Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2522 / 2532
(#) Karesz 50 válasza teddysnow hozzászólására (») Nov 28, 2024 /

Akkor Te már kihegyezted, csak még nem tudsz róla
(#) Ge Lee válasza firstman hozzászólására (») Nov 28, 2024 /

Idézet:
„Hangsugárzók terén talán még csak csak el lehet indulni az egyes műszaki paramétereik irányában”
Igen... Mondom merre indul el kivétel nélkül mindenki. Minél egyenletesebb legyen a frekiátvitele a hangszóró komplexumnak, ezzel együtt a doboznak, ne legyenek káros kiemelések-lyukak, ne hupogjon kopogjon stb.
A doboz fázisátvitelével a kutya nem foglalkozik, - pedig a legjobb hangú doboz az én fülemnek az amelyiknek nincsenek fázishibái- egyszerűen tudomásul veszik, hogy van 3db hangszóró, azokhoz kell ugye a váltó, a kondi meg a tekercs meg fázist tol akármit csinálsz vele. Szinte a fehér holló kategória az aki a 3 sávot külön erősíti fázishelyesen.
(#) Ge Lee válasza teddysnow hozzászólására (») Nov 28, 2024 /

És hogy van az a tápkábel árnyékolva? Az árnyékolás hova van kötve? Gondolom, a védővezetőre. Mi van azokban a házakban/lakásokban, amelyekben nincs védővezető a konnektorban (a miénkben sincs)? Ott vajon áldás lesz vagy átok az az árnyékolás?
(#) teddysnow válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 28, 2024 /

JAJJ NE! CSAK AZT NE!
(#) Alkotó válasza mcc hozzászólására (») Nov 28, 2024 /

Szép letisztult építés, tetszetős megjelenés. A képet nézegetve felmerült bennem két kérdés/
dilemma.
1. Itt most részben a kábelekről van szó, miből legyen, milyen vastag, mivel szigetelt stb. És valóban látok a képen néhány kábelt, ami valószínűleg nagyon jó. De látszólag a trafó saját kivezetése sokkal több vezeték, mint a többi együtt. És akkor még ott van a trafótekercselő huzal is, ami szintén sok-sok méternyi "vezeték". Ha van ez a kikerülhetetlen sok méternyi drót, akkor ezek mellett van jelentősége annak a néhány dm-nyi különleges huzalnak?
2. A trafók mellett látok az alaplemezre lekötve oldalanként 2-2 db védővezetőnek tűnő zöld-sárga vezetéket. Gondolom ezek a trafók primerje és szekundere közötti árnyékolás kivezető szálai. Viszont a hálózati csatlakozó előtt is látok egy alaplemezhez való kötési pontot, amibe be van kötve a csatlakozó védővezetője (eddig talán még értem is), de ide jön még a két oldali áramkörből is 1-1 szál. Ha ezek az áramkörök GND pontjai, akkor ezzel a kötéssel a GND-t és a vődvezetőt összekötöd, ami állítólag rettenetes problémák alapvető kiváltó oka szokott lenni. A GND és a védővezető elválasztásának igénye olyan erős, hogy az erősítők és egyéb hangtechnikai berendezéseket teljesen védővezető nélkül tervezik, próbálják kettős szigeteléssel elérni az életvédelmi biztonságot. Lehet azt tudni pontosan, milyen vezetékeket kötöttél az alaplemezhez?
(#) btamas81 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 28, 2024 /

És akkor a szobaakusztika még szóba se került.
Pedig talán azzal kellene kezdeni. És utána a többi.
Én nem tudom mennyit szenvedtem meg variáltam a hangszóró álvánnyal míg jó lett.
(#) mcc válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 28, 2024 /

1, Sajnos trafót nem tekercselnek speciális - mondjuk OFC- huzalból. Az ember ott tud javítani, ahol hozzáfér. De ha valaki tud OFC huzallal dolgozó trafótekercselőt, akkor jelezze!
2, Az alaplapra van kötve a hálózati föld, a védelem áramkörének GND-je (ez galvanikusan független az erősítők GND-jétől), a trafók árnyékolásainak a földje (4db), és a végfokok GND-je. Utóbbiak 1-1 100ohmos ellenálláson keresztül, földhurok ellen.
A kettős szigetelés izgatja a fantáziámat, de eddig nem bíztam magamban annyira, hogy megkockáztassam...
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2024
(#) Alkotó válasza mcc hozzászólására (») Nov 28, 2024 /

Köszönöm a pontosítást.
Az említett 100R-ok nem látszódtak, amik feloldják a hurkolódás kockázatát.
Az OFC (oxigénben szegény) rézhuzal az valóban fogós kérdés. De ha már megnevezted, és ha már a kérdéseknél vagyunk, tudni lehet mit is jelent ez valójába? Mert a vörösréz egyébként is nagy tisztaságú, tehát abban -ha van egyáltalán- nagyon kevés oxigén molekula lehet. Aztán persze lehet fokozni a 9-esek számát a tisztaságot leíró szám végén (99,99% tisztaságú), de ezek nélkül is nagyon tiszták a rezek.
A másik huzalos dilemmám maga az anyag. Az ezüst és az ezüstözött anyagok jobbaknak vannak kikiáltva, az arany meg még jobbnak. De ha a vezetőképességet nézzük, akkor az ezüst és a vörösréz nagyon közel esik egymáshoz (jobb az ezüst 61-58), viszont az arany mindkettőtől rosszabb (45). Azaz nem biztos, hogy ez a kulcsparaméter. De ha nem ez, akkor talán az OFC rézből tekert trafó sem lenne jobb.
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 28, 2024 / 1

Javasoljam itt is a napi 1 hozzászólás limitet?
(#) firstman válasza teddysnow hozzászólására (») Nov 28, 2024 /

Tanult tudás? Na talán az a legnagyobb félrevezetés ebben a témában. Ki állapítja meg és milyen alapon azt, hogy mit kell hallani egy rendszeren? Ami kézenfekvő az az, hogy a hallható hangnak minél hűebben kell visszaadnia azt ami a rendszerbe bemegy. De ahogyan egy hangversenyen, vagy koncerten sem esik hanyatt az ember az ott hallottaktól, úgy ennek egy HIFI rendszert hallgatva sem kell megtörténnie.
(#) Ge Lee válasza firstman hozzászólására (») Nov 28, 2024 /

Mindig mondom, hogy nem érdemes keverni az élő zenét a koncerttel ami már egy kihangosított, ládákból üvöltő valami. Nem sok közük van egymáshoz. Az élő zene a hangszer hangja.
Az élő zenétől - már ha jók a hangszerek, - libabőrös lesz az ember. Egy jó otthoni rendszertől is. Egy koncertélménytől ritkán, legalábbis én attól még sosem lettem az, meg egy Sokol rádiótól se, hiába szól rajta a kedvenc zeném.
A hanghűség és a szubjektív tetszés fogalmát is külön kell választani, nyilván attól még akár egybe is eshetnek. Van akinek a jó rendszer tetszik, ami minél inkább igyekszik a hang valóságát visszaadni, és van akinek ez nem tetszik, hanem mondjuk egy egyszerű kis nagyon kellemesen színező csöves akármit hallgat inkább, mert az adja meg neki azt az élményt. És akkor köpködi egyik tábor a másikat, meg közte is van szinte minden.

És akkor még ott vannak ilyen apróságok, hogy nyugodt-e egy rendszer vagy épp ellenkezőleg, harsány, tolakodó. Utóbbit nem sokan szeretik. De kérdem én, milyen egy trombita hangja néhány méterről? Bődületesen harsány és tolakodó. Sokan mégse azt tartják jónak, hanem ha nyugodtan szól a szobában. Na de, az élőben hallgatva sok minden, csak nem gyugodt. Ahogy a legtöbb hangszer sem. Most akkor egy harsány, tolakodó rendszer az valósághű vagy sem? Szerintem az, mégis 10-ből 9 ember szerint nem.
(#) firstman válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 28, 2024 /

Természetesen élő zenés előadásokra gondoltam. Csupán a természetes hangok lehetnek jó összehasonlítási alapok, amennyiben a hű visszaadásról van szó.
(#) mek-elek válasza firstman hozzászólására (») Nov 28, 2024 /

Nem kellene már ez a mókuskerék itt, ha kérhetnélek.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 28, 2024 /

Ha komolyan érdekel a jó hangzás (studió), Patricia Barber Surrender-jében a húrok hangjában lehet élvezkedni, a Pallid Angel-ben pedig a szaxi szól extrán, hogy szinte érezni a nádat a szádban.
(#) teddysnow válasza firstman hozzászólására (») Nov 28, 2024 1 /

Idézet:
„legnagyobb félrevezetés ebben a témában”

A legnagyobb félrevezetés az amikor a szegényember legkisebb fia megmondja a királynak, hogy merre, hány méter. Aztán a szomszéd királyfikat leviszi kutyába, majd a királylányt feleségül véve, hirtelen államigazgatásban járatossá válva viszi tovább a királyságot.
(#) firstman válasza teddysnow hozzászólására (») Nov 28, 2024 1 / 1

Inkább hagyjuk ezt a történetet, a magát királynak képzelő uraságról. Talán csak valami téveszme. Egyébként ez a téma jóformán off volt ebben a topikban és a vége is az lett, mint mindig... Ez egy soha véget nem érő, értelmetlen vita a különböző ideológiák között..
(#) mcc válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 28, 2024 /

Pontosabban egy hálózat van, a pufferkondik között elrejtve, 100ohm+100nF+2db antiparallel dióda.
Az aranynál szerintem nem a vezetőképesség a lényeg, hanem az, hogy nem oxidálódik.
(#) btamas81 hozzászólása Nov 29, 2024 /

Hangerő poti

D osztályhoz mehet egy 100k-s hangerő poti, vagy az már túlzás? (Sansuihoz vettem balance potinak, de logaritmikus és oda nem jó)
(#) Alkotó válasza Gafly hozzászólására (») Nov 29, 2024 /

Nem értem pontosan mire gondolsz.
- Ha sokallod amit írok, akkor természetesen tégy belátásod szerint.
- Ha "bölcsességem okán" tudakolod a véleményemet, mert mások értelmetlen szócséplése zavar, akkor szerintem ez egy káros korlátozás lenne. Nem globálisan kell beavatkozni, hanem a renitenseket kell féken tartani. Csak nem könnyű eldönteni hol a határ. Általában a személyeskedés szokott itt vízválasztó lenni, ami mellé jó lenne beemelni még egyéb szűrő(ket) is.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2024
(#) Suba53 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 29, 2024 1 / 1

Nekem erről az oxigénnel dúsított víz, mint csoda elixír jut az eszembe. Egyik korábbi kollégám, aki minden ilyen áltudományos maszlagnak lelkes híve volt, győzködött, hogy ez mennyire forradalmi, és teljesítmény javító. Mutatott cikkeket, amikben egy jeles professzor képe alatt méltatták, írták, hogy az orosz sportolóknak mekkora teljesítmény többletet adott. Nos az említett professzorra rákeresve a találatok csak és kizárólag ilyen cikkekre vezettek, egy darab doktori, vagy egyéb tudományos értekezést nem talált a kereső. Viszont egy nagyon korrekt magyarázatot találtam, hogy miért is nagy baromság ez az elmélet. Kollégámnak megmutattam, elmagyaráztam neki, mert nem igazán volt jártas a fizikában ( sem ), és hiába győzködtem, annyira belerögzült ez a hit, hogy a triviális érvek ellenére kitartott mellette. Aztán hagytam a fenébe, főjön a saját levében.
(#) szendi001 hozzászólása Nov 29, 2024 /

Így áll az ebayes erősítő

Sziasztok. Pár hűtőgép szėtszedése árán lett hozzá hűtőborda. Még készül.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2024
(#) bbatka válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 29, 2024 /

Jól van a kollégád? Vagy már eloxidálódott?
(#) pucuka válasza btamas81 hozzászólására (») Nov 29, 2024 / 1

A ÍD osztálynak nem sok köze van a hangerőszabályzó potinak, viszont a poti áramkörbeli pozíciójától függő terhelő ellenállásának nagyon is.
(#) tothbela válasza teddysnow hozzászólására (») Nov 29, 2024 /

Az még nem derült ki, hogy milyen forrásból használod. Ha mondjuk a saját Bluetooth vevője a forrás, annak nem tesz jót, ha annak a sztereó kimenete össze van zárva. Ha viszont külső aux 3,5mm-es jack bemenetén kapja a jelet, akkor nyert ügyed van, mert lehet aktív keresztváltót csinálni hozzá. Ez azért lenne előnyös, mert jelenleg mind a mély, mind a magas szekció erősítője teljes sávban viszi át a jelet.
(#) teddysnow válasza tothbela hozzászólására (») Nov 29, 2024 /

Minden forrásból használva van, Bluetooth, Line in, USB. Elkönyveltem, hogy ez ilyen. Idáig csak kültéren volt használva, ott meg nem létezik minőségi zenehallgatás.
(#) moltam válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 29, 2024 /

"mert nem igazán volt jártas a fizikában ( sem )," Számomra az a furcsa amikor elektronikában jártas emberek védik az ezotériát.
(#) firstman válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 29, 2024 /

Ezen is van mit forrasztani. Látod már, hogy mikor lehet majd hallgatható állapotban?
(#) Karesz 50 válasza moltam hozzászólására (») Nov 30, 2024 / 2

De a legfurcsább az amikor olyan emberek szólnak hozzá olyan dolgokhoz, amiről halvány fogalmuk sincs.
(#) gordonfreemN hozzászólása Nov 30, 2024 /

Sanyo ja220

Sziasztok!

Tudnátok segíteni egy sanyo ja220 hibakeresésében? Pár éve már félretettem az elektronikát (mint hobbi) és nem szeretném szétbarmolni.

A T800-as tápoldali üvegbiztosíték kiment. Nem találtam csak 2A-eset, betéve a D901 és D902 füstölt. Eddog ennyit tudok.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2024
(#) kistee válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 30, 2024 /

Első körben forraszd ki a C905-öst (a 2200µF-os elkót), akkor is kiveri-e? Lehet, hogy az lett záatos.
Következő: »»   2522 / 2532
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem