Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2526 / 2526
(#) tunerman válasza tothbela hozzászólására (») Csü, 15:51 / 1

Idézet:
„...utána nem lesz gondod abúgással.”

Sajnos továbbra is lesz gond a búgással, mert pl. a pufferkondenzátorok töltőimpulzusai a kilométeres vezetékeiken továbbra is indukálnak zavart.
Az nem úgy van, hogy mindent öszekötünk mindennnel, aztán rájövünk, hogy először vezetékezési/elrendezési tervet kellett volna készíteni
TJ.
A hozzászólás módosítva: Csü, 15:52
(#) lazsi válasza tunerman hozzászólására (») Csü, 17:10 /

Idézet:
„Ha kihuzom a kabelt szinte nem is búg, de ha rövidrezárom..., akkor meg végképp nem is búg semennyire.”

Minden bizonnyal sokkal jobb lenne, ha rendesen csinálta volna meg a vezetékezést. És tulajdonképpen mindenben igazad van...
DE!
A problémája (vagyis a búgás) teljesen megszűnt, amikor a bemenetet rövidre zárta.
Már attól is jelentősen csökkent, ha a bemenetről leszedte azt a vezetéket, ami összeszedte a zavart.
Tehát az a tanács, hogy forrasszon a bemenetre (azzal párhuzamosan) egy 100 Ω - 1 kΩ nagyságú ellenállást, valószínűleg tökéletesen meg fogja oldani a gondját.
(#) tunerman válasza lazsi hozzászólására (») Csü, 17:35 /

Búgás=50Hz
Zúgás=100Hz
(Majd a magassugárzóból hallgatja a 100Hz-es töltőáram tűskéket)
TJ.
(#) reloop válasza bajuszrichard hozzászólására (») Csü, 17:53 /

Ha telefont rákötve elfogadható szinten marad a zaj, akkor hagyd így!
Amúgy bluetooth segítségével kötném össze az erősítőt a telefonnal.
(#) mek-elek válasza lazsi hozzászólására (») Csü, 18:23 / 2

"Minden bizonnyal sokkal jobb lenne, ha rendesen csinálta volna meg a vezetékezést"
Valójában azt nem javítgatni kellene, hanem átépíteni.
(#) lazsi válasza tunerman hozzászólására (») Csü, 20:02 /

Nem arra kért segítséget, hogy hogyan tudna audiofil / Hi-Fi erősítőt csinálni...
Nem is arra, hogy mit tegyen, ha szeretné újraépíteni a cuccot...
A kérdése arra irányult, aminek a megoldása mindössze 4db ellenállásnak a beépítésével igen nagy eséllyel megoldható.
Ha egy telefon kimenetéről hallgatja a zenét, akkor szerinted mennyire fogja zavarni a töltőáram tüskéi??? A töltőáram tüskéinél jobban be fog zavarni, amikor a telefon bejelentkezik a központhoz adott időnként...

(Egyébként milyen hangváltó az, ami a 100Hz-es jelet a magassugárzóra küldi???
De nézzük mondjuk az 5. vagy 7. felharmonikust... Az is még bőven a középsugárzóé.)
(#) tothbela válasza lazsi hozzászólására (») Csü, 20:26 / 2

Amúgy valóban hallhatóak a magassugárzóban a töltőáramok tüskéi ha nem jó a tápelnyomása az erősítőnek, de ahogy írtad, most nem audiofil építés folyik. Egyébként ennek a TDA végfoknak egész jó a tápelnyomása, mivel alapból autós erősítő. Ott aztán a generátor tud ám zajongani, és nem 100 Hz-en.
A hozzászólás módosítva: Csü, 20:27
(#) bajuszrichard válasza reloop hozzászólására (») 8:16 /

Üzem közben nem volt nagyon észrevehető/zavaró búgás eddig sem. De a kis átalakítás még javított rajta. A nagyon zavaró búgás akkor van mikor mondjuk lehuzom a telefont rola ,hogy egy másikat csatlakoztassak rá... Együtt tudnék vele élni így is de azért megpróbálom az ellenállásokkal ,hogy úgy milyen.
Gondolkodtam bluetoothon ,de rossz a tapasztalatom. Attól tartok, hogy nagyon lerontaná a hangminőséget. Az autómba a gyàri rádióhoz vettem egy bluetooth receivert és annyira rossz az átvitt hangminőség hogy nem is használom inkább. Kábelen sokkal jobb élvezhetőbb.
(#) tothbela válasza bajuszrichard hozzászólására (») 9:04 /

Telefon vagy táblagép kihangosításakor nekem a külső dac vált be legjobban. Még egy olcsó kínai usb dac ami 1-2 dollárba kerül is jobb eredményt adott, mint a telefon füles kimenete. Ezeket a kínai dac-okat persze kicsit fel kell tuningolni, mert kihagyják belőlük a kicsatoló kondenzátort, meg a táphidegítést.

A Bluetooth az nem lenne rossz, viszont van vele némi gond. Pár darab megfordult nálam. A régebbi eszközök 2.3 verziót használtak, ez simán ment, de erősen tömörítette a hangot és ez meg is hallatszott. A 4.1, 4.2 már jobban szólt, de nekem szakadozott miatta a wifi. Az 5.0 verziójú eszközből is van, az már nagyon jó, de mire eddig jutottam, megutáltam a bejelentkezéskor hallható hangokat. Elméletileg ki lehet ezeket valahogy szedni de már nem maradt hozzájuk türelelmem.
(#) mek-elek válasza lazsi hozzászólására (») 10:39 /

Tudod azért, mert egy erősítő "rendesen" van megépítve az magában nem audiofil, viszont nem búgicsál, és nem zavarérzékeny.
(#) btamas81 hozzászólása 11:56 /

Jel/tápföld

Üdv!
Segítsetek már abban, hogy a HTA kapcsolásba, ha szét akarnám választani a jel és a tápföldet akkor melyik alkatrésznél tegyem meg? Én az R21-nél gondoltam, csak azt nem tudom, hogy az R21 még jel vagy már tápföldet kapjon. Itt a kapcsolás: Bővebben: HTA kapcsolási rajz
(#) reloop válasza btamas81 hozzászólására (») 12:07 /

Szia! A jelföldre kerül: bemeneti csatlakozó testpont, R1, C2, C5. Esetleg még R4, C3.
(#) btamas81 válasza reloop hozzászólására (») 12:39 /

Köszi!
(#) lazsi válasza mek-elek hozzászólására (») 13:04 /

Tudod, azért, mert valakinek van egy apró és egyszerűen megoldható problémája, még nem kell újraépíttetni vele azt, amit már csinált, és alapvetően hibátlanul működik.

Idézet:
„Tudod azért, mert egy erősítő "rendesen" van megépítve az magában nem audiofil, viszont nem búgicsál, és nem zavarérzékeny.”

Valaki megírta, hogy valószínűleg azért búg, mert túl nagy impedanciája van a bemenetének. Erre megoldás annak lecsökkentése. Vagyis, ha be lesz építve az a 4 db. ellenállás, akkor a célnak megfelelően (értsd: telefonról zenét hallgatni), "rendesen" lesz megépítve, és nem fog "búgicsálni".

Tudod, ha koszos egy autónak a lámpája a sártól, akkor tulajdonosának arra kérdésre, hogy mit csináljon, hogy rendesen világítson a lámpa, azt tanácsolom, hogy mosassa le (egy ezresért), és nem ajánlok neki egy teljes szervizt, az összes lámpa cseréjét és fényszóró-beállítást mondjuk 100e-ért...
Én azt láttam, hogy itt ez utóbbiról vitázunk...

De szerencsére mások is vannak rajtam kívül, akik nem akarnak ágyúval verébre lőni.
A hozzászólás módosítva: 13:04
(#) mek-elek válasza lazsi hozzászólására (») 18:44 /

"amit már csinált, és alapvetően hibátlanul működik."
Amit a képen látni, arról nem gondolnám... Persze nekem egyre megy, ha nektek jó.
(#) CHZ válasza lazsi hozzászólására (») 19:43 / 2

Idézet:

Valaki megírta, hogy valószínűleg azért búg, mert túl nagy impedanciája van a bemenetének. Erre megoldás annak lecsökkentése. Vagyis, ha be lesz építve az a 4 db. ellenállás, akkor a célnak megfelelően”

Ezzel az a problema, ha csokkenti is a zajt, csak tuneti kezeles, nem a hibat szunteti meg! Nagyobb bemeneti impedancia eseten sem szabad 50-100Hz es zavaroknak megjelenni a kimeneten, ha a konstrukcio jo, jol van huzalozva, jo a belso elrendezes. Sok csoves ereositot keszitettem, egyik sem produkalja ezt, van amelyik 470k bemeneti impedanciaval fogadja a jelforrast, megsem brummos.
Szerintem mindig a hiba okat kell megszuntetni nem a tuneteket!
A hozzászólás módosítva: 19:52
(#) reloop válasza mek-elek hozzászólására (») 20:12 / 3

A kérdezőt kielégítettük, miért ne tennék ezt meg a hozzászólóval is?
Nézzük a tápot! A mellékelt ábrán piros, egymást metsző vonalakkal jelöltem az eltávolítandó vezetékeket. Helyettük vinnék az A egyenirányítóról egy érpárt a D látványfénynek és a B kondicsoportnak. Még kell egy összekötés a B és C kondik között és optimálisnak mondhatjuk a tápszűrést (a tápáram nem tudja megkerülni puffer kondenzátor lábát). A C kondikat az erősítőhöz csatoló vezeték természetesen marad.
A "Zavarás" ábrán a másik aggályomat rajzoltam be. A hálózati kábel elfogadhatatlanul közel fut a jelvezetékhez. A 230-at a hátlap túlsó széléről hoznám be.
Látványos az átlátszó zárt doboz, de a plexi hővezetése kevés a trafó és a belső hűtőbordák melegedésének a külső környezetbe juttatásához. Kézenfekvő lenne a doboz megfurkálása, viszont hamar elporosodna. Fém hátlapot javaslok. Középre tenném a TDA-t, egyik oldalra a hálózati és hangszóró csatlakozásokat, másikra a bemeneti eszközöket. A fém hátlapra tenném az egyenirányítót is, egy borda megspórolva.
Említésre méltó az a kegyelmi állapot, hogy az összekötegelt bemeneti és hangszóró vezeték nem okoz gerjedést, mint az egy nem-invertáló erősítő esetén nagy valószínűséggel kialakulna. A híd kimenet jóvoltából az ellentétes fázisú jelek kioltják egymást.
A hozzászólás módosítva: 20:13
(#) mek-elek válasza reloop hozzászólására (») 21:13 /

Ez a 4 ellenállás mindjárt más hatású nálam is, mint a lazsi fórumtársé. Talán az átépítés helyet, az átalakítás helyesebb lett volna.
(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») 23:13 /

Ha egyből a nyakába zúdítanánk az építőnek az összes problémát, lehet hogy elszaladna. Most hogy az első tűzoltás megtörtént, hallva a javulást, talán érdekelni fogja a további lehetőség. Természetesen ott van még a puffer kör, de csak ha akarja. A lényeg, hogy ha segítséget kér, akkor kapjon.
Én a párommal nem tudtam még etetni a nyers füstölt lazacot, most meg imádja. Ő kért belőle, mikor a lányommal ettük.
Következő: »»   2526 / 2526
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem