Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autórádió (fejegység) problémák, kérdések, válaszok
Témaindító: angel83zs, idő: Máj 14, 2006
Témakörök:
Számomra az a furcsa, hogy a memória vezeték nélkül nem is működik a készülék, a kijelző csak ezzel világít. Olyan, mintha a kijelző meghajtása arról menne, az indokolja a viszonylag nagy áramfelvételt. Nem tudom, hogy más márkánál is így van-e megoldva, de számomra nem logikus az ilyen működése. Két rádióval is ezt tapasztalom, szóval nem műszaki hiba, hanem ilyen a felépítése, legalábbis a Sonyknak.
Szia,
Régebbi Sony fejegységeken van egy kis kivagás a házon talán az alsó fedlapon,alatta egy kis dip kapcsoló az a neve hogy power select switch. Talán még bele is van ütve vagy matricázva a házba. Mint a neve mutatja itt kell kiválasztani hogy állandó vagy ACC a tápfeszültsége(a memória értelemszerűen állandó) Ez befolyásolja az elölap vilagítását,kijelzőt. Esetleg ha ennek a kapcsolónak az érintkezői már nem a legbiztosabbak,és állandó tápon van,akkor okozhat ilyesmit.
3 típus is volt a kezem ügyében, nagyjából egy korból valók lehetnek. CDX-GT24, 25, 210. DE egyiken sincs DIP kapcsoló.A rádió menüjében sincs ACC beállítás. Nekem a kocsiban lévő Panasonicon van.
Idézet: „A memóriához szüksége szálon érdekes árammozgások vannak.” Pontosítsunk: az nem memóriaszál (bár a képen is az a felirat), hanem azon kapja a rádió az áramot. ( a rajzon látható is, hogy ő az állandó pozitív, 15A-re biztosítva). De ha az ACC(aki csak 1A-re van biztosítva) le van kapcsolva, akkor tényleg csak arra szolgál, hogy "emlékezzen" a beállításokra, mert az ACC rákapcolása engedi meg, hogy bekapcsoljon a rádió, csak bizonyos dolgokat enged, ha nincs ráadva. A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:09
Na, a kép elég láthatatlan lett
Itt van láthatóan: A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:46
Valóban. Én ezt a biztosíték dolgot nem is figyeltem. Akkor tulajdonképpen az az ACC szál mintegy kapcsolójel funkcionál. Ha azon megvan a +12 V, bekapcsol a rádió. Így aztán meg végképp nbem értem miért lett így megbonyolítva a memóriatárolás, ha már nem olyna memória van benne, hogy áram nélkül is eltárolja az adókat.
Másik, aminek nem látom, nem értem az értelmét, az első 6 memóriarekesz úgynevezett előre programozott, azaz áram alá helyezés után nem 87,5 MHz-en állnak, hanem amit előre beprogramoztak. De minek? Tulajdonképpen sehol sem jók azok a frekvenciák. A használati útmutatóüból nem derül ki, hogy ezeket az előre programozoitt frekvenciákat meg lehetne változtatni. Pedig jó lenne.
Az nem memória szál, hanem Menory... Komoly egy rádió lehet ez.
Sok FM készüléknél vannak így előre tárolva és nem 87,5MHz-el. Talán az lehet, hogy nem a sáv elejéről kell kezdeni a keresést, hanem valami közelebbiről. Nem láttam olyat, hogy ne lehetne megváltoztatni. Ami inkább bosszantó a japánoktól, hogy Sony és talán Panasonic fejegységeknél is van olyan, hogy az alap beállítás mély és magas maxon!!!!! Műhelyrádiónál, a rendszeresen megszakított áramellátás miatt ez bosszantó, de amúgy is értelmetlen.
Úgy értem a nem megváltoztathatóságot, hogy áramtalanítás után mindig ugyanazokkal a beállított frekvenciákkal jön be a rádió. Teszem azt 1-es memóriahelyen 103 MHz van. Persze ezt át tudom programozni, működik is. De ha tápellátás nélkül marad a rádió és újra áramot kap, megint 103-on áll. Tehát ezt a "beégetett" értéket nem lehet megváltoztatni, hogy áramszünet után ne 103-al jöjjön vissza, hanem amire átállítottam.
Nekem régi Volkswagen Alpha autórádió van szobai használatban. Van a 12V táp, erről üzemel, valamint valamelyik lábára pluszban kell pozitív, annak jelenléte kapcsolja a háttérvilágítást, de mást nem befolyásol. Teljesen áramtalaníthatom, akár meghatározatlanul hosszú időre is, a memóriába beállított adókat megjegyzi. Bár az autórádióm olyan régi, hogy még kazettás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |