van. Kiderült, a két router is zavarja a vételt, igazándiból azok ciceregnek a háttérben. A bökkenő az, hogy nem a wifi zavarja. Lekapcsoltam a rádiós részt, ugyanúgy zavarták. Ha kihúztam a tápot, akkor nem volt cicergés. Na, ezzel mit kezdjek?
(#) szs válasza Landsmann hozzászólására (») Szept 8, 2024 /
 
Semmit. Vidd fel az antennát a padlásra, vagy fentebb, a tetőn kívülre -ha lehet. Minél messzebb vsn a zavaró táptól, annál jobb.
És ott is kell majd az árnyékolás -viszont a sok visszaverődés nem lesz már (kevesebb lesz)
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2024
(#) Landsmann válasza szs hozzászólására (») Szept 8, 2024 /
 
Némi kompromisszummal az egyik routert ki tudtam venni a rendszerből. Így már jobb. Padláson nem volt jobb az antennának a helyem, ráadásul ezt a zavarforrást ott is tapasztaltam, csak akkor még nem tudtam, hogy honnan jön. Én a wifire gondoltam, de nem. LKekapcsoltam a 2,4 és az 5 GHz-es részt is és maradt a sípoló zavar. Mikor a LAN kábeleket húzgáltam, akkor változott a helyzet. De mikor a routerből kihúztam a tápot, mindjárt sokkal csendesebb lett a helyzet. A Tv lett feláldozva, az nem kap netet. Úgysem azon szoktam nézni a youtubeot, meg úgy alapjában véve hónapokiug nincs bekapcsolva sem, szóval nem nagy érvágás. Ha meg nagyon muszáj lenne, a PC-nek tudok adni wifin is netet, akkor egy port felszabadul. De egyelőre így sokkal jobb.
(#) szs válasza Landsmann hozzászólására (») Szept 8, 2024 /
 
Érdekes (de nem azt mondom, hogy lehetetlen): az én routerem tápja még nem zavart rádiót. Igaz, itt a szobában egyet próbaltam, a többit a konyhán.
De minap volt itt a fórumon szó róla, némelyik kapcsolóüzemű táp nagyon tud zavart kelteni. Érdemes ilyenkor cserélni, ha van mire. Például trafósat tenni neki, stabilizátorral.
(#) Landsmann válasza szs hozzászólására (») Szept 8, 2024 /
 
Nem gondolnám hogy a táp zavar. Ugyanis van itt a rendszerben két VOIP adapter is szintén nem trafós tápokkal, aziok nem zavarnak semmit. A két router az ami zavart kelt akkor is, ha a wifi le van kapcsolva. Próbáltam, hogy a router tápvezetékét ferritgyűrűn átvezettem, de semmi változás nem volt. A zacart oolyan rádión ios lehetett tapasztalni, ami elemes táplkálású, tehát nincs semmihez kötve fizikailag. De érdekes egyébként, hogy amint az antenna bármely része hozzáért a falhoz, azonnal sípolt a rádió. És az mindegy volt, hogy a padláson vagy az erkélyen. Csak most így azt nem tudom, hogy az egyik VOIP adapterbe hogy lépjek be, mertt eddig a routerhez csatlakozott. Most viszont a másik VOIP adapteren keresztül kap netet. AZonos típusok, van Wan bemenet és LAN kimenet rajtuk. (SPA2102) Így csak az egyikhez férek hozzá. De mindegy, ez annyira nem lényeg.
(#) szs válasza Landsmann hozzászólására (») Szept 8, 2024 /
 
Te írtad:
Idézet:
„mikor a routerből kihúztam a tápot, mindjárt sokkal csendesebb lett a helyzet”

Ezért mondtam, hogy (bár nekem még ez nem volt), de lehet. Most vagy úgy van, ahogyan írtad, vagy nem. Azt már döntsd el. Mint az antenna-árnyekolást is.

Mielőtt azt mondanád, hogy a táp nem volt kikapcsolva, csak a routerből húztad ki: akkor már nem volt terhelve. Azaz sokkal kisebb zaja lett.

De egy antennát akkor is minél fentebb kell vinni, minél messzebb a zavarforrásoktól. Az a bizonyos árnyékolás is talán hatékonyabb lehet úgy, mint egy erkélyen.
Most, hogy olvasom, pucuka is célzott erre.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2024
(#) Landsmann válasza szs hozzászólására (») Szept 9, 2024 /
 
Nem a táp a ludas. Kipróbáltam efgy VOIP adapterrel a router tápját. Síri csend, meg sem nyikkan tőle a rádió. A VOIP adapter nagyobb energiaigényű, mert 5V 2A-es táp kell hozzá, a routeré meg 1,2 A-es, tehát le volt terhelve rendesen. Körülbelül 4 méterre van az antenna a routertől. Az antennát máshol elhelyezve meg a másik rádióadóval nem tudok mit kezdeni. Itt legalább most néhány fal is árnyékolja az adót. Délben nagyon instabil volt a vétel, nagyon gyengén jött az adás, de a Retró is, szinte teljesen el volt halva. Szerintem a légköri viszonyok miatt. Két eltérő irányból érkező jel is nagyon lecsökkent. Ha csak az egyik lett volna, akkor rá lehetne fogni valami leárnyékolásra. A Retró adója még így 100 km távolságból is a horizont fölött van nagyjából 300 méterrel, míg a másik meg már a horizont alatt durván 130 méterrel.
(#) Landsmann hozzászólása Okt 5, 2024 /
 

Miért jó az egyik és miért nem a másik?

Már jó ideje gondolkodok rajta, de magamtól nem jöttem rá a megoldásra, pontosabban a jelenség okára. Van két FM rádióadó ugyanabban a városban. Szűk 60 km-re vagyok onnan. A sugárzási teljesítmény közel azonos, 0,8 és 0,754 kW. Ennek ellenére a nagyobb teljesítményű adó vétele sokkal problémásabb, gyengébb minőségben jön. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mikor a terjedési viszonyok olyanok, néha pár percre teljesen lehetetlenné válik ennek az adónak a vétele, miközben a másik ugyanolyan minőségben jön. Nem értem, hiszen az irány ugyanaz, a teljesítmény is majdnem ugyanannyi, mégis a nagyobb teljesítménnyel sugárzott jön gyengébben. Igaz, van néha másik zavaró adó a közeli frekvencia miatt, de amikor a venni kívánt adó szinte egyáltalán nem jön, akkor a zavaró sem. Tehát nem egy másik adó zavarja, hanem olyan, mintha a teljesítményt levennék. De biztosan nem tekergetik, más jelenség állhat a háttérben. Ezek a kimaradások csak 1-2 percesek, gyakorlatilag fél, egy perc alatt megy el teljesen, vagy majdnem teljesen, aztán pár perc múlva visszajön. Mindeközben a másik rezzenéstelenül ugyanolyan minőségben jön. Még annyi adat, hogy az eltűnő adó 2 m-el magasabban a tengerszint fölötti magasságon mint a másik, ugyanakkor a rezzenéstelen a talajszint fölött a másikhoz képest 15 méterrel magasabban van. Nem gondolnám, hogy ez a 15 méter a magyarázat a vételkülönbségre, ráadásul ez 1-2 km-el távolabb is van, bár ez gondolom itt nem számít. Frekvenciában is közel vannak egymáshoz. 104,6 és 106 MHz.
(#) Massawa válasza Landsmann hozzászólására (») Okt 5, 2024 /
 
Ennek rengeteg oka lehet. Nem irod pontosan hogyan tünik el, mert sajnos manapság az IT technologia is sok kiesést okozhat, és ott ritkán lehet megtalálni a valodi okokat.
A másik dolog az FM terjedése es a besugárzando terület meghatározása. Én pl szinte rálátok a soproni adora, de alig tudok fogni onnan bármilyen jelet ( sem TV sem FM), mig a 120-140 km-re levö pozsonyi adorol minden jön kiválo minöségben.
Az FM sáv sajnos keményen ki van tömve ( és itt én is élek a gyanuval, hogy a magyar hatoságok sok mindent elképesztöen primitiven kezeltek, amikor pár éve ujra osztották a frekvenciákat), mert bizony sok nagy teljesitményü ado került nagyon egymásmellé (200 KHz távolságra) ami még a jobb rádiokon is szelektivitási gondokat okoz. Közben meg az adott helyen az FM sávban több megaHertzes lyukak vannak ( nincs semilyen jel). Igy az ember nem érti, miért van valahol 1 MHz-s sávban 3-4 nagyteljesitményü ado, 2-3 MHz-el arrébb meg sokáig semmi. A vételt bármi zavarhatja, egy toronydaru, de akár egy másik épület visszaverödése is, de lehet az akár erdö is, ami pl. esös idöben zavaro lesz szép idöben meg nem. Én két adot szoktam hallgatni ( 0,2 MHz a különbseg közöttük, es a közelebbi a bizonytalanabb ( alig 40 km-re, mig a másik zavartalanul megy, pedig joval távolabbi. És olyan aproságok is zavarnak a táskarádion, hogy kinyitok egy tükrös szekrényt.
Van szolid tetöantenna, ami sajnos meg rosszabb vételt ad, hiába mértük és állitottuk be müszerrel, a drága HiFi vevökészülek hibátlanul csak a valoban közeli adokat képes fogni. Igaz, hogy a házon belüli koax hálozat a TV jeleket is tartalmazza.
(#) Doky586 válasza Landsmann hozzászólására (») Okt 5, 2024 /
 
Csak a lényeget hagytad ki. Pont ebben a topikban. Milyen antenna???
Gondolom egyik körsugárzó, másik irányantenna ami háttal néz feléd.
(#) Landsmann válasza Doky586 hozzászólására (») Okt 5, 2024 /
 
Egy antenna van, egy irányított URH rádió antenna.
(#) Doky586 válasza Landsmann hozzászólására (») Okt 5, 2024 /
 
Nem nálad, hanem az adó oldalra gondoltam..
(#) pucuka válasza Landsmann hozzászólására (») Okt 5, 2024 /
 
Idézet:
„Szűk 60 km-re vagyok onnan. A sugárzási teljesítmény közel azonos, 0,8 és 0,754 kW. Ennek ellenére a nagyobb teljesítményű adó vétele sokkal problémásabb, gyengébb minőségben jön.”

Az fel sem merült benned, hogy már régen kívül vagy az ellátott terület határán?
A budapesti Széchényi hegyi URH (pl. Kossuth adó 85 kW, 457 + 135 m) ellátott területének határa nagyjából 60 km Cegléd irányában. Ahogy látod, igen magasan van, a nagyjából tengerszint feletti 100 m viszonylag sík terep irányában.
Azt nem írtad, hogy honnan hová, de ha sík terepet feltételezünk, már régen csoda, hogy egyáltalán venni tudod ekkora adóteljesítmények mellett. A két adóteljesítmény gyakorlatilag egyforma. (ebben a szakmában dB -ekben számolunk, számítsd át az adóteljesítményeket dBm szintekre, és hasonlítsd össze már csak a szabadtéri terjedés 90 - 95 db csillapításával is, rájössz, hogy nudli az egész.
A leírt jelenségekből következik, hogy a terjedési útvonal az adóktól hozzádig biztos jelentős reflexiókkal terhelt, gyakorlatilag DX vételnek tekinthető.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2024
(#) Landsmann válasza Doky586 hozzászólására (») Okt 5, 2024 /
 
Ja, értem. A Frekvencia.hu adatbázisa szerint mindkét adó irányított. Az irányítottság iránya viszont nem derül ki egyikről sem. Debreceni mindkét adó. Ami biztos, nem az antenna hátulja felé vagyok, mert ha Debrecenből Nyíregyháza felé indulok, az adótól 20 km-re már elég esetleges a vétel. Ha viszont pontosan az ellenkező irányba, akkor 40-45 km távolság után romlik annyit a vétel mint az ellenkező irányba 20 km után.
(#) Landsmann válasza pucuka hozzászólására (») Okt 5, 2024 /
 
De igen, bizony felvetődött bennem, hogy ez már a DX vétel kategóriába esik. Az Alföldről van szó területileg, Debrecenből sugározzák mindkét adót. Tudom, hogy ez már a horizont alatt van jópár méterrel mire elér hozzám. Csak az bosszant, hogy ennek ellenére az egyik folyamatosan jól jön, míg a másik néha teljesen el is tűnik, naná, hogy pont az, amelyiket hallgatnám. Még azt is megnéztem, hogy a Best FM (ezt hallgatnám) esetén 2, (Hír FM)a másik esetén 3 település esik légvonalban a vétel irányába. De akkor ez a vételminőségbeli különbség leginkább az sugárzó antennák irányítottságában keresendő? Az egyiket lehet pont én felém sugározzák, a másikat meg mellém. Az adó elhelyezkedése Debrecennek nem a központjában, hanem attól kissé északnyugati irányba van. Akkor elképzelhető, hogy délkeleti a sugárzás irány. Én viszont délnyugatra vagyok az adóhoz képest. Viszont érdekes módon a Hír FM adója is a város északnyugati részén van, viszont itt már kifejezetten északnyugati részen. De ettől még nem biztos a sugárzási irány. Sajnos nem találtam térképet egyikről sem hogy milyen irányú a lefedettség.
(#) Doky586 válasza Landsmann hozzászólására (») Okt 5, 2024 /
 
Csak azt tudom javasolni hogy hallgasd interneten át. -Link- ákár asztali médialejátszóval.
(#) uniman válasza Landsmann hozzászólására (») Okt 5, 2024 /
 
Minek is hozzá antenna: https://www.bestfmbudapest.hu/ Már rég megnevezhetted volna!
(#) Landsmann válasza uniman hozzászólására (») Okt 5, 2024 /
 
Írtam melyik adfóról van szó. Ennek ellenére nem bestfmbudapest.hu, hanem besfmdebrecen.hu. 2 évig online hallgattam. Részben még most is, mert az ébresztőórás rádió arra van beállítva, csak az a baj, ha valami miatt megszakad a stream, nem indul el magától, kézzel kell újhra indítani. Ezért lenne jobb az antennás vétel.
(#) uniman válasza Landsmann hozzászólására (») Okt 6, 2024 /
 
Idézet:
„"hogy a Best FM (ezt hallgatnám)"”

Várost nem írtál...de nem ugyanazt sugározza mindkettő? Meg azt sem, hogy ébresztéshez kell...(nekem mindegy mire ébredem, utána oda hangolok, ahová épp kedvem tartja)
(#) Landsmann válasza uniman hozzászólására (») Okt 6, 2024 /
 
Nem. A debreceni és a nyíregyházi külön úton jár, a többi tényleg ugyanazt sugározza. Tehát összesen háromféle Best FM adás fogható.
(#) Landsmann válasza Landsmann hozzászólására (») Szo, 20:29 /
 
Tapasztalatot szeretnék megosztani. Még mindig ezzel a rádióadóval kapcsolatban. Az utóbbi napokban az URH antennával eléggé zajos volt as vétel. A kis belső huzal antennával jobb eredményt értem el mint a külső antennával. Pedig korábban fdordítva volt. Ráfeküdtem a témára. Az antenna poziocióján változtattam egy kicsit. Az erkélyen kintebb tettem, a faltól kicsit távolabb is. Az antenna most teljesen az adó irányában áll. Korábban ha arra nézett, rosszabb volt a vétel mintha keletebbre állítom 15-20 fokkal. Gondolom a fal is belejátszott már a dologba. Szóval érezhetően jobb lett az eredmény. De az antennára még mindig kellettek a kis alufólia zászók, ezek jelentősen csökkentették a zavaró rádióadó által okozott áthallást. Érdekes módon egy folyamatos kis cicergés mindig volt a rádió hangja alatt, még akkor is, mikor a terjedési viszonyok miatt a zavaró adó szinte egyáltalán nem jött. Nyilvánvaló, hogy 100 kHz-el odébb főleg nem okozhatott zavart ilyenkor. Tehát valami más, de olyan dolog, ami folyamatosan ott van. Nagyon ritka volt mikor az el volt tűnve. Arra gondolok, valaki más is használ állandó üzemre egy FM transzmittert és az okozza a problémát, amivel nagyon megint nem tudok mit kezdeni. Mivel jobb lett a helyzet, de még mindig nem tökéletes, így gondoltam egy merészet. Korábban rendeltem az autórádióhoz a kocsiba egy antennaerősítőt. Sokat jelent a vételminőségben. Volt még egy tartalék ugyanilyen erősítőm, de azt a múltkor sikerült kinyírnom. Nosza, rendeljünk kínából, de akkor legyen kettő. Az egyiket beraktam a kis huzalantenna és a rádió közé. Aktívan nem volt használva, mert a nagy antenna volt csatlakoztatva a rádióhoz. Néha teszteltem, hogy melyik antennával jobb a helyzet. Elmondható, hogy amikor az URH antennára tettem az erősítőt, az eredmény rosszabb lett. MI lenne, ha az erősítőt közvetlenül az antenna után iktatnám be, nem pedig a rádió előtt. Tudom, ha használunk erősítőt, akkor at minél közelebb az antennához kell elhelyezni. Műszakilag macerás volt a kialakítás, így ezt akkor hanyagoltam, de most megcsináltam. Az eredmény még jobb lett. Nincs cicergés a rádió alatt. Egy nagyon enyhe sistergés volt, mint amikor gyenge a vétel. Ezen viszont az segített, hogy az FM transzmitter ott van a közelben. Amint bekapcsoltam, a sistergés azonnal eltűnt. Nem értem az okát, inkább fordítva szokott lenni, de ez így most jól működik. Egyelőre most a legjobb, eddig ilyen eredményt nem tudtam elérni. A Rádió 1 is jobban jön Derecskéről, Debrecenből és Hajdúszoboszlóról. Ezek vétele nem különösebben cél, de ha már van, akkor a rádión be van programozva. Remélem ez most már így marad, vagy még jobb lesz, egyelőre az RDS adatok még nem jönnek a Best FM-ről, de az eddig is így volt, mikor erősödött a vétel, akkor beugrott.
(#) Régi motoros válasza Landsmann hozzászólására (») Szo, 23:30 /
 
Eddig nem akartam bele szólni, de valami hasonló helyzetből indultam én is anno.
Aztán kis utánajárás következett, majd készítettem egy hurok dipól antennát, és kitettem kültérre.
Mindenféle erősítő és mahinálás nélkül, rögtön bejött a helyi adók 90%-a sztereóban.
Nem tudom jelenleg milyen antennát használsz, csak gondoltam megosztom a véleményem.
Az antenna méretei a mellékelt képen, az FM sáv közepére hangolva.

Ui.: Annyit érdemes tudni, hogy a faléc végén ahol az antenna átmenő csavarral van rögzítve nem épp jó megoldás, mert gyanítom ott beszivárgott a víz. Tehát érdemes nem átdöfni az antennacső testet, hanem mondjuk kábelkötegelővel odafogatni. A cső anyaga egyébként 1/2" henko fűtéscső. A dobozban a csatlakozó ponton a csavaroknál a külső műanyag bevonat értelemszerűen le van faragva a kontaktus miatt.
A hozzászólás módosítva: Szo, 23:36
(#) Landsmann válasza Régi motoros hozzászólására (») Szo, 23:49 /
 
Én egy gyári (88-108 MHz) antennát használok, 75 ohmos kimenettel. Én nem helyi adó vételével próbálkozok, hanem egy 56 km távolságban lévővel. Még most is jól szól. Kíváncsi leszek reggel/délelőtt, mert napközben szokott rosszabb lenni.
(#) Régi motoros válasza Landsmann hozzászólására (») Vas, 8:45 /
 
Okés. Ezzel egyébként a tőlem kb 80km-re lévő "országos" adót is simán be lehet fogni, csak igazítani kell rajta, mert a helyi itt felénk függőleges, az "országos" meg vízszintes polarizációjú.
(#) Landsmann válasza Régi motoros hozzászólására (») Vas, 9:00 /
 
Most reggel a nyíregyházi Best FM is bejön. Nagyon változó, a szinte a semmitől a sztereó jelzés bekapcsolásáig van minden. Ez már 104 km távolság. Az antenna iránya nagyjából arra áll, kicsit keletebbre. Az viszont érdekes, lehet alatta hallani néha egy másik rádiót, ahol magyarul beszélnek, de beazonosítani nem tudtam. Azért érdekes, mert a 103,9-en xsaak egy másik masgyar adó van, Budapestről A Rock 5 kW-tal, de az antenna ahhoz képest 90 fokban eltér. 100 kHz-el alatta és fölötte egy-egy román adó van, illetve a 104-en a békéscsabai Rádió 1, oda hangolva hallatszik a Rádió 1 és a román adó is. Így nem gondolnám, hogy a békéscsabai Rádió 1 lenne, tekintve, hogy az nagyon gyengén jön. Országos adók jönnek nekem is, éppen ez a probléma is, hogy Kékesről a Retró 100 kHz-el van arrébb és bizony ez átszűrődik a Bestre. Azért az a több 30-szoros teljesítmény különbség megmutatkozik. 100 km a távolság, dehát ilyen teljesítménnyel egy hegy tetejéről nem nehéz az egész Alföldet beszórni. Ezt a zavarhatás a kocsioban is tapasztalható ahogy a 47-esen dél felé haladok Berettyóújfalu után.
A hozzászólás módosítva: Vas, 9:02
(#) Régi motoros válasza Landsmann hozzászólására (») Vas, 12:28 /
 
Sajnos ez az adók közelsége nehéz feladat. Ahhoz, hogy a 100kH-es távolságra (vagy inkább közelségre) lévő adókra megfelelően rá tudj hangolódni, lehet egy precíz szelektivitással bíró vevőkészülék is szükséges volna. Nem vagyok a téma szakértője, szóval arról nem tudok nyilatkozni, hogy ezt egy normál kommersz vevőkészülék tuja e normálisan teljesíteni.
Így valóban csak annyi marad, hogy igazgatni kellene az antennát, az irányultságokat meg a reflexiókat figyelembe véve, ami ugye roppant macerás, főleg egyedül.
Erre még + rátesz egy lapáttal, hogy az a fránya rádióhullám még láthatatlan is.
Esetleg még olyat tudnék elképzelni, hogy ha sikerül azonosítani a zavaró adó irányát, talán valami árnyékoló lemezzel kitakarni az antennát arrafelé, csak ugye itt is bejön a reflexió, hogy nem biztos pont azt a nyalábot fogja be az antenna amerről a zavaróadó sugároz.

Ui.: Esetleg még azt tudnám elképzelni, hogy keskenyebb irányultságú antennával próbálkozni, már ha biztosak vagyunk abban, hogy a zavaróadó nem ugyanabból az irányból jön, mint amit fogni akarunk.
Pl spirál antenna, és igen tudom, hogy nagy méretekről beszélünk, de sajnos ez van.
A hozzászólás módosítva: Vas, 12:34
(#) Landsmann válasza Régi motoros hozzászólására (») Vas, 12:33 /
 
Hát igen. Márt megfjelent a zavaró Retró megint. Van egy kis árnyékolás a fal mellett. HUngfarocel táblára rögzített alufólia. Túl sokat nem jelent. De így, hogy mondod, lehet megpróbálok rajta fordítani, hátha nem is a fő irányból jön a zavarforrás. Az a baj, hogy gyakorlatilag percről percre változik a vlétel minősége. Hol erősebb, hol gyengébb a zavarforrás. Hát így rohadt nehéz kísérletezni. Ha állandó lenne, akkor lehetne boldogulni.
(#) Kera_Will válasza Landsmann hozzászólására (») Hé, 22:14 /
 
Van noisekiller aktív eszköz is .
Igaz az is kompromisszumos és időnként után állítást is kíván.

A lényeg, hogy 2 féle antenna jeleinek a fázis és amplitudó viszonyait tudja "összekeverni".
Van egy fő antenna és mellé raknak egy segéd avagy zajt vevő antennát.
Ezeket keveri össze.

Valamikor mikor nyitották a 6 méteres (50 MHz) amatőr sávot akkor még elsődlegesen üzemben voltak a TV ADÓK.
Azok lokális jelét ütötték ki , nagyon jó hatásfokkal.
Következő: »»   89 / 90
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem