Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Audiofil, High End Audio
Idézet: „Tehát, ez alapján a legoptimálisabb helyzetben is legfeljebb azt fogjuk hallani, amit a hangmérnök kiszenvedett egy felvételen.” Bármilyen jó minőségű lehallgató rendszert lehet használni, de azt nem szabad elfelejteni, hogy csak a felvétel készítő/keverő studióberendezések hangjáig juthatunk el. (Nem a megtörtént eseményt minőségét halljuk, hanem annak így-úgy rőgzített változatát) TJ.
Régen hegedűs -zenekarban játszik- ismerősünk hegedült ugyanazt ami hanglemezen hegedűszóló ment. Váltva egyszer élő, egyszer lemez. Drasztikus különbség természetesen, de ehhez élőhöz viszonyítva melyik géplánc van közelebb. Szerintem ez jobb, mint egymáshoz a gépeket hasonlítani.
Akkora volt a különbség, hogy más hangszerekkel nem is folytattuk a próbát, hagytuk az egészet. Sajnos a hegedűs csajszi is vizuálisan elvonta a figyelmet. Suba53 szintén ez a válaszom.
Meg tudom érteni.
Némelyik mai hegedű virtuóz kiscsaj simán elmenne bármilyen modellnek. Erre mondják, hogy Audió és Vizuális élmény egyszerre.
Azt mondod ebben az esetben a vak teszt hátrányosabb lett volna?
Na de a rendszer is kérdéses azért... Én rögtön a hangfalas üzemmódot kizárnám az akusztikai okok miatt. Aztán meg kérdéses az is, hogy milyen állapotban volt a teszt rendszer. Nálam, ha nincs bejáratva az OCC Silver vezeték, akkor a hegedűnek elektromos hegedű hangja van. No meg örülnék egy Sony Qualia 010-nek is, mivel a K701 a nyomába sincs. Szóval nem mindegy mivel tesztelünk. Az irányelvveddel teljesen egyetértek.
Vagy 15éve volt egy Hányend-Rezsőshow, ahol akkortájt az AVX-es Gajdán elintézett egy ingyen termet a DIY-erek cuccainak bemutatására. Ez egy kétnapos hétvégi rendezvény, ahol a szombati felügyeletet Lamalas (Ákos) vállalta a teremben. Volt ott mindenféle házi cucc, csövesek félvezetősök hangsugárzók, egyszóval mindenféle. Valamilyen szépen világító csöves volt bekapcsolva az polcon, és szólt a zene. Ákos pedig meséli, hogy milyen sokan megdicsérték a jó csöves hangzást, nemtudván, hogy az alsó polcon eltakarva egy Quad 405 hajtotta a hangsugárzókat. A látvány a legtöbb esetben elég volt, hogy elhiggyék csövest hallgatnak. Azt hitték persze, közbe meg dehogy.
más, másA múlt heti biciklis edzésem után - mint ahogy általában lenni szokott - elálmosodtam. Az volt az idei 9870. km-em (most dicsekszem). Mondom magamnak (és az asszonynak): "ledőlök" egy kicsit.És úgy is lett. Mivel már ránk volt esteledve, bekapcsoltam a TV-t, hogy lássam a nápolyis zacskót (mert hát meg is éheztem... de vacsorázni meg még korai volt, nápolyizni meg pont jó). Éppen az "Agapé" ment. Világítani az is megfelelt. Egyszer csak ott termett a Soltész Rezső. Őt jól ismerjük a Hifi Show kapcsán. Adtam hangot a TV-nek, hogy... na mit mond? Arról mesélt, hogy megjelent az új lemeze. (Mondom magamban, hogy: hátaztán kitérdekel.) De csak mondja tovább: hogy másfél évig csinálták a Szegedi Szimfonikusokkal és direkt emiatt kimentek Hollandiába felvenni, hogy jól szóljon. A sztereó hangzása olyan, hogy kupolaszerűen szól a zenekar a magasban, az ember feje felett. Na ekkor fogyott el a nápolyim, amitől el is aludtam. Felébredek, oszt mondom az asszonynak mit láttam. Nem célozgattam semmire, csak úgy mondtam neki. Aztán talán feltettem egy lemezt (ebben már nem vagyok biztos, de megtörténhetett). Aztán az asszony szólalt meg előbb, hogy: - jó hát akkor vegyük meg. Ma írtak, hogy fel van adva a postára. Lehet, holnap már itt lesz. Nagyon kíváncsiak vagyunk rá. Ha nem lesz "kupolaszerű" akkor mit sem ér a láncom (vagy becsaptak). Majd beszámolok róla. Idézet: „ha nincs bejáratva az OCC Silver vezeték, akkor a hegedűnek elektromos hegedű hangja van” Maradjunk annyiban hogy nem, nem, nem, nem, nem, nem hallod meg egyáltalán a különbséget, mert a vezeték nem járatódik be. Mi lesz a következő? A kábel kölcsönhatása a sötét anyaggal?
Még két videó a témában:
https://www.youtube.com/watch?v=93QlQN_1yUA https://www.youtube.com/watch?v=gJYIhLQJtTs
Az idei Rezsőshow-n láttam az új lemezét, illetve műsoros magnószalagját. Potom 200000Ft/db áron árulták. Mondjuk az egyik bemutatóteremben három Ferrari árával vetekedő rendszerhez képest ez már semmi.
A CD (dupla lemez) 7800 Ft, házhoz szállítással.
Gondolom a próbán Te már túl vagy, és ez a saját tapasztalatod. Mennyit vettél belőle, ha szabad megkérdeznem? Ezt azért kérdem, mert ez nem a viták témaköre, hanem az ilyen tapasztalatokat adjuk tovább. És hozzá tenném, amikor ezt meghallottam felhívtam a Kácsáékat, hogy mennyi az annyi. Ők legalább 200órát mondtak, de nálam valójában ez 500 táján volt.
Milyen jó lesz karácsonykor hallgatgatni... Mint írtam a show-on jó hangra a Rezső jött be nálam. Pár szóra ki is mentettem a csajok közül. Kedves Úriember hatása volt.
Mikor hazajöttem ránéztem a youtubon. Meglepődtem az igényes stúdiómunkán.
Én elolvastam. Nem vagyok érintett, mégis motoszkál bennem egy gondolat. Itt szó van átrendeződésről, atomi szintű változásokról, polarizációról, ezek siettetéséről, és még pár dologról.
De ha ez mind igaz (most ezt engedjük meg), akkor miért nincs erre mérhető adat, amivel egy ismeretlen kábelről is meg lehetne mondani éppen hol tart a bejáratás útján? Miért nem eleve bejáratva árulják a kábeleket? Miért nincs egy olyan paraméter, ami a csomagoláson megjelenik és arra utal történt-e bejáratás és milyenre sikerült bejáratni az adott akármit, azaz a folyamat eredményét le is ellenőrizte valaki? Azt jól tételezem fel, hogyha egy bejáratott kábelt megfordítok, akkor az a lehető legrosszabb eredményt fogja adni, mert minden kis molekula/pólus, vagy akárminek is nevezzük éppen fordítva fog állni mint az ideális lenne?
7800 Ft, házhoz szállítással.
Ingyen volt!
Azt jól tételezem fel, hogyha egy bejáratott kábelt megfordítok, akkor az a lehető legrosszabb eredményt fogja adni,
Egy darabig mindenképp, amíg vissza nem rendeződik.
Én simán lenyomok pár órát Békéscsabán koszos farmerban, haverok között.
Kutatók éjszakáján több órát is farmerban, de akkor már galléros emblémás póló dukál. Ugyanakkor vannak azért alkalmak, amikor pantalló és fehér ing játszik minimum, nem hokedli és viaszos vászon. Kollégának senekét nem dolgom értékelni.
Most te azt mondod, hogy emlékszel 500órával ezelőtt hogy szólt az a kábel? Vagy pont 500óránál le fog hullani a függöny sőt még a karnis is leszakad az addig fátyolos hangképről?
Olvastam, kissé ködös mert polarizálódásról is ír, ehhez DC kell, hangelektonikákban sok AC váltóáram van pld.: hangszórókábeleknél. Nem tudom hol tévedek.
De ha váltakozó áram folyik a kábelen, akkor az egyik fél periódus bejáratja, a másik pedig visszajáratja. Vagy van váltakozó áram és anti-váltakozó áram? Honnan tudja egy kábel, amin váltakozó áram folyik, hogy melyik végén mi van?
A váltakozó áram miatt (ha nincs DC komponens) akkor pontosan annyi elektron fog a forrástól az erősítő felé áramolni mint visszafele. A kábel szempontjából mindkét irány teljesen azonos. Nem fognak vidám elektronok áramolni a forrásból és meggyötört elektronok visszafele. A megfordításnak nem lehet jelentősége. Ugyanezért, ha történik bármilyen polarizáció a dielektrikumban az ellentétes áram irány esetén kioltódik.
A cikkben lévő áltudományos magyarázat sem győzött meg: Idézet: „Az új kábelekben a gyártási folyamatnak köszönhetően gyakran egy elég magas elektromos töltés mérhető ...” Ha mérhető, akkor a bejáratás után nem mérhető? És ha pihentetjük, akkor újra mérhető? Ha lenni is ilyen, az az első bekötéskor a forrás illetve az erősítő belső impedanciáján keresztül el lesz vezetve, erre nem kell 400 órát várni. Idézet: „... illetve a vezető és a szigetelőanyag közé gázok is bejuthatnak, ezek együttesen pedig nyers, kemény, zárt, fényes, részlettelen és dinamikátlan hangot eredményeznek ...” A bejáratással ezekkel a gázokkal mi történik, eltűnnek, átalakulnak? És a tartós nem használat után visszaszivárognak vagy visszaalakulnak? A kábelben legvalószínűbben előforduló stabil O2 vagy N2 molekulára milyen hatással van a közelében lévő gyenge elektromos és mágneses tér? Mit tesz vele ami azután visszafordítható? Idézet: „A hallgatási tapasztalatok szerint azonban idővel minden nem használt kábel hangzása, minősége leromlik és ez igazolja, hogy a beállás/bejáródás ugyan hosszú távú, de nem egy állandó jelenség. Ennek az az oka, hogy minden dielektrikum fokozatosan depolarizálódik, ha már nincs kitéve periodikus jeleknek.” Most komolyan depolarizálódik? Ehhez először tartósan polarizálódni kellene, de ezt meg csak egyenáram esetén történne meg, akkor is csak addig, amíg az áram fennáll. Pssszt, megvan az évszázad ötlete, a CD visszatekerő mintájára csinálni kellene kábelbejáratót is és jó drágán árulni. Persze, lehet, hogy már van, és megint a spanyol viaszt találtam fel ...
Nem tudja. Én szívem szerint elolvastatnám ezt a leírást néhány komoly egyetem anyagtudományi tanszékének professzoraival, és filmezném az arckifejezésüket miközben olvassák.
Elkéstél az ötlettel. Van kábel bejárató készülék, sőt vállalnak kábel bejáratást is jó pénzért azok számára, akik lusták otthon bejáratni. Olyan mint a kutya sétáltatás, csak nyugisabb.
Igen, vesztemre tovább olvastam és ott is említi, és azt is, hogy hogyan működik a szabadalmaztatott DBS aktív dielektromos rendszer. De inkább ne olvasd el, felesleges. annyira áltudományos.
Viszont ez a cikk egy forgalmazó oldaláról van, és itt érzek egy kis érdeket. Ha nem tetszik a közel 7,5 millió forintos kábel, amit most akciósan 3,7 millióét a tied lehet (Jó fejek vagyunk, és most csak úgy elengedünk a 99%-os árrésünkből 50%-ot ), akkor ne hozd vissza, be kell azt először járatni, hogy a végleges formáját elérje. Akkor meg már letelt az x nap, ide nem hozod vissza, pénzt vissza nem adunk. Audiofil A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2024
Ismét Tóth Bélától kell idézzek (neki van itt közülünk a legjobb szeme/füle a dolgokhoz, valamint a rálátása és tapasztalata is irigylésre méltó, csak szerintem nem akarja itt a vitát tovább gerjeszteni). Emlékeztek még azokra a képcsöves TV-kre amit hajdanában néztünk?
Amikor bekapcsoltuk éles pattogó hangok jöttek ki belőle valahonnan a nagyfesz trafó és a kimenő környékéről (AC fesz). Béla szerint ekkor polarizálódott a dielektrikum a szigetelőkben. Lehet erről olvasni valahol bármit is? Nem lehet. Más. Amikor elkészültek a gránit lapok a hifi állványomra, minden szép és jó volt (lett), de kicsit magasba húzott és sziszegős lett. Aztán egy idő után - én nem mértem stopperrel mint mek-elek, hogy ehhez hány óra "bejáratásra" volt szükség - de tény, hogy ez sziszegés egy idő után fokozatosan, majd teljesen megszűnt. A végfokomon fél évig hallottam, hogy "járódik". És úgy van ahogy mek-elek mondja: aki ezeket a jelenségeket nem élte, nem élhette át, mert nem ez a hobbija, soha nem hifizett, soha nem járt High End Show-n és tulajdonképpen nem is érdekli az egész, de mégis kéretlenül idejön és osztja itt feleslegesen az észt, sokkal bölcsebb lehetne ha inkább hallgatna. Ha irritálja ez a MI hobbink, akkor inkább ne olvassa ezt a topikot. Időt takarít meg, nem hergeli fel magát feleslegesen, szóval szívességet tesz ezzel nekünk is és saját magának is. Menjen át az AVX-re, ott sokkal hajmeresztőbb dolgokkal találkozhat. Próbálja ki, ha ott beszól, hogy fognak reagálni rá az ott lakók. És mellesleg... itt közülünk, szerintem senkinek nincs 7 millió forintos kábele, tehát ennek a bejáratását itt szóba hozni értelmetlen, felesleges, gyerekes. Olyan fórumokat kell keresni a neten ahol rendelkeznek emberek ilyen árszintű készülékekkel és őket kell megkérdezni erről. Ui: természetesen ez nem személyesen majkimesternek lett címezve, az vegye magára aki úgy érzi, hogy ez az ő inge. A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2024
Kábel bejáratásPróbálok némi elméletet hozzátenni ehhez.- A kábel szigetelése többnyire valamilyen műanyag, amiből az élettartama elején a gyártás során használt oldószer (és egyéb vegyszer) maradékok párolognak ki, majd öregszik is az anyag, és emiatt változnak a paraméterei. A legegyszerűbben a kábel kapacitásának, és szivárgó áramának mérésével vizsgálható a folyamat. - A szigetelésben "beragadt töltést" úgy lehet elképzelni, mint amikor 2 sorbakötött kondenzátort feltöltünk majd kisütünk. Két szélső kapcson 0V van, de a két kondiban maradhatott (egymással ellentétes irányú) feszültség. Hasonló folyamat szigetelő belsejében is le tud játszódni. Ez a jelenség s dielektrikum esetleges nemlineáris tulajdonságait befolyásolhatja. Leginkább kerámiakondikkal demonstrálható a jelenség. Jó minőségű szigetelőkben ez a folyamat szinte kimutathatatlan. Ha váltakozófeszültséggel járatjuk akkor egy idő után ezek a töltések kiegyenlítődnek, mert ahol nagyobb pillanatnyi csúcs feszültség alakul ki mint máshol, ott a szivárgó áramok is nagyobbak. Kicsit talán hasonló játék (bár sokkal kevésbé egyértelmű) mint amikor lemágnesezünk egy vasdarabot. A kérdés másik oldala, hogy ez hallható-e, és aki hall ilyesmit az valóban ezt hallja-e. Ugyanis ha eleve jó anyagokból készül a kábel, akkor ezek a jelenségek olyan csekély mértékűek, hogy pl. a kábelre gyakorolt mechanikai hatásoknak (pl. meghajlítjuk) sokkal drasztikusabb hatással kellene lennie a hangra. Továbbá ha valaki sokszáz órát hallgat egy rendszert, akkor kikerülhetetlen, hogy a füle (vagy inkáb az agya hallásért felelős része) is bejáratódik. Tehát nem lehet kizárni, hogy egy kábel hangra gyakorolt hatása változik a használat során, de itt a szokásos túlmisztifikálással is találkozunk, ami sok audiofil rajongóra jellemző sajnos. Konkrétan az, hogy nagy odafigyeléssel hall valamilyen csekély változást a hangban, de ezt már hatalmas változásként fogja leírni. Ez a fajta túlzás nem csak kábelek esetén jellemző - és akinek nem inge ne vegye magára! Hallattam már én is kábel-és kábel között nagy különbséget, de ott egy ócska és egy nem ócska kábel közötti különbségről volt szó. Két normális, jó minőségű kábel közötti különbség általában kicsi, és az árával szinte biztosan nem arányos, de sokan ez a kis hangzásbeli különbséget már úgy adják elő, hogy az egyik hallgathatatlan, míg a másik nagyon jó - a valóság meg esetleg az hogy valódi vaktesztben, ha nagyon figyel, akkor tudja 50% feletti arányban kiválasztani, hogy melyik - melyik. Megintcsak akinek nem inge, ne vegye magára. Ismerek olyan embert aki tényleg meghall ns-os tartományban levő hibákat, de sokkal több olyat ismerek, akinek bár jobb a füle mint nekem, de olyan hibákat sem vesz észre, ami nekem már közelíti tűrőképességem határát. Mivel itt sok műszaki szakember van jelen, így azt gondolnám, hogy a hallott jelenségekre ne az ezotéria felől, hanem műszaki okokat keresve találjunk magyarázatokat. Ugyanis az esetek nagy részében található műszaki magyarázat. Az ezoterikus mellébeszélés viszont többnyire csak azoknak a marketingeseknek jó, akiket elsősorban nem a hangzás érdekel, csak a pénz...
Remélem majd Béla korrigál, de ahogy a 7 milliós kábele említése nem ide való, a 1V körüli vonali feszültség hatását is felesleges egy 25kV körüli nagyfeszültség körül kialakult jelenséggel összevetni. Sosem lesz ív vagy korona kisülés 1V körüli vonali feszültségen. A pattogás pontos fizikai hátterére is biztosan van magyarázat, szerintem apró kisülések, és nem a vezeték dielektrikumában, hanem például a képcső csatlakozásánál, ahogy a műszálas pulóver is pattog. Az elmúlt évtizedekben biztosan lehetett olvasni is róla, de már elavult technológia, ezért mostanában keveset esik szó róla.
A 7 milliós kábel pont annak a példája lenne, hogy az audiofil szegmensen belül, gyakran erősen túlárazott termékeket árulnak aránytalanul kevés minőségbeli javulás reményében. Egy normális kereskedelemben nem létezik 50%-os kedvezmény, mert kedvezmény a kereskedelmi árrésből lehet adni, az meg jó esetben jóval az 50% alatt van. 50% kedvezmény esetén valójában veszteséggel kellene árulni, de nyilván itt nem ez a helyzet. Ez csak egy kisarkított példa volt, de számtalan ilyen van a területen. Magával az audiofil törekvéssel szerintem semmi probléma, és mint hobbi is megállja a helyét, például különösen a te esetedben, ahol nem csak újabb meg újabb drága komponensek és alkatrészek cserélgetéséről szól az egész, hanem próbálsz mindig standard alkatrészekből újabb kapcsolástechnikával sikereknek elérni. Ez szerintem üdvözlendő és követendő azoknak akik ezt a hobbit választják. Mindamellett sok minden túl van misztifikálva a gyártók és forgalmazók részéről különböző ködös áltudományos magyarázatokkal, marketing sallangokkal, amit szerintem az emberek megvezetése a portéka eladása miatt. Nem hiszem, hogy te ezt nem látod. Ugyan a végén írtad, hogy nem személyesen nekem címezted, de azért a magam nevében had reagáljak arra a dologra is, hogy miért is írogatunk mi muglik is ide. Rengeteg dolog van a világon ami érdekel, és szeretem megérteni mi miért történik, mi van a háttérben, mi a fizikai magyarázata egy jelenségnek. Attól, hogy nincs egy fúziós reaktor vagy egy Wankel motor vagy egy üzemanyag cella az asztalomon, még ugyanúgy tanulmányozhatom, megérthetem a működését és engedtessék meg, hogy véleményt is formálhassak róla, esetleg próbáljam megkeresni a fizikai hátterét a felhasznált jelenségeknek és az adott témában elmondhassam a véleményemet. Ha ez nem teszik, nyugodtan ugord át, nem kötelező elolvasni. A bejáratás többször is volt itt téma, és van létjogosultsága bizonyos alkatrészek esetében, pl. Elkó, ahol az oxidréteg vastagodása tényleges fizikai módosulást okoz, de egy audio kábel esetén még senki sem szolgált értelmes magyarázattal. A belinkelt cikk is csak áltudományos szövegekkel szolgál. Ha felvetem például, hogy a kábel irány megfordítása nem okozhatja semmilyen hatást a bejáratásra az ellenérvek általában kimerülnek abban, hogy nem vagyok a belső kör tagjai, nem járok hifi show-kra, stb. ezért ezt én nem tudhatom, ne is szóljak hozzá. Ha van jelenség annak kell legyen fizikai magyarázata, ha ez téged nem érdekel azt is elfogadom de ha igen, akkor kérlek magyarázd meg nekem, hogy a te jelen tudásod szerint milyen fizikai (esetleg fiziológiai vagy pszichés) jelenség állhat a audio kábel bejáratásával adódó szubjektív minőségjavulás (esetleg romlás?) hátterében.
A cikkben szereplő szöveg szerintem is egyértelműen áltudományos maszlag. De. A műanyagok az egy külön téma, külön szakma, sok olyan dolog van abban amit nem lehet egy szkóppal meg multiméterrel megmérni, aztán ott vannak a műanyag degradációjának különféle formái (termikus, foto, kémiai, mechanokémiai, biológiai, depolarizáció, stb). Amikor ezekről olvastam (egyetemi jegyzet) ki is szedtem egy két mondatot mert olyan szép volt hogy semmit nem értettem belőle pl. a PVC stabilizálásánál: " A korrekciós stabilizátorok addicinálódnak a konjugált poliénekre, illetve elbontják a karbónium sókat."
Illetve egy kis adalék a polarizációhoz: " A polarizációs áram alacsonyabb értékről indul mint a kondenzátor töltőáram, azonban nagyobb időállandóval rendelkezik (akár néhány percig is érzékelhető). Ennek oka a szigetelésben található ionok és dipólusok egyesülése. Ha villamos teret kapcsolunk a szigetelésre, bizonyos ionok elkezdenek mozogni, melyeket egyes dipólusok megkötnek a téren belül. Ezek a folyamatok lassan visszaalakulnak, ha lekapcsoljuk a rendszerről a feszültséget, mivel a részecskék visszaállnak a természetes véletlenszerű állapotukba." Egy biztos, ha egy hifi rendszer (nem csak kábel) hosszabb időre (néhány hét) magára van hagyva, akkor az utána nem úgy fog szólni mint előtte. Én mások rendszereit nem hallgatom csak a sajátomat, így csak arról tudok nyilatkozni, ennek két hónap állás után kellet 2-3 nap használat hogy újra úgy szóljon mint előtte, de egy adott szint eléréséhez is kellett 2-3 óra. Az okát nem tudom, nem is érdekel, de az egész biztos, hogy nem a hallásom "szokik hozzá" 2-3 nap alatt, hanem a rendszereben megy végbe ez a változás. Nem kell ennek a megfigyeléséhez 40 millós erősítő meg 20 milliós dobozok sem, egy, a nagy átlagnál valamivel jobb rendszeren is simán érzékelhető. Akkor van baj, meg abból vannak a viták, amikor olyanok kérdőjelezik ezt meg, akiknek mondjuk semmiféle hifi rendszerük nincs otthon, netán vagy egy rádiósmagnó az asztalon és ennyi tapasztalattal "felvértezve" osztják az észt ahogy Karesz fogalmazott. Vagy a zene, vagy annak a hangzásának a szeretete elengedhetetlen ehhez, mert csak abból lesz figyelem, olyasminek nem tud az ember kellő figyelmet szentelni ami számára érdektelen. Vitatkozni róla, meg a többit hergelni azt nyilván tud... Műszaki magyarázat? Hát, akit érdekel, az majd megkeresi rá. Nekem a zenehallgatás szolgáltat örömöt, nem pedig az annak a homályában meghúzódó esetleges műszaki okok. Ha meglátok egy gyönyörű nőt, akkor sem az az első gondolatom, hogy milyen génekből és miért lett olyan, és nem állok neki a felmenői után nyomozni. Részvétem azoknak, akik a "mindentistudniakarokmindenről" kényszerben élik az életüket, annak élvezete helyett. |
Bejelentkezés
Hirdetés |