Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Mozgásérzékelős lámpa
Hozzátéve:
- az alternatív kapcsoló helyett nyomókapcsoló szokott lenni a falikapcsolók sorozatában. - Az időzítőknél szokott lehetőség lenni, az indító impulzus újraindítja az időzítést.
Jobban belegondolva, megoldható a feladat, csak olyan mozgásérzékelő kell, amiben nincs (vásárolható ilyen modul), vagy nagyon rövid időzítést is be lehet állítani. Mozgásérzékelő indítja a kontrollerben az időzítést, de kapcsolóval nullázni lehet az időt. Egy feltétel van, a mozgásérzékelő ne lássa a kapcsoló(k) territóriumát.
Ez rendben is van, csak itt kicsit faramucibb a kérés. Mozgásérzékelő és attól független kapcsoló(k).
A problémádra szerintem ami nem okoz biztos működési zavart, csak a mozgásérzékelő meg egy nyomógomb ami ugyan azt a lépcsőházi időzítőt vezérli. Így mindkettőre felkapcsol, és egy idő után biztosan lekapcsol. A többi variáció valahol mindig elbukik. A mozgásérzékelőt szerintem a kapcsolós logikai sorba nem tudod beilleszteni. egyszerűen azért mert az csak felkapcsolni tud. Alternatív kapcsoló még tovább bonyolítja a helyzetet, ha valaki az egyik kapcsolót átkapcsolja, lemenve utána a mozgásérzékelő is felkapcsol, fehér ember nem mondja meg, hogy kell kimenni úgy, hogy a lámpa biztosan lekapcsoljon.
Bár ha tovább gondolom, neked egy sima lépcsőház automata is elég, azt úgyis mindenkinek muszáj nyomkodnia, ha nem akar sötétben botorkálni, és biztosan nem marad úgy. A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2024
B variáció, két független lámpa, egymástól távol, hogy egyértelmű legyen melyik világít. Aki mozgásérzékelő párti, az nem fog a kapcsolóval variálni, aki kapcsolópárti, az meg dupla fényben megy le, és tudja, hogy a sajátját le kell kapcsolnia.
Időzítő és a bemenetére kötve a nyomókapcsoló meg a mozgásérzékelő.
Újraindítási lehetőséggel.
Nem csak újraindítási, hanem reset lehetőség is kell. Magyarán ha a kapcsoló vagy a mozgásérzékelő bekapcsolja, akkor le is lehessen kapcsolni bármelyik kapcsolóval.
Egy dolog ellen nincs megoldás, ha a renitens családtag kézzel kapcsolja fel a lámpát. Legfeljebb annyi, hogy maximális világítási időt is meg kell adni.
Ha logikailag nézném, a mozgás érzékelőből két "él" jelét kellene kinyerni, egyet bekapcsoláskor, meg egyet kikapcsoláskor. a kapcsolókból pedig minden változáskor egyet. A mozgásérzékelő minden bekapcsoló impulzusa felkapcsolja, minden lekapcsolója kikapcsolja a lámpát. A kapcsolók minden változása a pillanatnyi állapot ellenkezőjére vált.Ezt talán egy set reset D-tárral, meg néhány impulzus előállító kapuval lehetne programozás nélkül megvalósítani. A mozgásérzékelő logikájába szerintem ez sehol nem illeszthető be.
Az, hogy mi illeszthető bele a logikába, megrendelői kérdés, alapvetően megvalósítható.
Én úgy értlemezem az egészet, hogy a kapcsolók adják a mester szerepet (mindegy, hogy fel- vagy lefutó él), a mozgásérzékelő másodlagos. Mikrovezézrővel könnyen és pontosan meg lehet adni időket (mozgásérzékelő esetén mennyi ideig világítson, kapcsoló hatására max. mennyi ideig), egy nyolc lábú kis jószágban elfér minden logika, némi extra igény esetén 14 lábú. Mozgásérzékelő rövid impulzust ad (csak felfutó él figyelése), indítja a mozgásérzékelős időzítést. Kapcsolóval le lehet kapcsolni. Mozgásérzékelő nem jelez, kapcsolóval fel lehet kapcsolni a lámpát, a max. beállított idő után mindenképpen kikapcsol a világítás de kézzel is ki lehet kapcoslni. Kézi vezérlés esetén a mozgásérzékelő jelét nem veszi figyelembe a kontroller.
Nem akartam ekkora kavarodást okozni (magamnak se) csak nem gondoltam bele, hogy a beidegződésem, illetve a másik kapcsolós családtagé, ennyire meg fog tréfálni minket. Gyakorlatilag nincs olyan eset, hogy legalább ne forduljon meg a fejünkben hogy fel és le kell kapcsolni a lámpát, de az esetek többségében még meg is próbálja az ember keze.
Természetesen mikrovezérlővel egész biztosan jól meg lehetne oldani, ami nem is okozna nehézséget, mert alap szinten tűrhetően programozok. Viszont megvettem a saját mozgásérzékelővel rendelkező lámpákat, amiből hogy bonyolultabb legyen, ráadásul kettő van, így annak az elektronikáját kellene valahogy "meghekkelnem". Sajnos arról viszont konkrét kapcsolási rajzot nem találtam. Az egész áramkör egy LM324 ic-re épül. Egyébként megfordult a fejemben, hogy a teljesen kikötött kapcsolókat a helyükön hagyom, így a kapcsolgatás "élménye" megmarad, csak épp nem csinál semmit. Bár akkor meg biztos az frusztrálna, hogy nem csinál semmit. A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2024
Semmi olyasmi nem történt, mint ami egyébként is szokott.
Egy-két működési üzemmódot leírtunk már de még nem tudjuk, neked melyik lenne a jó megoldás, mit értesz hekkelés alatt. Egyelőre nekem úgy tűnik, központi vezérlő nélkül nem nagyon oldható meg a feladat, illetve bármelyiket is választod, Nem lehet teljesen kizárni a "másik" típusú családtag véletlen/szándékos beavatkozását. Kivéve ha mindenki egyedi, pl. iButton kulccsal közlekedik. Ez utóbbi már nem kicsit túlgondolás...
Kösd át a kapcsolókban a vezetéket fixen a mozgázérzékelőre ráadva a 230-at... A kapcsoló maradjon a helyén, azt nyugodtan kapcsolgathatja, aki akarja...
Idézet: „mit értesz hekkelés alatt.” Azt értem, hogy ha a mozgásérzékelő áramkörben valahogy meglehetne oldani, hogy egy kapcsolóval (nyomógombbal) indítani, leállítani is tudjam az időzítőt, akkor egész jól megoldható lenne, hogy mindkét módon működjön a lámpa.
Mivel azokba lehetőleg nulla alkatrészt építenek, esélytelennek tartom a kapcsolók hozzáillesztését. Ha csak az időzítőt akarnád törölni, azt esetleg lehetne, vagy felkapcsolni, az is benne van, de a kettő együtt reménytelen. Akkor még a kapcsolókat is gombokra kel cserélni. A kapcsoló ugyanis úgy marad Aztán jön a következő probléma, kettő van belőlük. Na ha a két elektronika belsejét összekötöd bárhogy is, abból nem származik semmi jó. ( égőcsere után meg pláne, ugyan olyat úgysem kapnál) Ha mindezeken túlestél, még jön hogy a mozgásérzékelőkben minél nagyobb ellenállásokat alkalmaznak a hosszú időzítés kis fogyasztás miatt, így a műveleti erősítő bemenete gyorsan rádióvevő lenne egy 10 cm-nél hosszabb drót rákötése után. (és még nem kötöttél rá mást)
Alternatíva, egy lassú ventillátort és egy hőforrást teszel az égők elé, azt kapcsolod a kapcsolókkal. ( bocs lekapcsolni az sem tud...)
Ez egy kis mikrovezérlőnek való feladat, némi szereléssel.
Mozgásérzékelős kültéri lámpa villogSziasztok!Kültéri mozgásérzékelős és alkonyatérzékelős LED-es reflektor tegnap óta villogva világít. A bekapcsolás rendben van, mozgásra kapcsol sötétben, megfelelő ideig is világít. Ha ezeket állítgatom, akkor jól reagál. De ha világítania kell, akkor nem folyamatosan világít, hanem nagyon gyorsan villog. Mi lehet ennek az oka? Köszönöm.
Valamelyik led(ek) halódik, átmegy "kontakt hibásba", vagy a led táp halódik
Lehet valahogy tesztelni, hogy melyik LED halódik?
Amelyiket rövidre zárva (ha nem durvulunk egy ellenállással) megszűnik/mérséklődik a villogás?
Esetleg érintésmentesen nagyítóval, szabadszemmel. Amelyiknek kormos a közepe, cserélendő, ha villog ha nem.
Én is a tápegységére gondolnék elsősorban, egy LED-es lámpát hoztam haza, ugyanígy villogott, ha bekapcsoltam. A tápegységben kicseréltem a kondenzátort, és azóta is jó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |