Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   269 / 4000
(#) zoly15 válasza Dudus hozzászólására (») Aug 12, 2008 /

Köszönöm így már értem nagyjából.
De
Idézet:
„ehhez illeszkedő műszert kell választani vagy figyelembe venni a hibát amit okozol.”
Szóval ha van nekem pl egy 60MHz-es szkópom akkor ha nekem 1mS on van a szkópom de a jelet 10mS on kéne mérni károsodik a szkópom?
Vagy ha a 60MHz en felül mérnék akkor is károsodik?

üdv!
(#) Imi65 válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 12, 2008 /

Semmi baja nem lesz, csak - ahogy Dudus is írta - nem biztos, hogy pont azt mutatja, ami a valóságban van.
(#) zoly15 válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 12, 2008 /

értem. Nekem máshogy értődött de már tisztázódott

üdv!
(#) Dudus válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 12, 2008 /

Nem károsodik csak Te azt méred, hogy a jel pl 1 ms alatt felfut a valóságban meg 1us alatt csak a műszered ezt nem képes mérni.

ZolY15, egyébként szkópot igazán úgy tudsz amortizálni, ha a bemenetére a megjeleníthetőhöz képest igen nagy, és lehetőleg nagyon gyors jelet adsz. Ezzel kijátszhatod a bemeneti FET védelmét, és elküldheted a boldog vadászmezőkre. Más határértéket nem nagyon kell figyelembe venni, csak lehet, hogy más lesz az eredmény, mint a valóság.
Nem ajánlom még leállított fűrész mellett, bemenő jel nélkül a teljes fényerőt. Megéghet a szkópcső.
(#) csikosgabi hozzászólása Aug 12, 2008 /

Sziasztok.Az lenne a kérédésem hogy,hogy lehet 1mH-s tekercset készíteni??Mekkora átmérőre hány mm-es drótból stb.
thx

szia!
No meginn gondban vagyok
Idézet:
„egyébként szkópot igazán úgy tudsz amortizálni, ha a bemenetére a megjeleníthetőhöz képest igen nagy, és lehetőleg nagyon gyors jelet adsz.”
Ezt is kifejtenéd bővebben?
A teljes fényerős dolgot értem.
Leállított fűrésszel ha jól gondolom akkor"csak" pontot mutat.. igazam van?
(#) proli007 válasza m.joco hozzászólására (») Aug 12, 2008 /

Hello!

- A bizti nemfog kiolvadni, kivétel, ha a relék többet esznek ennél.
- Most hogy ez felmerült megnéztem a TIC adatlapját. abból azt látom, hogy az 1kohm maximálisan meg fog neki feleni. De ami ebben van azt félreértelmezted. Amivel penyóznak az Igmax 200uA, az pont a TIC érzékenységére utaló adat. Azt jelenti, hogy ha a gyújtó impulzus 200uA és minimum 20usec ideig tart, akkor be tud már gyújtani.
A Gate tűrőképessége 20ms gyújtásidőre 0,3W. 1V Gate feszültséget figyelembe véve, ez 300mA/20ms. Ha tartósan rajta marad az áram (bár ezt az adatlap nem publikálja, mert ez még is csak egy tirisztor amit impulzussal szoktak gyújtani) ennek az 1/10 teljesítményét biztosan elviseli azaz 30mA-t.
De egymásközt szólva, nem kell félteni ezeket a tirisztorokat, elég masszív szerkezetek belülről. Még egy BC tranyó is képes elviselni tetemes bázisáramot. A tirisztor meg ahhoz képest egy "robosztus" szerkezet.

üdv! proli007
(#) Dudus válasza csikosgabi hozzászólására (») Aug 12, 2008 /

Milyen magra tekered? Légmagos?

Igen, a 2. fénypontos dolgot jól látod. Az 1. részhez annyi magyarázatot tudok hozzátenni, hogy a szkópgyártók a nagy bemenő ellenállás érdekében 1. fokozatként biztos, hogy FET-et alkalmaznak. Mivel magának az eszköznek a bemeneti ellenállása jó közelítéssel szakadás, igen kicsi kapacitással megáldva, ezért roppant könnyű olyan feszültségszintet rávinni, amitől igen gyorsan tönkremenne. Mivel a gyártó cég nem akar még 300 FET-et a gép mellé adni (ezek válogatottak), megpróbálja a lehető leghatékonyabban megvédeni, kerülve azt a csapdát, hogy a védelem esetlegesen a hasznos tartományban is dolgozhasson, meghamisítva a vizsgált jelalakot. A védelmet akkor tudod "kiütni", ha a megjeleníthetőhöz (pl. 2mV/div; akkor a 8 osztáson az 16mV.) képest igen nagy, pl. egy sortrafóról 1kV cs-cs jelet adsz rá. Ez több 1000x-ese a megjeleníthetőnek. Ráadásul a változási sebessége is nagyon nagy. Hát, ebben az esetben Isten irgalmazzon az osztónak, a bemeneti fokozatnak.....
Azt gondolnád, hogy ez irreális. 15 éves koromban kaptam egy LAVO2 lengyel kéziműszert. 1. mérésem - naná, hogy a 220V volt. Csak - sajnos - a zsinórt eldugtam és nem 300V, hanem 300mA-es méréshatárban mértem meg a 220V zárlati képességeit. A műszer legalább 1 s-ig hegesztett, mire leoldott a 10A-es BS. A ház tele lett az elpárolgott fólia lecsapódó gőzeinek nyomával. Összeszedtem minden tudományt, és sikerült kidrótozni a hiányzó fóliákat. És jó lett. Ekkor már nagyon figyeltem arra, hogy feszmérésbe legyen, ha feszt mérek. 4. 5. mérésre - gondosan ügyelve, hogy feszültségmérésbe legyen - nekinyomtam a PL500 anódsapkájának a + véget. A műszerből újra szikraeső hullott. Persze, hogy nem tudta elviselni azt a 7kV cs-cs feszt. Ekkor az elszenesedett panelt kellett megpucolni, vagy eltávolítani. Azóta nem történt (semmivel) ilyen. De! Sikerült pár éve egy DMM-et kétvállra fektetni. Egy csöves erősítőbe véletlenül rámértem az anódra 260V DC+ 180V AC. Mindezt 1000V-os méréshatárban, és ezt sem bírta ki. Tehát, láthatod, hogy azért mindent ki lehet nyúvasztani, csak "érteni" kell hozzá.
(#) Dudus hozzászólása Aug 12, 2008 /

Nemrég olvastam és néhány hülyeségemnél nagyon odaillőnek éreztem:

A mérnökök és Isten folyamatos harcban vannak. A mérnökök bolondbiztos védelmeket készítenek az Isten bolondokat. Egyelőre Isten áll nyerésre !

(#) proli007 válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 12, 2008 /

Hello!
Idézet:
„15 éves koromban kaptam egy LAVO2 lengyel kéziműszert. 1. mérésem - naná, hogy a 220V volt.”

Nos, az enyém még mindig megvan, sőt üzemben van, a kis jellegzetes befémezéssel a hátlapján.

Azóta a 300mA-es shunt gyanánt, egy 10ohm-os és egy 4,7ohm-os ellenállást használok (válogatva) párhuzamosan. Ja, és egy tartalék páros még elfér a dobozban is. Biztos ami fix jeligére.
Egyébként nagyon szeretem, trafókat csak ezzel mérek. Digi ballra el...

A szkópot, eredményesen ki lehet nyírni egy relétekercs nyitási indukciójával is (tanult kollegám specialitása).
A maximális feszültséget általában rávésik az előlapra, de ezt meg sem szabad közelíteni. Ilyenkor egy külső feszültségosztót kell gyártani ideiglenes jelleggel, mintsem a hitelesített bemeneti osztót újra szrelni...

üdv! proli007
(#) Imi65 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 12, 2008 /

Az a helyzet, hogy én is jobban szeretem (mert nekem is megvan ám!), a trafókat, tranyókat ezzel szoktam mérni, sokkal szemléletesebb, mint a digiten, az ugráló számsor.

áhá értem így már világos :yes: és először olyara gondoltam hogy pl 10V os állásban 15-20V tól megfekszik vagy hasonlók
Még olvasni is fáj hogy hogyan "tesztelted" a rátermettségét a multidnak és nem is egyszer Én is kaptam egy GANZ UNIVO műszert de arra úgy vigyázok mint a szemem fényére :yes:

üdv!
UI.: köszönöm a segítségeket..
Még annyit: hogy a "pont" max fényerőn hogy a cudában égeti meg a képcsövet?

Arra kell gondolni, hogy a sok milliárd kis elektron rohangál az ernyő egy egész kis felülete felé, és oda csapódik mind. Egy ideg ezt viseli a fénypor, de aztán kimerül, és elmegy a fénye. Üzemekben, szervízekben, ahol sok üzemórát ketyeg a szkópcső úgy, hogy csak a "0" vonalat mutatja, az is halványodik, még normál fényerőn is( évek alatt). Vagy a TV adók monitorai, ahol az adók "ikonja" van.
(#) vtsoftware hozzászólása Aug 12, 2008 /

Sziasztok

Lehet hülye kérdés és szerintem igaz is amit kérdezek, de mégis megkérdem csak hogy biztos legyek.
Egy keverőpult előerősítőnek számít?
(#) Vacok válasza vtsoftware hozzászólására (») Aug 12, 2008 /

Szia!
Abba a keverőpultban, ahol van mikrofon bemenet, ott van előerősítő, de a többi bemenetnél, ahova mondjuk CD lejátszót kell kötni, ott nincs, mert oda eleve line szintű jel érkezik. A hangszínszabályzó, és a keverő fokozat után van egy kis erősítő fokozat, de az nem előerősítő. De a papírján látod, hogy hány V a bemenőjel, és ebből tudni, hogy van-e benne előerősítő.
(#) vtsoftware válasza Vacok hozzászólására (») Aug 12, 2008 /

Értem, csak az a bibi hogy akkor lehet nincs benne előerősítő, mert ilyen adatot nem látok a papírján.
Én ugyan ezt (ezt és ezt) kaptam csak kinyomtatva hozzá és mintha ezen nem lenne feltüntetve.
Megkukkantanád nekem hogy hátha van?
Egy Behringer UBB-1002-es keverőről van sző.
(#) proli007 válasza vtsoftware hozzászólására (») Aug 12, 2008 /

Hello!

Hát ez nagyon rossz kérdés volt, és nem is árultad el, miért érdekel.

Mind két specifikáció 3. oldala mást sem mutat, mint az erősítés mértékeit! (ahol +0dB-nél nagyobb értéket látsz az már erősítés)

üdv! proli007

Ez a "kimerülés" CSAK a ponttal "keletkezik" vagy ha sokáig csak a "csík" van az ernyőn akkor is?

üdv!
(#) vtsoftware válasza proli007 hozzászólására (») Aug 12, 2008 /

Hopp, bocsi, akkor elmondom, azt hittem nem lényeges. Bocsi.

Építek egy ST151-es erősítőt. Terveztem hogy építek egy keverőpultot, de olcsóbbnak láttam ha inkább veszek egyet, meg tanácsolták is.

Nemrég írta "jocko" az "ST151 végerősítő" topikba hogy Ő is épített ST-t és emellett azt is hogy módosított rajta.

Idézet:
„jel bemenetnél 100uf 16v helyett 220uf 16v elko került utána 820ohm helyett 390 Ω ellenállás.ezt a verziot itt olvastam vmelyik hsz-ben.áll. igy nem kell elöfok.”

Namost ezért kérdeztem hogy tegyek-e az erősítőbe előerősítőt, vagyis hogy kiválthatom-e a keverővel mert akkor kicserélem én is az ellenállást a paneleken.

Mégegyszer bocsi.
(#) Vacok válasza vtsoftware hozzászólására (») Aug 12, 2008 /

Hát... szerintem az előerősítőt azt a keverő elé kéne tenni, és nem utána, de ahogy láttam a keverő papírjait van benne előerősítő, a mikrofonon nagyobb az előerősítés, a line bemeneten kisebb, de van. A gain potival tudod szabályozni az adott bemenet erősítését.
(#) mex válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 12, 2008 /

Elővigyázatosságból jó,ha leveszed a fényerőt,akkor is ha normál üzemmódba használod,bár az elektronsugár nem roncsolja a bevonatot olyan gyorsan mintha egy pontba koncentrálódna.
(#) zoly15 válasza mex hozzászólására (») Aug 12, 2008 /

Értem akkor ez csak akkor roncsolja ha úgy világít mint egy "reflektor" azaz max fényerőn?
Ha éppen láthatón van akkor szinte nem is roncsolja?
(#) vtsoftware válasza Vacok hozzászólására (») Aug 12, 2008 /

Igen, ahogy mondod. 10 csatornás, az első kettő mono, ahol csak a mikit lehet erősíteni.
A 3 ... 8 csatornán mind a mikit és a bemenetet, a 9-10 es csatornán pedig nincs miki, de a bemenetet lehet erősíteni.

Akkor nem szükséges előerősítő az ST mellé.
Nagyon köszönöm a segítséget!
(#) zoz11 hozzászólása Aug 12, 2008 /

Sziasztok
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy PIC16F876A-I/SO típusú PIC helyett lehet-e használni PIC16F876-20/SO típusú kontrolert?
Meg egyáltalán mit jelentenek ezek a számok meg betűk(A-I/SO, 206SO stb.)
Válaszaitokat előre is köszönöm!
(#) Báddzsó válasza zoz11 hozzászólására (») Aug 12, 2008 /

A=javított I =indrurty (ipari használatra (is)) szélsőséges hőmérsékletet jobban tűri, SO=SOIC smd tokozású nem pedig dip
-20 az amaximális külső órajel ami MHzben megadva
(#) MolnarG hozzászólása Aug 13, 2008 /

Hali

Egy egyszerű tápot szeretnék építeni 2 db TDA2030 végfoknak (18V) és egy LM1036-ossal felépített előfoknak (12V) . A kérdés az, hogy jo lesz e az alábbi táp és ha jó akkor mekkora pufferkondik kellenek? (ami benn van csak találomra raktam be) Trafónak valamilyen 15V osat gondoltam de nem tudom, hány VA-s legyen...

tap.jpg

(#) hapro válasza MolnarG hozzászólására (») Aug 13, 2008 /

Szia!

végfoknak nem kell stabilizált táp, elég az előfoknak.
Itt találod a végfok adatlapját: Bővebben: Link
ezek szerint +-18V vagy 36V egyen fesz kell neki.
Így ha asszimetrikus tápról hajtod akkor 36/~gyök2= kb 25-26V trafó szekunder feszültséget igényel. Én max 40-50W-os trafót tennék bele.
Vagy ha 2 X 18V-ról járatod, akkor 18/~gyök2= kb 2 X 12V trafó szekunder fesz kell hozzá.
A szekundert egyenirányítod egy graetz-el ezután pufferkondit teszel rá, 2200µF kb elég, ezzel párhuzamosan egy 100nF MKT kondit tegyél. A graetz elé a váltó feszre is tehetsz egy 100nF MKT kondit. Ezzel kész is a végfok tápod.

Előfokra pedig 7812IC elé egy 470µF vagy 1000µF kondit, utánna mondjuk egy 10µF és egy 100nF.

Ha 25-26V váltóról hajtod a 7812IC-t, akkor valami hűtést tegyél rá, mert melegedhet, ez az IC áramfelvételétől (is) függ, nameg a 36V-ról el kell fűtse valahova a fölösleges feszültséget, hogy 12V-ot kapj.
De egyébként is érdemes valami kis hűtő lemezkét rászerelni.
(#) MolnarG válasza hapro hozzászólására (») Aug 13, 2008 /

Hát én ITT is megtalálható rajzot vettem alapul ahol asszimetrikus tápról meg max 18V ról... néztem az adatlapját ott van rajz sima+ és +/- os is. Én asszimetrikus tápról szeretném járatni. Akkor most hol az igazság 18V vagy 36V
Következő: »»   269 / 4000
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem