Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2518 / 2518
(#) firstman válasza blasz hozzászólására (») Pé, 17:19 /

Érdekes ez a DF téma. Elméletileg Hangszóró ellenállás/kimeneti ellenállás. Néhol Z, máshol R értékkel számolják. Ha csökken a hangszóró ellenállása, azonos kimeneti impedancia mellett csökken az eredmény is. Ezt nem értem... Viszont a DF-t félre téve, ha csak a kimeneti impedanciára koncentrálunk, akkor ott nyilván a kisebb érték a jobb általában. Ehhez nagyban hozzájárul a kimeneti tranzisztorok száma, illetve például az emitter ellenállásaik értéke is. A nagy teljesítményű PA erősítőknek jellemzően ezért is nagy a DF-értéke.
(#) compozit válasza firstman hozzászólására (») Pé, 17:25 /

Meg a nyílthurkú erősítés. Ha az elég nagy, akkor alig számítanak az emmitter ellenállások, vagy a tranyók darabszáma.
Ráadásul a kimeneti ellenállás erősen frekvenciafüggő.
(#) firstman válasza compozit hozzászólására (») Pé, 17:39 /

Tehát ha van 1 pár tranzisztor, 0,84 Ohmokkal, illetve van 10 pár tranzisztor, 0,22 Ohmokkal, azt be lehet állítani ugyanarra a minimum értékre? Mondjuk 0,0X Ohm körüli értékre?
(#) blasz válasza compozit hozzászólására (») Pé, 17:45 /

Azért érdeklődöm mert van több darab St.végfokom épitve 4-4 pár végtranzisztorral oldalanként,a hangjával nem vagyok elégedetlen, de ha meghajtom akkor a hansugárzok majd kiesnek a helyéről úgy járnak,ha másik végfokról használom akkor pedig alig mozognak kb. ugyan akkora hangerőnél. Pedig az is házi építésű darab. Erre keresnék tanácsot vagy megoldást akár.
(#) compozit válasza firstman hozzászólására (») Pé, 17:53 /

Ha elég nagy a hurokerősítés, akkor mOhmokat is el lehet érni. Nyilván nem az ST150-nel. Ugyanis, akkor jó nagy negatív visszacsatolást lehet elérni, ami erősen csökkenti a kimeneti ellenállást, javítja a frekvenciamenetet, a THD-t, IMD-t, a kimeneti offset stabilitását, stb. És persze növeli a gerjedési hajlamot, szóval nem egyszerű.
(#) compozit válasza blasz hozzászólására (») Pé, 18:03 /

Megpróbálhatsz kompenzálást. A hangszóróval sorbakötsz egy 0,1 ohmos ellenállást úgy hogy a hangszóró GND felőli végére kötöd. Ezzel az ellenállással párhuzamosan kötsz egy néhány 100 ohmos potit. A poti közepét egy 10k-s ellenálláson keresztül bekötöd a bemenetre, közvetlenül a bemeneti diff. erősítő bázisára. ( Nem a visszacsatoló ágba! )
A beméréshez szkóp kellene, meg műterhelés, ha mégis begerjed, akkor ne a hangszórókon. Indításnál a poti közepe legyen a GND felé letekerve. Óvatosan tekered a potit a másik irányba és közben nézed, hogy emelkedik e a kimeneti feszültség. Elvileg ez arra is jó, hogy a hangszórókábeleken eső feszültséget kikompenzáld. És nem ártana kisebb feszültségről, vagy valami áramkorlátos tápról indítani. Már negyed teljesítmény is elég, nem kell kivezérelni teljesen, csak ha már minden jó.
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Pé, 18:34 /

Szia! Az átfogó visszacsatolású félvezetős erősítőkkel általában nincs tennivalónk. Ez igaz az ST151-re is. A mellékelt szimulációból kiolvashatod mekkora a csillapítás az általad használt hangszórók rezonanciafrekvenciáján. A -30 dB-nél nagyobb számértéket megfelelőnek tekinthetjük.
A Damping faktor hatásának jobb megismerése érdekében végezz el egy kísérletet. Köss sorba a hangsugárzóddal a névleges impedanciájával megegyező mérőszámú teljesítmény-ellenállást. A DF nagyjából 1(!) lesz, amire azt mondanánk: borzalmasan rossz.
Hallgasd meg azzal a teljesítménnyel amit a soros ellenállás melegedése még megenged.
Figyeld meg mennyire zavaró a membránok túllendülésének lazább korlátozása és mi érezhető abból, hogy a fázismenet kiegyenesedett.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Pé, 18:56 /

Köszönöm a segitséget van szkóp,van müteher is.Hétvégén próbálkozom vele.Bár gondolom sok mindent nem fogok tudni tenni az st150.végfokkal de legalább megértem a miérteket.
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Pé, 19:25 /

Azt gondolom nincs is tennivalód. Még az is belefér, hogy a stabil működés érdekében egy RL tagot kössünk sorba az erősítő kimenetével. Bizonyára találkoztál már ilyennel, nem kell belinkeljem.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Pé, 19:49 /

Persze és van már bent.
(#) compozit válasza blasz hozzászólására (») Pé, 20:21 /

Mekkora ez az RL tag?
(#) firstman válasza compozit hozzászólására (») Pé, 20:50 /

Na de egyébként mennyit segíthet, ha mondjuk megduplázzuk a kimeneti tranzisztorokat egy olyan erősítőnél, ahol egyébként viszonylag alacsony a kimeneti impedancia és alapból 200 körüli a DF?
(#) compozit válasza firstman hozzászólására (») Pé, 22:08 /

Szerintem, nem sokat. A 200 azt jelenti, hogy 4 ohmos hangszórót feltételezve a kimeneti ellenállás ( vagy a belső ellenállás ) 20 mOhm. Ez nem azért ilyen kicsi, mert olyan sok tranyó van benne, vagy olyan kicsik az ellenállások, mert a 20 mOhmhoz nagyon sok tranyó kellene. Ez az átfogó negatív visszacsatolás miatt lesz ilyen kicsi.
Ha ez a 200 azokra az ST151-ekre vonatkozik, amiktől akkora kilengései vannak a hangszóróknak, akkor valahol máshol keresd a hibát, mert a 200 már egy elég kis érték. Egyébként, miből gondolod, hogy az a 200 valóban 200? Megmérted?
A hozzászólás módosítva: Pé, 22:12
(#) firstman válasza compozit hozzászólására (») Pé, 22:22 /

Nem, bocsánat, ez egy elméleti érték volt azért, hogy legyen miből kiindulni. A visszacsatolás mellett azt gondolnám, hogy bele kellene szólnia a tranzisztor, illetve emitter ellenállások fix ellenállás értékeinek is a kimeneti impedancia alakulásába. De ez csupán a nem megalapozott véleményem. Az érdekesség kedvéért azt azért megjegyezném, hogy például a gfa565, illetve 585 között alig van különbség a kapcsolásban, kivéve hogy az egyikben 5, a másikban pedig 10 pár végtranzisztor van. A gyárilag megadott DF pedig >600, illetve >1000, a dupla kimenetes javára. Persze ezek csak gyári specifikációk.
A hozzászólás módosítva: Pé, 22:22
(#) compozit válasza firstman hozzászólására (») Pé, 22:32 /

Nagyon durván úgy képzeld el, hogy a hurokerősítés nagyságával csökken a THD, az IMD és a belső ellenállás is, hiszen ez a belső ellenállás a visszacsatoló hurkon belül van. Egy végfok olyan feszültségre igyekszik beállítani a kimeneti feszültséget, ami a bemenet. ( Persze az erősítést figyelembevéve. ) Mivel a belső ellenállás lerontaná a kimeneti feszültség nagyságát, ezt is kiszabályozza. Vagyis, a belső ellenálláson eső feszültséggel nagyobb feszültséget állít elő. Valami olyasmi, ha a hurokerősítés 60 dB, akkor az ezredrészére csökkenti a belső ellenállást (is). Ezért aztán nem annyira lényeges, hogy hány tranyó van benne. Nyilván, ha a tranyókat megduplázzuk, akkor kisebb a belső ellenállás, vagyis kevesebbet kell kiszabályoznia az n.v.cs-nek. De a tranzisztorok duplázása helyett inkább a hurokerősítést kell növelni. Ha ez kicsi, akkor mondjuk a DF 20, ha megduplázod a tranyókat, akkor 40. Ez azért kevés. 20dB hurokerősítés növelés meg 10-szer hatásosabb. ( durván )
(#) blasz válasza compozit hozzászólására (») 5:07 /

Nem nagyon számolgattam hozzá semmit lemásoltam a GPA300 RL tagját.8-as fúrószáron 10 menet 3mm rézdrót, a közepén 10ohm 5w ellenállás párhuzamosan kötve.
(#) Ge Lee válasza blasz hozzászólására (») 8:00 /

Nem lehet, hogy ott valami más gond van? A DF miatt biztosan nem csinálhatna ilyet. Nekem volt régen valami végfokom ami azt csinálta, hogy úgy 60% hangerőig működött normálisan, aztán ha feljebb tekertem elkezdett olyan 3-4Hz körüli frekin gerjedni.

Egyébként, egyre inkább terjedőben van ez a "az átfogó visszacsatolás megöli a hangot" nézet, nem csak a diyaudio-n meg itt a tunernam féle "non nfb" nézet hanem sok helyen lehet olvasni. És az van, hogy igaz is. Jómagam nem is állnék neki már olyan félvezetős végfoknak ami átfogó visszacsatolást tartalmaz (tapasztalataim okán). Csak mindig van egy de. A csöves rá az egyszerű példa, azzal könnyű játszani mert alig van vagy nincs is különbség a visszacsatolt és a visszacsatolatlan erősítés között. Ha vissza van csatolva, kompenzálva van, akkor már már olyan hangja lesz mint egy félvezetős végfoknak, eltűnik a tér, az élet a zenéből, lesz egy majdnem vízszintes vonal a két doboz között ahol szól a zene. Ha ki van kötve a visszacsatolás, megjön az élet a zenébe, kitágul a tér, lesz egy hatalmas ellipszis vagy gömb alakú tér amiben szól a zene. És megint jön a de. De, ezzel együtt (a jobbaknál) ezzel együtt bejön egy erőteljes harsányság, némely zenén és frekiken csörömpölés, kalimpálás, karcosság ami ugye zavaró is. Tehát a kettő között kéne valami állapotot találni, vagy, meg kellene szüntetni a visszacsatolás nélküli állapot eme negatív velejáróját. Vannak a rossz csövesek amik eleve nem szólnak jól, sokan azért hallgatnak olyat, mert abba ezek nincsenek, ott csak brummogás van visszacsatolás nélkül.
Azért az jelenthet valamit, hogy egyre többen építenek olyan végfokot amiben nincs átfogó visszacsatolás, gyártók is, lásd dartzeel, allegro (flow one), KD legutóbbi csomagja (B100 és meghajtói) stb.
(#) blasz válasza Ge Lee hozzászólására (») 9:14 /

Azaz igazság hogy egyébként nincs bajom a végfokkal ezen a hangsugárzót nagyon mozgató problémán kivül,3 ilyen végfok van megépítve és mindnél ez a jelenség. De tény hogy nagyon kell tekerni a potit hogy ez elő jöjjön.Nyáron kint voltam a tunningshon és megálltam egy platónál ahol irgalmatlanul hangosan szólt a zene,és alig mozogtak a 38cm sugárzók. Pedig mozgott a föld a lábam alatt szinte.Délután bekötöm a GPA300 végfokot megnézem azzal jön e a probléma.
(#) btamas81 hozzászólása 9:30 /

TPA3116

Használ valaki közületek tpa3116 vagy tpa3225 chipes erősítőt?
Tapasztalatokra lennék kíváncsi.
Én három napja öaazedobtam egyet, kis kínai panel, egy videotrafo, graetz, 2200µF kondi, kb 15Vról ketyeg.
Nekem nagyon bejön a hangja. Kezd elmenni a hallásom vagy ezek tényleg jók?
Ami megfogott benne, hogy nagyon kicsi hangerőn is részletes a hangja. Valami nekem hiányzik a hangjából (még nem jöttem rá mi) ez tény, de 1000Ftért. 3napja hallgatom és csak mosolygok, hogy egy gyufásdoboz méretű panelből ilyen hang jön ki.
Rámértem egyébként. 2x30w a hivatalos 8ohmon ha jól emlékszem. (TPA3116)
Én úgy mértem, hogy mikor elkezdte a szinuszt vágni, kicsit visszább vettem és megmértem a műterhelésen a váltóáramot.
15V tápnál 7,5V, 20V tápnál 8V.
Ez ha jól számolok 7 illetve 8Watt. Ebben megerősítést kérnék. 8ohmos a műterhelésem.
Kérdésem továbbá, lehetne erre valami füleskimenetet varázsolni? Hídba van kötve a chip gondolom a jobb meg a bal negatív kivezetést nem lehet így összekötni.
Következő: »»   2518 / 2518
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem