Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Szikraköz. A védelem része. Ezt nyugodtan bedughatod ohm állásban a konnektorba.
A ház másik felében egy pontos tok van ami szinte feszesen megy rá az elemre. Ha nem nyomja be az ember tisztességesen a kontaktusokba akkor nem lehet a dobozt összecsavarni.
A doboz másik felén szintén vannak némi lemezek amik ha összecsavarod a dobozt a bal oldali felsö rész egy szinte zárt fém dobozba kerül ( árnyékolás). A müszer utoljára 1987ben volt kalibrálva - tegnap elvittem egy laborba ahol ilyen müszerekkel is foglalkoznak. 2 mV volt a hiba 1 Voltos mérésekor. Nem kalibrálni vittem csak érdekelt mennyire stabil. A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2024
Köszi az infót. Utána néztem és valójában egy kerámia tárcsa kondenzátor amiben a tárcsa két oldala fémezve van, és ezen szándékosan csinálnak egy bevágást, ezzel kialakítva a szikra útját. Nem találkoztam eddig ezzel a megoldással.
Vishay GapCap
Idézet: „Nem találkoztam eddig ezzel a megoldással.” Pedig nem uj a megoldás. A müszer már 40 éves és elötte is voltak ilyen kondik - igaz, hogy nem mindennapos felhasználásra. ( hol vannak ilyen alkatrészek a mai csili vili müszerekben?) MultiméterSziasztok!Van egy Maxwell multiméterem, kicsit meg lett erőltetve a 200ohm méréstartományos része és már alapból 20ohm csak a kábele, nem tudom, hogy ezzel lehet e még kezdeni valamit? Kéne nekem egy másik műszer, valami olyan, ami jól el van látva funkciókkal és viszonylag normális áron van! Hobbi célra kellene, de valami széles felhasználási lehetőségekkel ellátott multimétert szeretnék! Melyik márka és kb hol kezdődnek az értelmesebb eszközök?
Tele van az internet ilyen müszerekkel. Keresgélj ott.
Zseniális meglátás, hogy ez nem jutott eszembe!
De azért, hátha van valakinek valami érdemi meglátása, tapasztalata a témában és tud valami infót, hogy merre érdemes keresgélni, mi a jó, mi a nem ajánlott, stb-stb!
Szervusz!
Ha konkrétabb választ szeretnél akkor kezdjed azzal, hogy leírod a számodra fontos funkciókat és a lélektani árplafont. Aztán majd meglátod mi fér bele, vagy mennyit kell még gyűjtened. Látatlanban: Owon XDM1041.
Tiszteletem
Owon XDM 1241-elvileg ugyanaz min a 1041-es csak akuról működik.
Kösziönöm!
Mondjuk ha tudna még indukciót is mérni, az egy hasznos opció lehetne. Árban ennél feljebb nem mennék, ez is elég húzós, de a funkciók határozzák meg, ezt még egy jó pillanatomban elképzelhetőnek tartom!
A megeröltetés mit jelent? Egyébként jól mér, csak hozzáadódik ez az érték? Ha igen, műszerzsinór csere, árammérés biztosíték csere/foglalat takarítás, tárcsa tisztítás, átforrasztás.
Nem megfelelő mérés kiválasztása és ettől megmelegedhetett benne valami!
Úgy emlékszem, hogy ebben az állásban feszültségre mértem rá vele. A műszerzsinór nem hinném, hogy problémás. Amióta ezt történt, azóta ez az állás összezárt zsinórokkal 20ohm-ot mutat, ami sok, meg mint ha nem stabilan mérne, fel, le mászkál, ez viszont lehet a csúcsoktól, amik krómozottak és nem tökéletes a kontakt, ha nem erősen nyomom oda, de alapból biztos nem ez a fő hiba oka! A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2024
30-50 euroért már egy sereg müszer van ami (szinte) mindent tud mérni az indukcion kivül. Vannak márkásabbak meg kevésbé azok. A tudásuk nagyon egyforma.
Ha kikeresel vagy fél tucatot rakd a jellemzöiket egy táblázatba és döntsd el számodra melyik jobb. Ilyen kategoriába nehéz tanácsot adni, ez olyan mintha a boltban a tojások között válogatnál. Kétlem, hogy ebböl a kategoriábol több embernek lenne egyforma müszere ( mert 3 honap mulva már a mostani is eltünik), hogy valodi tapasztalata lenne az adott müszerrel ( amik amugy is rejtett tulajdonságok - mennyit bir ki az elem, milyen gyors vagy lassu, milyen nehéz, milyen a ergonomiája stb). Nekem van egy sereg ilyen müszerem de 2 egyformát még soha sem sikerült vennem. Talán csak a legolcsobb (gombelemes, ceruza meg bankkártya méretü) müszerekkel volt gond, azokat inkább felejtsd el.
Akkor úgy kérdezem, hogy márkában ki a megbízható, nem túlárazott!
Nyilván neked is van olyan, amire azt mondod, hogy még egyszer biztos nem! Meg nem vagyok jártas annyira a témában, hátha van olyan hasznos funkció, ami eszembe sem jutna magamtól és jó lenne! Pl az auto range nekem jó opciónak tűnik, de lehet egyből az expert használók rávágják, hogy felejtsd el, semmi értelme! Ezért, meg ezért! Volt más eszköznél, amivel így jártam és igazuk volt! Szóval a végén úgy is bogarászás lesz, csak azt szeretném tudni, hogy nagyjából jó felé induljak el!
Aminél van autorange annál jellemzően be lehet állítani fix méréshatárokat is. Én szeretem az autorange-t amikor az összehányt ellenállásaimból válogatok. A hestore kínálatába jellemzően jó ár/érték arányú dolgok kerülnek, ott nyugodtan szétnézhetsz. A szokásos funkciókon kívül a uA mérés az gyakran hasznos szokott lenni, meg a LowZ mérés képessége is. És esetleg még az is ha tud fogadni hőelemet. De tényleg az van, hogy neked kell átgondolni hogy mire is szeretnéd használni és mennyit tudsz rászánni.
Ebben az árkategoriában felejtsd el a márkát. Minél több kapcsolo ( állás) van a müszeren annál megbizhatatlanabb. Nemrégen betettem egy kb 40 éves drága autorange (Fluke) képét. Ilyen belsö felépitést ne várj el egy olcso müszertöl. Pontosan ezért nem lehet jo tanácsot adni, mert valaki szereti a csigalassuságu autorange müszert is ( mert gyorsat még nem látott), más meg a falra mászik amikor a müszer szakadásvizsgáloja 3-5 másodperc után kezd el sipolni. És ezt az adatot nem látod a leirásban. Minden ujabb ( <10 év) mind olcso autorange, és egyikkel sincs különösebb baj (meg 11 doláros Mustool is hibátlanul müködik. Egy hétköznapi használatra más nem igen kell. Kicsi, robusztos, egyszerü a kezelése és az elem éveket bir ki benne. ( ez nem Fluke, nem tud sok mindent, de azt jol teszi. 30 dolcsiért már joval többet kaphatsz.
Ez egy hülyeség, nekem meggyőződésem, hogy a magukat műszer-sznobnak gondolók mondják ezt, nekem egy kategória a nem kell ABS, mert jobban fékezek, meg a csak száraz vörösbort szabad inni típusú emberekkel.
A legtöbb autorange multiméterben lehet kézi méréshatárra is váltani, tehát ez nem kérdés. Nagyon jól jön, ha nem kell tekergetni a méréshatárt, amikor mindkét kezed foglalt és a kapcsolószerkényben fejen állva nézed a műszert. Egyébként abszolút kedvenc műszerem a Fluke 101, mert pici, elfér a tenyeremben, mert egyszerű és mert elpuszíthatatlan, azon pl. nincs kézi méréshatár, de sosem zavart. Cserébe behajíthatom a szerszámosládába, ledobhatom a létráról és nyugodtan bedughatom ellenállásmérés állásban a konnektorba, De, hogy tanácsot is adjak. Először is döntsd el, mit akarsz. Ne akarj sokat. De nem mindegy, hogy általában frekvenciaváltós motorokat mérsz, vagy phono-előerősítőkat, mert más célra kihegyezett műszer kell. Ha gyakran kell induktivitást, kapacitást mérni, akkor inkább vegyél egy kólün erre a célra gyártott eszközt, mert amelyik multiméterben van is ilyen funkció, nagyon korlátozott. Ugyanez igaz a csilivili funkciókra, rá fogsz jönni, hogy sosem használod. Viszont minél egyszerűbb, annál megbízhatóbb és könnyebb használni. Menjél a robosztusságra. Előbb utóbb mindenki félre fog dugni, mármint az üzemmód és a mérőzsinórok tekintetében. Egy rendes multiméternek szinte bármilyen gyakorlatban előforduló mellényúlást ki kell bírnia, max biztosítékcserével. Ne a leglcsóbbat és ne a legtöbb csoda-funkcióval felvértezetted veyged, mert csak bánni fogod. Inkább egy ismertedd gyártó, konzervatívabb, klasszikusabb kivitelű eszközét javaslom
Hali! Ezt a részt nem ismerem, nekem Flukéim vannak, ezek a pontosságukról ismeretesek. 117, 177, de volt másmilyen is. Metex, MY64...
Olyat nem érdemes venni ami 3V-ról megy a mérés kapocsfesze az elemmel méri. Induktivitást alkatrész teszterrel mérek, ott se jó, ha 3Vos, mert 3V-al IGBT-nem tud mérni, hiába van benne a programja, az általában 5V felett nyilik.
Semmiképpen sem inverz kijelzős legyen ami fekete alapon fehér számok, hanem a hagyományos.
Auto méréshatár váltás kíméli a forgókapcsolót, idegeinket is, nem kell mindig ide-oda kerregtetni, de lehessen kézi módban is váltani. Auto kikapcsolás kellemetlen ha csak fix időben van, pld.: 15 perc után mindig kikapcsol, jobb ha ez konfigurálható. Háttérvilágítás ha van nagy előny.
Nálam is megtalálhato minden kategoria, sajnos a legjobbat ( és a legdrágábbat) el is lopták, és azota sincs helyette (Fluke8060A) hasonlo minöségü müszer.
Itt raktam be egy nagyon jo (pedig már majdnem 40 éves Fluke) müszer belsejét. Sajnos ehhez hasonlot ma már a Fluketöl sem kapsz. Már azok is sporolnak, de itt a kolléga nem ilyen profi müszerre vágyik. A mai müszerekben van valami primitiv DC-DC konverter, hogy az 5-9 voltos alkatrészeket is mérni lehessen függetlenül az elemek feszültségétöl. A korábban berakott müszer is 2db AAA elemröl megy (3V) mégis 6 V a feszültség ha diodát stb. mér. ( ezt a jellemzöt is csak ritkán lehet kiolvasni a katalogusból). Ezért nem igen lehet tanácsot adni.
Tulajdonképpen mit hiányolsz a modern multikból, ami a 40 éves Fluke-odban viszont megvan? Egy Brymen BM 235 olcsóbb mint a legtöbb Fluke. Ezzel szemben ha a régi multidhoz hasonlítom masszívabb bemeneti védelem van benne: méretes varisztorok, biztosíték is akkora mint a kisujjam. Az elem sem közvetlen a nyákon nyugszik, és nem is önmetsző csavarokat kell kitekerni hogy hozzáférj hanem vannak igényes menetes fémbetétek. Nyilván nincs benne precíziós Caddock osztó sem mert ma már szoftveresen kalibrálják. Funkciókban is erősebbek ma már.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2024
Nézd meg azt a kapcsolot meg nézd meg a maiakat. ( az alkatrészek is egész mások mint manapság. A mai multiméterek többségén a kapcsolo a legkritikusabb alkatrész. ( de sok ellenállás sem éli tul a némi tulterhelést. Ha repül a bizti akkor gyakran más hiba is elöfordul. ( a 40 éves Flukeban ott van az eredeti biztositék. 40 év alatt nem sikerült senkinek (hárman használuk) semmit tönkre tenni benne. A METEX nem élte tul a biztositékot, azota nem megy rajta az árammérés. ( szerencsére minden más igen - az is van vagy 25 éves.) Szoval ilyen aproságok adják a különbséget. Amugy az ujabb Fluket a 8060A után nem igen szerettem, ahhoz képest lassu volt, az ergonomia sem volt optimális ( es nagyságrenddel pontatlanabb, de ez gyárilag volt adott. A 8060A hangfrekvenciát tudott mérni 60 dB tartományban. Ma ilyen kézi müszer sajnos alig van. A kis francia aránylag jo, de nagyon rossz az ergonomia meg mechanikai kivitele. A mühelyben jo, de kint a terepen elég elönytelen az alakja, kicsik a számok, stb. Szerencsére már nem kell olyan gyakran mint valaha.
Teljesen légbőlkapott állítás. Csak azért, mert más a felépítése, még nem biztos, hogy rosszabb, akárhogy gondlod is. Keress rá youtube-on Joe Smith vieóira, egy csomó multimétert tesztel, 50 ezerszer átforgatja a kapcsolóját robottal és közben méri az ellenállásást. Természetesen az olcsó cuccok nem álik túl, van ami szószerint porrá kopik, de pl. a Fluke 50 ezer átforgatás után is szinte új.
Van pár Fluke gépem itthon, és egyikben sem csalódtam eddig, hihetelen gyűrődést kibírnak. Egyébként elég ránézni a használt árakra, abból elég jól le lehet vonni, hogy mi mennyit bír. Persze nem csak a Fluke jó, pláne amatőr felhasználás estetén sok fajta vígan kiszolgál az idők végeztéig. De nem szabad csodálkozni, hogy egy eygszerűbb típus belehal olyasmibe, amit a többi röhögve kibír.
Én egy szoval sem mondtam, hogy rosszabb. Nem tudom honnan vetted. Az ujabb Fluke is már elsö látásra olcsobb kivitelü mint a 40 éves társai. ( az ára meg kb ugyanaz mint annak). Én csak erre utaltam. Nekem nem kellenek az ilyen youtube hösök, akik 2-3 napig látnak egy müszert és abbol vonnak le elképesztö konzekvenciákat.
Van elég saját tapasztalatom meg egy sereg müszerem. Tudod ezzel az 50 ezer átforgatással az a baj, mint az otthoni villanykapcsoloval. A 70 éves is teszi a dolgát ( garantáltam nem tesztelték hány átkapcsolást bir ki), mig az állitolag tesztelt villanykapcsolot amit a 10 év alatt 2x kellett cserélni egy 3 fös családban. Akkor kinek higgyek? Meg nemcsak witt jelennek meg kommentek, hogy kinek melyik müszerrel van baja és az rendszerint kontaktushiba ( kapcsolohiba) . Hallottál már panaszt a Flukera? Ugye nem. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2024
Szuper a Fluke, de ott is előfordul béna megoldás. A 289-es hátsó kitámasztó lába egy vékonyka nyeklő-nyakló valami, billeg a műszer, használhatatlan. Elég probléma, külön megoldást kellett barkácsolni egy Fluke méregdrága multinál.
Ilyesmire is gondoltam, amikor az ujabbakat láttam. Az én müszerremmel is az volt a gond a nehéz gumitok nélkül, hogy egy kézzel nem lehet a kapcsolot elforditani mert könnyü a müszer. A 8060A-t meg 2 ujjal lehetett egy kézzel átkapcsolni.
Mielőtt véleményt alkotsz a youtube hősökről, nézd meg. Joe Q Smith pont minden, csak nem 3 napos tesztelő.
Amúgy meg simán volt panasz Fluke-ra. Az első generációs 87esnek az lcd zebrájával, a 287 kifolyós supercapjával, a 8840es forrasztási hibájával a trafónál, stb. Ezek közül én is találkozram, a 8842esemet saját kezűleg forrasztottam. De ezek ismertek és garanciában gyárilag javították. De pl. kapcsolóra nagyon kevés panaszt hallottam.
A kérdésre nem válaszoltál. Ha mérsz vele egy 100 ohmos ellenállást, mennyit mutat? Ha 100-130ohm között akkor tuti kontakthiba....Ha nem egyszerűen hozzáadódik, akkor lehet hogy alkatrészhiba. Emlékein szerint túlfeszültség leginkább teljes működésképtelenséget, vagy valamiféle "szorzót" szokott okozni.
Idézet: „Hobbi célra kellene, de valami széles felhasználási lehetőségekkel ... kb hol kezdődnek az értelmesebb eszközök” De kinek mi számít hobbi felhasználásnak, illetve értelmes eszköznek? Tucatnyi multiméterem van, köztük pár top kategóriás is. Mégis a műhelyasztal sarkán napi használata egy (illetve kettő) kis "noname" autorange műszer van. Pontosságával, megbízhatóságával nem volt gond az elmúlt hét év folyamatos használat alatt, leejtettem már számtalanszor, semmi baja, a kapcsolójával sincs még probléma (ha lesz, már akkor sem rossz egy kb. 20 dolláros készüléktől). Van annyira jó, hogy a tényleg profi műszereket csak ritkán kell elővennem. Egyetlen "negatívum", hogy a feltüntetett CAT II/III feliratokat nem kell elhinni, és aszerint szabad csak használni. Ha érdekel róla valós használaton alapuló információ, errefelé olvashatsz róla. Hogy aztán neked megfelel-e egy ilyen készülék hobbi célra, azt te döntöd el. (Amúgy valójában nem teljesen "noname", mert a tajvani illetőségű ZOTEK elég jó hírű, csak keveset hallunk róla, mert leginkább OEM beszállítója más cégeknek, akik a saját márkanevükkel árulják a termékeit.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |