Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3590 / 3593
(#) Bakman válasza KBal76 hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Idézet:
„listázások politikai vagy világnézeti, stb. alapon”
Ne légy naív. Szerinted most nem szerepelsz semmilyen listán/adatbázisban?
(#) KBal76 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Egy ideális világban nem. Önszántamból szintén biztosan nem.
(#) sany válasza Bakman hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Hogyne lenne adatbázis. Múltkor a bankom, arra kért menjek be adategyeztetésre, ami kötelező. Mondom, rendben. Egy hét múlva jött a levél nem kell bemenni, mert valamilyen közhiteles adatbázisból átvilágítottak. Ja, oké. Nem tudtam, hogy van ilyen adatbázis, de legalább nem kellett befáradnom.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2024
(#) sany válasza KBal76 hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Kiesett bringázas közben a zsebemből, úgy összetört. Ez van.
(#) Skori válasza Bakman hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Nem mindegyik, de egyébként igen, több bank is ingyen küldni az SMS-t. És igen, mindenképpen kényelmesebb, és univerzálisabb lenne egy kötelezően telepítendő applikációnál.
ja és még a fizetős SMS is sokkal olcsóbb lenne mint másik telefont venni a DAP miatt...

Egyébként amit siránkozásnak hívsz, az kultúráltan véleménycsere, még akkor is ha másoknak éppen más a véleménye. Az efféle gúnyolodás meg - nem nevezem a nevén, de mindenki tudja mi a jó szó rá. És persze általában akkor jön, amikor az ész érvei elfogynak az illetőnek. (és amúgy szerintem senki sem feltételezte, hogy a téma itteni megtárgyalása megváltoztatja a tényeket, de attól még anyázni lehet...)

Idézet:
„Ha akarom használni, akkor miért ne? Mit gondolsz, merre halad a világ?”
Igen de a chipet egy nagydarab pasi ülteti majd be, végbélnyíláson keresztül (és egyik kezét sem használja) de választható opció lesz az orális verzió is De hát ha ez a követelmény akkor ez van... Szerintem én inkább lemondok majd erről...
(#) Bakman válasza Skori hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Ezt másként nem lehet jellemezni, mert az elején fel lettek sorolva az opciók és megoldások. Sokan képtelenek gyorsan alkalmazkodni a változásokhoz, leginkább az akarat hiánya miatt. Utálják a több faktoros azonosítást, ugyanakkor ha lopják az adatokat (mármint azon a tömérdek adaton kívül, amit mindenki elszór maga után a hálón, láthatatlanul, kéretlenül), netalán a pénzt, akkor meg az a baj.

Nem kell messzire menni, itt a fórum. Nemrég történt némi fejlesztés, mindjárt fel is hördültek páran, hogy micsoda dolog ez, változtatni (feljeszeni) valamin. Felvetettem, legyen mindenkinek feltölthető képe mint minden más fórumon, az sem aratott osztatlan sikert. Hát így állunk mi a változásokhoz.

Tisztában vagyok a gúnyolódásommal, de az életszerűséget messze elkerülő álproblémákra (96 éves Mancinéni) másként nem lehet reagálni. Mellesleg nem féltek senkit, majd megnyugszanak és "okosba" megoldják, ahogy mindig is, ha már nagyon kényelmetlen...
(#) adapter válasza Bakman hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Nem jó olvasni, hogy két általam nagyra becsült ember bökdösi egymást...

Határozottan nem vitaként említve, hanem inkább csak kiegészítve, én például nem feltétlen csak attól tartok, hogy az alacsony biztonság miatt lopják az adataim, hanem például a DAP tárol/gyüjt stb adatokat emberekről annak például az adatkezelése hogyan történik. Vagy akár valaki, (nyilván akinek erre lehetősége van) szándékosan, szervezett kereteken belül át nem adja harmadik félnek akármilyen ellentételezésért. Onnan már nehéz visszahozni... Szvsz...
(#) Bakman válasza adapter hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Minden házasságban van egy-két jó vita. Tudomásul vettem már, hogy vannak örök elégedetlenek de néha szeretek szurkálódni.
(#) nagym6 válasza adapter hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

Idézet:
„a DAP tárol/gyüjt stb adatokat emberekről annak például az adatkezelése hogyan történik.”
Eddig is tárolva voltak adataink személyi, lakcímkártya, jogsi, nem tudom még mik.
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

Ez így van.
Jómúltkorában teperünk granpával Békés vármegyében, és leint a Yard egy híd előtt.
Odaadom, az egész pakkot, visszanyomja a kezembe, hogy nekik ez nem kell, csak személyit szkennelték be.
Meg fújjon egyet.
Ami szokatlan volt, hogy granpát is eljárás alá vonták.
(#) Landsmann válasza Gafly hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

A nyáron hasonló eset történt velem is a saját városomban, szintén Bíkís vármegyében. Állok a kereszteződésban, irányjelző balra, látom, vagy 100 méterre rendőrautó két rendőrrel az út melletti parkolóban. Kikanyarodok, látom már nagyon fészkelődik, na ezek megállítanak. Úgy is lett. Mondja, személyit, jogosítványt, forgalmit, lakcímkártyát kér, az utasomtól személyit és lakcímkártyát. Mondom neki, személyim nincs, jogosítványt tudok adni, meg útlevelet. Erre megszólal az utasom: Nekem sincs személyim. Jogosítványt vagy útlevelet tudok adni. Valamit dünnyögött a rendőr, nem értettem. Társának oda adja az iratokat, majd kérdezi: Megtudhatnám maguknak miért nincs személyi igazolványuk? Mire én: Nem tartom szükségesnek. Van jogosítvány, van útlevél. Két fényképes okirat. Nem elég? De, elég. Jött a válasz. Csak a személyit könnyebben beolvassa a gép. Gondolom így be kellet pötyögni az irat számát. De megterhelő feladat. Mondjuk nem is értem, hogy a jogosítványon kívül az útlevelet tulajdonképpen miért is kérte el. Semmi olyan plusz információ nincs benne ami kellhetne neki. Amúgy meg ha jól tudom, ezeknek az iratoknak belföldön nem is feltétlernül kell nálunk lenniük. De mindegy, ha vezetek, mindig velem vannak. Egyszer hagytam itthon a forgalmit vagy 10 éve. Debrecenben óriási rendőri jelenlét a 33-ason az M35 hídja alatt. Naponta többször elmentem ott, mindig a túloldalon igazoltatgattak. Hanem az utolsó kanyarnál azon az oldalon ahol én mentem. Az előttem haladót és a mögöttem haladót kiintették. Engem nem. Teljesen nyugodt voltam. Akkor még nem tudtam, hogy a forgalmi nincs is nálam. Csak itthon derült ki, mikor tettem volna ki a helyére, hogy nem találom a táskámban.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2024
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

Sok rendőrautóban kamera van, rendszámot figyeli, azonnal kiszűri lejárt műszaki vagy nincs kötelező bizti, és már állítja is meg a rendőr az autót (nyilvántartás). Ismerősömet így tájékoztatták lejárt műszaki tényéről. Nem ingyenes szolgáltatás természetesen, de ha lett volna ügyfélkapus regisztációja, két hónappal előre tájékoztatták volna várható bünti megelőzésének lehetőségéről. Azaz rövidesen lejáró műszaki érvényességről.
(#) KBal76 válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

Ez az előre értesítés vagy működik, vagy nem.
Biztos a negatív kisugárzásom az oka, hogy nálam nem.
(#) nagym6 válasza KBal76 hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

Sok éve mindig jön két hónappal előtte, és mégegyszer egy hónappal előtte is. Nekem vállalkozás miatt kötelező volt az ügyfélkapu, talán ezért lehetek más eset.
(#) szs válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

Nekem is mindig jön, akár az autóról, akár a személyi/jogsiról.
Persze, ha valaki el sem olvassa... (netán beállítja SPAM-nek, mert "biztos kormánypropaganda")
(#) KBal76 válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

Ez biztosan nem ezzel függ össze, mivel én is vállalkozó vagyok elég rég, emiatt elő sem fordulhat hogy ne figyeljek egy központi értesítés levélre.
Nyilván nem azért írtam egy éve erről, hogy most legyen mire hivatkoznom
De mivel az ominózus levél máig megvan, megpróbáltam befotózni, némiképp anaonimizálva.
Látható hogy az értesítést követő néhány napon belül sikerült az alkalmasságit nyélbe ütnöm, és személyesen kiácsorognom a fotózást, így 12 nappal később kiállították az újat. Ha két hónappal előtét szónak, akkor nincs ez a kapkodás.
(#) Macsek71 hozzászólása Okt 23, 2024 /

Fűtés, gazdaságosság, szabályok

Váltsunk témát !

Mivel az élet sok területéről összehoz minket az elektronika ... Szeretném megkérdezni, valaki tud-e segíteni a következő "feladat" megoldásában :
Van egy kis vegyesbolt (~25m2 ). Összes energiaforrásunk 1*230V 16A , esetleg palackos PB gáz.
Van valami előírás, milyen hőmérsékletet kellene tartani télen ? Gondolom minimum a fagymentes, de az eladó komfortjára van valami szabály ?

A bolt fűtésére ( gondolom ) a hőszívattyú - klíma lenne a gazdaságos, pillanatnyilag nem fér bele a költségvetésbe.

Valaki leellenőrizné a számításomat, hogy egy gáz hősugárzó, vagy egy olajradiátor üzemeltetése az olcsóbb ? ( az egyszerűség kedvéért az eszközök névleges maximális teljesítményével számoltam)

A szieszta kályha teljesítménye - fogyasztása - üzemeltetési ideje 11,5 kg-os háztartási gázpalackról. NET szerint 7700-12000 Ft/palack (számoljunk 10000 Ft-al)

1. fokozat: 1,5 kW - 0,11 kg/h - kb. 105 óra kb. 95 Ft/óra
2. fokozat: 2,8 kW - 0,20 kg/h - kb. 57 óra kb. 175 Ft/óra
3. fokozat: 4,2 kW - 0,31 kg/h - kb. 38 óra kb. 263 Ft/óra

Ugyanez villannyal : 62Ft/kWh számolva ( NETen ezt találtam vállalkozói tarifának, de javítsatok ki ha tévedek! )

1. fokozat: 1,5 kW kb. 93 Ft/óra
2. fokozat: 2,8 kW kb. 173 Ft/óra
3. fokozat: 4,2 kW kb. 260 Ft/óra

Tanulság: majdnem mindegy melyiket választjuk, kb. egyforma a költség...
"Apróságok" döntenek, pl a palackcsere kényelmetlensége, esetleg olcsóbb csere lehetőség, illetve az éjszakai "felügyelet nélküli" üzem lehetősége.
(#) Landsmann válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

Az a gáézfűtés folyamatos üzemre nem igazán jó. Az égéstermék a helyiségben marad. A vásárlók járkálása az ajtónyitásokkal nem elegendő a szellőzéshez. Egy idő után csípi, marja az ember szemét az égéstermék.
Inkább az elektromos megoldás felé hajlanék. Esetleg kiegészítésnek a gáz ha mondjuk túl hideg van vagy a hétfő reggeli nyitáskor kicsit gyorsítani a felmelegítést. Persze ha mindegyikre most kell beruházni, akkor elgondolkodtató, de ha már rendelkezésre áll, akkor szóba jöhet ez is.
(#) Gafly válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 23, 2024 / 1

Az futott át az agyamon, hogy kellene szellőztetni is ilyen pici légtérben, különösen nyílt égésterű gázkészülék esetén...
(#) szs válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

Hasonló számolgatás után cseréltem le a palackos tűzhelyt elektromosra.
(Nemcsak azért, bele is szerettem az üveglaposba, de számolgattam is)

Bár a gázfűtés fogyasztásat (és az ebből eredő költségét) inkább a saját prospektusaból olvashattad, a következtetés majdnem helytálló.
Egy kilogramm PB gázt (mint a kőolajszármazékokat általában) 42-46 MJ fűtőértékűnek tekintünk. Számoljunk a Primaház (szerintem picit túlzó, de ne bánjuk) 46MJ-jával.
Ha 11,5kg-os a PB palackunk, akkor
46000MJ/3600mpX11,5kg=147, ez azt is jelenti, hogy 147 kW/h-nak megfelelhe.
Ha ezt összeszorozzuk az általad említett 62ft-al, akkor az jön ki:
147X62=kb 9100ft
Tehát ha olcsóbban vesszük a gázpalackot (azaz olcsóbban cseréljük), akkor elvileg megéri PB-val fűteni.
Gyakorlatilag a Siesta pont azért "jó", mert nincs kéménye, azaz nemcsak a fűtött tér oxigénjét fogyasztja, hanem oda is termeli a "kipufogógázt". Tehát sűrű intenzív szellőztetét igényel.
Nálunk par napja láttam olyan kiírást: Gázpalack 7500ft, de ha az előbbit (többszöri szellőzteté) is figyelembeveszem -hát nem is oly jónak tűnik.
Szavaznék az elektromos fűtésre, ha tényleg csak e kettő lehetőség van.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2024
(#) Macsek71 válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

Valóban prospektusadattal számoltam

Lényeg : jön a tél, valami fűtés kelleni fog. Egyenlőre beruházni ( klíma+elektromos bővítés ) nem akarnánk, mert nem tudjuk megsaccolni sem meddig fog menni e bolt ... Meg itt vidéken talán egyszerűbb kölcsönkérni egy villanyradiátort, vagy palackos melegítőt ...

A másik kérdés az eladó (kislány ) komfortja : nem túl egészséges egész nap mondjuk 15°-os boltban lennie ... Van tapasztalat(otok) a melegítő szőnyeg, hősugárzó tapéta, és a hasonló "huncutságokról" ?
(#) antikzsolt válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

Nem ismert a bolt szigetelése. Jó lenne tudni melyik kategóriában is van. Volt hogy kényszerből hajszárítóval melegítettük a szobánkat. 1 darab 20-25m2 Nem volt meleg de nem is fagytunk meg legalább.

A gázt hanyagolnám. 2-4 nap és üres a palack. Baleset és tűzveszélyes. Vacakolni a gázcserével, szellőztetni legalább naponta többször. Szárítja a levegőt nem kicsit. Max gyors fűtés kiegészítés.
35.000ft es elektromos hősugárzó(prakti...) ezt falra lehet szerelni és tolja befelé a meleget. Igaz csak 1000/2000w. Persze lehet nagyobbat is beszerezni biztosan de ezt találtam hirtelen. Fagymentesítő funkció is van rajta. Azaz egy hosszú hétvége alatt is tartja a meleget. Sőt tartja is a meleget mert termosztátos. Azaz mikor bezársz 15 fokra is teheted hétfőn annyi fog várni
(#) zolika60 válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

Idézet:
„Szárítja a levegőt nem kicsit.”
Ez tévedés. Inkább nedvesíti ugyanis a PB gáz részben vízzé ég el és az ebből keletkező gőz ott marad a helyiségben.
(#) antikzsolt válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

Hát nem tudom nekem mindig kapart a torkom és mindig innom kellett mikor használtam.
(#) Bakman válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

Úgy tudom, kötelelző minimum 18 °C.

Falra szerelhető konvekciós fűtőtest. Olajradiátort felejtsd el. Van rajta termosztát, nagyon gyorsan felmelegít akkora helységet. 800 W-os állásban még sok is lehet, ha nem papírvékony falak vannak.
(#) zolika60 válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

Sajnos a kémia mást mond.
(#) SzervízMacska válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 24, 2024 /

Nálam itthon szintén16A van, bőven elmegy róla egyidejűleg a klíma, a mosógép, a hűtő és még kismillió kisebb fogyasztó - egyidejűleg. 3-5 százas között biztos van téli klíma (amiben van csepptálca és kompresszor fűtés). 3,2-3,5 kW-os bőven elég. Ha ez gond, el kell gondolkozni, hogy érdemes-e vállalkozásba kezdeni…
(#) antikzsolt válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 24, 2024 / 1

Az a vállalkozás elindulása eléggé megeszi az embert és az anyagi keretet. Csak az engedélyek(orvosi haccp villany stb)milló vagy feletti összegek. Polcok és egyéb berendezések, se olcsóak, ha úgy kell megvenni, ezen felül valamit el is kell adni. kb 3-5 millióra saccolom amit elvit a bolt. Ezen felül egy fix nem könnyedén leszerelhető rendszert nem akarnak megvenni, mert ahogy olvastam nem saját épület. Így ha nem menne a bolt be kell zárni és mindent is vinni kell.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2024
(#) Macsek71 válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 24, 2024 / 1

Köszönöm kielégítő magyarázatod !

Igen, arról van szó, hogy nyugdíjba ment kiskereskedőtől (örökösei kipakolták a boltot) bérli a (majdnem üres) helyiséget fiatal rokonom.
Tehát a bérleményre nem igazán akarunk költeni - megkérdezzük majd a tulajt, Ő hogyan fűtött...
(#) tufatofu válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 24, 2024 /

Az alkalmazott felmelegítésén nem szerencsés spórolni. Ismerek példát, hogy az eladó kislány kapott egy tüdőgyulladást az elégtelen fűtés miatt, és még táppénzre sem nagyon akarták engedni. A nagybátyja aki ügyvéd volt, ezen felháborodott és lőtt egy pert. Mivel a tüdején maradt egy folt, azaz "maradandó" károsodás történt. A bíróság kártérítés és életjáradék mellett döntött. Persze más a helyzet, ha az éhbérér valami rokon, vagy a tulaj fagyoskodik, mert az nem elégedetlenkedik feltehetőleg.
Következő: »»   3590 / 3593
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem