Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   55 / 730
(#) shalafi66 válasza gtk hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

HA31 gitárhangszóróval nagyon jó monitordobozt lehet összehozni. És épp ilyen 100W körüli terhelhetőséggel, 93dB érzékenység mellett.
(#) shalafi66 válasza Solt85 hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Hangosításra egy ilyen érzéketlen hangszóró nem jó.
(#) shalafi66 válasza cimopata hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Kérdés, hogy mi a cél, mire használnád?
(#) cimopata válasza shalafi66 hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Egyenlőre semmire, csak szeretek előre informálódni, tudodhogyvan ez
Amúgy azért gondoltam az SPA-ra mert a többihez képest elég magas az érzékenysége.
A 40cm-esenk pl már 93dB. Egyik haverommal még 3-4 éve raktunk össze egy mélyládát, kb 80x80x80-sa, de nemcsak kenyetlenül dübörög hanem már elégjól üt is.

Idézet:
„(30cm talán SRP ... ez a textil membránszéles 210W-os ami a képen is van) szép mélyeket ad le.”

Nem hiszem hogy az SRP: SRP 4050 , elég gyenge adatai vannak.
Inkább az SR: SR 4050

(#) shalafi66 válasza cimopata hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Ha valami hallgatható a cél, akkor a SAL-t úgy ahogy van, felejtsd el. Szerintem az SPA adatai sem túl jók, sőt... ahhoz képest, hogy mennyibe kerül, és milyen célra ajánlják... szóval ennek sem jobb az ár/használati érték aránya, mint a többinek.

Informálódni jó, de ha nem tudom mit akarsz, akkor azt sem tudom merrefelé gondolkodjak hangszórók terén.. Hangoskodós, félig PA, otthoni, csak a mélyátvitel érdekes, érzékenység, hangnyomás, elhelyezés, milyen rendszerbe kerül... stb. Mind fontos lehet...
(#) Solt85 válasza shalafi66 hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

Igazad van nem jó hangosításra, de ha nincs más megteszi, ha most vennék hangszórót a hangfalamba nem ezt venném, de hát késő bánat...... De azért elvagyok vele, amire használom arra jó..... Egyébként a SAL oldalán már nincsenek is fenn ezek a hangszórók :S.....

Egyébként milyen hsz-t tudnál ajánlani nagyjából 30e HUF ig amiből már azért lehet normális PA hangfalat, meg mélyládát gyártani ?

Üdv.
(#) Kovidivi hozzászólása Aug 12, 2008 /

Sziasztok!
Egy tapasztalatot szeretnék megosztani veletek!
Vásároltam kicsit régebben egy ilyen mélyládát (M.N.C. Sub Box). Nem is került sokba, és egész jók a paraméterei is!

Haveromnak ugyan ilyen ládája van, és elég jól szól, az árához képest.
Első hallgatásra elég kopogós hangja volt, és úgy hallottam, mintha nagyobb hangerőnél a hangszóró kerregne :S gondolkodtam, hogy visszaviszem garanciába, de haverom adott néhány jó tanácsot, hogy mit csináljak a ládával.

Letömítettem sziloplaszttal belül minden helyen (természetesen ahol nem látszott, ott nem volt egyáltalán tömítés, ahol meg látszott, oda csak azért kentek, hogy látszódjon, érni nem ért semmit), rögzítettem a középső, hangszórót tartó részt oldalanként 3 csavarral, mert az is csak ragasztva van szerintem. Kicseréltem a speakont és a hangszórót összekötő "hajszálvékony" vezetéket normális vastagságúra, és bicikligumival le van tömítve a plexi alatt is

Így meghallgatva a ládát, óriási változás van a hangképében... Sokkal érzékenyebb, nem kopog, nem szelel sehol.

Józan ember azt gondolná, hogy ami gyári, az jó is... hát itt is volt egy ellenpélda... Csak azt nem értem, hogy ezt a max egy órás munkát miért spórolták ki a gyárban? Ha minőségibb árut árul egy bolt, több a vevője... Egyszer majdcsak felfogják MNC-ék is
(#) Norberto válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 12, 2008 /

Idézet:
„azt nem értem, hogy ezt a max egy órás munkát miért spórolták ki a gyárban?”

Mert a mai világban nem a minőségi termelésre megy szinte senki, hanem a mennyiségire.
(#) WD40 válasza WD40 hozzászólására (») Aug 12, 2008 /

(Bocs hogy megint beírok ezért, de valaki ha nagyon ráér, segíthetne )
(#) Kovidivi válasza Norberto hozzászólására (») Aug 12, 2008 /

Még annak örülök, hogy ki lehet javítani az ilyen hibákat! Így, akinek van egy kis sütnivalója, az olcsó "xar"-ból is tud elfogadható minőséget készíteni... Ezt tisztelem néhány emberben, itt HE-án!
(#) ptesza válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 13, 2008 /

Tényleg szép munka ,grat!
(#) WD40 válasza WD40 hozzászólására (») Aug 13, 2008 /

Senki?
(#) shalafi66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 13, 2008 /

Sajnos sok az ilyen példa.
(#) shalafi66 válasza WD40 hozzászólására (») Aug 14, 2008 /

45*110-es cső kell hozzá kb.
(#) shalafi66 válasza Solt85 hozzászólására (») Aug 14, 2008 /

30e? Azért már olcsóbb eminence hszt is lehet szerezni.
(#) Solt85 válasza shalafi66 hozzászólására (») Aug 18, 2008 /

Nos, az említett mélyek típusát kiderítettem SBP 4050, már nem gyártja asomogyi 180W os hszek, ehhez jó lesz szerintetek a képen látható W tölcsér ?

Garry hangszórókról mi a véleményetek ?megérik az árukat, vagy annyi pénzért inkább mást érdemes venni ?

kösz a válaszokat !

üdv.
(#) shalafi66 válasza Solt85 hozzászólására (») Aug 18, 2008 /

Zárt dobozban még tűrhető, de az 1,0 körüli Qts miatt sokat nem lehet várni tőle. Természetesen szólni fog tölcsérben is, de nem oda való.
(#) cimopata hozzászólása Aug 24, 2008 /

Üdv
Kellene nekem csinálni 1 mélyládát kocsiba. Arra gondoltam hogy SAL SQP3050 hagszóróból használnák fel 2db-t.
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha 2 hangszórót sorba kötünk, akkor az eredő érzékenysége tényleg javul?
És ha igen mennyivel?
(#) lapose válasza cimopata hozzászólására (») Aug 24, 2008 /

Szia!
Ezt nézd meg:
Bővebben: Link
(#) cimopata válasza lapose hozzászólására (») Aug 24, 2008 /

Köszi,
Úgy látom valóban megéri duplázni.
Üdv!
(#) ngyzoli hozzászólása Aug 24, 2008 /

Szisztok!átolvasva a topikot támadt néhány gondolatom.hol is kezdjem...szóval,sztem jó hangsugárzót,-otthoni körülmények között- építeni MŰVÉSZET.egy hangilag minden szempontból kiváló hangsugárzót összehozni kb.olyan,mint jó hangszert készíteni,-évtizedek alatt összegyűlt hagyományok és tapasztalatok szükségesek hozzá.a profi hangfalgyártó cégek úgy fél évet szánnak 1-1új típus kifejlesztésére,miközben szintén profi hangmérnökökkel,s az átlagember lehetőségeit fényévekkel meghaladó technikával dolgozhatnak.a jó hangsugárzó olyan,mint a jó hangszer:SOKKAL TÖBB,mint a részegységeinek az összessége.vegyünk például egy Stradivari,v Guarneri hegedűt,ez testvérek között is 150-200millát kóstál...ha alkatrészeire szétszeded,-csupán értéktelen fadarabok.a hasonlat kissé kihegyezett,de próbáltam érzélkeltetni a lényeget.ma már nagyon sok számítógépes program létezik,amelyek jól-rosszul próbálják modellezni különböző hangszórótípusok különböző dobozokban történő viselkedését,-optimumot keresve közöttük.ezeket nyilván lehet(útmutatóként)használni,önmagában viszont még kevés az üdvösséghez.a végső finomrahangolást mindenkinek magának kell elvégezni.tudni kell,h mindenféle hangsugárzó önmagában-gyötrelmes kompromisszum.különböző erények s fogyatékosságok végtelenül változatos keveréke.nyilván egyik fajta sem abszolút univerzális,de bármelyik mellett is tesszük le a voksunkat,keményen meg kell alkudnunk.itt előre bevált,bombabiztos receptet adni szinte lehetetlen...
(#) ngyzoli hozzászólása Aug 24, 2008 /

Hogy ez mennyire nem egyszerű téma,leírok egy nemrég megtörtént esetet.hangfalépítéshez ált.úgy fogok hozzá,h a kiszemelt meghajtót beszerelem egy átl.méretű dobozba,s "direktben"meghallgatom.így fel lehet térképezni a saját hangkarakterét.erre a célra egy régi,de igen jóhangú(nak ismert)gyári doboz,nevezetesen egy Heybrook HB-1es kabinetje van használva,amiből sajnos csak az egyik db van meg.nemrég kaptam egy pár hsz-t,egy régi RFT-t,ami ugyan csak 25W-os,viszont170mm-es,(közép-mély),s nagyon ígéretes hangja volt.tehát bele a HB dobozába,mellé egy isophon KK-10es magasat,s egy sebtiben összedobott váltót kötöttem,ami 3alk.részből állt.(0.9mH-s mélyteki,3.3uF,s 0.25mH-s magasvágó teki)-viszont nem volt MÁSIK doboz... ekkor beállított egy haver,s mondom neki,mi a pálya.ő elment,majd másfél óra múlva visszajött,s hozott egy rendkívül csúnya,össze-vissza tákolt hangszóródobozt,"ezzel tudok segíteni"-szólt,s elviharzott.én csak néztem ezt a gányolt valamit,aminek minden oldala más anyagból készült,s első gondolatom az volt,h kidobom a szemétre.a második meg az,h talán tüzelőnek még jó lesz...de mivel kíváncsi voltam az eredményre,hozzáfogtam,s addig toldoztam-tömítettem,míg-szinte-alkalmasnak látszott a hsz.befogadására.összerakás után jött a nagy döbbenet,-a két láda nem szólt egyformán!az egyik mindig,testesebb,vastagabb középtartománnyal zenélt,s jobb(több)volt a basszusa.s ez a láda nem a Heybrook volt..,hanem a tákolt doboz!(a kabineten kívül minden más teljesen egyforma!)s még igazán hangfalcsere után estem hanyatt,ugyanis nem csak a párját nyomta le hangzásban,hanem az erősen felspécizett,de full-gyári 3utas JBL állóhangfalamat is!!komolyzenén sokkal élményszerűbb hallgatni a JBL-nél,pedig ez a legkényesebb tesztprogram...én meg azóta se tértem magamhoz. hát ennyit a tudatos tervezésről... képek mellékelve.
(#) ngyzoli válasza lamalas hozzászólására (») Aug 25, 2008 /

Üdv! nagyon jók lettek a dobozaid,egész audiofiles jellege van.nekem az ilyen jellegű cuccok tetszenek,bár az aktív rendszert(néhány előnye ellenére)nem favorizálom,mert nem cserélgethető a végfok.amúgy nagyon ügyes munka.GRAT!
(#) bandikala hozzászólása Aug 25, 2008 /

Sziasztok. :integet2: Építettem egy hangfalat,de szeretnék bele reflexcsövet rakni.Esetleg tud valami képletet Valaki, hogy mekkora legyen?
(#) lamalas válasza bandikala hozzászólására (») Aug 25, 2008 /

Udv,

Hat persze: ha a tervezett reflex doboz C4, B4 v. QB3 modban mukodik akkor a kovetkezo kepletekkel lehet a reflexcsovet szamolni:

At >= 0.8*fB*Vd
d >= (fB*Vd)^0.5

ahol

At - a reflexnyilas felszine
d - a kor alaku reflexnyilas atmeroje
Vd - az a levegoterfogat amit a hangszoro membranja eltol max. kiteresnel
fB - a meretezett hangdoboz rezonancia frekvenciaja

Egyszeru, igaz?

Nos ezt nem azert irtam le, hogy elriasszalak a hangdoboz epitestol, de az az igazsag, hogy teljesen rossz az az ut amin haladsz. Az sajnos nem jo modszer, hogy epitesz egy "hangfalat" es abba szeretnel egy reflexcsovet rakni. Ez nem igy megy. Eloszor el kell donteni, hogy milyen celra milyen hangdobozt szeretnel epiteni. Mar ekkor tudnod kell, hogy milyen lesz a konstrukcio (zart, b-reflex, TL, tolcser), majd ehhez a konstrukciohoz kell megfelelo hangszoro(ka)t vasarolni. Ha ez megvan akkor johet a doboztervezes amihez hozza tartozik b-reflex eseten a reflexnyilas tervezese is. Szerintem gondold at ujra az egeszet es kerj segitseget, ha nem tudod eldonteni, hogy az adott hangszorokhoz milyen (es mekkora) doboz lenne optimalis. Sok sikert!
(#) shalafi66 válasza lamalas hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

lamalas, ezt most érzésem szerint teljesen fölöslegesen írtad le, a képleted pedig szerintem nem teljes, pl. hol a torkolati tényező? Másrészt a reflexcső méreteit képletekkel kiszámolni nem lehet, mindig egyedi esetként kell kezelni a méretezését, és neked eldönteni a még vállalható kompromisszumot, pl. úgy hogy az összes lehetséges adatot figyelembe véve modellezed a hangszóró+doboz páros várható működését, majd a végleges beállítást mérések segítségével végzed el.
(#) shalafi66 válasza bandikala hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Milyen hangsugárzó, mekkora doboz, milyen hangszórók? Enélkül nincs reflexcső méretezés.
(#) shalafi66 válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Megszületett a b-reflex doboz?
(#) ngyzoli válasza shalafi66 hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Ezt most nem egészen wágom...
(#) lamalas válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Szia!

Koszi, de a kinezet nem azen erdemem! A dobozt nem en "faragtam", az en munkam "csak" az elektronika volt, illetve a tervezes, meres, beallitas stb. Az aktiv doboz kifejezett kerese volt a megrendelonek ... mert ezek a dobozok megrendelesre keszultek, tehat nem az enyemek lettek vegulis. A hangja viszont egesz jo lett
Következő: »»   55 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem