Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2509 / 2517
(#) Sword válasza Skori hozzászólására (») Okt 4, 2024 /

Szia! Köszönöm az infókat. A HEstoreból vettem még nyáron. Megfordult a fejemben ezek után, h megkérdezem, hogy honnan szerzik az infókat az általuk forgalmazott modulokról, mert ezek ilyen elég kamu aliexpresses adatoknak tűnnek és a 2x50W is gyanús ezután, ahogy írod is.
(#) Sword válasza user1914 hozzászólására (») Okt 4, 2024 /

Az a jó megoldás. Nem szeretem a ragasztós bordát, de nem mertem megfúrni a panelt.
(#) Skori válasza Sword hozzászólására (») Okt 4, 2024 /

Gondolom közben "fejlesztettek" ezen a modulon, mert felületes ránézés alapján az enyém is ilyen, de jobban megnézve már nem.

Pl. az XH-M189 felirat nekem rajta van a panelen, és a hestore is ilyen névvel árulja a panelt. Aztán ha megnézem jelen pillanatban a hestore oldalán két fotó van ehhez a a panelhez. Az első fotón látszik az XH-M189 felirat egy részlete, és az is, hogy 10uH-s tekercsek vannak azon a panelen. A második fotó már inkább a te paneledre hasonlít, és ott a fotón már 33uH-s tekercsek látszónak a panelre építve. Nyilván mindegyik kínai beszerzés, és ez most "így sikerült", vagy ez volt elérhető/olcsóbb/stb...
(#) Skori válasza Sword hozzászólására (») Okt 4, 2024 /

Rákerestem a paneled típusára HW-304, ezt találtam (ali): Bővebben: Link Ha megnézed az ottani a fotókat, ott 10µH-s tekercsek vannak rajta.
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Okt 4, 2024 /

Találtam több hirdetőnél hasonlót, de olcsóbban, és ott 10µH és némelyiken 33µH a tekercs a felirata alapján, ezek lehetnek a valójában 25W-os, és a 15W-os verziók (de mindet 50W-osként árulják)
(#) Sword válasza Skori hozzászólására (») Okt 4, 2024 /

Köszi! Szétnéztem énis Alin, valahol úgy hirdetik, hogy "original 32 pin TPA3116D2"
Mindenesetre írtam, a Hestorenak azzal kapcsolatban, hogy nem annyira jófej dolog ilyen bizonytalan adatokkal továbbértékesíteni valamit. Nyilván tudja az ember, hogy kínai, nem is titkolják, a teljesítmény megadást mindig is elkamuzták, de ez így konkrét félrevezetés, mert ez egy másik, gyengébb termék. Innentől mitől lenne biztos, hogy a megadott bekötési rajz OK? A hangszórókat az előbb fordított polaritással bekötöttem (a bekötési rajzhoz képest) és lett basszus.

Ja a lényeg: Hálás köszönet ismét! Az 1. 2. lábat GND-re húzva kikapcsol az erősítő.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2024
(#) Gafly válasza Sword hozzászólására (») Okt 4, 2024 /

Idézet:
„Mindenesetre írtam, a Hestorenak azzal kapcsolatban, hogy nem annyira jófej dolog ilyen bizonytalan adatokkal továbbértékesíteni valamit.”

Ez nagyon jó érv arra, hogy ne ott tologassam a raklapokat.
(#) Sword válasza Skori hozzászólására (») Okt 5, 2024 /

Bocsi, még annyi, hogy ha jól értem, akkor Ez az általad készített mute kapcsolás a TPA3110, 3112- hez nem megfelelő, mert épp alacsony szintre némít. Azt kell ugye elérnem, hogy kikapcsolt állapotban a GND-re legyen húzva az 1,2 láb. Majd a tápfesz megjelenése után kicsivel válassza le a GND-ről.
(#) Skori válasza Sword hozzászólására (») Okt 5, 2024 /

Megrajzoltam neked. (csak szimulátorban teszteltem)
Az időzítés nagysága főleg a kondi kapacitásától függ, tehát a kondi cseréjével lehet hosszabb vagy rövidebb időt beállítani.
(#) Sword válasza Skori hozzászólására (») Okt 5, 2024 /

Ezt nem vártam el, de hálásan köszönöm! Szuper vagy! Próbáltam Tinabn összerakni valamit, de nem voltam biztos magamban. Összerakom próbapanelen.
(#) Dióda hozzászólása Okt 8, 2024 /

Skytec

Hozzám került egy skytec pro240 végfok döglötten.
Szétkaptam és iszonyat mocskos volt belül így kitakarítottam persze szét kellett bontani majd az egészet.
Sajnos a végtranyó átment zárlatba benne így cserés lessz.
No panelt kiszedtem és találtam érdekességeket.
Elkezdtem kigyomlálni belőle az alkatrészeket amiket én úgy gondoltam hogy cserélek mert hulladék benne. Találtam hozzá egy visszarajzolt kapcsolást is.
Nos a végtranyók és táprész kigyomlálva. A végtranyók amiket beszerezni nem lehet cserélve lessz BD911/912 párosra. A táprészben 1000mikrós kondik cserélve lessz 2200-ra a graetz híd rs607volt ami cserélve lessz KBU8M vagy KBU2510-re még nemtudom melyik legyen.
Viszont érdekes számomra a panel. A bemeneti kondi pozitívja megy a bemeneti poti csúszkájára ez nekem fura. A végtranyók nyugalmi áramát a három sorba kötött 1n4148 dióda kellene hogy szabályozza de azok közel sincsennek a hűtőbordához a panel bemeneti részéhez vannak közel. A meghajtó tranyókat is eléggé karcsúnak tartom bár lehet elegendőek.
Vélemény esetleg tanács jöhet.
(#) szendi001 válasza Dióda hozzászólására (») Okt 8, 2024 /

Igazabol null ponton van, de megsem. Tegyel ide egy unipolaris elkot vagy valami WIMA kondit es ugy lezarva.
(#) Dióda válasza szendi001 hozzászólására (») Okt 8, 2024 /

Furcsállom mert mindíg kifelé a kondi negatíja szokott lenni.
(#) reloop válasza Dióda hozzászólására (») Okt 8, 2024 / 1

A kondi polaritása azon múlik, P-s vagy N-es tranzisztor kapcsolódik hozzá. A bázisárama feszültséget ejt a bementi ellenálláson. Itt éppen jól van.
A végtranzisztor meghajtónak nem árt BD139/140-et használnod.
A rajz készítője nem látott még áramkorlátozót, a bázist és az emittert felcserélte.
(#) szendi001 válasza reloop hozzászólására (») Okt 8, 2024 /

Ejj, ezt nem tudtam, de logikus. Kosz az infot.
(#) Dióda válasza reloop hozzászólására (») Okt 8, 2024 /

Igen a rajzot én is csak kb-ra néztem.
Azt mondod a meghajtót érdemes lenne cserélni?
(#) Tomi94 válasza Sword hozzászólására (») Okt 8, 2024 /

Szia!

Sajnos én is valószínű belefuthattam ebbe a dologba. Nyár legvégén, másodkézből vettem egy ilyen, "csak kipróbált" modult (szóval azt nem tudom, hogy HEStore-os volt-e).

Na most, az enyémnél van némítás (vagy legalábbis nem koppan induláskor), cserébe botrányosan zajos, és ráadásul nem is szimmetrikusan (a jobb csatorna kb. egy gyengülő térerejű rádióadó szintjén van, a bal valamivel jobb, de az is sziszeg). Azt el kell ismerni, hogy a hangzás amúgy rendben lenne, erő is van benne, de az adatlapi 102 dB-s S/N-t nagyon nem tudja, szerintem az 50-et se.

Magával a 3116-ossal amúgy jó tapasztalataim vannak, tavaly télen egy ezzel épített 2.1-es modult már vettem, és az nem egy rádiósmagnó szintjén áll zajszintben. Ellenben kifejezetten jól szól, és már terheléses tesztet is kibírt (33 fokban rendezvényt hangosítva, hosszú órákon át, semmi baja nem lett, nem is melegedett kirívóan).
(#) firstman hozzászólása Okt 9, 2024 /

Bias probléma

Üdv,

Ha nem gond,ismét hozzátok fordulnék egy nyugalmi áram problémával. A két vezérlő pont között csupán kb 1,6V feszültség van és nem igazán reagál a potméterre. A gond már a vas kivezetéseknél is jelen van. Az átdolgozott verzió: Bővebben: Link

Bias p.png

(#) reloop válasza firstman hozzászólására (») Okt 9, 2024 /

Szia! Ez építés, vagy javítás? Hibás alkatrészre, vagy hibás bekötésre számíthatunk?
Nyakatekert a rajz, de ez egy kompozit-darlington a feszültségosztó után.
(#) firstman válasza reloop hozzászólására (») Okt 9, 2024 /

Szia! Építés. Egyébként úgy néz ki, mintha minden klappolna, de valamiért mégsem. A bemeneti panel magában lett élesztve. A jelet át is viszi szépen. A dc offszet kb fél perc alatt éri el a 0mV közeli értéket így, a kimeneti panel nélkül, ami elvileg renben is van. A hibára a kimeneti panel csatlakoztatása után jöttem rá. Egyébként ezt leszámítva együtt is rendben működtek a próba erejéig. ( Ami kimaradt, hogy az 5db ksp42 egy adatlap miatt fordított E-B bekötéssel lett beültetve. A tápban lévő miatt így el sem tudott indulni az áramkör. Nem vettem észre hibát ebből kifolyólag. A tranzisztorokat pedig kicseréltem a biztonság kedvéért.)
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2024

A két kompenzáló tranzisztort vizsgáld meg! P és N-es elcserélve, vagy hibás lábkiosztású bekötés a legvalószínűbb.

Nem találok erre utaló jelet. Az összes ksp42, 92 EBC lábkiosztással van bekötve. A rajz szerint ellenőriztem a kapcsolatokat is, de nem találtam a kompenzáló tranzisztorokkal kapcsolatban hibát.

Mekkora a bázis-emitter feszültség a P és N-es tranzisztorokon?

Nézegetem az ONSEMI adatlapot, KSP42 lábkiosztás BEC, a fotón a J104 felirata BCE, Te pedig azt írod EBC.

Az az adatlap kavart meg engem is. A KSP42 NPN és a mérésem szerint a középső lábtól mérhető mindkét lábra diódának. A lenti Fairchild adatlapok 2001-2002 környékiek, az Onsemi pedig friss. A Mousertől van minden és ott is a régi adatlap van mellékelve. BEC-vel be sem indult az erősítő. Az előzőekben az egyik hozzászólást módosítottam egy kiegészítéssel, mert volt egy kis kalandom ez miatt...

A két BE feszültségből átlátható a teljes működés. Ellenőrizd a VAS kimeneti fokozat áramát!

Annyit változotta szitu, hogy jelenleg átálltam a 150 Volt körüli tápról, 120V-ra. Ettől függetlenül természetesen a nagyobb tápfeszen sem működött a dolog. A Vas áramok, az ajánlott 18mA helyett csak 6,4mA az R125, R126 ellenállásokon (49,9Ohm, 0,32V). Az első hozzászólásban linkelt vázlat ad néhány támpontot, illetve olvashatóbb is.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2024

Beírtam a szimulátorba a 6,4 mA-t és meg is mihálylott a szabályzó. Nem nyitnak ki a tranzisztorok. Ha majd méred a BE feszültségeket látni is fogod.

A kompenzálásnál a J104 BE 0,3V; a J105 Pedig 0V. Így nyilván nem fognak funkcionálni semmit. Csak épp az okát nem értem. A rendes tápfeszen ugyanez volt a helyzet.

Futtattam DC transzfert, 16 mA alatt nem működik a szabályzó.
Következő: »»   2509 / 2517
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem