Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Gyors hőmérséklet mérés tapintó érzékelővel ellátott műszerrel
Témaindító: Habakukk, idő: Nov 6, 2024
Témakörök:
Tisztelt Kollégák!
Jelenleg egy kapcsoló üzemű tápegységgel ellátott áramköröket gyártó cégnél kell alkatrészek üzemi hőmérsékletét mérni, amit Maxwell alap műszer gyöngy termisztorával mérünk 64 mérési ponton. Nagyon lassú a folyamat. A vezetés nem engedélyez lézeres vagy infra sugaras műszert. Csak tapintó érzékelővel rendelkezőt. Tudnátok olyan komplett műszert ajánlani amely gyors válasz idővel rendelkezik, mert egy óránk is elmegy mire megmérjük az alkatrészek hőmérsékletét. Köszönöm előre is a segítségeteket!
A termisztornak is kell idő amíg átmelegszik, arról nem is beszélve, hogy a környezeti levegő hűti a szondát, némi hibát víve a rendszerbe, hacsak nincs ez megoldva valahogy. Nem maga a műszer a lassú, hanem a módszer.
Mi a tiltás oka? Hőkamera lenne az igazi, azzal másodpercek alatt lehetne végezni egy ponton. Valaki mér, kolléga jegyzi a mért értéket. Ha tiltanak mindent, akkor zsákutca.
Szia! Mi DS18B20 hőmérőket használunk, ami akár folyadékba is meríthető. Plusz jó tulajdonsága, hogy van rajta egy kis konverter doboz, ami MODBUS kommunikációra is átalakítja a mért értéket, így akár számítógépről is beolvasható a tized fokos kalibrált hőmérséklet érték. De még nagyobb előny, hogy a konverter dobozkán van egy LCD kijelző is, amiről azonnal leolvasható a mért érték. Ha nem használod a MODBUS részét, csak feszültséget adsz neki, akkor is le tudod olvasni a mért értéket. Állandóan feszültség alatt lehet, IP 68 védettségű. Itt megtalálod a magyar nyelvű leírásunkat hozzá. Mindig tartunk raktáron, mert sokat használunk fel ipari és családi házas projektekben. Ha épp kommunikál akkor villog rajta két piros led, ami zavaró is lehet, ezért azok a regiszterek PC-ről kikapcsolhatóak.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2024
A termisztor gyöngye az viszonylag nagy, ezért talán meg lehet próbálni hőelemet ahol a hegesztett melegpont szabadon van. Lehetőleg minél vékonyabb legyen, kb 0.2 mm-es drótból kialakított lenne megfelelő. Azzal lehet leviszitek 30-40 percre a mérést.
link1, link2 A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2024
Szia!
Vetetni kell minimum egy olyan multimétert, vagy kézi hőmérőt, amihez "K" típusú hőelem csatlakoztatható, ehhez vannak olyan kis átmérőjű tapintó hőmérők, amik rendkívül gyorsan beállnak a mért értékre. Mi is használunk a laborban ilyeneket, ha jó a hőcsatolás az alkatrész, és szonda vége között, néhány másodperc alatt eléri a maximális értéket. DE ezeknek fém a vége, amivel nem biztos, hogy szerencsés dolog egy működő elektronikus eszközben matatni. Meg kell győzni a vezetőt, hogy legalább egy infra hőmérőt, vagy hőkamerát vegyenek. Ha jól vannak beállítva, elfogadható pontossággal lehet ezekkel is mérni. Amint már Bakman is írta, nem a műszer lassú, hanem a mérési módszer. Tapintó, és infra mérésre nálunk jól teljesít az Impac hőmérsékletmérő. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2024
Gyöngy termisztor vagy hőelem?Kiegészítésként csak annyit írnék, hogy egy dióda csupasz lábán is mérünk hőmérsékletet ami talán már galvanikusan le van választva, de ez nem 100%. Köszönöm a hozzászólásokat! Lehet hogy a hőelem megoldást jelenthet.
Köszönöm a segítséget! Kérhetnék egy elérhetőséget.
Nem kötözködni akarok , de Habakukk egy gyors hőmérőt szeretne . Az elektronikátok lehet hogy gyors de a szondán az a 6mm es fémhüvely nagyon nem tesz jót a sebességnek , a sima ds18b20 meg valószínűleg a felületek (mérendő- mérőszonda ) érintkezését kérdőjelezi meg ... Szerintem még mindíg a legjobb megoldás a "pontszerű" hőelem ...
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2024
Pontosan. Már a DS18B20 magában is nagyobb mint az NTC ahonnan indult.
Amúgy termisztorból is van szuper mini: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2024
Akkor most gyors kell, pontos vagy olcsó?
Ugye elolvastad a téma címét ? A MAXVELL műszer és "gyöngytermisztora " helyett keres valamit ami gyorsabb.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2024
Mint programozónak a párhuzamosítás jutott eszembe: vegyét vagy építs több egyforma műszert és egyszerre mérj több mérési pontot! Három műszerrel 20 perc alatt végzel ugyanannyi ponttal. Kicsit jobban kell koncentrálni, izgalmasabb is lesz a munka!
Tisztelt Fórum! Bocsánat nem gyöngy termisztorral, hanem egy műanyag rúdba szerelt hő elemmel használjuk ezt a Maxwell MX 25201 műszert. Tegnap találtam a neten egy nagyon gyors hő elemet 5 s-os válasz idővel. SKF forgalmazza. TMDT 2-38 K típus. Hát nem egy olcsó portéka... Ehhez még kell egy olyan műszer ami képes fogadni ennek a hőelemnek a jel feszültségét. Találtam dupla szondával rendelkező műszert is.Fotót linkelem. A gyorsaságáról nincs még információ. A jelenleg használt szondáról is linkelek fotót. Köszönöm az eddigi hozzászólásokat és a jövőbelieket is.
Azért írják nagyon gyors szondának, mert maga a hőelem közvetlen hozzáférhető, nincs becsomagolva semmilyen hüvelybe, ellenben a többi, SKF gyártotta hőmérő szondával. Itt látható, miről van szó: Bővebben: Link.
53 000 Ft egy K hőelemért, finoman szólva is pofátlan lehúzás. Itt egy kicsit barátibb az ár, már ha kell számal is róla: Bővebben: Link. HEStore-ban még ólcsóbb igaz, nincs csatlakozója. Ha most a KPS-TP100 típust használjátok, akkor a nagyon drágával (és a többivel) sem lesztek előrébb semmivel. Nevezett termékek gyakorlatilag egyeznek. A lényeg: a használt módszer lassú. Vagy egyszerre többen mértek, ahogy asch is javasolta, vagy hőkamera. A csupasz K hőelemnél már csak a hőkamera gyorsabb (figyelmbe véve az egyszerű halandók által elérhető eszközöket) igaz, kicsit drágább játékszer. Vannak IR szenzorok amelyek pl. Arduino segítségével kiolvashatóak de kérdés, ilyen játékszerek megengedhetőek-e termelési területen. Amelyik pedig tuti jó, viszonylag drága.
A hőkamera OK, hogy mér, de hogyan rögzíted az adatait gyorsan? Napi szinten használom, csak ezért kérdezem. Ott nem hőmérséklet adatfolyam a vége, hanem hőkép. Persze ha csak vizuális visszajelzés kell, hogy jó, vagy nem jó akkor hibaszűrésre elmegy. Bár szerintem inkább terepi eszköz. Ráadásul erre a feladatra erősen túlárazottnak tűnik.
Idézet: A válasz benne van az eredeti kérdésben:„hogyan rögzíted az adatait gyorsan?” Idézet: Úgy, ahogy most is. Papír, toll. „Maxwell alap műszer gyöngy termisztorával mérünk 64 mérési ponton”
Ha nekem ilyen gondom lenne, én képfeldolgozással oldanám meg, azaz a hôkamera lementett képén adott pontokat felvéve. Akár referencia pontokkal, amik lehetnének referencia hôforrások is, amik a képen vannak szintén. Meg ugye ott van a képen a kamera saját hôfokskálája is. Itt persze bejátszik az a gond, hogy egy fém kupakos elkóról, vagy hûtôbordáról nem hiteles érték jön le, mert más az emissziós tényezôje mint egy ugyanazon képen szereplô mattra festett wattos ellenállásnak. Ilyenkor egy felragasztott matricapötty segíthet.
Most hogy ezt írtam, kipróbáltam a sajátommal, és talán nem reménytelen, egy állványra rögzített kameránál, és keretre helyezett elektronikánál. Meg nyilván egy ipari hôkamerával, nem egy telefonra dughatóval.
Szerintem az alapvető probléma az, hogy a vezetés nem ad pénzt ilyen fejlesztésre, mert "nincs" vagy "eddig jó volt így is", "ne varáljatok", netán ezek tetszőleges kombinációja.
Szia!
Ha előzőleg is hőelemet használtatok, és az is "K" típusú volt, akkor nem kell másik műszer, ehhez is jó lesz. Mi 10-15 éve itt szoktuk venni a laborban szükséges hőelemeket, attól jóval kedvezőbben, amit linkeltél.
Szia!
Tudom nem gyári de egy ilyen munkához talán érdemes lenne összerakni egy céleszközt, arduinós hőmérőt. Kiegészítve egy sd kártyás adatrögzítővel. Kijelző azonnal írja a pillanatnyi hőmérsékletet, gombnyomásra tárolja, komplett készülék mérése után le lehet tölteni az adatokat. Üdv: Gábor
Ennyi erővel Heimann mérőfejet is lehetne használni, ugyanazt, ami a PIR szenzorokban van. Az is hőt mér csak más elektronika kell hozzá és megfelelő optika. Parallax Propellerhez nekem is van képfeldolgozó fejlesztőkészletem, amivel igen-nem kimenetek generálhatóak. Ehhez nem kell hőkamera. Bár már telefonba is van Flir ( mint nekem a Blueberryben).
A kérdező egyidôben szeretne 64 helyen hőmérést végezni, ehhez a te megoldásoddal ennyi célzott merőfej kellene, vagy ha spórolna ezen, egy sorban jó pár, és mozgatni a panelt egy tengelyen. De mivel az elején kizárta a távérzékelés lehetőséget, így ezek mind csak ötletelések.
A PIR szenzor két egymás melletti szenzoron (ha úgy tetszik pixelen) mér hő eltérést, így hőmérésre magában pont alkalmatlan. Esetleg ha az egyik felét kimaszkolnánk egy fémlappal, de a kalibrálhatósága még így is kérdéses. Plusz még típusra is figyelni kell, mert nem mindnek analóg a kimenete. |
Bejelentkezés
Hirdetés |