Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések

Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   133 / 134
(#) Busz válasza Busz hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

Köszönöm mindenkinek a választ!

Akkor megpucolok mindent és átnézem jobban.
A tévesen vásárolt alaplap biztosan nem belevaló, sőt még a Z120EK-1 és a Z120EK is különböző alkatrészek kellenek hozzá.

De a második képen látható fémalkatrész funkciója mi lehet? Azt biztosíthatja hogy ne szorítsuk szét a tömítést?
Azzal még nem találkoztam.
(#) uniman válasza Busz hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

A fémalátét hova volt berakva? A tömítést sem látom a fotóidon... A mai tömítésekre meg már szilót is kell nyomni, hogy tömítsenek...
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2024
(#) Busz válasza uniman hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

Az alaplemez - tömítés - fémalátét így volt a sorrend. De ahogy kinézem a tömítés és a fémalátét nincs kapcsolatban csak a füleknél.
Mellékelt képen közvetlen ott volt az a fémalátét, meg róla is mutatok képet.

Sehol nem találkoztam a neten ezzel az alátéttel, sőt még a képfelismerős kereső sem talált ilyen bojleralkatrészt.
Annyi feltűnt hogy némely csavar mintha meglett volna tépve rendesen, meg voltak görbülve némely rész ahová be volt akasztva a csavar.

Sziló?? AKkor ha veszek új tömítést akkor is ereszteni fog?
(#) Busz válasza Busz hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

Tömítésből ennyi látszik, azóta nem nyúltam hozzá.

A gumitömítés ilyen fazon...
A fémalátét meg a bojler között meg nem volt semmi ?

Mert nem ottvagyok ahol a bojler, jelenleg is úgy áll mint a képen, a gumitömítés hasonló, de nehezen megítélhető mert nincs letakarítva onnan.

A fémalátét és a bojler között semmi nem volt.

Az érdekes...

Nekem már az érdekes hogy minek bele a fémalátét.

Pláne hogy nem szerepel semelyik alkatrészlistán, illetve itt azért sok bojlert szétszedtetek és csak emlékeznétek rá...

De ha a furatokat nézitek, elég gyárinak néz ki.
(#) VIM válasza uniman hozzászólására (») Okt 15, 2024 / 1

Szerintem az az alátét segíti a hat csavar begazítását az alaplapba és nem engedi deformálódni a tömítést. Ez a tömítés nem a klasszikus lapos kivitelű hanem vastag peremes gyűrű formájú. A gyűrű felső vastag pereme fog tömíteni a tartályban kiképzett vállon ha a csavarokat meghúzzák nem a gumifüles perem mentén mint a régi szilikonos alátétek.
(#) granpa válasza Busz hozzászólására (») Okt 15, 2024 / 1

Az a fém alátét a bojler csavartartó peremét erősíti. Valamint a behelyezett csavarok pozícióját tartja.
(#) Busz válasza VIM hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

Van haszna de akkor miért nincs még a robbantott ábrán és az alkatrészlistán sem?

Sőt miért nincs akkor benne minden hajdu Z bojlerben? Semelyiknél nem találkoztam még vele.

De sokan szidják hogy szopóroller az összerakás az elmozduló csavarok, tömítések miatt, erre jólehet az a karima.

Amúgy ez akkor jólesz bele?
https://www.hajdualkatresz.hu/szerelt-zarofedel-szett-gyari-alkatresz-926
(#) antikzsolt válasza Busz hozzászólására (») Okt 15, 2024 / 1

Nem lehet hogy a gyárban valami segédeszköz és véletlenül került bele?
(#) Busz válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

Igen, bennem is felmerült, de akkor miért nincs rajta fogantyú vagy valami ami akadályozná a bennefelejtést ? Bár manapság sem híresek a gyárak az ergonómiáról.

Lehet ezért voltak megtépve a csavarjai mert véletlen rajtafelejtették, aztán nem értették miért nem passzolnak a dolgok.
(#) uniman válasza Busz hozzászólására (») Okt 16, 2024 /

Talán mert egy traktoros tette bele (az NDK kombájnban vannak hasonló tömítések). A tömítés belső pereme körben összefogja a szilokontömítés vastag gyűrűs részét, így az nem tud kinyomódni (kifolyni). A tömítés tartófüles részen van, nem a vastag tömítő felületén - ahogyan azt elsőre gondultuk. Ha veszel egy új tömítés, a fémgyűrű közepére helyezed, s eljön a megvilágosodás. Persze, le is mérheted, hogy pont beleillik...
Valaki összeszerkeszthetné a két fotót...nekem lejárt a licenszem. Köszi...
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2024
(#) Busz válasza uniman hozzászólására (») Okt 16, 2024 /

Jó, én láttam hogy csak a füleket érinti, de majd ma ottleszek ahol a bojler és bemutatom.

De ha ennyire hasznos miért nincs mindegyikben? Ha bennefelejtett cucc lenne akkor nem így és nem ilyen anyagból készült volna.

Esetleg a hajdu kísérletezett egy ilyen megoldással és lehet készült egy kissebb sorozat így, de gondolom nem vált be ha nincs bennük...

Írtam, hogy talán egy traktorista "újítása" is lehetne... De a gyártó nem fogadta el, mert akkor nem tudnának olyan tömítést eladni!
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2024
(#) Busz válasza uniman hozzászólására (») Okt 16, 2024 /

De a tömítés pont ugyanaz ígyis-úgyis, vagyis ha a fémkarima nélkül rakom össze akkor is jónak kellene lennie nem?

Írtam a hajdunak, hogy mondják már meg a cikkszámot.

Persze jó, de én mindig a fekete színűt használtam, nem a lekvárból készült szilikonost.
(#) Busz válasza uniman hozzászólására (») Okt 17, 2024 /

Ittvannak a képek, szerintem jó a tartály, jó az alaplemez is, annyi van hogy görbült a fűtőszál és az aktív anód tuti nem fér mellé.
Szabad azon görbíteni vagy kuka?

Meg nagyon megvoltak tépve a csavarok, biztos kell bele vissza a "karima"?

Véleményetek képek alapján?
(#) user1914 válasza Busz hozzászólására (») Okt 17, 2024 /

A karima nem a fűtőszálat tartó zománcos fenékzáró aljánál volt ahova a csavarok alátétei mentek?
Üdv. M.
(#) Gafly válasza Busz hozzászólására (») Okt 17, 2024 / 1

Ez a tisztítás előtti állapot?
Mert akkor hajrá, bőven van még mit alkotni.
(#) Busz válasza user1914 hozzászólására (») Okt 17, 2024 /

Nem ott volt, a fenékzáró meg tartály között.

Jöbban nem akarom tisztítani, többet ártana mint használ. Fűtőszál hajlítható, maradhat?
Ami látszik rá van kövülve úgy hogy levésni alig lehet. De ahogy látom legalább védte az alaplemezt.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2024
(#) Landsmann válasza Busz hozzászólására (») Okt 17, 2024 / 4

Én úgy szoktam csinálni, hogy van egy tartalék fűtőbetét. MIkor eljön a tisztítás ideje, a régi fűtőbetétet kiveszem, a másik tiszta használtat bele. Amit kivettem, azt meg bele lógatom ecetbe, vagy vízkőoldóba. A bojlert össze tudom rakni, a fűtőbetétről meg ráér leoldani a vízkövet. Nem kell kapirgálni, kínlódni vele.
(#) granpa válasza Busz hozzászólására (») Okt 17, 2024 /

Lehet finoman hajlítani a fűtőszálat.
(#) uniman válasza Busz hozzászólására (») Okt 17, 2024 /

Köszi a képeket...tisztán látni, hogy pont úgy van, ahogyan feltételeztem.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2024
(#) Busz hozzászólása Okt 17, 2024 /

Fűtőbetétek

Nézegetem bele a fűtőbetétet mert akkor alaplapot nem veszek, van gyári olcsóbban mint noname drágábban.
Miért, mi a különbség?
Cikkszámok szerint egyik sem Z120EK-1.
https://www.hajdualkatresz.hu/hajdu-bojler-futobetet-1800w-24mm-rez-futoszal-tom-boyler-alkatresz-810

https://www.hajdualkatresz.hu/hajdu-bojler-futobetet-1800w-24mm-rez...ri-726

Illetve mekkora az esélye hogy elpukkan az új mert gyárihibás?
(#) Busz válasza Busz hozzászólására (») Okt 17, 2024 /

Illetve most nézem hogy a zárófedélre szerelt fűtőszál szett +3 ezerrel drágább mintha külön veszem meg és én rakom rá, ennyire nehéz felszerelni a fűtőszálat?
(#) Busz válasza uniman hozzászólására (») Okt 24, 2024 /

A gyártó nem válaszolt, az egyik alkatrészkereskedő viszont igen:

"Ilyen fém alátét nincs az alkatrész jegyzékben,
valószínű, hogy ezt utólag gyártották bele, a Hajdu gyár ilyet nem gyárt."

Szerintem kísérleti próbagyártásként volt az a lemez, de biztos hogy nem vált be.
(#) Busz válasza Busz hozzászólására (») Okt 24, 2024 /

Pont most érkezett meg a gyártó válasza is:

"Ez egy távtartó a karimánál.

pótalkatrészbe nincs!

Ezt a kis lemezt amiből kiszedték vissza is kell rakni."

Ui: ha nem rakom vissza akkor is jólesz?
(#) Busz válasza Busz hozzászólására (») Nov 2, 2024 /

Összeraktam, működik, de csak 60 fokig megy fel a víz, miért? Csumára tekerve 60 fok a vége, mit rontottam el?
Következő: »»   133 / 134
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem