Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   620 / 621
(#) pont hozzászólása Nov 13, 2024 /

digitális kilométerórák

Csak kíváncsiságból. A digitális kilométerórák, hogyan tárolhatják az állást?
(#) Gafly válasza pont hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

Tekergethetően.

Bosch-nál fejlesztik és tartják a szoftverét karban, a KÖKI center melletti kampuszon lehet érdeklődni.
(#) nagym6 válasza pont hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

Több helyen is az elektronikában, némelyek még az autókulcsban is. Mint írták nem akadály visszatekerni.
(#) Rosszmáj válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

Lebontani a kilométerspirált, befogatni a fúrógépbe, visszatekerni (furi, olyanról nem hallottam, hogy előre tekerték volna ) visszaszerelni a spirált. Nem eccerűbb egy dugás, némi pötyögés és kész?
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2024
(#) nagym6 válasza Rosszmáj hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

Idézet:
„olyanról nem hallottam, hogy előre tekerték volna”
Pedig de. Évtizedekkel ezelőtt egy időszakban munkahelyi autóknál -teher stb.- üzemanyag elszámolási rendszer volt. Ha túlfogyasztás volt amiről a sofőr nem tehetett, zsebből fizette a többlet üzemanyagot ami igen nagy összeg is lehetett. Ezért kényszerültek előre tekerni az órát miszerint a 40Km út 50Km, több üzemanyag jár, nem kell zsebből fizetnie. Egyébként totál abnormális dolog volt ez az elszámolási rendszer.
(#) Gafly válasza Rosszmáj hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

Idézet:
„(furi, olyanról nem hallottam, hogy előre tekerték volna )”

Szolgálati Pannónia motorkerékpár menetlevelébe kamu utat beírva.
Vonatkozó kilómétert a fúrógéppel betekerve, a különbözetet saját motorbicklibe átfejtve nem volt meg?
Komoly bukta egyszer volt belőle, amikor a kollégánk a spirált nem jól tette vissza, és a kormányt csak az egyik irányba lehetett elfordítani. Végülis nem lett belőle üzemi baleset, de még most is koncogással tölt el.
(#) Rosszmáj válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

Most, hogy mondod ... csak olyanra emlékszem, (városi legenda?) hogy a BKV buszokon azért nem ment a klíma, vagy a fűtés, hogy túl ne lépje a sofőr a normát.

Annak idején (sereg) a rogyásig pakolt kék lámpás Nivával a mindenféle szorzóstul 14 literes norma helyett sikerült 17 litert elérnem. Jött az üzemanyagos, hogy lopom a drága benzint ... mondom, akkor próbatankolás, beült mellém, mentünk egy 60 km-es kört, 11 liter, azaz 18l/100km. Azt mondta, hogy legközelebb akkor szól, ha átlépjük a 18-at.
(#) nagym6 válasza Rosszmáj hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

Központilag voltak meghatározva a normák. Csak sok mástól is függött a fogyasztás. Ez lehetetlen követelmény volt. Volt amikor 20 liter norma, és a valóság kb. 80 liter mert méteres süllyedésű sárban ment a kocsi teljes súlyterheléssel. Csak a többlet -amit fizet a sofőr- jóval több egy napra mint az arra eső fizetés. Jöhetett a tekerés.
(#) Massawa hozzászólása Nov 14, 2024 / 1

Japánok meg a miniatürizácio.

Japán tele van számunkra alig felfoghato érdekességgel, nemcsak az elektronikában.
A 200 millios ország még ott is sporol ahol nem igen kell. A egyik felsökategoriás szállo szobája a 7. emeleten éppen csak 2 méter magas plafonnal rendelkezik, csak az ágy felett magasabb kb 230 cm. A fürdöszobában még 2 métert sem éri el mert ott meg a padlo 10 cm magasabb mint máshol. A kád alig 140 cm hosszu, de vagy 70 cm mély. Élvezet be meg kimászni.
A házaik is ugy össze vannak tologatva, hogy 2 ház között még a bicaj kormányát is el kell forditani, hogy át lehessen tolni a 2 fal között. A csucsot egy garázsban láttam. A náluk divatos mini SUV kb 20 cm kisebb mint a garázs. Erre a tulajdonos. 2 vezetösint erösitett a padlora hátul meg csörlö egy kötéllel huzta be ill ki az autot. ( elöl egy csiga segitségével).
Az elektronikárol meg csak annyit, hogy az egyik japán kamerámban haldoklik az akku, gondoltam, hogy itt minden sarkon tudok venni - hát nem.

IMG_7532.jpeg

(#) pont válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 14, 2024 /

Műszakilag érdekelt volna, eprom, sd kártya szerűség, stb....
(#) nagym6 válasza pont hozzászólására (») Nov 14, 2024 /

Nem tudom, de gondolom eeprom lehet. Simán átírják akik be tudnak lépni a rendszerébe, nem kivehető kártya, panelen fix. Lehet tán a prociban is. Jól ismerik a rendszert, elektronikájában több helyen is tárolt a Km, ezt tudnia kell a gazembernek hol vannak. Típusspecifikált felkészültség kell ehhez.
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 14, 2024 /

Idézet:
„Típusspecifikált felkészültség kell ehhez.”

Az meg nem feltétlenül fog vele hencegni a fórumon.
(#) szs válasza Rosszmáj hozzászólására (») Nov 14, 2024 /

Idézet:
„nem hallottam, hogy előre tekerték volna ”

Nem láttál még teherautósofőrt?
Ha rátekertem, akkor annyi km-el több volt (látszólag), tehát annyi gázolaj ára maradt a zsebemben.
Ez egy bizonyos cégnél (hm.. cég... állami volt.) plusz egyhavi fizetésnek megfelelt.

Valójában úgy érzem: céges autónál a sofőrök előretekerése, és a tulajdonos visszatekerése a valós kmóraállásra lukadhat ki
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2024
(#) Tomi111 válasza szs hozzászólására (») Nov 14, 2024 /

Jópár km-óra(tachográf) tekerőt csináltam úgy 20-25 éve. Egyik végén szivargyújtós dugó vagy krokodilcsipeszek, másik végén szintén csipesz vagy 3,5-es jack dugó. A régi mechanikus-mutatós tachográf órába szokták bedugni vagy a vezetékére és már tekerte is előre. Vitték buszsofőrők, kamionosok. Amíg kitakarította nap végén a buszt, teherautót, negyed óra-20perc alatt beletekert plusz 25-40 km-t. Ennek a gázolaja megmaradt.Egy egyszerű áramkör volt, 555-ös IC úgy 120Hz-re belőve.
(#) Villanymozdony válasza Massawa hozzászólására (») Nov 15, 2024 /

Én az USA-ban a tökéletes ellentettjét tapasztaltam. Szinte minden hatalmasnak, túlméretezettnek tűnt. A WC-ben is annyi víz állt, hogy más országban megfürdenének benne. Az energiával sem spórolnak, szigetelés alig, a légkondik éjjel-nappal mennek, 40 fokban is 18 °C körül tartanak mindent. A mosőgépeik is akkorák, hogy egy fél magyar falu ruháját ki lehetne mosni benne.
Őszintén, valahol azért tetszett, hogy nemcsak a spórolásról szól az egész, mint ahogy megszoktuk, hanem szempont a kényelem is.

Ami viszont meglepett, hogy a bagóért árult benzin ellenére ma már az autók nagy része hasonlóan pici mint nálunk, és rengeteg a japán márka, sőt a villanyautók is terjednek.

A Covid előtt voltam, azóta persze ott is más lehet a helyzet.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2024
(#) Inhouse válasza Villanymozdony hozzászólására (») Nov 15, 2024 /

Hány Suzuki Splasht, vagy Chevrolet Sparkot láttál?
(#) Villanymozdony válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 15, 2024 /

Nem sokat, Suzukit talán egyet se. Inkább Mazda, Honda, Toyota van többek között.
(#) Gafly válasza Villanymozdony hozzászólására (») Nov 15, 2024 / 3

Ha már a japánokat ekézzük (nem kell egyébként, minden nemzetnek megvan a maga kultúrája, meg szerintem jó fejek), valós alapon nyugszik az alábbi eset:

Segítséget kértek, meg kell menteni a világot.
Tanúlt kollégám kiutazott Japánba, megmenteni.
Becsattogott az irodába, ahogy imformatikushoz illik: farmer, póló. Jöttem megmenteni a világot.
Jön a fogadó kolléga, öltöny, meg minden:
Ma így, ide be nem teszi a lábát.
Mi van? Akkor most mi fog történni?
Elmegy a boltba, vesz rendes ruhát (szövetnadrág, minimum galléros póló) és rendesen felöltözve jön vissza, de gyorsan, mert meg kell menteni a világot.
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Nov 15, 2024 /

Ez bizony nagyon igy van. Munkanapon az utcán csak fekete meg fehér ruházatban járo tömeget látni. A villamosvezetö vagy kalauz diszesebben van felöltözve mint mifelénk egy tábornok. Érdekes megfigyelni a gimnasztikai mutatványokat amiket elvégeznek minden feladat elött, még akkor is ha csak a nejemmel ültünk a jármüben.
(#) Massawa válasza Villanymozdony hozzászólására (») Nov 15, 2024 / 1

Azért van Suzuki is, igaz megfirdultam abban a várisban is ahol van Suzuk8 gyár. De ami sokkal érdekesebb van egy mi szemünkkel nagyon csunya auto, egy kétajtos szekrény elforditva kerekeken. Nos ebböl a tipusbol a nejem már vagy 6 márkát számolt össze…
Ma eltöltünk egy fel orát egy fehér árut árusito boltba. Ott meg amerikai viszonyok voltak a mosogép nagyobb mint a szállodánk fürdökádja és elsö nézésre a lakások központi butora lehet ha befér a 60 cm széles ajtokon. Nem értjük vajon kinek kellhet itt egy mosogép 22 kg mosandó ruhára. De találtunk akasztot a szállitando ruhákra, ami kb 40x40 cm helyet foglal el, de 2 méter ruhát lehet ráakasztani. Összecsukva meg akkora mint egy ruhafogas a szekrényben.
Akkut nem tudtam szerezni a japán kamerába….
(#) Rosszmáj válasza Massawa hozzászólására (») Nov 15, 2024 /

Idézet:
„... mosogép 22 kg mosandó ruhára ...”
Ha van 32-32 inged-pólód-gatyád-zoknid, plusz pár nadrág, miegymás, elég egy hónapban egyszer mosni.
(#) somitomi válasza Villanymozdony hozzászólására (») Nov 15, 2024 / 1

Érdekes, én bőven Covid után jártam ott és pont azt néztem, hogy mekkora autókkal járnak ezek, hogy a kint élő tesóm RAV4-e ott kábé közepesnek számít. Két hétig röhögve álltam be vele mindenhova, akkora parkolóhelyeik vannak. Toyota Camry/Honda Accord jellegű szedánokat láttam még valamennyit, annál kisebb autót már ritkán. Ellenben rendes teherautónak beillő méretű full-size pickupot viszonylag sokat.
Mondjuk Amerika iszonyat nagy ország, én nagyrészt Denver környékén mászkáltam egy nagy úttal Yellowstone-ba. Utóbbi nyilván elhúzza a mintámat, mert oda mindenki nagy autóval viszi a kempingcuccait vagy a kisebb háznak beillő lakókocsit.
(#) Gafly válasza somitomi hozzászólására (») Nov 15, 2024 /

Idézet:
„Két hétig röhögve álltam be vele mindenhova, akkora parkolóhelyeik vannak.”

Legenda szerint tolatva parkolni nem is tudnak.
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 15, 2024 /

Parkolás segéd. Hosszirányú parkolónál tolatás helyett.
(#) img válasza Gafly hozzászólására (») Nov 15, 2024 /

Ezzel sem fognak megtanulni: (BYD) YangWang U8.
(#) Massawa válasza img hozzászólására (») Nov 16, 2024 / 1

Japán garázs
A bejárat elött egy tolopad meg egy forditokorong, a garázsajto mögött meg 12 szintes páternoszter meg ki tudja meg mi van.

IMG_7538.jpeg

(#) Gafly hozzászólása Nov 17, 2024 /

Fényképezés is jó szórakozás ám

Reggelinél olvasom, hogy...

Fórumtársunk rögtön eszembe jutott, ott a Tiszatónál, mennyi szép képet szokott csinálni.

Meg a tanúlt kollégám, amikor szokta mondani, hogy kimegyek a telekre, kicsit fényképezni.
(#) majkimester válasza Massawa hozzászólására (») Nov 17, 2024 /

Japánban minden négyzetméter ki kell használni, de hasonló már Budapesten is van 15 éve. Például: Franklin ház

Egyszer kipróbáltam, nem lesz a kedvencem.
(#) Massawa hozzászólása Csü, 4:59 / 2

Japán

Ezt is megéltem. Tokioban egy robot hozta a táblagépen megrendelt a kaját az asztalhoz. Igaz meg a rendszer nem tökéletes mert egy pincér volt az inasa aki a leszedte rola a tányérokat és a vendég elé rakta. Az üres robot meg elvonult a parkoloba és várta az ujabb feladatot. Édekes modon sem a hasonloszőrü bajtársaival sem a vendégekkel nem futott össze, pedig hely az alig volt az étteremben.

IMG_7553.jpeg

(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 6:42 /

Látszik, hogy japán tervezés: Macskás fülei vannak.
Következő: »»   620 / 621
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem